Super-finala - Din culise

Din culisele Super-Finalei

De-a lungul Turneului, desi candidatul lor n-a participat (din motive expuse in scrisoarea amintita), membrii staff-ului electoral al lui Ilie Nastase au tinut legatura cu noi, in ideea ca vor agrea o intalnire directa inaintea Turului 2. Atat Vladimir Pasti, Cristian Burci si Dan Fisher, cat si - de la esalonul superior - Viorel Hrebengiuc, nu doreau sa forteze nota, mai ales ca observasera faptul ca publicul nu agrea stampila "elitista" pe care i-o pusesera lui Nastase.
In acelasi timp, staff-ul lui Victor Ciorbea a adoptat o politica de transparenta si cooperare remarcabila. Catalin Harnagea, Mona Musca si Vlad Rosca s-au aratat in permanenta receptivi la orice idee care li se parea buna pentru candidatul lor. Am obtinut de la ei, de timpuriu, promisiunea ca daca se va organiza o intalnire directa (pe care Victor Ciorbea nu obosea sa o ceara cu fiecare prilej) aceasta nu va avea loc decat la Antena 1, care, dupa opinia lor, se dovedise postul cel mai obiectiv pe intreaga durata a campaniei.
Rezultatele primului tur i-au scos din starea prea timpurie de automultumire pe cei de la PDSR, care au inceput sa caute tot felul de solutii care sa le avantajeze candidatul. Viorel Hrebengiuc a intrat in priza si a inceput sa faca naveta intre Titus Popa (TVR) A. Sarbu (PRO TV) si Dan Voiculescu (Antena 1). Teoria lui Hrebengiuc era ca, data fiind importanta si interesul acestei intalniri, ea ar fi trebuit sa se desfasoare la TVR, iar celelalte televiziuni sa o preia. Staff-ul Ciorbea s-a tinut insa ferm de cuvantul pe care mi-l daduse: nu mergem decat la Antena 1!
Presiunile la adresa lui Dan Voiculescu s-au intetit, dar acesta, diplomat, a spus: nu ma bag! Discutati cu Andronic! Hrebenciuc m-a sunat si a incercat sa ma ia tare. I-am inchis telefonul si toata ziua n-a mai dat de mine. In cele din urma Dan Voiculescu mi-a transmis: vorbeste, totusi cu el. Am vorbit. Ne-am intalnit la sediul de campanie al PDSR din Piata Victoriei, unde mai intai, s-a pus la cale un serial de intalniri fata in fata, a candidatilor PDSR si ai Conventiei de la Sectoare. Apoi Hrebengiuc a incercat din nou sa ma convinga ca e spre binele tuturor ca intalnirea sa aiba loc la TVR. Dar de ce sa nu o retransmita TVR-ul, daca interesul e atat de mare? - am replicat eu. Chestie care l-a lasat pe moment fara comentariu. Apoi, in stilu-i caracteristic, a devenit partizanul ei: "Excelent! Hai sa discutam cu baietii lui Ciorbea!".
Discutia a avut loc a doua zi, la restaurantul hotelului Lido. Au participat, alaturi de moderatorul Turneului, Viorel Hrebengiuc, Catalin Harnagea si Emanuel Isopescu de la TVR. S-a stabilit ca intalnirea sa aibe loc la Antena 1 si sa fie retransmisa de TVR. Dar TVR solicita, in schimb, o participare. Aceea a lui Emanuel Isopescu, alaturi de mine. Am convenit ca finala sa aiba doua reprize: pe prima urma sa o moderez eu, conform proiectului emisiunii (intrebari comune pentru candidati). In partea a 2-a, Isopescu urma sa le adreseze intrebari din partea telespectatorilor. S-a batut palma, nu inainte ca Hrebengiuc sa ne explice cat de greu a inghitit domnul Titus Popa, presedintele TVR, acest hap, si cum a fost nevoie sa fie convins de "foarte de sus".
In ziua cea mare, totul parea in ordine. Au intrat in studio, candidatii, si-au ocupat locurile, dupa un schimb de replici acide intre Ilie Nastase si Ion Caramitru si am asteptat sa intram in emisie. Se intarzia insa si din studio nimeni nu-mi putea da nici o lamurire. Ulterior aveam sa aflu, de la Florin Bratescu, ca avusese loc un veritabil razboi al nervilor: cei de la TVR doreau sa dea drumul la transmisie fara sa emita semnalul Antenei 1! Pana la urma in fiecare dintre colturile de sus ale ecranului au aparut siglele celor doua televiziuni si transmisia a inceput.
A fost - opinau specialistii, in absenta masuratorilor de azi - emisiunea cu cea mai mare audienta de la Revolutie pana atunci. Interesul cu care publicul a receptat aceasta prima batalie electorala, fara menajamente, a depasit orice asteptare.