* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: Primul tur - Candidatii se prezinta - Ioan Pop de Popa

Ioan Pop de Popa:

N-a existat vreo facultate care sa dea diploma de presedinte cuiva!!
11 SEPTEMBRIE 1996
 
O. Andronic: Buna-seara, stimati telespectatori. Iata ca a venit si momentul intrarii in scena a protagonistilor “Turneului Candidatilor” - cei noua aspiranti la fotoliul de la Cotroceni. Unul dintre cei inscrisi, dl Petru Bucur Folk, candidat independent, retragandu-se din motive personale. Asa cum stiti, aceasta competitie originala este organizata de Antena 1, Libertatea, Jurnalul National si Promotion Company, impreuna cu cotidianele Adevarul, Evenimentul Zilei, Romania Libera, Vocea Romaniei si Ziua. S-au aliniat la start doi ingineri, doi literati, un geolog, un chimist, un sociolog, un jurist si un medic. Dintre cei noua, sapte vin din structurile de Putere - Presedintie si Parlament - cinci fiind si presedinti de partide sau de aliante politice. Sortii au decis ca seria prezentarilor care incepe in aceasta seara sa fie deschisa de un medic - si nu de unul oarecare.

Pentru ca profesorul Ioan Pop de Popa este o autoritate de necontestat in domeniul sau, iar decizia sa de a intra activ in politica pe coordonatele umanismului si echilibrului, nu face altceva decat sa confirme rolul intelectualului, al specialistului de exceptie, intr-o societate care are o nevoie acuta de valori autentice.

Se afla deci, in studio, inconjurat de sustinatori, prieteni, pacienti, colegi de partid, profesorul Ioan Pop de Popa din al carui extrem de bogat C.V. voi spicui cateva date semnificative.

Profesor doctor docent, specialist in chirurgie cardio-vasculara, nascut la 6 octombrie 1927 in Oradea, absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj cu…. Laude in 1953. in 1961 a inceput specializarea in chirurgie cardio-vasculara, iar din 1962 se transfera la Targu Mures unde infiinteaza prima clinica de specialitate din provincie. in 1974 este transferat la Bucuresti, la Spitalul Clinic Fundeni si devine director al Centrului National de Chirurgie Cardio-vasculara unde pune bazele chirurgiei cardio-vasculare moderne. Activitate didactica prodigioasa, consacrata a 44 de serii de studenti si medici. Autor a 615 lucrari stiintifice si comunicari, detinator a 24 brevete de inventii in tara si strainatate, celebra fiind valva cardiologica implantata la peste 850 de pacienti, si valvulodenul fabricat, in prezent, in Germania. Membru a mai multor academii si societati stiintifice si detinator al premiului Gheorghe Marinescu al Academiei Romane. Casatorit cu profesor-doctor Doina Pop de Popa si tatal unei fiice, omonime, de asemenea, medic. Primvice-presedinte al Partidului Umanist Roman, ales la al doilea Congres din 27 iulie 1996. Hobby-uri: innotul, schiul si muzica.

Inainte de a intra in continutul propriu-zis al emisiunii, am sa va invit, stimati telespectatori si stimati invitati, sa urmarim caseta promotionala pe care staff-ul dvs. electoral a pregatit-o pentru aceasta emisiune. (…)
O. Andronic: Domnule profesor, v-as invita sa-i prezentam telespectatorilor pe invitatii dvs. de astazi. Este o veritabila galerie, condusa de o personalitate politica de talia domnului Victor Surdu, presedintele Partidului Democrat Agrar. As vrea sa ne spuneti cateva cuvinte despre cei care ne inconjoara.
I. Pop de Popa: Eu cred ca ar fi mai normal sa se prezinte fiecare, facand parte din grupurile pe care dvs. le-ati mentionat inainte si anume, pacienti, colegi de partid, colegi si prieteni care au tinut sa asiste la aceasta dezbatere.
V. Surdu: Deci, sunt acelasi Victor Surdu, presedintele Partidului Democrat Agrar – partid component al Uniunii Nationale de Centru, alaturi de Partidul Umanist Roman si Miscarea Ecologista din Romania, care sustin acelasi candidat al Uniunii Nationale de Centru – profesor doctor docent Ioan Pop de Popa.
Maria Dragut: Sunt colega de partid cu dl profesor Ioan Pop de Popa, deci din Partidul Umanist din Romania; sunt o mare admiratoare in toate sensurile a dlui profesor si il apreciez in mod cu totul si cu totul deosebit.
Mihai Mihaela: Sunt sef de Departament din cadrul Partidului Umanist din Romania in colectivul de Evidenta, sunt colega cu dl profesor doctor docent Ioan Pop de Popa; ii doresc succes si suntem alaturi cu toti colegii de dumnealui.
Elena Ionescu: Sunt membru al Partidului Umanist din Romania si un sustinator al dlui profesor Ioan Pop de Popa; ii doresc succes si sper sa reuseasca in alegerile din noiembrie.
Nicolae Simon: Sunt membru foarte nou, il cunosc pe dl profesor mai mult din ceea ce am auzit despre dumnealui si doresc sa-l sustin, am incredere in energia dumnealui, in ceea ce a evocat pana acum si ii doresc mult succes in actiunea nobila si ca politician si umanist.
I. Constantinescu: Sunt un fost pacient al domnului profesor. il cunosc din anul 1983 cand m-a operat. tin sa precizez ca este un om de caracter, un om cultivat, un bun roman, cunoaste limbi straine si, indeosebi, iubeste oamenii.
Garbovan Stefan: Sunt un pacient al dlui profesor, am venit cu mult respect fata de dumnealui aici si as vrea sa remarc un lucru: toti candidatii la presedintie au spus ca vor face ceva. Domnul profesor a tacut si a facut deja: Fundatia Bolnavilor Cardiaci, unde ne simtim extraordinar, ne vindecam doar mergand acolo. il sustin cu tarie.
Mihailescu Dumitru: Sunt un pacient al domnului profesor, operat acum noua ani; multumesc pe aceasta cale domnului profesor in mod special pentru ca am avut incredere atunci cand am fost operat, il sustin si de acum incolo pentru candidatura la presedintia tarii.
Florin Voicu: Sunt membru al Consiliului Municipal al Partidului Umanist din Romania, sunt alaturi de dl profesor Ioan Pop de Popa si il sustin cu tarie in aceasta competitie. Succes, dle profesor!
Dinu Stelian Alexandrescu: Sunt membru al Consiliului National al Partidului Umanist din Romania si acord votul meu d-lui profesor in turul doi.
I. Pop de Popa: Permiteti-mi sa multumesc celor prezenti pentru gentiletea si aprecierile pe care le-au facut la adresa mea.
O. Andronic: Domnule profesor, v-as propune, in continuare un dialog sub forma unui meci de ping-pong. Eu am intrebari scurte, dvs. sunt sigur ca veti gasi raspunsuri potrivite. in primul rand: stiti ce puls aveti in acest moment?
I. Pop de Popa: 86. Un puls cvasi-normal si avand in vedere ambianta atat de placuta aici, poate fi putin mai ridicat.
O. Andronic: Numele dvs. cu rezonanta neaos-romaneasca are o curiozitate grafica; aceasta particularitate ce aduce cu cea nobiliara, franceza. De unde?
I. Pop de Popa: Numele meu este cel pe care il cunoaste toata lumea: Ioan Pop de Popa; il am de la tatal meu care, de asemenea il are de la un strabunic care a fost soldat simplu in Armata Revolutionara din 1848 care, dupa ce Revolutia a fost invinsa, s-a luptat cu cei 3 000 de romani din armata anti-habsburgica, a luptat sub indrumarea lui Garibaldi, ajungand la gradul de general maior – seful trupelor de artilerie supranumit “spargatorul de fronturi”, intrucat cunostea mai multe limbi si la 62 de ani s-a casatorit. Urmare activitatii sale deosebit de importante pentru eliberarea Italiei, a fost decorat cu cele mai inalte distinctii si innobilat – de unde, tatal meu isi trage numele, intrucat Imperiul austro-ungar l-a obligat sa ia numele dansului, cunoscand ca era un inamic al Imperiului austro-ungar. in acest mod tatal meu a primit numele de Ioan Pop de Popa si noi toti l-am mostenit si il avem in toate documentele.
O. Andronic: Domnule profesor, candidatura dvs. la Presedintia Romaniei si intrarea in politica seamana cu un fel de accident. intr-o lume care recruteaza cadrele din cu totul alte zone, chiar prezenta dvs. surprinde. Dealtfel multe, foarte multe dintre intrebarile primite astazi la telefon de la telespectatori si de la cititori se refera la acest lucru. As vrea sa intram putin chiar in politica mare si v-as intreba: presedintele rus, Boris Eltan, urmeaza sa fie operat. Operatie pe cord deschis – daca nu ma insel. Stiti despre ce fel de operatie este vorba? Stiti cat de complicata este? Aveti informatii?
I. Pop de Popa: E o problema destul de serioasa. Nu avem absolut nici o informatie data in eter. Urmare acestui fapt, nu am voie din punct de vedere deontologic si profesional sa ma pronunt. Sunt aproximativ 100- 110 afectiuni care trebuie sa fie operate si s-ar putea sa fie oricare dintre ele. Varsta insa – probabil ca este vorba despre o cardiopatie ischemica cu fenomene de angina pectorala si, eventual, alte accidente subsidiare care ar necesita sa fie operata. insa, aceasta este doar o supozitie pentru ca ea nu a fost comunicata oficial.
O. Andronic: V-am pus aceasta intrebare in vederea unei alte intrebari: credeti ca un om, aflat intr-o asemenea situatie, poate sa-si pastreze atributele pe care le are presedintele unei tari?
I. Pop de Popa: Dupa o operatie reusita – poate. Eu am bolnavi, de pilda, operati cu boala coronariana de 14 ani care isi desfasoara activitatile la capacitatile din tinerete.
O. Andronic: Sunteti ardelean, care este pozitia dvs. fata de Tratatul romano-ungar care urmeaza sa se semneze la Timisoara?
I. Pop de Popa: Semnarea acestui Tratat este un lucru pozitiv. Noi trebuie sa traim in conditiuni optimale cu toti vecinii nostri, insa mentiunea care s-a facut in Rezolutia 1201, apropo de drepturile colective si autonomia pe principii etnice ca sa nu fie incluse si sa nu fie aprobate este un lucru, cred, normal. Altfel, cred ca poporul roman ar fi fost dezavantajat sub anumite aspecte pentru ca varfurile de lance din aceste formatiuni duc o politica cu pasi mici, jucand aceeasi piesa, dar cu alte masti.
O. Andronic: Dar v-au trebuit sase ani pentru a deveni, din spectator al scenei politice, actor. Ce v-a determinat?
I. Pop de Popa: Am devenit actor din anul 1940, cand m-am inrolat in armata de eliberare a Ardealului, ca elev sanitar; a doua oara am fost actor in regimul trecut si a treia oara, cum spuneti dvs. in calitatea de presedinte. Trebuie sa afirm ca au trecut cinci ani de zile si, asa cum spune ardeleanul, “am cujetat” extrem de mult in ce formatiune politica sa ma inscriu, avand in vedere faptul ca am avut oferte numeroase. Consider ca cea mai buna alegere e cea pe care am facut-o - Partidul Umanist Roman care, la ora actuala, impreuna cu P.D.A.R.-ul si cu M.E.R.-ul a constituit Uniunea Nationala de Centru – formatiune care, credem noi va avea o importanta deosebita in aceasta adjutatie politica pe care o vedem noi, la ora actuala, oferind electoratului sanse noi, de echilibru, normalitate si viata de Centru.
O. Andronic: Sunteti un medic celebru si nimeni nu va contesta meritele si prioritatile in chirurgia inimii. Credeti insa ca acest tip de experienta este suficient pentru a conduce o tara?
I. Pop de Popa: in opinia mea, da. Toata lumea, conform legilor noastre, are dreptul la o asemenea functie. in ceea ce ma priveste pe mine, ca medic, cred ca sunt unicat ca participare la un asemenea Turneu si cred ca il voi duce cu toata constiinta si cu toata vigoarea fiintei mele. N-as fi singurul care ma indrept spre aceasta functie. N-a existat niciodata si nu se cunoaste sa existe vreo facultate care sa dea diploma de presedinte cuiva. Urmare acestui fapt, oricine poate accede la un asemenea titlu. De pilda, in Albania, presedintele este cardiolog. Pe de alta parte, avem un alt exemplu, mult mai bun pe care ni l-a spus presedintele Surdu si anume, cel mai bun presedinte al Statelor Unite a fost Reagan. A aparut la televizor si a vorbit doua minute: “Dragi americani, n-am fost presedinte niciodata, sunt actor de profesie, dar va promit ca voi fi un presedinte foarte bun!” S-a tinut de cuvant, dupa doua saptamani a aparut din nou la televiziune si a spus: “Domnilor, jumatate din America m-a felicitat si jumatate m-a criticat! Pot sa va spun ca la venirea mea in biroul oval al Casei Albe, am gasit 18 consilieri, si acum am 118. Pe fiecare problema importanta a tarii mele am numit un consilier. in consecinta, sunt cei mai buni recoltati din Statele Unite care, intr-adevar, vor da solutiile cele mai bune”.
O. Andronic: Domnule profesor, eu sper ca nu veti umple Cotroceni-ul cu 100 de consilieri, dar … V-ati asteptat la victoria din scrutinul intern al U.N.C.-ului, in fata domnilor Coja si Iorgovan? Care credeti ca a fost factorul determinant al victoriei dvs. ?
I. Pop de Popa: Nu am fost un veleitar niciodata; am intrat in partid cu gandul de a-mi aduce contributia pe masura capacitatii mele; rapid am fost promovat in functia de presedinte al Clubului Municipal Bucuresti, dupa care am intrat in Congresul al-II-lea al partidului, unde am fost promovat prim-vice-presedinte executiv al acestui partid, ca, pe urma sa fiu selectat in concursul celor trei pentru functia de presedinte. Dupa depunerea juramantului si desfasurarea unei sedinte care – spun eu – este unicat in politica romaneasca, am purces la desfasurarea acestui concurs care pentru mine a constituit o lectie de deontologie si de cinste iesita din comun. Apreciez in mod deosebit pe ceilalti concurenti, pe profesorul Ion Coja, pe Antonie Iorgovan, vizavi de care am tot respectul si regretul totodata ca n-au reusit. Practic, la intrebarea pe care mi-a pus-o cineva: “Cum ai facut de ai reusit?” i-am raspuns: “intrebati electoratul. El detine secretul”. M-au preferat si am fost inaintat pentru aceasta candidatura, care, desigur, ma onoreaza si, dupa cum ati spus dvs., este unicat in istoria acestei functii.
O. Andronic: Printre sutele de lucrari stiintifice, ati gasit si ragazul de a scrie un roman: “Iluzia puterii”. Era cumva o premonitie a viitoarei cariere politice?
I. Pop de Popa: Vedeti, eu am o varsta, am un nume, am un renume, in tara si in strainatate. inainte de - ca sa zic asa – a incheia ultimii ani in cariera de chirurg – am cautat sa fac o sinteza. Si am scris acest roman care este unul memorandistic si valoros si pentru istoria medicinei din tara noastra care porneste de la perioada vietii mele de student, ajungand in partea a doua a romanului la dezbaterea unor probleme filosofice, intre care problemele legate de sinucidere, de eutanasia activa, pasiva, pozitia practic a organismelor internationale vizavi de aceasta problema. Apropo, in Germania a si fost legiferata eutanasia activa cu care eu unul nu sunt de acord sub nici un motiv; am luptat intotdeauna pentru un bolnav, cum se spune, pana la ultimul cartus si sortii singuri au decis intr-un fel sau altul. insa, sa ajungi sa faci eutanasie activa, dupa opinia mea este un lucru de neadmis. in romanul respectiv am descris deasemenea, vizita unor mari profesori din lume, cu care am ramas in relatii de amicitie si prietenie, intre care insusi profesorul Christian Barnard care a efectuat primul transplant de inima umana la un om, a spus ca a aplicat asupra propriei mame eutanasia pasiva. Eu n-as fi fost capabil sa fac asa ceva.
O. Andronic: Haideti sa ne imaginam ca, in urma votului din 3 si 17 noiembrie, veti deveni presedintele Romaniei. Pe cine ati prefera sa numiti prim-ministru?
I. Pop de Popa: E o problema pe care o voi decide la momentul respectiv. in orice caz, din Uniunea Nationala de Centru unde avem deja un guvern prefigurat – nu fantoma, unul foarte bine ales, pe langa un program deosebit de bine pus la punct. Va fi adus la cunostinta publicului.
O. Andronic: Prim-ministru nu ne spuneti pe cine veti numi, dar ministru al Sanatatii?
I. Pop de Popa: Stau si ma gandesc: am o serie de oameni care pricep organizarea sanitara, chiar vom pune un ministru care nu este medic, intrucat este impartial si poate judeca lucrurile mult mai corect decat fosta formatiune a Ministerului Sanatatii.
O. Andronic: Veti locui la Cotroceni?
I. Pop de Popa: Eu prefer sa locuiesc impreuna cu familia acasa la mine.
O. Andronic: Daca fostul monarh isi va exprima intentia de a reveni in tara, ce fel de tratament ii veti aplica, in calitate de presedinte al Romaniei?
I. Pop de Popa: Ca unui cetatean obisnuit din tara noastra.
O. Andronic: Veti fi de acord ca portretul dvs. sa fie amplasat in institutiile publice, cum se intampla la americani?
I. Pop de Popa: Daca legea prevede treaba asta, da.Daca nu, nu.
O. Andronic: Ce salariu credeti ca ar trebui sa aveti ca presedinte; pentru pragmatism, sa zicem o cifra in dolari.
I. Pop de Popa: Este atat de delicata problema asta, asa incat nu va pot raspunde.
O. Andronic: Veti accepta, veti gasi normal sa fiti insotit de personal de protectie, de garda de corp?
I. Pop de Popa: Este iarasi o problema destul de delicata. N-as avea nevoie pentru ca nu am avut conflicte absolut cu nimeni. insa spitalele de neuro-psihiatrie sunt atat de pline la ora actuala, incat o multime de bolnavi sunt lasati acasa cu tratamente la domiciliu. Practic, nu stii niciodata ce iesire are un asemenea om in prezenta unei persoane publice si poata sa faca un act necugetat, fara un substrat politic, incat cred ca e necesar si acest personal.
O. Andronic: Ca presedinte, veti mai opera?
I. Pop de Popa: Daca timpul imi va permite, in cazuri deosebit de grave, pe care colegii mei sa nu le poata rezolva, s-ar putea intampla sa ma implic in rezolvarea lor.
O. Andronic: Ati proceda la gratierea celor care se mai afla in puscarie sau in cursul proceselor intentate fostilor nomenclaturisti de partid?
I. Pop de Popa: Depinde de fiecare ce a facut. Moneda are doua fete. Trebuie sa recunosti lucrurile bune pe care le-au facut unii si altii si cele negative. Le punem in balanta. Dovada ca Partidul Umanist Roman are ca sigla balanta plus faptul ca sunt nascut si in zodia Balantei. Sigur ar necesita sa fie judecate bine lucrurile si sa nu se faca exces de zel pentru ca si-au ispasit foarte multi din ei pedepsele pe care le-au avut.
O. Andronic: V-as propune sa trecem la un alt gen de intrebari - unele cu caracter mai personal. Stati intr-o casa cu chirie sau proprietate?
I. Pop de Popa: Am un apartament cu trei camere, de fapt modificate ca sa fie trei, pentru ca initial erau numai doua, in str. Serg. Ghe. Militaru. imi aduc aminte, in anul II de facultate, ca sa imi pot mentine tonusul profesional, curat, de zece, in perioada respectiva, au fost perioade cand nu m-am ridicat din pat cate doua-trei saptamani de zile, colegii imi aduceau masa in pat si m-au denumit Mahatma Gandhi, dar acum istoria s-a intors si strada noastra a devenit Mahatma Gandhi.
O. Andronic: Totusi, este proprietate?
I. Pop de Popa: Da, este proprietate, este la etajul 1, chiar jos la parter sta proprietarul.
O. Andronic: Cu sanatatea cum stati?
I. Popa: Foarte bine. Am tensiunea normala, mai creste cate un pic, in timpul operatiilor deosebit de grele, insa este un fenomen normal, fiziologic, poate fi remarcat absolut la orice persoana.
O. Andronic: Consumati alcool?
I. Pop de Popa: Nu. Cu unele exceptii – la o receptie, un gin tonic, nu fac abuzuri.
O. Andronic: Va plac femeile? Ce credeti ca apreciaza ele la dvs., ca alegatoare?
I. Pop de Popa: Ma consider un mod normal. Ca alegatoare, sigur ca sunt un ajutor real si moral si social, incat as putea spune ca fara dansele viata ar fi searbada, ar fi anosta si fara nici un rost.
O. Andronic: Daca ar fi sa dati un anunt la matrimoniale, cum v-ati caracteriza?
I. Pop de Popa: Barbat brunet, inalt, par ondulat, la varsta sintezelor, cumpatat, caruia inca ii place viata, frumosul.
O. Andronic: Sunteti ambitios?
I. Pop de Popa: Apropo de ceea ce am spus inainte, ma bucur ca mi-am schimbat numarul de telefon pentru ca, de cand mi-am anuntat candidatura la presedintie mi-am descoperit atatea rude, atatia prieteni, cat nu am cunoscut in viata mea.
O. Andronic: Deci, sunteti ambitios?
I. Pop de Popa: Sunt foarte ambitios, sunt hotarat, sunt un om care m-am daltuit la masa de operatie, am un caracter darz, sunt omul care a trebuit, in decursul profesiei mele sa iau hotarari foarte rapide, cele mai bune, dovada: rezultatele pe care le-am obtinut in actul operator, de 96 la suta indice de succes. in consecinta, consider ca am gandit bine si extrapolat in activitati sociale, cred ca as putea lua aceleasi hotarari judicioase.
O. Andronic: Care este calitatea pe care o apreciati cel mai mult la cei din jur si defectul pe care nu-l acceptati?
I.Pop de Popa: Cinstea, iar ca defecte: minciuna si inselaciunea.
O. Andronic: Aveti rabdare sa-i ascultati pe cei din jur?
I.Pop de Popa: Da, am.
O. Andronic: Ce masina aveti?
I.Pop de Popa: Am un Audi 80 Quadro, cu tractiune pe patru roti, din 1986. Deci are si ea un numar de ani pe care o folosesc mai mult in timpul iernii pentru ca are niste caracteristici care ma scot din orice incurcatura.
O. Andronic: Va place sa conduceti?
I.Pop de Popa: Sunt pasionat. Si ma destinde dupa o operatie grea un drum facut cu masina este o delectare.
O. Andronic: Domnule profesor, cat costa un litru de lapte?
I.Pop de Popa: 750 de lei.
O. Andronic: Dar o paine de la stat?
I.Pop de Popa: Cam 450 de lei.
O. Andronic: Va plac cainii, pisicile, iubiti animalele?
I.Pop de Popa: imi plac foarte mult, dar nu in casa. Sa stiti ca se transmit enorm de multe boli - chisturi, viroze - o multime de afectiuni se transmit prin praful care provine din dejectele acestor animale. De pilda, un caine, purtator de tenia, elimina cam 2000 de oua care se usuca, le ia apa, se depun pe legumele nespalate, intra in tubul digestiv, se dizolva in duoden si larva intra in circulatie si se cantoneaza cam 50 la suta in ficat, cam 30 la suta in plamani si restul procentelor in celelalte organe. Si omul ajunge sa fie operat pentru o afectiune luata din cauza unei imprudente grave.
O. Andronic: Ca sa incheiem acest capitol intr-o tonalitate optimista, va rog sa numiti o femeie frumoasa dintre modelele pe care ni le ofera arta, filmul, cinematografia, in general.
I.Pop de Popa: Gina Lolobrigida.
O. Andronic: Va multumesc foarte mult. V-as propune ca urmatoarea etapa a emisiunii sa o rezervam intrebarilor adresate de la cititori. Vreau sa va spun ca au venit la cele doua telefoane, cel de la Antena 1 si cel de la Libertatea peste 100 de intrebari pentru aceasta emisiune. Ne va fi practic imposibil sa le epuizam in aceasta emisiune. De pilda, dl Petru Apostol din Bucuresti pune intrebarea urmatoare: “in Academia Catavencu sunteti acuzat ca ati operat un suedez caruia i-ati luat valva, fiind apoi declarat persona non grata al Suediei. E adevarat?”
I.Pop de Popa: Este o inscenare care a fost facuta in combinatie cu cineva care dorea sa ma compromita. Practic, bolnavul pe care l-am operat eu este un cetatean roman din sectorul 4, nicidecum suedez care a fost adus muribund in clinica si m-a rugat sa-l operez. I-am spus la data respectiva ca in loc de sapte valve nu am decat cinci. I-am spus ca daca mi-aduce restul de valve, il pot opera. Valvele care le-a adus el erau valvele aortice. Fericirea face ca nu a trebuit inlocuita decat valva mitrala pe valva lui nativa. Am inlocuit-o cu o valva SORIN. Probabil ca gradul de cultura sau persoana respectiva nu i-a explicat ca nu vine denumirea de la Costica, Mitica sau Vasilica, ci de la Firma Soceta R... Nucleara din… Este o valva de import care a fost implantata in Europa la cel putin 150.000 de persoane. Deci, valva este de import, nu romaneasca si a fost una mare, nu mica, cum s-a spus in articol. imi pare foarte rau, eu il respect pe Dinescu si nu stiu cum de permite sa se scrie in ziar minciuni, calomnii.
O. Andronic: “Tot in 1976 - spune doamna Luminita Mihutu din Bucuresti - erati la Institutul de Medicina si Farmacie si ati scos din cadrele Institutului 30 de tineri. De ce ati facut-o? Nu ati comis un abuz?”
I.Pop de Popa: Ajuns proaspat in Bucuresti am facut un control la acest Institut unde mi s-a adus la cunostinta ca un numar de 30 de tineri au intrat fara examen. Am facut o brigada, i-am controlat, am scos in evidenta ilegalitatea si pana a fi scosi am fost chemat la cabinetul 2 de vreo trei sau patru ori sa schimb procesul-verbal si sa anulez scoaterea lor din invatamant - lucru pe care am refuzat sa-l fac. Sunt ardelean, in sigla noastra este bradul si nu am acceptat. Am fost trimis la sef care m-a intrebat de ce nu vreau sa anulez procesul-verbal. I-am spus ca ar fi o compromitere la adresa partidului si daca dvs. dispuneti este pe raspunderea dvs. A trecut sus: se vor scoate din institut. Au fost exclusi din Institut, insa rectorul din perioada aceea care era un om foarte dibaci a facut un nou concurs peste doua saptamani si i-a bagat la loc pe fostele locuri. Am avut de pe urma acestui fapt de tras foarte multe ponoase si nu numai eu - fiindca mie nu-mi puteau lua din mana bisturiul - ci familia mea care a avut foarte multe greutati.
O. Andronic: Doamna Elena Crisan din Bucuresti spune - “nu am nimic impotriva depunerii candidaturii dvs. la Presedintie, dar nu credeti ca ar fi mai vital sa va ocupati, in continuare, de salvarea atator oameni a caror sperante nu inseamna pentru ei decat un nume - Ioan Pop de Popa - decat sa intrati in aceasta cacialma a oamenilor politici?”
I.Pop de Popa: E o intrebare dura. Trebuie sa va spun ca am fondat in Romania o scoala de chirurgi cardiovasculari exceptional de buna. Am infiintat personal cinci centre de chirurgie cardiovasculara care astazi opereaza aidoma centrelor din strainatate, mai putin transplantul cardiac pentru care noi nu avem conditii nici materiale, nici de laborator. in consecinta, pot sa spun ca trecand de la activitatea de chirurgie unde operam sapte-opt bolnavi pe saptamana, acum daca voi trece la nivel national, voi salva o tara intreaga.
O.Andronic: Mirea Lucica din Bucuresti intreaba “Ce operatii chirurgicale veti face daca veti ajunge presedinte pentru inlaturarea coruptiei si imoralitatii din tara noastra?”
I.Pop de Popa: Ca chirurg imi voi permite sa fac o chirurgie sociala. Asa cum sunt obisnuit sa tai in carne vie cand operez, asa voi face si in postura in care voi fi ales.
O. Andronic: Domnule profesor, imi pare rau ca timpul ne preseaza si n-am sa pot da curs celorlalte intrebari. V-as propune sa incercam, dupa emisiune, sa gasim o modalitate de a le raspunde direct sau pe alta cale. Deocamdata, v-as ruga sa alegeti care dintre intrebarile care v-au fost puse si vi le-am transmis o considerati cea mai incitanta pentru a o premia?
I.Pop de Popa: Cred ca intrebarea dnei Elena Crisan din Bucuresti.
O.Andronic: O felicitam pentru primul premiu castigat din “Turneul Candidatilor”. Ceasul ne arata ca timpul a trecut mai repede decat ne asteptam. inainte de final, l-as ruga pe dl Victor Surdu sa ne spuna cateva cuvinte despre ce simte dansul in acest moment, in calitate de sustinator al dvs.?
V. Surdu: Cred ca am avut mai multe emotii decat dl profesor Ioan Pop de Popa, candidatul Uniunii Nationale de Centru la Presedintia Romaniei. Dar cred ca acum sunt destul de linistit pentru ca se confirma acelasi lucru pe care l-am avut in gand intotdeauna. Candidatul nostru are cateva calitati. in primul rand are un nume: IOAN POP DE POPA. in conditiile in care ar deveni presedintele Romaniei n-ar trebui sa mai cheltuim bani publici pentru a-i mai face o imagine. in al doilea rand este ardelean. Ardelenii sunt oameni care gandesc incet si vorbesc rar. Marea calitate este ca nu vorbeste des. Nu este obligatoriu ca tot ce gandesti sa si vorbesti. Dar este obligatoriu ca tot ce vorbesti sa gandesti. Cadru didactic fiind, 42 de ani a vorbit rar si raspicat ca sa se poata lua si notite dupa care sa se poata invata. A treia mare calitate este cea pe care domnia sa a incercat sa ne-o explice in legatura cu Reagan. Reagan dupa ce a fost ales presedinte a aparut pe toate televiziunile si a spus: Doamnelor si domnilor americani, va multumesc ca m-ati ales presedinte, dar eu nu ma pricep la doua lucruri - la economie si la politica. Si s-au inchis televizoarele. Dupa care au urmat doua saptamani de injuraturi, dupa care le-a multumit si dupa care i-a anuntat ca acei consilieri care au suplimentat consilierii de la Casa Alba, in sensul ca fiecare breasla si-a ales din cei buni pe cei mai buni (si acesti consilieri astazi exista la Cotroceni, dar trebuie selectati pe criteriul valoric si nu pe alte criterii) l-au ajutat pe presedintele Reagan sa castige cel de-al treilea razboi mondial - razboiul rece. Al patrulea motiv pentru care l-am ales pe dl profesor candidatul nostru - si am mare incredere ca va ajunge in turul doi - este unul foarte simplu: profesorul va avea rabdarea sa asculte si nu-l va deranja, fiind un om de valoare, nici un alt om de mare valoare care este in jurul domniei sale si ii va oferi solutii de arbitru, cele mai corecte si mai putin paguboase pentru o adevarata viata democratica.
O.Andronic: Stimati telespectatori, asadar, dl profesor Ioan Pop de Popa a spart gheata Turneului, deschizand seria prezentarilor care vor continua saptamana viitoare. Va multumesc pentru atentie, va amintesc faptul ca acest cadru scenografic a fost compus de arh.Vlad Gabrielescu, iar sarjele candidatilor au fost create de Dan Silviu Turculet. Va multumesc pentru atentie. Buna-seara, la revedere!

<< Primul tur - Candidatii se prezinta ||| Primul tur - Candidatii se prezinta - Corneliu Vadim Tudor >>
| | Citiri: 6652 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO