* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: Turul al doilea - Fata-n fata cu telespectatorii - Tudor Mohora

Tudor Mohora:
Partidul nostru este finantat de cei 3800-4000 de mici intreprinzatori!
14 OCTOMBRIE 1996

O. Andronic: Bun-gasit la “Turneul candidatilor” - o competitie pe simulatorul opiniei publice, organizata de Antena 1, Libertatea, Jurnalul National si Promotion Company impreuna cu cotidianele Actualitatea, Adevarul, Cotidianul, Evenimentul Zilei, Romania Libera, Vocea Romaniei si Ziua. in aceasta seara asistati la ultima partida din turul II - cel al extemporalului pe care, candidatii il dau in fata dvs. - telealegatorii. Prezent in studio, dl Tudor Mohora, candidatul Partidului Socialist este gata sa raspunda intrebarilor dvs., atat la telefoanele afisate pe ecran in acest moment, cat si pentru cele receptionate la telefoanele cotidianului Libertatea. Domnule Mohora, bun-venit in studioul Antenei 1.
T. Mohora: Bine v-am gasit, ma bucur ca ma aflu alaturi de dvs. si in fata telespectatorilor.
O. Andronic: Daca nu avem nici un telefon pe fir, mi-as permite sa va adresez eu prima intrebare. Sustineti ca Partidul Socialist reprezinta un partid modern, autentic de stanga. Pe ce va bazati cand afirmati acest lucru?
T. Mohora: Este o trimitere la o experienta a socialismului european. Noi am afirmat, probabil, pentru prima data, in politica post-decembrista, ca trebuie sa ne delimitam foarte limpede de ceea ce am crezut ca este socialismul. Regimul care a acumulat, fara indoiala, multe lucruri pozitive si care a exclus elementul fundamental de importanta pentru cetateni, ma refer la democratie si la libertatea individului si fara a mai incerca sa remodelam un nou model, am optat pentru optiunea politica inregistrata de partidele europene, care lupta de secole alaturi de sindicate. Au obtinut mari drepturi si libertati pentru cetatenii cu convingeri de stanga. Chiar daca aceasta societate este bazata pe prosperitatea marii majoritati a cetatenilor, repartitia profitului nu s-a facut prin bunavointa celor privilegiati, ci printr-o confruntare permanenta intre fortele liberale, conservatoare si cele socialiste si cele social-democrate.
O. Andronic: Sa presupunem ca avem o grila socialista in care, la stanga se afla Partidul Socialist al Muncii si la dreapta Uniunea Social-Democrata. Unde este Partidul Socialist al domnului Mohora?
T. Mohora: Eu cred ca partidul nostru, fara a incerca sa plasam in raport de alte repere politice de pe esicherul politic, opteaza foarte clar pentru economie performanta care il apropie mai mult de partidele de centru-stanga, dar isi incorporeaza o optiune foarte limpede pentru justitia sociala care ne aseaza, ca practica politica, dar si ca optiune politica pe o pozitie mai radicala decat cea a U.S.D.-ului si, probabil, comparabila, din anumite puncte cu cea a P.S.M.-ului.
O. Andronic: V-as propune ca, in continuare, sa dam curs primului apel telefonic.
Gabriela B., Bucuresti: As vrea sa-l intreb pe dl Tudor Mohora de unde a luat adresa mea pentru ca mi-a trimis un plic cu un chestionar si o scrisoare de doua pagini. asta este un sistem pentru a atrage sustinatori pentru partidul dvs.?
T. Mohora: Nu trebuie sa va faceti foarte multe griji. Este un sistem de investigare a optiunilor electoratului, si pe care, noi, ca si alte partide il practicam pentru ca am dorit, ca toate partidele serioase, sa intram in contact direct cu oamenii si sa ne formulam optiunile politice in raport cu ceea ce dvs. doriti. Acolo, in cadrul scrisorii nu este nici macar un indemn la vot si exista o prevedere sa luati contact cu noi in masura in care va intereseaza.
O. Andronic: Sa vedem o intrebare filmata, de aceasta data….
Anonim: Aveti vreo solutie pentru noi femeile, pentru ca incet, incet toate plecam din servici?
T. Mohora: Eu as vrea ca la aceasta intrebare sa exprim un punct de vedere pentru ca, intr-adevar, confirma preocuparea dvs. Femeile, alaturi de tineri si pensionari sunt una din categoriile cele mai lovite de aceasta tranzitie. As vrea sa spun ca eu cred ca imbunatatirea statutului conditiei femeii nu trebuie sa fie asteptata ca un cadou facut de 8 martie. Cred ca este nevoie si de o angajare mai activa a femeilor. Mi-aduc aminte ca, intr-o discutie recenta, la Fundatia Culturala Romana, cu o delegatie a Societatii Sud-Est Europene din Germania, a fost o tema pe aceasta problema. O distinsa doamna, fosta ambasador al Germaniei a intrebat de ce totusi acest procent scazut, scandalos, de femei in Parlamemntul Romania? Si cineva a raspuns: ne-am saturat de doamnele cu coc care tot apareau in prezidiul din trecut. Si atunci ea foarte mirata: bine, dar daca noi am fi luat exemplul cu Hitler ar fi trebuit sa nu avem nici un barbat in structurile de conducere. Iata deci, ca noi optam pentru promovarea intereselor specifice, dar eu nu vad idealul si perspectiva femeii la cratita, ci intr-o implicare activa. Suntem la sfarsit de secol 20 si eu cred ca daca vor veni din ce in ce mai multe - si in partidul nostru sunt peste 30 la suta, inclusiv pe listele noastre in Parlamentul Romaniei - ar putea sa modeleze acele decizii care sa le faca viata mai buna.
O. Andronic: Avem inca un telefon.
Tudor B., Bucuresti: As dori sa-i adresez domnului Mohora o intrebare. Presupunand ca stie care sunt adevaratii vinovati de dupa 22 decembrie 1989, ce masuri va lua, in cazul in care va deveni presedinte?
T. Mohora: Eu cunosc bine principiul separatiei puterilor in stat si sunt pentru respectarea acestui principiu, asa ca nu cred ca presedintele trebuie sa stabileasca vinovatii si sa ia masuri. Presedintele are un rol in asigurarea acelui climat politic in stare sa faca dreptate. Si daca a constatat ca ceva nu merge, ca ceva este potrivnic actului de justitie sigur va trebui sa intervina.
O. Andronic: Mi-as permite sa revin cu o noua intrebare. La lansarea candidaturii ati invocat consultarea populatiei prin Referendum in problema integrarii europene si in NATO. De ce credeti ca este necesar un referendum, pentru ca, sloganul care s-a lansat in acel moment, a fost ca exista un larg consens al fortelor politice. Considerati ca toata populatia cu drept de vot stie despre ce este vorba si trebuie sa accepte sau sa-si manifeste opinia in aceasta problema?
T. Mohora: in primul rand eu as vrea sa fiu foarte clar si sa spun ca in ce ne priveste noi luptam pentru asumarea acelor responsabilitati politice care sa asigure inscrierea tarii noastre in standardele de dezvoltare economica, sociala, de organizare al tarilor dezvoltate din tarile europene. Numai ca, aici, sigur si vreau sa rememorez o controversa pe care am avut-o la un post de radio cu dl profesor Manolescu. intr-adevar, exista aceasta conceptie ca in problemele de politica majora, in Romania ar trebui sa decida un grup al initiatilor. Eu cred ca acestea sunt decizii, care, nu numai ca vor angaja perspectiva tarii pe termen lung, dar trebuie sa implice si o anumita atragere a populatiei. Or, din aceasta perspectiva, sa facem noi exceptie de la unele tari care au luat aceasta decizie? Adica au adus la cunostinta cetatenilor care sunt avantajele integrarii in structurile economice europene. S-a indus intr-o maniera periculoasa aceasta iluzie ca dupa ce vom semna actul de aderare, eventual, vor munci altii in locul nostru. De exemplu, unii oameni stiu ca ridicarea impozitelor vamale va crea enorme dificultati pentru diferite sectoare industriale si pentru asta nu trebuie sa respingem masurile pentru ca dorim sa ajungem acolo, dar sa ne asumam cu responsabilitate. Nu este vorba de o retinere, ci de abordarea cu responsabilitate a acestei probleme.
O. Andronic: Un nou telefon …
Maria Soba, Bucuresti: in cazul in care veti deveni presedinte, ce se va intampla cu noi, mamele, care avem patru copii, care am avut o indemnizatie de 400 de lei si care ni s-a luat?
T. Mohora: Aici nu este vorba de a face promisiuni, ci de a descrie pozitia pe care am avut-o, inclusiv de la Tribuna Camerei Deputatilor, in privinta rediscutarii legii alocatiei de stat pentru copii. Dupa parerea mea, aceasta lege aprobata de majoritatea social-democrata, atat de la Putere cat si din Opozitie, practic este o rusine nationala. S-a venit cu ideea ca alocatia de stat a copilului este un drept universal al copilului, asa incat acum si un copil de somer, cat si copilul de miliardar are exact aceeasi alocatie, care se atribuie prin scoli, printr-un sistem birocratic foarte complicat. Nu vreau sa va spun mai mult, eu trebuie sa va spun doar atat, stimata doamna, ca noi inca in urma cu cinci luni de zile am depus un proiect de lege, in Parlament, prin care dorim sa modificam legea care sa sprijine, in principal, familiile cu venituri modeste si familiile cu mai multi copii.
O. Andronic: Sa urmarim si o intrebare inregistrata pe strada.
Anonim: O sa faceti si dvs. un pariu?! A mai fost unul cu agricultura si ne-am lamurit.
T. Mohora: Interesant. Pariu nu fac. Nu consider ca politica este un loc al pariurilor, dar as vrea sa spun mai mult. Stilul in care ne-am conceput campania electorala este acela de a nu face promisiuni ieftine, mai ales care stim ca ar putea sa castige niste voturi, dar care nu au acoperire in fapte. Si aceasta maniera a fost bine receptata, incat am avut aprecieri in acest mod de a pune problema. Mi-au spus multi tarani de prin sate, domnule, stam de vorba cu multa placere, numai sa nu ne promiteti. Pentru ca, cred, cu toata sinceritatea, ca un partid politic care se doreste sa fie alternativa fata de alte partide care au guvernat sau doresc sa o faca, trebuie nu sa se constituie sa creeze imaginea de Mos Craciun, ci trebuie chiar sa arate ce ar trebui sa schimbe in tara pentru a face mai bine un om politic.
O. Andronic: Un nou apel in direct.
Constantin Dobre, Bucuresti: Cum vedeti dvs., alegerea pentru Parlamentul Romaniei a persoanelor de peste 65, 70, 80 de ani. Credeti ca mai sunt in deplinatatea facultatilor mintale pentru a hotari niste legi, pentru noi, cetatenii?
T. Mohora: Nu voi marsa. Stiu ca exista. intelepciunea nu este direct proportionala cu varsta. Dar varsta si experienta sunt importante si peste tot in lume sunt in functii de conducere, alaturi de tineri dotati - chiar au existat in tarile cele mai democratice - oameni in etate care au adus echilibrul si intelepciunea lor in actul de guvernare.
O. Andronic: Valentin Buruescu din Bucuresti are doua intrebari: 1. Cine va finanteaza campania electorala si, 2. De ce ati candidat tocmai la Olt pentru Camera Deputatilor?
T. Mohora: Voi raspunde pe scurt. Nu este un lucru surprinzator pentru mine, ca, in Partidul Socialist exista un numar de aproximativ 3.800-4.000 de intreprinzatori mici si mijlocii. M-am intrebat ce cauta ei in acest partid? insa, am realizat ca micii intreprinzatorii doresc o schimbare si ei, ca si alti intreprinzatori din tara, nu sunt multumiti de sistemul in care este incurajata mica intreprindere, si au aderat la acest partid, sperand ca, impreuna sa facem lucruri mai bune. Sigur, avand si resurse, acestia au si pus umarul in finantarea campaniei. De ce sa nu o spun, sunt si unii colegi de generatie care au reusit mai bine, care au vederi de stanga si care sprijina financiar Partidul Socialist. Pentru a doua intrebare de ce la Olt?! De ce nu la Olt?
O. Andronic: Sa ascultam o alta intrebare inregistrata in strada.
Anonim: Domnule Mohora, in cate zile ati putea realiza programul domnului Emil Constantinescu?
T. Mohora: Iata o intrebare care ma ia prin surprindere. in ce ma priveste, eu nu vad realizarea problemelor Romaniei in termeni atat de scurti. Dupa parerea mea trebuie o strategie pe termen mediu si lung care sa defineasca obiectivele, sa creeze instrumentele si chiar sa introduca elemente de planificare care ii lipsesc. Are legatura cu aceasta intrebare pentru ca noi am sarit dintr-o extrema in alta. Aici trebuie spuse doua lucruri. in primul rand ca nici o firma capitalista, nu ma refer la o economie capitalista-dezvoltata, nu lucreaza fara un plan de perspectiva, iar tari capitaliste puternice au ministere intregi care se ocupa de corelarea resurselor de materii prime, a capacitatilor de productie si, in general, cu punerea in valoare a potentialului intern al tarii respective.
O. Andronic: O noua intrebare prin telefon.
Nicolae Soare, Bucuresti: Cum vedeti dvs. redresarea economica a Romaniei, in viitorii patru ani, cu modul de munca din zilele actuale?
T. Mohora: Este una dintre intrebarile dificile. intr-adevar, in economia tarii s-au acumulat multe elemente negative, care sunt structurale si care afecteaza pofta de munca a romanilor. in contactele pe care le-am avut in cele 17 judete, de la inceputul campaniei electorale, am observat un lucru: ca mai peste tot am fost intrebat de perspectiva locurilor de munca. Ni s-a cerut concret: dati-ne de lucru. Deci, mentalitatea oamenilor a inceput sa se schimbe si pe aceasta ar trebui sa se bizuie o opera de guvernare. Mai este si altceva. Trebuie sa adoptam si niste masuri pentru ca aceasta pofta de munca sa fie stimulata. Cu un sistem de impozitare care plafoneaza veniturile maxime nu ne putem astepta ca romanilor sa li se dezvolte foarte mult apetitul. Eu as face o reducere a impozitului pe salariu si crescut impozitul pe profit, asa incat oamenii sa simta ca li se respecta munca. in primul rand, trebuie sa spun clar, ca noi avem la baza acestei strategii a noastre, productia interna de bunuri si de servicii - care nu a fost incurajata. Trebuie luate niste optiuni, care, unele, ar putea fi dureroase si cu consecinte sociale in privinta restructurarii, care, se pare ca va fi inevitabil si exista o ratiune economica pentru aceasta. Dar, aici noi punem doua conditii: pentru a avea grija de oameni - nu ca ei sa aiba perspectiva aruncatului in strada - si, apoi, sa luam cu tot curajul, dar si cu tot fair-play-ul, decizia patronatul impreuna cu partidele politice si cu sindicatele.
O. Andronic: Doamna Janina Dragan din Bucuresti va intreaba daca ati avut curiozitatea sa vedeti cum arata camara pentru iarna a unui pensionar oarecare, iesit la limita de varsta si cu vechime integrala?
T. Mohora: Am vazut pentru ca am pensionari si in familie. Trebuie sa facem ceva din acest punct de vedere. in ce ne priveste, noi, in urma cu cateva luni am depus la Parlamentul Romaniei un proiect de lege care propunea, pe de o parte, reconsiderarea nivelului pensiilor, pentru ca s-a creat o mare nivelare a acestora, urmarea modului cum s-au efectuat indexarile pensionarilor si, in al doilea rand, reconsideraea volumului acestora, asa incat sa atingem prin lege un nivel al pensiei medie care sa fie 70-75 la suta din salariul mediu.
O. Andronic: Un nou apel telefonic.
Leonida Mitrica, Teleorman: Raman impresionat placut de bunavointa pe care o afisati acum pentru binele acestei tari. in vremea lui Ceausescu ati fost un membru marcant al partidului si ati avut un cuvant de spus. Ce ati facut dvs. atunci, ce atitudine ati luat pentru a duce la bun sfarsit aceste intentii pe care le aveti acum?
T. Mohora: Eu am afirmat dintotdeauna ca nu ma consider si nu am fost un disident al regimului trecut. insa, daca am curajul sa ies acum in fata oamenilor si sa ma uit in ochii lor, aceasta inseamna ca nu am facut rau cu premeditare si ca nu am simtit acea presiune negativa din partea celor cu care am lucrat. Dimpotriva, peste tot am gasit usi deschise.
O. Andronic: Sa revenim cu o intrebare inregistrata pe strada.
Anonim: Dumnealui a declarat, recent, ca in Romania se afla un capitalism salbatic. Ce intelege dumnealui prin capitalism salbatic cand economia se afla in mana statului?
T. Mohora: Nu miza aceasta apreciere a mea neaparat pe modul de gestionare, cat pe acumularea salbatica de capital care iata ca se poate face bine si cu un sector de stat preponderent.
O. Andronic: Domnul Gheorghe Bors din Bucuresti va intreaba de ce dintre atatea partide de stanga sau de centru-stanga, ati ales acest partid sa mearga singur in alegeri?
T. Mohora: Cred ca sunt doua posibile raspunsuri. in primul rand aceasta este legata si de ratiunea noastra de a exista. Ca oameni, cei care am initiat noul partid socialist, am fi avut de unde sa alegem intre atatea optiuni social-democrate, socialiste, dar am simtit ca acestea - se cunoaste ca am facut si un divort cu partidul din care am facut parte pana in ianuarie 1995 - dar, probabil ca, daca ar fi fost o lupta de orgolii, se poate ca fiecare dintre cei care am plecat de acolo, sa fi optat pentru un partid social-democrat, de exemplu. Nu am facut-o pentru ca, pe de o parte, nu am fost convinsi de acuratetea optiunilor, dar mai ales a practicii social-democrate a unora dintre aceste partide. Pe de alta parte, trebuie sa spun ca, in ce ne priveste, in cadrul campaniei electorale, poate am fi putut intra intr-o coalitie de partide care sa ne faca viata mai usoara, din punct de vedere al intrarii in Parlament, dar ne-am asigurat aceasta masura ca sa fim consecventi cu noi insine. Daca vrem sa fim altceva decat ceea ce este la stanga sau centru-stanga, atunci am dorit sa aratam lumii ca suntem altceva. Daca eram o alianta, am fi ratat unica posibilitate de a arata cine suntem si ce vrem.
O. Andronic: inca un mesaj pe fir…
Vasile Baicu, Bucuresti: Pe cine va numi prim-ministru, daca va fi ales?
T. Mohora: Pentru ca statutul nostru nu prevede preluarea automata de catre unul din fruntasii partidului a functiei de prim-ministru, la momentul potrivit, vom alege pe unul din fruntasii partidului. Noi suntem pentru o optiune foarte clara de numire din interiorul partidului.
O. Andronic: Sa mai luam o intrebare dintre cele inregistrate din sondajul de pe strada.
Anonim: Daca chiar considera ca Romania este un stat democratic si cum va respecta dumnealui drepturile omului?
T. Mohora: Nu, cred ca Romania nu este in cel mai deplin inteles al cuvantului un stat democratic. Dar ceea ce se intampla astazi nu ne da dreptul - si vedem ce se intampla si faptul ca din ce in ce mai multi oameni fac apel la instantele regimului trecut, asta fiind un semn prost pentru o democratie - de la activitatea parlamentara si pana la modul de respectare a drepturilor omului in Romania, sunt multe lucruri de spus, dar mai ales de facut.
O. Andronic: Mai avem un mesaj pe fir…
Anonim: Statisticile oficiale vor sa ne convinga ca in privinta somajului Romania are o rata inferioara fata de tarile centrale si est-europene. Considerati dvs., ca un milion de someri, in cautarea unui loc de munca poate fi un motiv de automultumire a actualei generatii?
T. Mohora: Aceasta problema, peste tot in lume este tratata ca un flagel social. Eu nu pot sa dau garantii pentru eliminarea somajului. Dar, orice guvern responsabil, indiferent de culoarea politica isi pune problema limitarii acestui flagel. in ce ne priveste, aceasta cifra - care, in fond este recunoscuta la nivelul Ministerului Muncii la o valoare mult mai mica pentru ca ei au scos din evidenta somajului pe cei care nu iau ajutor de somaj, ceea ce este incorect - dupa datele noastre, 51 la suta din populatie este in somaj cronic. De asemenea, cele mai grele categorii afectate sunt muncitorii, tineretul si femeile. Aici este de lucrat, de derulat programe de infiintare de noi locuri de munca. De la investitiile statului si pana la incurajarea investitorilor privati, care ar putea sa fie scutiti de plati importante din impozitul pe profit, daca reinvestesc in formarea de noi locuri de munca. in orice caz, ma delimitez de spusele unui fost ministru, post-decembrist care spunea ca 400.000 de someri sunt insuficienti in Romania. Eu am spus atunci: vedeal-as pe el somer!
O. Andronic: inca un mesaj telefonic.
Anonim, Suceava: Cati dintre muncitori si tarani, inscrisi in partidul dvs., sunt pe listele pentru Senat si Camera Deputatilor?
T. Mohora: Eu vreau sa va spun ca noi, ca partid socialist, nu avem inscris in statut promovarea, cu prioritate, a vreunei categorii sociale. in general, activitatea parlamentara trebuie sa fie prestata de oameni care au pregatirea necesara pentru a se face legi, trebuie juristi, economisti, dar nu inseamna ca noi, atunci cand, in mod natural, daca s-a ivit pe listele noastre, pe prima pozitie, un maistru, un muncitor, nu l-am lasat. Va dau un exemplu verificabil. Pe lista noastra de candidati pentru Camera Deputatilor la Valcea este un maistru, iar pe lista de senatori de la Constanta este tot un maistru, absolvent de liceu.
O. Andronic: Sa continuam cu o intrebare din sondajul de pe strada.
Anonim: Pe de o parte sustineti unitatea stangii in alegeri, iar pe de alta parte doriti sa mergeti singur in alegeri. De ce?
T. Mohora: Partial am mai raspuns. Despre unitatea stangii, noi am dat o declaratie care s-a dorit mai mult o replica la cei care tot agitau aceasta idee, fara a face nimic concret pentru realizarea ei. Este cunoscut ca mai ales partidul - de la care eu si inca sase oameni de la fostul partid am plecat - au facut dese acuzatii la adresa noastra. Atunci, noi am dat o declaratie ca intelegem ratiunea si ca sigur, faramitarea politica, la toti, nu este de dorit, dar am spus ca nu acceptam unirea sub o emblema anume. Noi vedem unitatea in diversitate, si in gasirea acelor obiective comune pe care sa le putem realiza pentru reprezentarea mai buna in viata politica a electoratului cu conditie materiala si cu optiune politica de stanga. Parerea mea este, ca mai devreme sau mai tarziu, va veni un moment in care, formatiunile politice se vor coagula pe marile principii doctrinare de partid.
O. Andronic: Domnul Valeriu Filip din Bucuresti intreaba ce v-a determinat sa va depuneti candidatura la functia suprema in stat, stiind ca nu faceti parte din plutonul favoritilor?
T. Mohora: Nu cred ca a stabilit cineva inaintea depunerii candidaturilor un pluton al favoritilor si unul al codasilor. in esenta, n-am aluat aceasta decizie nici singur si nici cu usurinta. Pentru mine, este o imensa responsabilitate pentru ca sunt o persoana onorabila si as vrea ca din orice incercare sa ies in mod onorabil. Neavand niste orgolii foarte mari, am spus ca in aceasta confuntare este bine sa vina si o optiune politica a unui om care exprima ceva nou din punct de vedere politic. Pana acum cred ca s-a justificat aceasta optiune.
O. Andronic: Un nou mesaj telefonic.
Cernat Dumitru, Borzesti: in cazul ca veti iesi presedinte, aveti in vedere sa se modifice si Legea fondului funciar?
T. Mohora: Este limpede pentru mine ca aceasta lege a creat multe probleme in felul cum a fost elaborata, dar si aplicata. Se pare ca este un numar de peste 100 000 de cetateni care au fost implicati in procese. in ce ne priveste, vom trata cu multa prudenta modificarea fondului funciar. Sunt oameni care cred ca ar trebui sa se modifice structural si sa se revina - stiu ca s-au facut si niste interpelari de catre alti candiati ai mei - la ce a fost. Nu ne asociem celor care ar vrea sa se ia masuri radicale, deci de intoarcere la ce a fost. Ar fi un macel social daca s-ar intampla asa ceva. Eu, ca persoana care vine din afara guvernarii, nu se poate hazarda sa spuna ca vrea sa modifice intr-o directie sau alta o lege. insa, pot spune ca, daca se va impune nu vom ezita sa intervenim sa facem modificari ale acestei legi. Dar, cu multa prudenta. Problema care ma preocupa, in mod special, in legatura cu pamantul este ca raman numeroase suprafete agricole nelucrate.
O. Andronic: Va propun sa ascultam o alta intrebare din sondajul de pe strada.
Anonim: Daca ar fi Romania la fel cat America, cam cati candidati ar fi?
T. Mohora: N-am facut calculul si nu cred ca numarul candidatilor este direct proportional cu populatia unei tari.
O. Andronic: Exista o disputa, legata de contributiile, pe plan muzical, ale campaniilor electorale ale diferitelor partide. Gurile rele spun ca al dvs. ar fi unul dintre cele mai bune. Haideti sa ascultam imnul si sa vedem ce parere aveti.
T. Mohora: Imaginile prezentate telespectatorilor sunt din cele opt judete unde s-a derulat turneul de spectacole “Steaua sperantei” care a avut un imens succes.
O. Andronic: Mai multi telespectatori au vrut sa stie daca Victor Socaciu, autorul acestui cantec, este membru al partidului?!
T. Mohora: Nu l-am intrebat, dar este dreptul lui.
O. Andronic: O ultima intrebare. Cum apreciati desfasurarea campaniei prezidentiale? Aveti ceva de reprosat contracandidatilor?
T. Mohora: Mi s-au pus, in unele judete, intrebari incomode. Pentru ca, lumea vazand prestatia globala pe care o fac oamenii politici, nu mai fac diferentierile, uneori, si am avut reprosuri foarte serioase, mai ales la adresa acestei agresivitati care doreste, parca, sa demoleze, in continuare. Si cred ca in Romania s-a demolat destul. in fata acestei saracii de solutii, lumea ar vrea sa afle, mai degraba, solutiile de a rezolva problemele tarii.
O. Andronic: Va multumesc pentru prezenta in studio. Odata cu aceasta intalnire se incheie Turul II al “Turneului candidatilor”.

<< Turul al doilea - Fata-n fata cu telespectatorii - Corneliu Vadim Tudor ||| Turul al doilea - Fata-n fata cu telespectatorii - ANALIZE >>
| | Citiri: 5639 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO