Documentar si corespondenta referitoare la “finala mica” a “Turneului Candidatilor”

Fax: 312.25.59
Promotion Company
Domnului Octavian Andronic


Stimate domnule Andronic,

La telefaxul dvs. de astazi, 29 octombrie 1996 imi face placere sa va confirm, in numele domnului Petre Roman, acceptul domniei sale de a participa la intâlnirea de la Antena 1 de miercuri, 30 octombrie, orele 20.45, intre candidatii considerati de catre sondajul CURS a fi avut cele mai apreciate imagini in campania electorala.
La rândul meu, va multumesc pentru competenta si spiritul de fair-play cu care animati Turneul Candidatilor a carui intâlnire de mâine, sunt si eu convins, stârneste un interes cu totul deosebit in intreaga tara.


Cu stima,
Al dvs.,
Bogdan Baltazar


Campania prezidentiala
CONSTANTINESCU 1996


Stimate Domnule Andronic,


Nu pot raspunde amabilelor dvs. multumiri pentru colaborarea noastra la emisiunile “Turneului Candidatilor” decât cu propria mea gratitudine pentru atentia, seriozitatea si obiectivitatea cu care dvs. personal, ca si intreaga echipa a Antenei 1 au asigurat un climat de dezbatere destinsa si, sper, fructuoasa in tot cursul campaniei electorale.
Va asigur de participarea mea si la ultima intâlnire, cea de mâine, miercuri, 30 octombrie cu aceleasi sentimente de pretuire pentru inaltul profesionalism al echipei pe care o conduceti cu atâta pricepere.


Al dvs.,
Emil Constantinescu

D-sale D-lui Octavian Andronic, Antena 1 si ziarul Libertatea


Domnule Octavian Andronic,

Am raspuns pâna acum la toate solicitarile pe care mi le-ati adresat in calitatea dumneavoastra de realizator al uneia dintre cele mai interesante emisiuni electorale din aceasta campanie. Va reamintesc ca, pentru a raspunde la aceste invitatii, a trebuit sa renunt, in anumite situatii, la prezenta pe alte posturi de televiziune, iar in altele, la intâlniri directe cu alegatorii. Dupa cum va este cunoscut, am propus ca, in etapa a doua a emisiunii “Turneul candidatilor”, sa organizati doua dezbateri directe intre candidatii la presedintie, dezbateri la care vroiam sa particip si eu. Datorita faptului ca alti candidati nu au acceptat, sub nici un motiv, sa se intâlneasca in direct cu unul sau altul dintre concurenti, dumneavoastra nu ati reusit sa organizati aceste doua intâlniri directe. Pe de alta parte, consider ca, pâna la verdictul electoratului, toti candidatii trebuie sa aiba sanse egale de a-si prezenta programul. Singurul indreptatit sa stabileasca ierarhii si clasamente in aceasta privinta este electoratul român. Va reamintesc faptul ca Legea electorala prevede organizarea a doua tururi de scrutin pentru alegerile prezidentiale, in anumite conditii determinate pe care le cunoasteti. Daca voi accede in turul al doilea, voi avea posibilitatea de a ma confrunta cu celalalt aspirant la functia de presedinte al României. Altfel, nu vad nici o ratiune pentru care organizati o confruntare numai cu trei candidati (de ce nu cu doi, cu cinci sau cu opt). De altfel, trebuie sa va spun ca, pe data de 30 octombrie, sunt invitat la o emisiune la Pro TV, emisiune la care ceilalti candidati la presedintie au participat deja. Trebuie sa mentionez ca prezenta mea in aceasa zi a fost stabilita prin tragere la sorti in urma cu o luna. Chiar daca ati schimbat ora obisnuita a emisiunii dumneavoastra, ora 18.30 - ora la care sunt programat in emisiunea de la Pro TV, trebuie sa va spun ca nu pot fi prezent, in aceeasi seara, la doua dezbateri diferite, la doua posturi de televiziune. Altfel, mi se pare destul de jenant sa-mi adresati aceasta invitatie, pe data de 29 octombrie, dupa orele 19.00 (cu 24 de ore inainte de emisiune), intr-un moment in care nici macar nu ma aflam in Capitala. Va rog, domnule Octavian Andronic, sa cititi scrisoarea mea pe postul dumneavoastra de televiziune, in emisiunea in care ceilalti doi competitori au posibilitatea de a se adresa electoratului.

Ion Iliescu