Calitatea de intelectual - impediment al demersului politic?
INVITATI: Sergiu Andon (Candidatul Ioan Pop de Popa), Anton Niculescu (Candidatul G. Frunda), Dinu Patriciu (Candidatul Nicolae Manolescu)

21 AUGUST 1996

  

O. Andronic : Bun-gasit la o noua emisiune din cadrul “Turneului Candidatilor”, in care ii avem ca invitati pe responsabilii de campanie electorala ai candidatilor la presedintia Romaniei. Se afla in studio dl Anton Niculescu, pentru dl G. Frunda, dl Dinu Patriciu, pentru dl Nicolae Manolescu si dl Sergiu Andon pentru dl Ioan Pop de Popa. Stimati invitati, evantaiul profesional al candidatilor la presedintie pe care dvs. ii reprezentati ofera o imagine interesanta: un avocat, un critic literar si un cardiolog. Ce pot avea ei in comun in afara de Presedintia Romaniei? Domnule Niculescu?
A. Niculescu: Nu pot sa vorbesc in numele altor candidati. Dar dl Frunda este avocat -asa cum ati mentionat- si il caracterizeaza realismul si pragmatismul. Sunt doua caracteristici deosebite, respectiv sinceritatea.
D. Patriciu: As vrea sa va raspund direct: eu cred ca au ceva in comun pentru ca sunt oameni de cultura. Iar in ceea ce il priveste pe dl Manolescu, noi i-am propus aceasta candidatura pentru ca suntem convinsi ca are sanse. Dupa cum stiti, in 1992 a fost desemnat printr-un sistem electoral care, aparent, era democratic, al ceea ce era atunci Opozitia. Jocurile de culise au facut ca dl Manolescu sa nu fie candidatul Opozitiei atunci. Poate am fi avut un alt presedinte, timp de patru ani, daca domnia sa era candidat. Acum incercam sa aducem Romaniei sansa pe care a avut-o Cehia, de a avea un Havel, de a avea un om de cultura, credibil, cu o statura impresionanta, nu numai ca om de cultura, ci si ca om politic. Nu este nevoie sa fie un presedinte al unui partid sau al unei formatiuni politice. Noi avem nevoie de un presedinte pentru toti romanii; or dl Manolescu poate fi un astfel de presedinte. Este credinta mea sincera si eu sper ca, prin campania electorala, sa dovedim un astfel de lucru.
S. Andon: Nu am sa supralicitez calitatile profesorului Ioan Pop de Popa, mai ales in raport cu alti candidati. Cred in ele, dar poate le discutam alta data. Cum a spus si dl Patriciu – cultura – gasesc ca este un element foarte profund, pentru ca prin cultura inteleg si o structura culturala si civica speciala care este foarte la moda. Adica judecati mai rationale, cuvantul raspunderii, mai angajat. Aceasta trasatura comuna, ca nu sunt politicieni de profesie, este un avantaj, iar prezenta medicilor in istorie si in functii politice importante este iar un avantaj.
O. Andronic: Am cazut de acord - de altfel nici nu era greu – ca trasatura de baza a celor trei candidati este calitatea lor de intelectuali. Nu cumva aceasta calitate poate deveni un impediment in calea demersului politic?
A. Niculescu: Cred ca ce conteaza in aceasta campanie nu sunt calitatile, cat programul, discursul candidatilor.
D. Patriciu: Eu o sa va dau un raspuns tehnic. Un intelectual de marca si, mai ales, un profesor stie sa-si adapteze limbajul. Iar dl Manolescu este un maestru al adaptarii limbajului, indiferent de auditoriul pe care il are in fata. Dar nu cred ca acest lucru este important. Eu cred ca si calitatile primare conteaza in aceasta competitie. Eu as spune ca primul lucru este mesajul – iar al doilea – omul.
S. Andon: As vrea sa spun ca pentru medicul intrat in politica chestiunea se pune mai usor. Pana sa ajungem la discurs, ne aflam intr-o situatie avantajoasa ca acest om stie despre suferinta, nu cunoaste diferente. Are o scoala a contactului cu suferinta care nu se poate sa nu-l marcheze definitoriu si la suferinta sociala si la problemele tarii. Totodata, are avantajul castigat prin zile si nopti de sacrificii, de raspundere fata de om.
O. Andronic: Sigur ca oricine se afla in asemenea competitie porneste cu gandul, cu speranta de a o castiga. Pe de alta parte, sondajele de opinie ale momentului indica o anumita departajare ale candidatilor.
D. Patriciu: Vedeti, cel care pleaca cu un procent-doua intr-o astfel de competitie are ceva de castigat. Cel mult, acesti candidati la presedintie pleaca cu un handicap, si anume ca si-au declarat foarte tarziu candidatura. Dar cele doua luni de campanie vor schimba multe, pentru ca de aceea se face, ca sa arati oamenilor ceea ce doresti sa faci pentru ei. Or, cred ca atentia extrem de vie va schimba aceste clasamente false. Singurul clasament valabil este cel al alegerilor locale. Sansele cu care pleaca candidatii sunt mult mai sigure daca pornim de la acest criteriu. Pentru ca intre 16 – 12 la suta nu este foarte mare diferenta. Sunt candidati, de exemplu, care au mai putin decat formatiunile care ii propun. Ceea ce inseamna un mare handicap, dupa cum sunt si candidati care isi trag formatiunile dupa ei. Eu cred ca propunerera pe care noi am facut-o acum doua luni - aceea ca Opozitia sa-si desemneze un unic candidat - ar fi fost foarte valabila.
O. Andronic: Dle Niculescu, rezultatul care poate fi luat in consideratie pentru dl Frunda a fost constant pana acum. Credeti ca se va putea produce o mutatie?
A. Niculescu: Cred in acest lucru, de aceea avem candidat propriu in aceasta campanie electorala. Eu cred ca daca vorbim despre castig, chiar intr-o campanie politica, castigul este o calitate relativa. Eu pot sa afirm in acest moment ca, prin candidatura domnului Frunda societatea romaneasca va castiga. Presa a oglindit acest fapt in nenumarate ocazii. Si problemele maghiarilor din Romania nu trebuie sa le satisfacem pentru a crea facilitati acestei minoritati din Romania, ci pentru a rezolva o problema de interes national. Nu ma refer la cerinte internationale; deci dl Frunda este un candidat inedit si am convingerea ca va prezenta o alternativa prin care vom avea de castigat toti.
S. Andon: Eu am sa incep printr-un exemplu: de rasturnare a prognozelor. Presedintele Berisha a iesit pana la urma invingator, rasturnand toate prognozele. Mai este o motivatie: sondajele or fi cum or fi, dar in ceea ce priveste ponderea absenteistilor, daca veti compara sondajele serioase - barometrele - toate au indicat un procent mai mic decat cel care a fost in iunie 1996. Or, Uniunea Nationala de Centru este interesata in mod clar sa convinga o parte din acest electorat. Apoi, s-a evocat aici o oarecare importanta a candidaturii pentru calitatea vietii civice si morale, subscriu cu toata convingerea la ideea aceasta, insa certamente a participa la actul politic cu oameni de valoare, nu poti face, chiar in caz de nereusita, decat sa contribui la insanatosirea generala a vietii politice. Si daca n-ar fi asa, ar insemna ca nu mai avem nevoie de alegeri.
D. Patriciu: Cred ca ati spus un mare adevar si as adauga un lucru: sunt candidati cu o notorietate mai mare si altii cu o notorietate mai mica. in campanie totul se poate rasturna. Si va dau o motivatie: iata trei candidati pentru care toate sondajele arata o notorietate de peste 90 la suta. Ceilalti zece au o parere deja formata despre ei si sigur ca si-o pot schimba. in schimb, atunci cand apare un candidat cu un grad de notorietate de doar 40 la suta, dar al carui raport intre parerile bune si rele este excelent, el poate rasturna totul pentru ca are de unde sa adune adeziuni.
O. Andronic: S-a vorbit deja, destul de mult, despre ideea unui cod deontologic pe perioada campaniei electorale. Recent s-a nascut un mic scandal, in urma aparitiei in Jurnalul National a unui interviu al d-lui Emil Constantinescu, in care domnia sa exprima ideea ca, in cazul in care va deveni presedinte, va trece puterea fostului rege Mihai. Care sunt parerile dvs. despre acest episod?
A. Niculescu: Sa revenim putin la chestiuni de principiu. Ideea dlui Frunda a fost sa folosim un discurs pozitiv. Banuiesc ca asta este una din metodele care pot inlatura orice fel de devieri. Cat priveste presupusa declaratie a dlui Constantinescu, pe mine nu ma surprinde cu nimic. Ceea ce ma linisteste este ca au spus cat se poate de clar ca vor actiona in spiritul legii, ceea ce nu da nici un motiv partidului de guvernamant sa exprime ideea ca aceasta actiune ar periclita siguranta nationala.
D. Patriciu: Eu cred ca este o invatatura destul de importanta pentru toti candidatii. A fi consecvent cu tine insuti, a spune lucrurilor pe nume, peste tot unde te afli. Este important pentru ca nu iese fum fara foc. Eu cred ca exista posibilitatea ca vorbele acelea sa fi fost rastalmacite. Dar trebuie sa fii extrem de atent. Asta este o conditie esentiala a dorintei de a candida in aceasta functie. Pentru ca presedintele tarii trebuie sa fie un simbol.
S. Andon: Trebuie sa separam discutia despre forma de guvernamant de aspectele deontologice; au doua fatete. in ceea ce priveste discutia, ca atare, in jurul formei de guvernamant, nu mi se pare adecvata. Nu cred nici ca, legat de acest interviu, trebuie sa facem acum o dezbatere nationala. Cu ce nu sunt deloc de acord: cu reactia isterica, reactia este supradimensionata, mai ales ca, sub aspect politic, nu ne indoim ca faptul va trece neamendat.
D. Patriciu: Asa cum candidatura dlui Frunda este menita sa dezamorsese situatia nationala, eu cred ca si disputa monarhie-republica este o chestiune absolut falsa. Cred ca este o foarte mare greseala sa facem din aceasta dezbatere un punct central al acestei campanii.
A. Niculescu: Si eu sunt de parere sa judece electoratul acest lucru. Un om politic poate sa considere ca intr-un anumit moment trebuie sa fie mai radical, cum in alt moment poate sa considere ca trebuie sa aiba o atitudine mai moderata.
O. Andronic: Stimati oaspeti, altceva doream sa atingem. Am auzit ieri primele rafele de acuze, pentru ca prima reactie a d-lui Constantinescu, de a pune pe seama adversarilor politici aceasta situatie, mi se pare nefireasca. Dupa cum nici satisfactia celorlalti fata de acest episod nu mi s-a parut fireasca. Aici mi se pare ca sta pericolul si de aceea vorbeam despre acest cod deontologic. Cum ar putea fi pus in functiune?
S. Andon: Ar trebui sa fie un model campania pentru Primaria Bucurestiului; nu stiu daca va fi asa. Pentru ca aici exista oameni care cred ca au foarte multe sanse, dar in acelasi timp, simt in spate ca au foarte putine sanse. Dupa cum exista si doua probleme mari: actualul presedinte al tarii nu mai poate candida a treia oara – este absolut clar, nu mai incape discutie ca incalca legea; se nasc niste complicatii juridice enorme din faptul ca domnia sa doreste sa mai candideze odata, incalcand chiar si moral cuvantul dat in 22 decembrie, cind spunea ca nimeni nu trebuie sa aspire la o astfel de functie mai mult de doua ori. Si astfel, acest lucru va inaspri campania electorala. Eu cred ca dl Iliescu ar putea face un mare bine nemaicandidand inca o data. Iar alta problema este cea a candidatilor care au mai putine voturi decat propria formatiune si atunci devin destul de agresivi. Dl Constantinescu nu are nici o sansa de a deveni presedintele Romaniei, asta pentru ca are mai putine voturi decat Conventia. De aceea, cred ca ar fi trebuit ales un candidat unic al intregii Opozitii. Dar domnia sa suprareactioneaza la toate evenimentele care il preseaza din afara, tocmai pentru ca simte ca are foarte putine sanse. Acestia sunt candidatii care vor strica climatul electoral. Iar cu privire la deontologie, m-ati surprins putin, este o problema extrem de importanta. Pentru ca, daca aceasta campanie va degenera, doua rele mari se vor petrece: 1. divagheaza toata discutia de la problemele grave ale tarii in lupte absolut nesemnificative si 2. va fi o intoarcere in masa a spatelui electoratului catre clasa politica.
D. Patriciu: Eu cred ca este bine ca fiecare sa faca o campanie pozitiva, lasand atacurile catre ceilalti. Sigur ca intr-o emisiune ca aceasta facem discutii, dar astea nu sunt atacuri. De exemplu, noi traim intr-o tara a injuraturilor, ceea ce este intr-o campanie electorala extrem de nociv. Dar asta nu inseamna a anula complet spiritul critic. Dar, important este ca celalalt sa-ti raspunda cu aceeasi moneda, cu argumente, nu cu injuraturi.
O. Andronic: Ne-au mai ramas cateva minute in care v-as propune sa facem un mic tur tehnic si sa raspundeti la doua intrebari: in ce stadiu se afla candidatul dvs. din punctul de vedere al acumularii semnaturilor; si, in ipoteza in care va fi prezent in turul 2, pe cine ar prefera sa aiba in fata ?
A. Niculescu: Dl Frunda a obtinut deja jumatate din semnaturile necesare si in ceea ce priveste intrarea in turul 2, ceilalti candidati sa fie niste oameni pro-occidentali si democrati.
D. Patriciu: Exista circa 70.000 de semnaturi. in ceea ce priveste turul 2, as fi extrem de incantat daca dl Manolescu ar fi in fata unui candidat democrat.
S. Andon: Am inceput de-abia astazi strangerea semnaturilor, iar in ceea ce priveste turul 2, sa fie un candidat sa nu ne para rau daca ar castiga el si nu noi.