* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii - Emil Constantinescu

Emil Constantinescu
Si pentru un as al cuvantului e foarte greu sa faca din alb negru si invers!
  
INVITATI: Ion Cristoiu (“Evenimentul Zilei”) Alexandru Lupu (“Libertatea”)
16 OCTOMBRIE 1996

O. Andronic: Astazi debuteaza Turul 3 al turneului nostru. O faza in care, cu mijloacele specifice televiziunii, vom realiza mult dorita si asteptata confruntare dintre candidati. Organizatorii au fost nevoiti sa tina cont de multe lucruri, intre care a primat necesitatea de a asigura candidatilor libera miscare in terenul campaniei, acum, cand fiecare vizita, fiecare miting poate fi decisiv. Este motivul pentru care, invitand in studio pe gazda fiecarei emisiuni, i-am oferit replica contra-candidatilor prin intermediul imaginilor filmate. Onoarea de a deschide runda finala a revenit dlui profesor Emil Constantinescu. Bun-gasit, domnule profesor, pentru a treia oara. Nadajduiesc ca la fiecare intoarcere ati revenit cu placere si v-ati simtit tot mai familiarizat cu acest decor.
E. Constantinescu: Intr-adevar, pentru mine, pot sa spun, contactul cu oamenii prin micul ecran a fost deosebit si cred ca si contactul cu contracandidatii mei va avea, de asemenea, o nota destinsa, nota pe care a avut-o si contactul cu telespectatorii pentru ca, pana la urma, cu ei trebuie sa discutam.
O. Andronic: Stimati telespectatori, permiteti-mi, de asemenea sa urez bun-venit In studio domnilor Alexandru Lupu si Ion Cristoiu, redactor sef la “Libertatea” si, respectiv, director la “Evenimentul Zilei”. Sunt cei doi ziaristi reprezentand ziarele care au acordat suportul “Turneului Candidatilor” si care au fost alesi pentru aceasta emisiune prin tragere la sorti. De asemenea, se afla dl Gabriel Mihailovici In rolul de astrolog al Turneului. Inainte de a comanda In studio caseta cu prima Intrebare Inregistrata, am sa Incerc sa prezint succint modul de desfasurare a emisiunii. Fiecare dintre contracandidati a Inregistrat, In prealabil, cate o Intrebare. Ii vom prezenta In ordinea alfabetica, In ideea In care prima litera Incepe dupa initiala gazdei. Astepam, Impreuna cu telespectatorii, raspunsurile cu durata medie de un minut. La finele seriei, Ii vom invita pe dl Cristoiu si pe dl Lupu sa comenteze sau sa solicite deslusiri suplimentare la raspunsurile candidatului. Ultima repriza va reveni d-lui Gabriel Mihailovici, pe care am sa-l invit sa precizeze care este pozitia astrelor fata de demersul politic al domnului Constantinescu si In ce circumstante se consuma acesta.
G. Frunda: Este necesara, In opinia dvs. o modificare a politicii interne cu privire la situatia minoritatilor nationale si comunitatilor etnice? In caz afirmativ, In ce sens?
E. Constantinescu: Da, si pentru toti care ne asculta un DA foarte hotarat. Ceva trebuie schimbat si aceasta trebuie sa se refere, In primul rand, la actiuni care sa depaseasca formalismul si sa abordeze problema integrarii minoritatilor etnice, a tuturor, In profunzimea pe care aceasta problema o merita. Iata de ce, Conventia Democratica, prin programul ei, asigura un pachet de masuri pentru dezvoltarea egala a tuturor regiunilor si a tuturor cetatenilor tarii. In acest program se prevad exact acele mijloace care pot sa asigure dreptul la diferenta si, In acelasi timp, capacitatea de integrare. Este extrem de important sa asiguram o mai buna comunicare, atat In interiorul comunitatilor minoritare, cat si Intre aceste comunitati si cea majoritara. Exista si exemple pe campul politic; asa, de exemplu, dl Varujan Vosganian, care se simte foarte bine si este un lider al minoritatilor si, In acelasi timp, participa pe primul loc pe listele Conventiei Democratice. Amintesc si de buna colaborare pe care am avut-o cu U.D.M.R.-ul Intr-un moment foarte greu, In care noi am reusit atunci un lucru esential pentru Romania. Si anume, sa mutam confruntarile care, la un moment dat In 1990 fusesera violente, cu confruntari In strada si care puteau sa prefigureze o Bosnie In Romania (cand aceasta nu Incepuse) si sa ne mutam cu dezbateri In Parlament. Aici pot sa apara diferente. Este normal ca reprezentantii alesi ai minoritatilor etnice sa-si apere drepturile lor. Aceasta este foarte important sa se faca In cadrul de comunicare stabil. Faptul ca am avut dreptate dovedeste ca Romania este, poate, cea mai sigura tara din acest punct de vedere. Si demersul nostru politic de atunci, chiar daca a fost riscant, cred ca a dat roadele acum si este un merit al Opozitiei ca a facut acest lucru. Si daca l-a facut cand era In Opozitie, atunci este foarte sigur ca Il va face cand va fi la Putere. Un mare om de stiinta maghiar spunea ca noi traim Intr-o cusca a epocii noastre si suntem prizonierii mentalitatilor epocii noastre. Domnule Frunda, liderii de opinie si liderii politici au o mare importanta In tot ceea ce spun si, mai ales, In tot ceea ce fac. Trebuie sa spargem aceasta cusca si trebuie sa o facem acum, spre binele tuturor.
I. Iliescu: 1. Ati declarat ca veti ridica pensiile celor de la tara la nivelul pensiilor celor de la oras. Prin ce surse financiare veti reusi sa faceti acest lucru? 2. Ati pregatit 15.000 de functionari pentru a-i Inlocui pe cei aflati acum In structurile administrative. Nu cumva este vorba de epurare politica?
E. Constantinescu: Marirea pensiilor taranilor nu reprezinta un efort bugetar asa de mare, tocmai datorita nivelului catastrofal In care sunt mentinute aceste pensii si care fac ca o mare parte din populatia de la tara sa fie la limita de supravietuire. Eu Inteleg ca dvs. trebuie sa sprijiniti guvernul dvs. care nu a facut nimic In aceasta directie. Ei bine, tocmai de aceea vreau sa va fac o demonstratie foarte precisa ca se poate. In prima parte a Contractului cu Romania nu era prevazuta marirea pensiilor taranilor. Dupa ce am Inceput acum patru luni sa cutreier sat cu sat, In luari de cuvant, mi-am dat seama ca este o situatie atat de dezastruoasa, Incat In momentul de fata a devenit o prioritate nationala si atunci am introdus In Proclamatia de la Ruginoasa - declaratie istorica pentru taranii Romaniei - ridicarea pensiilor pana cel putin la nivelul minim al celor de la oras. Mai tarziu mi-am dat seama ca aceasta era, poate, tot discutand cu oamenii, Inca ceva foarte vag. Si atunci am spus ca, imediat si nu pe toata durata pe care o lansasem la Ruginoasa, trebuie ca In primele luni sa fie majorate la cel putin 50.000 de lei pensiile taranilor. Si acum sa va dau si calculele, domnule presedinte. Iata sursele: sunt 1.600.000 de pensionari agricoli. Fata de o crestere la 50.000 de lei Inseamna o diferenta de 190 de miliarde de lei pentru exercitiul bugetar actual. Daca adaugam la aceasta suma costul Contractului cu Romania pentru prima etapa - care este de 103 miliarde de lei - rezulta un total de 293 miliarde lei. Suma va fi obtinuta astfel: 22 de miliarde de lei din reducerea cheltuielilor de 142 de miliarde lei pe an ale Secretariatul General al Guvernului, ale celor doua Camere ale Parlamentului si ale Presedintiei: 4 miliarde de lei din fondul de interventie al Guvernului; 98 de miliarde de lei din impozitarea casinourilor si salilor de joc. Restul sumelor de la 169 miliarde de lei de la capitolul bugetari, actiuni generale - Ministerul Finantelor - capitol pentru care are prevazuta suma totala de 3.557 de miliarde de lei. Iata, deci, fara a discuta nimic din ceea ce vor reprezenta noi surse de finantare ale bugetului. Discutam pe bugetul actual pe care Il putem modifica extrem de repede. Acum, In final, dvs., dle presedinte, as vrea sa va spun ca este incorect sa tot veniti cu aceste probleme - eu va raspund de fiecare data din respect pentru ascultatori - si sa discutati faptul ca nu se pot aplica prevederile Contractului cu Romania. Intr-o situatie In care programul de guvernare al P.D.S.R.-ului pe listele caruia candidati si pe care l-ati sprijinit, iata ce prevede. Pentru ca ati lansat programul, presa P.D.S.R.-ului a Intrebat cat costa si dl presedinte al partidului a spus sa calculeze Conventia Democratica. Noi l-am calculat. Si va spun cat costa. Finantarea ofertei politice a P.D.S.R.-ului, In ultimul program, se cifreaza pana acum la 17.212 miliarde de lei In conditiile In care bugetul curent este de circa 20 de mii de miliarde. Deci, mai trebuie un buget. Iar costul total al Contractului cu Romania este de 5 mii miliarde de lei. Va astept, domnule presedinte, cu o justificare a bazei financiare, a tuturor propunerilor demagogice pe care le-ati facut. Pentru a doua Intrebare… Vad ca, Inca odata, dl Iliescu pune doua Intrebari. Am lansat acum doi ani si jumatate un program numit Orizont ‘96, care urmarea selectionarea si pregatirea a 15 000 de resurse umane, de oameni capabili sa faca fata unui efort de Innoire. Acesti oameni sunt primarii, viceprimarii, consilierii Conventiei Democratice. Vreau sa precizez un lucru foarte clar. Noi nu vom face o cederizare care sa se opuna pedeserizarii actuale. Ei bine, noi nu vom schimba pe nimeni pe criteriul politicii, afara de membrii Guvernului, care sunt agenti politici In orice tara, ci vom face concursuri profesionale. Nu vom face nici un rabat la cei care au Incalcat legea si care sunt acuzati de coruptie. Noi nu ne luptam, nu vrem sa epuram oamenii, noi suntem un partid democrat, pe cand acest termen este unul comunist. Noi dorim sa epuram coruptia si incompetenta din Romania.
N. Manolescu: Pretul realegerii dvs. In functia de presedinte al Conventiei Democratice, In 1995, a fost despartirea de Conventie a patru formatiuni, dintre care trei fondatoare: Partidul Aliantei Civice, Partidul Liberal’93, P.S.D.R. si U.D.M.R. Din Conventie au plecat mai multe partide decat au ramas. Daca n-ar fi fost diligentele Partidului Aliantei Civice, astazi P.N.L. n-ar fi fost membru al Conventiei. Ati avut, la Inceput, atu-ul ca nu apartineati nici unuia dintre Partidele Conventiei. Astazi sunteti membru al unuia dintre ele. Va spun aceste lucruri, pentru a va Intreba: cum Intelegeti sa fiti perceput, ca un om care reprezinta Intreaga Conventie Democratica, mai mult, Intreaga Opozitie, In conditiile In care vocatia dvs. pare sa fi fost In clipa In care ati intrat In scena politica, mai degraba aceea de a diviza decat de a uni Opozitia, mai degraba aceea de a va Indeparta, de a va aliena, decat aceea de a va apropia partidele democratice? Veti dori sa aveti sprijinul Aliantei Nationale-Liberale si al U.S.D.-ului. Considerati sau nu ca apartin si ele Opozitiei? Dar U.D.M.R.-ul, care v-a votat In 1992 si despre care ati declarat apoi ca v-a stirbit scorul electoral?
E. Constantinescu: Chiar pentru un critic literar si un as al cuvantului este foarte greu sa faci din alb negru si invers. Hai sa restabilim putin adevarul, cel putin din respect pentru oamenii care ne asculta. In 1995 partidele care au parasit C.D. au parasit-o pentru ca nu acceptau liste unice si un candidat unic la prezidentiale pentru Alianta. Eu aflu acum pentru prima data si e bine sa stie si telespectatorii pentru ce ati plecat si nu ati declarat acest lucru. Ce s-a Intamplat mai tarziu, pentru orice observator cinstit si corect al vietii politice romanesti, este foarte clar. C.D. pe care ati sperat prin plecarea dvs., ca o veti scufunda, s-a Intarit, a devenit o alianta puternica, a castigat alegerile locale si a devenit prima forta politica a Opozitiei. Deci, prima data dupa sapte ani a devenit din prima forta politica a Opozitiei, prima forta politica a tarii. Si aceasta schimba cu totul datele actuale pentru ca oricine le-ar face, Conventia Democratica este prima forta politica a tarii. Si aceasta tocmai pentru ca este unita. Tocmai pentru ca Partidul National Liberal care - este adevarat - prin vointa partidului si prin diligentele pe care le-am facut a intrat ca o forta puternica si ca un pol In C.D., In buna Intelegere, prin dl Coposu si presedintele actual, dl Diaconescu, stiti, prin medierea mea. Si polul liberal si unitatea liberala sunt In C. D. Si au ramas acolo. Am reusit sa depasim, sa cream structuri nationale, sa le profesionalizam si am reusit sa pastram unitatea In cel mai greu moment - alcatuirea listelor. Nu au fost disidente, nu au fost plecari, nu au fost oameni nemultumiti; oamenii au ramas sa lupte pentru aceasta idee a unitatii democratiei. Imi pare rau pentru dvs. sa va reamintesc ce ati spus mereu ca ati plecat spre a fi singur. In disperare de cauza, pentru ca puteati sa dispareti de pe scena politica, ati facut o alianta si v-ati pus ambitia de a fi candidat prezidential si ati obtinut ce ati vrut. Cu ce pret? Asta spun, domnule Manolescu. Poate ar trebui sa stati cu capul plecat putin pentru ca ati distrus un partid care era foarte puternic; 90 la suta din membrii fondatori sunt astazi In C.D., In timp ce, astazi P.A.C.-ul si A.N.L.-ul se zbat sa intre In Parlament. Vreau sa va spun, Insa, ca noi contam pe aceasta alianta. Noi nu legam problema de ambitiile unui lider. Toata vremea v-am invitat sa reveniti si am creat toate conditiile. Asta o fac si acum. Poate In al 12-lea ceas veti gandi mai bine. In ceea ce priveste celelalte partide, ar fi jenant sa va reamintesc ca U.D.M.R.-ul nu a plecat din aceste motive si ca dl taran, care era vicepresedinte la dvs., a spus ca nu poate sta la aceeasi masa cu UDMR-ul. A fost realitatea si o stiti prea bine. A Incerca acum, din nou sa introduceti tot felul de divergente In Opozitie este un act inutil; asteptati verdictul electoratului cu Incredere pentru ca, uniti, cei din Conventia Democratica, noi, cei de la P.A.C., PL’93, vom reusi sa castigam alegerile.
T. Mohora: Cum explicati electoratului P.N.t.C.D. ca ati renuntat In preajma alegerilor, ca membru marcant al acestui partid politic, la optiunea fundamentala, traditionala si actuala a P.N.t.-ului si a P.N.t.C.D.-ului pentru monarhie?
E. Constantinescu: Daca as lua cuvintele dvs. asa cum le-ati rostit, nu trebuie sa explic nimic P.N.t.C.D.-ului. Din pacate, trebuie sa va explic dvs., pentru ca optiunea P.N.t.C.D.-ului nici traditionala, nici fundamentala, nici actuala nu este monarhia. Dvs. sunteti un om tanar si n-ati fost Invatat la scoala ce trebuia. Pentru ca istoria este cu totul alta si v-o amintesc. In 1919, In primul Parlament dupa Marea Unire, presedintele Partidului taranesc, Ion Mihalache, a cerut abolirea monarhiei. Situatia a fost salvata In ultimul moment de Nicolae Iorga, care era presedintele Parlamentului si care a Intrerupt sedinta. Nici mai departe nu a fost cunoscut ca atare si s-a acceptat o situatie de fapt. Ca om politic, este foarte bine, pentru ca sunteti un om politic pe care Il respect si stiti sau ar trebui sa stiti programele politice ale celorlalte partide. Eu m-am informat asupra programului partidului dvs. si, de aceea am zis ca sunteti un partid modern, socialist si european. Daca dvs. ati fi citit programul politic al P.N.t.-C.D.-ului ati fi aflat ca nici In 1990, nici In 1992, nici In 1996 nu exista referiri la monarhie. Daca ati fi cunoscut aceste lucruri - fac precizarea ca exista oameni cu optiuni monarhiste In P.N.t.C.D., dupa cum exista In A.N.L., chiar In U.S.D. - mi-e frica sa ma gandesc ca dvs. ati pus aceasta Intrebare pentru a continua seria de dezinformari publice organizate de P.D.S.R. Pentru ca stiti prea bine ca si eu personal si C.D. nu suntem monarhisti. Deci nu-i nimic de explicat. Si de explicat este de ce Incercam mereu sa mintim oamenii si sa atacam liderii cu calomnii pentru ca, stiti foarte bine, nu pot fi acuzat nici de lipsa de cinste sau de corectitudine. S-a gasit aceasta manevra de lupta politica, pentru care P.D.S.R.-ul a cheltuit atatia bani. Eu sper ca dvs. nu veti merge, In continuare, pe aceasta cale si vom putea sa colaboram.
I. Pop de Popa: Credeti ca alegerea dvs. ar accelera integrarea euro-atlantica a Romaniei sau dimpotriva ar Intarzia-o prin creerea de incertitudini politice?
E. Constantinescu: Cred ca Intrebarea este retorica. Insa pentru ascultatori trebuie sa dau un raspuns foarte clar: DA. Alegerea mea, ca presedinte, ar accelera integrarea europeana si integrarea In NATO. Daca eu as fi facut aceasta afirmatie singur, desigur, ar fi fost banuita de propaganda In folosul propriu. Nu Intamplator Uniunea Europeana Crestin-Democrata, care grupeaza 46 de partide democratice din Europa, a dat o rezolutie In sprijinul sustinerii candidaturii mele la presedintie si a Conventiei Democratice. Nu Intamplator, Uniunea Democratica Europeana si-a tinut conferinta la Bucuresti. Presedintele acesteia a dat la sfarsit un interviu In care a spus ca alegerea lui E. Constantinescu ca presedinte va grabi aceasta integrare. Problema depinde de modul In care vom reusi sa asiguram acele standarde economice si sociale care sa mentina stabilitatea tarii. Pentru ca nu se doreste ca un efort financiar sa destabilizeze situatia din Romania. Ei sunt interesati In stabilitatea sociala din Romania.
P. Roman: … Cum ganditi acoperirea reala a promisiunilor pe care le faceti?
E. Constantinescu: Vreau sa va spun, de la Inceput, ca convergenta Intrebarilor celor doua partide care se considera social-democrate: P.D.S.R. si U.S.D. si P.D. ma surprinde. Parca pana mai ieri, noi, care suntem centru-dreapta, eram adeptii capitalismului, ai junglei, ai societatii de jungla si acum tocmai cand avem programe sociale extrem de concrete, va Indoiti de ele. Este dreptul dvs. Nu comentez acum programul U.S.D.-ului. Prima parte, daca ati urmarit emisiunea, primul exemplu l-ati avut cand am vorbit de asigurarea maririi pensiilor la tarani. Dar nu este singurul program social. Este vorba, In primul rand, de masuri pe termen lung si care tin de reorganizarea economiei Intr-o alta maniera decat ati rezolvat-o dvs. si ati retinut-o In program. Vreau sa va spun ca, de asemenea, investitiile vor creste foarte rapid si piata de capital se va debloca. Va amintesc ca ceea ce ati reusit pe plan social a fost tocmai pentru ca ati folosit doua miliarde de dolari Imprumut pe care, de fapt i-ati folosit numai pentru consum. Exista si aceasta posibilitate de satisfacere a catorva nevoi, dar mi-ati cerut un raspuns la ceea ce vom face imediat. Si, In continuarea a ceea ce i-am raspuns dlui Iliescu, va mai dau cateva surse.In primul rand, In actuala configuratie bugetara, sursele pot fi cautate In cele doua miliarde de dolari de impozite neplatite ale marilor Intreprinderi de stat. Daca analizati situatia regiilor Infiintate chiar de Guvernul Roman, vom constata ca un manager general - si va dau exemplu cel de la Petromin - are un salariu de 8.000 de dolari, adica aproape 27 milioane de lei pe luna. Regiile autonome reprezinta 60 la suta din economia neagra a Romaniei. Si sigur aici trebuie umblat categoric pentru ca trebuie restabilita acea echitate sociala de care noi ne preocupam. Pe de alta parte, vreau sa va dau un exemplu si mai tulburator care priveste guvernarea Vacaroiu, de aceasta data. Stiati ca, In acest an, asigurarile sociale au dat Inapoi la buget bani necheltuiti si ca fac acest lucru de cativa ani? Aceste sume, In loc sa fie date pensionarilor, au fost din nou retrase la Guvern, pentru a completa incompetenta manageriala a Guvernului. Vreau sa va spun ca In aceste conditii nelinistea dvs. este, Intr-adevar justificata. Va asigur, dle Roman, ca avem pregatite toate mijloacele financiare pentru a face fata programului care este, dintre toate, cel mai echilibrat.
C.V.Tudor: Unii au raspandit ideea ca Opozitia nu ar fi corupta pentru ca ea nu ar fi condus nimic. Numerosi reprezentanti ai Opozitiei sunt incriminati In rapoartele Parlamentare “Apartamentul” si anticoruptie alaturi de reprezentantii Puterii. Toata lumea a fost revoltata de performantele primarului general al Capitalei, Crin Halaicu, care a distrus primul oras al tarii mai abitir ca taifunul de la Nagasaki sau bombardamentele de la Sarajevo. Ne-a dat apa neagra la robinete, ne-a tinut In frig, n-a astupat nici macar o groapa, dar, In schimb, a realizat o avere colosala. De ce ati pastrat, In Conventia Democratica, vreme de patru ani, In functia de secretar general al P.N.L. - Quintus, un asemenea mafiot, fara sa-i retrageti sprijinul politic? Pentru comparatie, va voi informa ca am avut si noi doi deputati care si-au mancat omenia si pe care i-am dat afara fara discutie.
E. Constantinescu: Hai sa spunem lucrurilor pe nume si sa raspundem extrem de clar. 1. Nici un parlamentar al C.D. nu a fost citat In raportul “Apartamentul”. 2. Nici un parlamentar al C.D. nu a fost citat In Raportul Intocmit de Comisia Anticoruptie. Au fost din toate partidele, dar nici unul de la C.D. Ar trebui sa dati date concrete, dar aceste lucruri sunt cunoscute de toata presa din Romania. 3. In momentul In care am cerut ca nici un parlamentar al Conventiei sa nu faca parte din A.G.A., nu face parte nici unul. Daca vreti, In treacat, sa discutam despre parlamentarii dvs., hai sa spunem si aici adevarul. Ei au migrat la P.D.S.R., un grup mai stabil, neavand Incredere In partidul dvs. si, dupa ce si-au aranjat pozitiile acolo si si-au dat demisiile din partid, i-ati dat si dvs. afara. Nu e nimic justitiar In aceasta problema. Hai sa discutam si despre dl Halaicu. Mai Intai, partea de coruptie. Nu s-a formulat nici un fel de acuzatie de coruptie pentru dl Halaicu, In conditiile In care, Procuratura Generala, Ministerul de Interne, Curtea de Conturi, Garda Financiara si nici cei de la putere nu au gasit nimic de reprosat primarului Crin Halaicu, din acest punct de vedere. Daca i se reprosa cel mai mic lucru, a doua zi era afara. Avand In vedere ca primarul Halaicu nu a reusit sa raspunda aspiratiilor cetatenilor - cand nu au raspuns asteptarilor cetatenilor, ei nu au mai fost introdusi pe listele C.D.; nici unul pentru postul de primar, mai apoi, pentru listele de parlamentari si, In momentul de fata, P.N.L. i-a retras funtia de secretar general domnului Halaicu si nici nu se mai afla pe liste In C.D. Aceasta este realitatea si vreau sa va spun ca, In ceea ce priveste politica justitiara, asta se face cu fapte, nu cu vorbe. Eu Imi permit sa duc lupta Impotriva coruptiei si voi duce o lupta neImpacata, din primul pana In ultimul moment al mandatului meu de presedinte, tocmai pentru ca eu personal nu pot fi atacat de nimeni, nu pot fi santajat de nimeni si nu voi accepta din partea nimanui nimic. La prima acuzatie dovedita toti vor plati In fata legii.
O. Andronic: Va multumesc. Stimati colegi, pentru cate cinci minute, dl profesor Emil Constantinescu va sta la dispozitie.
I. Cristoiu: Domnule profesor, vreau sa va Intreb de ce va temeti atat de tare sa discutati aceasta tema a monarhiei? Ca om care nu candidez, mi se pare ca e o tema care, Intr-o tara normala, democratica se poate discuta In orice moment. Sunteti Intr-o permanenta defensiva si tot mereu spuneti: NU vreau sa instaurez monarhia si aveti perfecta dreptate; dar nu aveti impresia ca aceasta discutie cu adversarii dvs. mereu va acuza si dvs. mereu va aparati cand, asta ar fi o chestie care se poate discuta la o masa rotunda?
E. Constantinescu: Aceasta problema este singura In care sunt In defensiva. Lucrurile stau asa: P.D.S.R.-ul, oamenii presedintelui Iliescu, neputand sa se prezinte In campania electorala ca sa discute bilantul guvernarii si nedand o solutie pentru viitor, au trebuit sa-si ocupe timpul cu atacul Impotriva adversarului. Ori, s-a pus la cale o diversiune si o manipulare inimaginabila. Va spun ca dimensiunile acestei intoxicari a populatiei, de fiecare data cand ma duc Intr-un sat sau oras mi se spune: spuneti-ne, nu stim care e raspunsul dvs., daca sunteti sau nu monarhist? A Inceput cu farsa aceea pe care ati demontat-o chiar dvs. cu ziarul din Statele Unite. Ei bine, eu am dat declaratia la Televiziunea Nationala: eu nu sunt monarhist, Conventia nu este monarhista, nu vom introduce referendum. In minutul urmator, vine vicepresedintele P.D.S.R.-ului, Adrian Nastase si spune: Conventia vrea sa dea o lovitura de stat! In conditiile astea, eu refuz discutia. Un referendum nu Inseamna lovitura de stat. Sunt milioane de afise care s-au pus In cutiile de scrisori, s-au platit milioane. Probabil s-a acceptat suma aceasta ca toata campania mea ar fi costat 2 milioane de dolari. S-au facut clipuri continuu la televiziune. S-a facut acea demonstratie promonarhica organizata de P.D.S.R. la P.N.t.C.D. Cand ma duc In tara, am un covor de afise ale unei ligi, zise monarhiste. asta este scopul: sa se abata atentia de la adevaratele scopuri; o mica parte din populatia Romaniei are aceste convingeri. Nu este ceva rau, sunt si ei o minoritate, ca celelalte minoritati. Domnule Andronic, e foarte grav pentru ca, cu banii astia se puteau face foarte multe: ajutoare pentru copii. Sunt sume imense cu care se pot face lucruri bune. Sigur, ei fac asta ca sa se apere si de frica de a nu pierde. Iar, ce este foarte grav este ca din nou se Incearca sa se strecoare ura printre romani. Este un sentiment de Invrajbire.
A. Lupu: Domnule profesor, dar de ce nu ati solicitat Regelui Mihai o declaratie In fata camerei de luat vederi, ca dvs. nu i-ati propus niciodata sa preia puterea?
E. Constantinescu: Eu nu pot sa angajez un om, o personalitate Intr-o disputa penibila si de acest nivel In Romania. Eu nu ma legitimez printr-o declaratie a Regelui Mihai. Eu ma legitimez prin mine. Eu nu am nevoie de ajutoare din afara care sa ma confirme, pentru ca eu sunt aici, In politica, pentru a spune ce am spus. Eu spun adevarul, voi spune adevarul sau plec. Eu In viata mea nu am jurat pe ceva. Un om ori te crede, ori nu te crede, orice ai face.
A. Lupu: Ca presedinte va trebui sa jurati.
E. Constantinescu: In fata lui Dumnezeu si a Constitutiei - DA.
Ion Cristoiu: In Intrebarea dlui Manolescu - care mi s-a parut cea mai dusmanoasa - dumnealui s-a referit la un lucru la care dvs. nu ati raspuns. S-a referit la C.D., si s-a referit la acest mult discutat pelerinaj politic pe care trebuia sa-l faceti la capul sau la picioarele sau la moastele Sf. Paraschiva. Deci, pe undeva, a Intrebat de ce nu ati semnat aceasta Intelegere pe care o propune A.N.L.-ul si U.S.D.-ul? V-as ruga sa raspundeti la aceasta Intrebare si sa ne lamuriti ce este cu toata aceasta tarasenie? Va gandeati, asa, la o hora a Unirii a Opozitiei si ea nu a mai avut loc?
E. Constantinescu: Eu am evitat sa raspund la aceasta Intrebare pentru ca nu am vrut sa-l pun pe dl Manolescu Intr-o situatie mai jenanta decat e. A fost o mica manevra politicianista. Am facut o propunere a unei coalitii pentru alegeri corecte si apararea democratiei Intr-un moment In care, printr-o actiune a P.D.S.R.-ului, ambele sunt afectate. Aceasta a fost deschisa tuturor partidelor politice care respecta institutiile democratice. Si, normal, am propus negocieri separate, asa se face In politica. Dl Manolescu, In timp ce era clar ca eu eram Intr-un colt la Satu Mare, dl Roman In alta parte, ne-a convocat la Senat. Dar nu personal. A dat un anunt In presa din care sa aflam noi ca dl Manolescu ne cheama la Senatul Romaniei. BineInteles ca nu ne-am gandit sa raspundem la o asemenea manevra de presa. 2. Am anuntat de multa vreme ca ma voi duce sa ma reculeg alaturi de ceilalti crestini la Sarbatoarea Sf. Paraschiva. Am aflat - din zvonuri - ca s-ar Incheia un astfel de acord tripartit la un cocktail, In care canta o cantareata de la Budapesta si, printre altele, se pare ca venise dl Manolescu, dl Oniga cu ceva pregatit. Dl Roman nici nu a venit acolo, eu m-am dus, nu mi-a spus nimeni nimic despre aceasta problema si au Inceput sa se dea o serie Intreaga de declaratii. Asta este o maniera, cel putin, neserioasa.
O. Andronic: Era o precizare necesara, mai ales dupa valva facuta In ultimele zile.
I. Cristoiu: Deci, este vorba de doua lucruri diferite care s-au amestecat. Exista pactul de supraveghere a alegerilor - care este o problema - si pactul politic privind perioada de dupa guvernare, pe care am Inteles ca dvs., C.D.R.-ul, nu Il puneti In discutie.
E. Constantinescu: Inca odata fac un apel, politica este ceva serios. Daca o vedem asa ca sa ne jucam, sa lansam zvonuri…
A. Lupu: O Intrebare foarte simpla: In functie de rezultatul alegerilor, dvs. - C.D. este capabila sa formeze un guvern cu P.D.S.R.-ul?
E. Constantinescu: NU. Nu vom forma, pentru ca este absolut imoral ca sa duci o campanie Impotriva regimului Iliescu si a guvernului Vacaroiu, Impotriva coruptiei asociata cu acest guvern, dupa aceea sa te asociezi Intr-un guvern care ar fi perceput ca o acoperire a ceea ce s-a Intamplat.Vom face o guvernare cu fortele care vor accepta programul anti-coruptie si programul reformei economice. Vreau sa va spun ca eu am fost acela care mi-am asumat o raspundere mare, istorica, pentru ca am fost la Cotroceni cu toti liderii din Conventia Democratica de atunci si cu dl Manolescu si am propus un guvern P.D.S.R.-C.D.R. L-am propus In 1993, In ianuarie, pentru ca situatia era la fel de grava; se vedea ca se Inclina In aceasta directie, sindicatele au vrut un pact social cu noi, am raspuns si l-am propus. Atunci se putea. Si electoratul nostru, In acel moment, nu m-a sanctionat. Acum Insa, lucrurile au evoluat, sunt atatea dezvaluiri, sunt atatea lucruri nerezolvate.
O. Andronic: Din ce spun astrele reise posibilitatea unui astfel de guvern?
G. Mihailovici: In primul rand, sunt de mentionat tendintele de evolutie In aceste doua saptamani care au mai ramas din campania electorala In care astrele prevad ca sunteti preocupat In mod deosebit si aici sunt doua idei. Precizarea concreta a obiectivelor, iar mai apoi, utilizarea unui limbaj extrem de accesibil tuturor categoriilor de alegatori. Tot In aceasta perioada care a mai ramas, va veti confrunta si cu cateva teste de maturitate. Maturitate politica. Optimizarea timpul liber In care va veti putea adresa alegatorilor si aceasta nu doar prin intermediul televiziunii, ci si In Intalnirile pe care le aveti cu diverse categorii de concetateni, expunerea clara a faptului ca, pe tot parcursul luptei duse pentru atingerea scopului, trebuie sa fiti constient si de tributul platit. Cu alte cuvinte, sa existe o lege a compensatiei de care trebuie sa tineti cont In tot acest interval si sa evitati discutiile care v-ar putea abate de la prezentarea propriului program. Tocmai ca mesajul sa fie receptat ca o ampla cursivitate, fara sa fie segmentat de diverse abateri. In al doila rand, imaginea cu care ramane fiecare alegator dupa expunerea pe care o faceti In diverse adunari, conferinte. Iar pentru a raspunde la Intrebarea d-lui Andronic, rezultatul final al scrutinului va evidentia dorinta globala de Innoiri radicale a electoratului. Dvs. va aflati la ora de start a asumarii unor noi responsabilitati. Timpul si evenimentele va vor arata ca va aflati pe panta carierei de politician. Ceea ce nu am precizat, de la bun Inceput, dominanta evolutiva pe toata durata campaniei electorale, respectiv 3 septembrie - 17 noiembrie, semnul zodiacal al Sagetatorului care este semn dublu de foc, deci influenteaza planul social si care este dominat de planeta expansiunii - Jupiter. Iar la data dvs. de nastere, anul zodiacal chinezesc este Iepurele de pamant, avand ca echivalent In zodiacul european pestii. Semnul zodiacal natal: Scorpion.
O. Andronic: Va multumesc, domnule profesor, pentru participarea la aceasta emisiune. Le multumesc si colegilor Ion Cristoiu si Alexandru Lupu.

<< Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii ||| Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii - Ioan Pop de Popa >>
| | Citiri: 5138 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO