* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: Preliminarii - Vocea sefilor de campanie ...

Vocea sefilor de campanie
INVITATI: Sergiu Andon (Candidatul I. Pop de Popa), Mitzura Arghezi (Candidatul C.V.Tudor), Bogdan Baltazar (Candidatul P. Roman), Iosif Boda (Candidatul I. Iliescu), Radu Boroianu (Candidatul E.Constantinescu), Mircea Cranta (Candidatul T. Mohora), Andrei Paunescu (Candidatul A. Paunescu), Dinu Patriciu (Candidatul N. Manolescu), Anton Niculescu (Candidatul G. Frunda)
9 SEPTEMBRIE 1996
        

O. Andronic: Stimati telespectatori, bun-gasit la intalnirea premergatoare fazei de prezentare a personalitatilor politice inscrise la startul “Turneului Candidatilor”. Astazi ne vor introduce in atmosfera si tematica ciclului insisi directorii de campanie electorala ai candidatilor pe care ii veti cunoaste mai bine in urmatoarele saptamani. Au raspuns cu amabilitate invitatiei noastre si se afla in studio domnii: Sergiu Andon pentru dl Ioan Pop de Popa, doamna Mitzura Arghezi pentru dl Corneliu Vadim Tudor, dl Bogdan Baltazar pentru dl Petre Roman, dl Iosif Boda pentru dl Ion Iliescu, dl Radu Boroianu pentru dl Emil Constantinescu, dl Mircea Cranta pentru dl Tudor Mohora, dl Anton Niculescu pentru dl Gyorgy Frunda, dl Dinu Patriciu pentru dl Nicolae Manolescu si dl Andrei Paunescu pentru dl Adrian Paunescu. Stimati invitati este, probabil sau aproape sigur, o premiera absoluta in viata democratica a Romaniei din ultimii sase ani: o intalnire a directorilor de campanie electorala a principalilor candidati la Presedintie. Sper, din toata inima, ca intalnirea noastra sa fie de bun augur si sa ramana in memoria electoratului ca un reper pozitiv. Trei sunt chestiunile pe care v-as propune sa le clarificam in fata telespectatorilor. Ce credeti ca asteapta electoratul de la cei pe care ii reprezentati? Ar fi prima chestiune; ce asteptati dvs. de la programul pus in miscare de catre Antena 1 si de catre cel mai solid trust de presa din cate au functionat pana in prezent; si care este stadiul tehnic al aspiratiei pentru un loc de drept in fotoliile de prezidentiale si cum apare aceasta operatiune in ochii dvs., acum in 1996 fata de 1990? Si, nu in ultima instanta, as vrea sa discutam daca aceasta modalitate originala si operanta poate crea ea insasi premisele si cadrul de dezbatere intre candidati care sa descurajeze atacul la persoana si sa incurajeze atacul la idee si discutia pe baza de argumente. V-as propune sa incepem, cum este si normal, cu prima chestiune: Ce credeti ca asteapta electoratul de la cei pe care ii reprezentati?
S. Andon: Observ ca intrebarea e pusa la plural; inseamna ca trebuie sa ne spunem parerea despre ce asteapta electoratul de la prototipul candidatului sau de la toti candidatii? in ce ne priveste, consideram ca intrebarea are si o componenta personala, legata de fiecare candidat. Ma refer la faptul ca, in general, electoratul asteapta o noua oferta politica si, pentru noi, pentru campania dlui profesor Ioan Pop de Popa, tinta principala aceasta trebuie sa fie, sa relevam, sa facem cunoscuta aceasta noua oferta politica. Altminteri, electoratul cred ca asteapta de la campanie si de la aceasta competitie interesanta lucruri diferite de la candidat la candidat. in cazul unui candidat nou, venind de la o formatiune politica noua, accentul va cadea pe o noua oferta politica. in al doilea rand, campania noastra mai are un specific, si anume, acela de a explica ceea ce credem, ceea ce suntem convinsi ca Romania are nevoie acum, de o improspatare a clasei politice, cu personalitati noi, cu oameni de o formatie solida in alte domenii de activitate, cu o structura verticala, cu sinapse verificate, incat sa intoarcem si pe aceasta cale marea parte a electoratului dezamagit - sa-l intoarcem din drumul lui de departare de politica. Cred ca sub acest aspect sarcina noastra este oarecum usoara, mai ales daca ne gandim ca Europa, in momentele actuale, are doi sefi de stat incontestabili, dovediti si ca buni profesionisti din punct de vedere al conducerii statului, de origine medici, iar unul dintre ei – ca o curiozitate, presedintele Albaniei - este tot medic cardiolog, ba, mai mult a lucrat si in Spitalul Fundeni. Iata ca, in istorie, medicii nu o data au stralucit si in politica.
M. Arghezi: Dl Andon a exprimat o serie din parerile celor care asteapta o schimbare in nou si in bine de la fiecare dintre exponentii unui partid. Electoratul a cam fost dezamagit in ultimii ani, daca noi ne gandim la viata pe care o ducem fiecare; atunci ne gandim ca ceva nu a mers si trebuie repus pe fagasul cel bun – si singurul mod de a face acest lucru este de a innoi o echipa. Fiecare dintre noi va socoti ca echipa lui este cea mai buna. Oferta noastra politica cred ca ar satisface in cea mai mare masura electoratul, venind cu dorinta de a crea o societate de tip democratic. Suntem pentru privatizarea buna, reala si benefica pentru tara, pentru aducerea adevaratilor investitori in tara, pentru o protectie sociala incepand cu somajul, ma gandesc la acei copii ai strazii, la batranii care culeg din gunoaie. Noi avem o directie anumita – am inceput sa dezvaluim coruptia si jaful care s-a instalat incet-incet – am cunoscut o obstructionare a mass-media si chiar unele partide ne-au dezavuat. Pe de alta parte, am facut o socoteala: cam zece la suta din populatia tarii au inceput sa detina bogatiile acestei tari si resursele incep sa se stranga spre ei. Suntem pentru integrarea euro-atlantica. S-a semnat anul trecut, la Snagov, acest act cu acordul tuturor partidelor parlamentare, insa cu o mica nuanta: sa fim totusi cu coloana vertebrala, sa avem grija cum si unde pasim. La fel cu toate tratatele cu tarile invecinate suntem de acord, dar sa ne pastram demnitatea noastra nationala.
B. Baltazar: Eu as incepe cu ce asteapta electoratul, in general, de la oferta prezidentiabililor si aici cred ca ghidul cel mai bun, mai corect – sa nu reinvie apelul la presedintele atotputernic, de exemplu Ceausescu, care era sa ne distruga tara si pe noi, cu atentie la aceasta dorinta ca viitorul presedinte sa fie iubit de toata lumea, sa inmanuncheze sperantele, deci cu moderatie - cred ca electoratul asteapta de la noi si de la candidati sa fie foarte clari in ceea ce priveste oferta prezidentiala, de garant al suveranitatii, independentei si neatarnarii tarii, de arbitru intre puterile publice, intre ele si societatea civila, electoratul asteapta sa spunem cum vor actiona candidatii nostri – continui sa cred, adevaratii purtatori de cuvant ai candidatilor trebuie sa fie candidatii insisi. Cred ca televiziunea trebuie sa inlature aceasta succesiune de filtre de purtatori de cuvant, de sefi adjuncti ai candidatilor si sa aruncati cat mai repede candidatii in groapa cu lei. Pentru ca pe ei o sa ii alegem, nu staff-urile acestea, inclusiv specialisti de prin America. Deci, electoratul asteapta de la candidatii nostri sa fie foarte clari, cum vor realiza aceste medieri, sa fie foarte clari in ce priveste domeniile lor rezervate prin Constitutie: politica externa, securitatea nationala, apararea domeniilor publice. De asemenea, electoratul va vrea ca cei pe care ii reprezentam acum sa ii spuna cum vor lucra ei in relatia cu Parlamentul, ce postura vor adopta ei in legatura cu o serie intreaga de concilieri necesare la nivelul puterii de stat si cum vor reactiona in relatiile cu Guvernul pentru ca presedintele are prerogativa de a consulta Guvernul. Ce cred eu acum ca asteapta electoratul de la dl Petre Roman este foarte clar prin mesajul prezidential pe care dl Petre Roman l-a rostit la Conventia Nationala a Uniunii Social-Democrate. Este vorba de capacitatea si experienta de guvernare a tarii, de calirea si inteleptirea celor patru ani de Opozitie, o postura de inalt nivel, toata aceasta pondere de om tanar, relatiile exceptionale pe care le are pe plan international, om dinamic, care stie incotro sa indrepte pasii tarii si care stie sa-i convinga si pe altii, cum a facut-o la Strasbourg.
I.Boda: Stau si ma gandesc, de cand ati pus intrebarea asta, daca nu cumva ati vrut sa ne derutati. Nu stiu daca nu cumva noi proiectam propriile noastre asteptari si credem ca ele se reflecta asupra electoratului; ce cred eu e ca nu intotdeauna, ceea ce gandim noi, ar asteapta populatia Romaniei, este chiar ce asteapta. Este o populatie stratificata, complexa, cei care vor vota nu sunt o masa omogena, sunt diferiti ca varsta, convingeri religioase s.a.m.d. Eu cred ca si dl Baltazar, si dl Andon au formulat o noua oferta politica pe care o incearca fiecare candidat, inclusiv cel pe care il reprezint si care este intr-o postura inedita pentru ca, in acelasi timp se afla intr-o postura de presedinte. Cred ca ar fi bine sa putem constientiza electoratul ca, oricat ne-am stradui noi, el va ramane cu o serie de asteptari, iar in majoritatea cazurilor, candidatii la presedintie sunt si ei reprezentanti ai unor partide si, ca atare, se produce si o anume suprapunere de planuri intre ofertele politice si ale partidelor si ale candidatului respectiv. Eu as insista aici asupra unei realitati cu care, eu sunt convins ca ne vom confrunta dupa alegeri. Eu cred ca va fi dura aceasta campanie, mai ales in confruntarea de idei; eu unul m-as bucura daca am putea sa ponderam nu dezbaterea de idei, ci acutele; insa eu cred ca principala misiune care o sa-l astepte pe viitorul presedinte, indiferent care va fi acela, este capacitatea lui de a media intre fortele politice din Parlament pentru formarea unei majoritati parlamentare solide; daca viitorul Guvern al Romaniei nu va avea suficienta forta, daca renunta la o anumita confruntare de forta, eu cred ca Romania va pierde din nou. Eu vreau sa spun ca am facut o operatiune de a vedea programele care sunt in foarte multe parti identice; toti se angajeaza in garantarea respectarii Constitutiei; dincolo de asta, este ca aceste calitati sa poata fi probate in competitie, se pare, ca vor porni vreo 10-12 candidati. Eu unul m-as bucura foarte tare ca acel cineva care va ajunge presedintele Romaniei va trebui sa-l depaseasca, chiar daca va fi el insusi, in ceea ce priveste competentele si seriozitatea, sa poata sa adune in jurul sau o astfel de majoritate parlamentara.
O. Andronic: Domnule Boroianu, dl profesor Constantinescu este, alaturi de domnul Iliescu, singurul candidat cu experienta unei runde precedente de alegeri prezidentiale.
R. Boroianu: Domnul Constantinescu are si experienta manageriala, pentru ca a condus timp de mai multi ani o importanta institutie cu foarte multi angajati, e vorba de Universitatea din Bucuresti – una dintre cele mai importante universitati europene – si, in acelasi timp, s-a rodat si in activitatea de a conduce, de a aplana, de a gasi calea de mijloc intre diferite formatiuni politice, dat fiind cunoscutele stari de tensiune prin care a apucat sa treaca Conventia Democratica. As spune, dupa opinia noastra, ca este candidatul cu cele mai multe sanse. Spun asta pentru ca si noi credem ca electoratul nu este o notiune in sine, ci socotim in buna traditie liberala – de data aceasta – ca avem de a face cu electori, cu foarte multi cetateni ai acestei tari si de aceea, programul prezidential al domnului profesor Emil Constantinescu se adreseaza tuturor romanilor si fiecaruia in parte. Fiecare este o problema, fiecare asteapta cate ceva. Oricum, ceea ce ii uneste pe toti este ca sa incheiem o data cu tranzitia si sa incepem schimbarea. Cetateanul roman, viitorul elector al viitorului presedinte al Romaniei, asteapta fapte. Pentru a fi concret, e bine sa facem referire la legea fundamentala a tarii – care este Constitutia – si e bine sa facem referire la faptul ca o vom respecta. Totul e sa vedem daca lucrul acesta s-a petrecut. Chiar daca actualul presedinte se afla in postura inedita de care vorbea dl Boda, parerea mea este ca – si aici apare rolul acestor staff-uri – ar trebui sa fim atenti cu toti, cand se trece cu vederea un lucru esential, sa-i atragem atentia si, daca este omul care poate sa primeasca sfaturi, atunci isi va da seama; dau un exemplu: Art. 51 din Constitutie nu este incalcat, atata vreme cat legea Aministratiei Publice Locale nu a fost completata asa cum scrie in lege, in trei luni de zile, de o lege a taxelor si impozitelor. La fel, capitolul 4 in intregime – Avocatul Poporului - nu a fost indeplinit. Am dat doar aceste exemple, plecand si incheind cu faptul ca romanii asteapta fapte. Or, toate actiunile cu care am plecat in campania prezidentiala alaturi de dl profesor Constantinescu au aratat faptul ca lumea percepe candidatul Conventiei Democrate ca pe un candidat care vine dintre oameni, care vine printre ei, pentru ca printre ei am fost, am fost in sate, la intalniri cu mii si mii de oameni.
O. Andronic: Domnule Cranta, dl Tudor Mohora a inceput in forta campania electorala. Sa insemne acest lucru ca dansul a aflat mai devreme care sunt dorintele electoratului?
M. Cranta: Parerea mea este ca, intr-o asemenea competitie, toti candidatii ar trebui sa aiba si cred ca si au sanse egale. in consecinta, Partidul Socialist crede ca electoratul asteapta, pe langa promisiunile facute de-a lungul timpului, aparitia de figuri noi. Sa ne amintim ca in 1990 viata politica a Romaniei atrasese o foarte mare parte din populatie. incet-incet, insa, lumea a renuntat sa-si mai exprime pozitiile politice, a inteles ca intre momentul alegerii si al urmatoarei confruntari electorale, oamenii politici pe care i-au ales uita, de cele mai multe ori, ce au promis. Iata de ce cred ca, actualmente, electoratul asteapta fapte. Fapte pe care sa le poata evalua si in functie de promisiunea care poate rezulta sa opteze. Partidul Socialist este un partid tanar. Candidatul sau la presedintia Romaniei este tanar. Oferim electoratului roman un prezidentiabil tanar, echilibrat, realist, capabil sa sutina dialoguri, capabil sa ia contact cu toti romanii, indiferent de ocupatie, de sex. Partidul nostru asteapta de la electorat sa dea dovada de intelegere cu privire la platformele electorale care se ofera spre votare. Evident, fiecare dintre candidati crede ca platforma sa este completa, consistenta si raspunde in totalitate la problemele cu care se confrunta actualmente societatea romaneasca. Electoratul nu va mai fi la fel de ingaduitor ca in 1992; ne amintim cu totii efervescenta acelor timpuri si, evident, am constatat apoi, fiecare dintre noi ca, incet-incet, electoratul a inceput sa se indeparteze de politica, vazand ca acei candidati nu au facut prea mult pentru a oferi fapte. Partidul Socialist sustine, deci, ca in aceasta toamna electoratul doreste sa opteze intre cei care pot sa treaca la fapte. Din acest punct de vedere, Partidul Socialist prezinta in fata electoratului candidatura tanarului sau presedinte, pe care il prezentam electoratului ca pe un om realist, echilibrat, capabil de dialog, un om in stare sa-si tina promisiunile si sa ofere garantii electoratului, in privinta respectarii Constitutiei in tot ceea ce inseamna ea.
O. Andronic: Domnule Anton Niculescu, prezenta domnului Frunda pe lista candidatilor a creat momentul de inedit in campania electorala 1996. Cum ati caracteriza dvs. aceasta prezenta?
A. Niculescu: Dl senator Frunda se adreseaza acelei parti a electoratului romanesc care doreste, in opinia noastra, sinceritate, hotarare, profesionalism si vointa politica in vederea asigurarii promovarii societatii noastre de la stadiul de divizare la cel de pluralism. Un alt punct important care cred ca formeaza obiectul atentiei electoratului romanesc este crearea unei situatii, dezvoltarea tarii noastre intr-o stare in care statul va fi in slujba cetateanului si nu invers.
O. Andronic: Va multumesc. Domnule Patriciu, cineva pretindea ca dvs. impreuna cu dl Manolescu ati tras la sorti. Cine sa candideze si, in special, cine sa fie sef de campanie electorala? Este adevarat?
D. Patriciu: Nu. Eu cred ca, candidatura d-lui Manolescu ofera o sansa Romaniei astazi. Cred ca romanii au nevoie de un presedinte al tuturor romanilor; au nevoie de un presedinte care sa-i ridice deasupra jocurilor politice, capabil sa devina un mediator, sa suplineasca lipsa de credibilitate care ne-a marcat in ultimii sapte ani. Atat a Puterii, cat si a celui care ne-a fost presedinte timp de sapte ani. Lipsa din cauza careia fiecare dintre noi, romanii, a suferit. Electoratul spera intr-o schimbare, fiecare dintre noi spera intr-o schimbare. Aceasta schimbare inseamna drumul de la arbitrariu, de la incalcarea legii, a coruptiei, a incompetentei, toate cauzele saraciei in care ne zbatem astazi, la o societate prospera si, aici dau dreptate domnului Iosif Boda, care spunea ca acel tren, care trece prin gara noastra, nu ne asteapta multa vreme de acum inainte. Este vorba de trenul liberal. Culmea este ca dl Boda a adoptat, in ultimul timp un mesaj liberal, eu spun paleo-liberal, pentru ca se apropie de cel pe care noi il foloseam cu sase-sapte ani in urma. Vedeti, noi cu siguranta ne aflam in situatia in care trebuie sa apucam pe alt drum decat cel intortocheat pe care l-am parcurs din 1990. De aceea, probabil ca ne-am ales acel slogan – alegeti calea dreapta – noi credem ca drumul catre prosperitate trebuie sa fie extrem de scurt. Pentru ca oamenii acestei tari nu mai au rabdare. Si, de aceea, credem ca lor trebuie sa li se adreseze un mesaj extrem de concret. Fapte vom putea face dupa ce ajungem la guvernare. Dar au nevoie de lucruri concrete in care sa li se spuna cum vor ajunge sa fie mai prosperi, prin scaderea impozitarii, a TVA-ului, in asa fel incat, povara unor cheltuieli nejustificate sa nu mai atarne pe umerii fiecaruia dintre noi. in asa fel incat, sa mai avem resurse pentru sanatate, invatamant, cultura, aparare si Externe, dar sa nu mai cheltuim bani inutili in subventionari, sa avem bani suficienti pentru ridicarea pensiilor, pentru ajutoarele sociale, sa nu mai cheltuim pentru ca statul se ocupa de ceea ce n-ar trebui sa nu se mai ocupe. Vedeti, am cazut si eu in aceeasi capcana ca si toti colegii mei dinainte de a prezenta, sub pretextul intrebarii pe care ati pus-o programul candidatului pe care-l reprezint, uitand un lucru: ca toate studiile legate de relatiile publice, de mesaj politic arata ca intre 5 si 60 la suta din optiunile electorale sunt determinate de carisma personajului, de modul in care el se misca. Circa 30 – 35 la suta de modul in care isi modeleaza mesajul si doar 7 la suta de program. Asa incat, eu cred ca ne batem gura de pomana de vreo trei sferturi de ora.
O. Andronic: Din ce spuneti dvs., cred ca s-ar putea sa avem de a face cu un concurs de “Mister President”. Domnule Paunescu, cred ca sunteti in situatia privilegiata de a fi cel mai bun director de campanie. Nimeni nu poate sa-l cunoasca pe candidat mai bine decat dvs.
A. Paunescu: Domnul Patriciu a facut o introducere favorabila si a spus ca electoratul va fi influentat, in primul rand, de carisma candidatului, si nu neaparat de program, iar aici, se pare ca stam destul de bine, dar nu numai de carisma, de arta de a vorbi si de a convinge e vorba in cazul lui Adrian Paunescu; e vorba de faptul ca romanii, fara indoiala, au nevoie si de program; toate programele sunt bune, toate promisiunile sunt aproape la fel, dar au nevoie de un presedinte, de o super-personalitate care sa reuseasca sa transforme creativitatea bine-cunoscuta a cetatenilor Romaniei in niste fapte concrete. Si aici nu vorbesc nici promisiunile, nu vorbesc nici experientele mai putin reusite ale unora dintre contracandidati care, desigur, poate au fost unii dintre cei mai buni din anii trecuti, dar rezultatele nu au fost foarte fericite, ci vorbesc niste fapte. N-as vrea sa ma refer la domenii care nu intereseaza in campania electorala – si anume, literatura, presa – pentru ca stiti ca Adrian Paunescu are, in primul rand o dimensiune de creator de literatura, are cateva zeci de volume publicate, cateva gazete pe care le-a realizat; e vorba de experienta de conducator si de arta de a strange competentele si de a le transforma in fapte concrete. Adrian Paunescu a fost un creator de gazeta, dar rezolva si chestiuni ce tinea de competenta Primariei sau altor institutii, de care nu se ocupa nimeni sau se ocupa prost; este un om care a capatat o experienta de reprezentant national la Strasbourg. Din acest punct de vedere suntem fericiti ca a facut parte din Delegatia Permanenta care a reusit sa-si aduca partea ei de contributie la intrarea Romaniei in Consiliul Europei; este un candidat care, fara indoiala, va transforma ceea ce spune in fapte concrete. S-au facut referiri la atac la persoana, la modalitatea de abordare a campaniei electorale. Noi nu vom realiza o campanie electorala prin atacuri la persoana, dar, daca situatia o va cere, replicile vor fi pe masura. Dezavantajul anumitor candidati este ca nu pornesc de la zero, ci pornesc de la experienta de cativa ani in anumite posturi de conducere, iar in cazul unora, atat din experienta ca oameni de la putere, cat si din cea a Opozitiei. Suntem convinsi ca Adrian Paunescu este o solutie pentru Romania si nimeni nu se indoieste ca este o personalitate de geniu. Poate parea deplasat ceea ce spun – mai ales ca ii sunt fiu – dar va asigur ca am 27 de ani si il stiu cum este, muncesc zi de zi alaturi de acest om si as vrea sa ajunga presedintele Romaniei macar pentru a-i pune si pe altii la treaba.
O. Andronic: Stimati invitati, v-as propune, in ordine inversa sa facem un tur scurt referitor la ceea ce credeti ca asteptati dvs. de la Turneul Candidatilor.
Andrei Paunescu: Asteptam, in primul rand, sa fie o emisiune care sa reflecte calitatile reale, care sa reuseasca sa le transmita electoratului, ceea ce este adevarat si ceea ce este fals, sa sublinieze taria de caracter si cred ca este suficient.
D. Patriciu: O alegere presupune o competitie, iar in competitia intre oameni, doar a-i pune fata in fata inseamna o adevarata competitie. Eu cred ca “Turneul Candidatilor” trebuie sa fie oportunitatea de a-i pune fata in fata pe toti candidatii, fiecare cu fiecare, pentru ca oamenii sa poata compara. Ca intr-un turneu sportiv. Sa-i poata cantari si ca imagine, si ca discurs, si ca mesaj. Spuneam – ca ne cam batem gura de pomana – pentru ca, evident, noi nu suntem decat niste surogate. Si in loc sa vorbim noi, ar trebui sa vorbeasca ei si sa o faca cat mai mult. incat in cele 60 de zile sa existe timpul necesar sa stea fata in fata si sa-si masoare personalitatile, ideile, programele. Atunci va fi extrem de util acest turneu al candidatilor pentru ca domneste o mare confuzie. Oamenii, sigur, doresc schimbarea, dar inca nu au optiuni formate.
Niculescu: Am spus adineauri ca dl Frunda este un candidat inedit. La fel este si aceasta emisiune. Nu cred ca putem avea noi doleante, atat cat priveste activitatea mass-media. Sunt convins ca presa reflecta mai mult sau mai putin ceea ce facem noi, deci activitatea, performantele echipei acestor candidati. Nu sunt intrutotul de acord nici cu dl Baltazar, nici cu dl Patriciu, dl Frunda gandeste in echipa. De asta gasesc un exemplu foarte bun – sa prezentati si echipa care sta in spatele acestor candidati, dl Frunda a promis vineri la Tg. Mures – daca va fi ales presedinte – se va gandi in echipa si se va consulta atat cu cei aflati la guvernare, cat si cu cei aflati in Opozitie.
M. Cranta: Eu sustin parerea dlui Patriciu. Antena 1, daca doreste cu adevarat sa ofere o imagine cat mai reala a candidatilor, trebuie sa ofere sanse egale tuturor si sa gaseasca de confruntare directa, punand fata in fata dialoguri cat mai neplacute, pentru ca fiecare care a intrat in aceasta competitie sa-si poata pune in valoare, atat calitatile, cat si, poate, defectele.
R. Boroianu: in acesti ani de Opozitie am observat ca doar competitia este cea care ar putea sa arate cat mai bine castigatorul. Nu vreau sa mai avem surprize; surpriza de a constata post-festum sau post-factum ca am ales un presedinte si in jurul lui o serie intreaga de surogate. Am prefera sa vedem ca am ales un presedinte care are capacitatea de a se inconjura numai de valori, de a valorifica pe fiecare dintre noi toti romanii. Cred ca rolul dvs. este de a pune in cumpana cele doua modalitati. De a-i prezenta si pe ei, fiecare cu fiecare, de a ne arata nu numai pe noi, dar si pe cei care ii inconjoara pentru a vedea, poate, cum gandesc ei in spatele vorbelor pe care si le vor spune unul altuia.
I. Boda: Eu inclin sa cred ca dl Boroianu a invatat toate aceste chestiuni nu numai in Opozitie, ci si la Putere. Eu nu as vrea sa fiu surogat, dle coleg Patriciu, imi pare rau, eu nu sunt nici macar surogatul dlui presedinte Iliescu; este un presedinte in exercitiu si sigur ca fata de toti ceilalti este favorizat. Stiti cum este cu politica, eu as asemana-o cu o curtezana, care, de regula, face cu ochiul la cei tineri, dar se culca cu cei mai in varsta. E o mica gluma care, insa, cred ca spune ceva. Noi asteptam de la emisiunea dvs. ceea ce ne oferiti. Cu toata deferenta necesara care se si cuvine unui post de televiziune, sa avem in vedere faptul ca sunt patru posturi mari de televiziune; oricine este interesat sa isi prezinte candidatul, probabil vor fi vreo 12 candidati, faceti permutarile – combinatiile – posibile, 2 cu 2, inmultiti-le cu patru si o sa vedeti ca nu o sa ajunga numarul de zile necesare. Or, candidatii nu vor folosi doar acest mijloc – televiziunea – pentru a-si demonstra ideile, farmecele, capacitatile, ci vor bate satele, orasele, ca atare v-a trebui sa concepeti posibilitatea reala de a se desfasura, in timp aceasta chestiune. in rest, eu raman cu aceeasi convingere: ca trebuie sa fim foarte prudenti in promisiuni si sa nu incercam sa imbatam numai cu apa de ploaie; nu s-a terminat greul pentru Romania si nu va fi asa de usor sa scoti la lumina si cred ca Romania are sanse. Nu cred ca exista vreun partid politic de fata unde sa nu gasesti in vreun program lucruri care sa nu merite sa fie luate in atentie.
B. Baltazar: Noi asteptam multe de la dvs., pentru ca m-a speriat o emisiune transmisa astazi – in care discutau doi oameni si in care moderatorul a fost pur si simplu spulberat de unul dintre participanti. Deci, moderatoarea, de altfel o femeie foarte fina si energica, nu a putut sa opreasca debitul verbal total incontinent, agresivitatea verbala, dar si fizica. Mie nu mi-e frica pentru candidatul meu, este un luptator. Dar daca se va ajunge si la bataie … Trebuie asigurat in acest fel respectul elementar, buna cuviinta intre oameni. Dar ne e frica pentru imagine. Eu va rog sa fiti ca politistul, ca arbitrul: daca se calca regulile, sa interveniti. in al doilea rand, ce as vrea cu tot dinadinsul este ca – nu neaparat in acest turneu – sa se incerce sa se supuna candidatii la proba aceasta a dovedirii putintei de a face ceea ce promit. Noi si dl Petre Roman, pentru a promite ceea ce am promis, am facut un model macro-economic, am lucrat la el patru luni de zile, are 150 de pagini, am facut tot felul de calcule, de simulari pentru a vedea unde ne incadram. Deci, am dori foarte mult sa supuneti candidatii unui tir. Cum vei realiza, cu ce mijloace, sustinuti cum etc.? Pentru ca unul din oamenii acestia va fi presedintele tarii; sa nu-i lasam sa scape asa usor…
M. Arghezi: Noi, de la Antena 1, asteptam multe lucruri. Nu stiu daca in alta tara s-a mai facut asa ceva, dar vad ca dvs. ati abordat aces lucru si ne-am bucurat. Asteptam sa se faca aceasta confruntare intre candidati, o confruntare civilizata, pentru edificarea electoratului care este incurcat si nu stie ce sa faca. Nu trebuie amagiti; cred ca din 1990 – 1991, ca sa nu zic ca au fost mintiti, dar au fost amagiti; din cauza asta oamenii nu mai vor sa vina la vot.

<< Preliminarii - Calitatea de intelectual ... ||| Campania electorala intre ... >>
| | Citiri: 5229 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO