* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: Dialoguri Post-electorale - Noaptea legislativelor

Noaptea legislativelor

INVITATI:

Laszlo BORBELY,
Adrian SEVERIN,
Radu VASILE
 
4 NOIEMBRIE 1996 ORA 0.00

O. Andronic: Iata-ne, stimati telespectatori, in ziua 0, la ora 0 a unui nou ciclu electoral, care ne va purta in anul 2000. Ieri, 3 noiembrie, poporul roman si-a trimis la urne un insemnat procent de cetateni cu drept de vot. Daca este mai mult ca sigur ca, competitia pentru Cotroceni se va transa abia peste doua saptamani, este absolut sigur ca structura viitorului Parlament s-a decis chiar ieri si ca, inainte de definitivarea rezultatelor alegerilor, sondajele efectuate de institutiile specializate ne pot oferi, cu marja de eroare admisa, un tablou sugestiv al ponderii diverselor formatiuni in cele doua Camere. I-am invitat in aceasta seara (sau dimineata) in studio, pe domnii Radu Vasile, din partea Conventiei Democratice, pe dl Adrian Severin, din partea Uniunii Social-Democrate si pe dl Laszlo Borbely, din partea U.D.M.R. A mai fost invitat, de asemenea, si un reprezentant de varf al P.D.S.R. Trebuie insa, sa constatam, cu regret, ca absenta, cu sau fara motive, s-a dovedit o adevarata maniera de lucru. in aceasta campanie, fie ca a fost vorba de dezbateri intre staff-urile electorale, fie de originalul proiect al Guvernului Presei Independente, scaunul P.D.S.R. a ramas, de regula, gol. Stimati invitati, s-au vehiculat, pana in acest moment, o serie de cifre. inca nu este nimic sigur. Un lucru pare, insa, transat. Exista o ordine a primelor trei-patru formatiuni politice, pe care, de altfel, sondajele de opinie o avansasera. in ce masura credeti, ca rezultatele pe care ni le vor comunica, in cateva minute - speram - sondajele, vor confirma prevederile? Domnule Radu Vasile:
R. Vasile: Eu cred ca, dincolo de cifrele in sine, s-au definit trei forte politice principale. Cu alte cuvinte s-a definit prima pozitie, fiind a Partidului Conventiei Democratice din Romania; a doua pozitie P.D.S.R.-ul; a treia pozitie U.S.D. si a patra pozitie U.D.M.R. E clar pentru oricine ca a aparut aici si formula coalitiei guvernamentale. Sa vedem care vor fi cifrele finale, dar ele nu pot schimba datele problemei.
A. Severin: Impartasesc acest inceput de analiza. Sigur ca cifrele definitive raman dupa numararea voturilor. Dar, pana atunci, tendinta este clara. Sunt cele trei sau patru forte importante. Este o victorie a intregii opozitii, in ciuda campaniei destructive, murdare, pe care P.D.S.R.-ul a facut-o. Pot spune ca una dintre tintele predilecte ale acestei campanii murdare a fost U.S.D. Ieri, in ziua votarii, am constatat ca multe iregularitati au vizat U.S.D. De pilda, faptul ca, pe unele buletine U.S.D. nu era imprimata. Dar, in ciuda acestor lucruri este clar ca noi am inregistrat o crestere. Rezulta ca Opozitia invinge categoric si suntem pregatiti pentru guvernare. in ce priveste alegerile prezidentiale este limpede ca al doilea tur va avea loc. Mi se pare iar, foarte limpede ca exista niste sanse imense pentru ca, ceea ce s-a numit regimul Iliescu sa ajunga la firescul sau sfarsit. Exista numerosi alegatori care au votat in favoarea dlui Petre Roman si folosesc acest prilej pentru a le multumi tuturor celor care au votat pentru U.S.D. si pentru candidatul sau la presedintie. Cred ca pentru turul al doilea va fi extrem de important sa intelegem ca regimul Iliescu a fost o frana in calea evolutiei societatii, indiferent de simpatiile manifestate in primul tur, va trebui sa asiguram un vot care sa aduca la bun sfarsit acest regim.
L. Borbely: Cred ca am reusit sa lamurim electoratul romanesc ca putem avea un rol pozitiv, in urmatorii patru ani, in faurirea statului de drept in Romania si eu cred ca e timpul sa intram in normalitate. Eu cred ca, in urmatoarele zile, vom avea o pozitie foarte clara si vom putea sa dam acel semnal pozitiv catre cetatenii Romaniei.
O. Andronic: Domnule senator, Radu Vasile, din acest moment, veti avea o viata grea. Care este strategia pe care v-ati propus-o?
R. Vasile: Conteaza mult rezultatul final. Punctul nostru de vedere a fost clar, desi mult timp nu a fost inteles ca lumea. De aceea au existat tot felul de luari de pozitie. Am optat pentru unitatea Opozitiei. Din punctul nostru de vedere, nu am stabilit decat un principiu fundamental: functia de prim-ministru apartine Partidul National taranesc - Crestin Democrat. Celelalte formule de componenta guvernamentala vor putea oricand sa fie negociate.
O. Andronic: Sa inteleg deci, ca telespectatorii au, deja, in fata, pe viitorul prim-ministru?
R. Vasile: E greu de spus acest lucru. P.N.T.C.D. trebuie sa se pronunte rapid pentru a se incepe negocierile pentru formarea Guvernului. Deocamdata, nu pot spune ca este o desemnare oficiala.
O. Andronic: Ati urmarit, probabil, imaginile pe monitor. Ele sunt de la sediul P.N.T. C.D. Noi suntem pregatiti sa intram in legatura.
Sediul P.N.t.C.D.
Alessandra Stoicescu: Buna-seara, doamnelor si domnilor. in aceasta noapte tensionata, dupa ziua alegerilor, Antena 1 transmite din locurile fierbinti. Am asteptat, cu sufletul la gura, primele estimari. Langa mine se afla dl Remus Opris. Ultimele sondaje va dau drept castigatori. Va asteptati?
R. Opris: Ne asteptam. Din alte sondaje a reiesit acelasi lucru: C.D. este in topul preferintelor electoratului romanesc. Este normal sa fie asa pentru ca suntem o forta politica serioasa, cu un program electoral bine inchegat si cu personalitati care atrag electoratul prin credibilitatea lor. insa alegerile se castiga nu cu sondaje de opinie, ci prin realitati. Si realitatile sunt procesele-verbale centralizatoare. Asteptam ca procesele-verbale sa confirme aceasta popularitate a C.D.
Alessandra Stoicescu: Sa trecem acum la un alt invitat. Dl Adrian Iorgulescu - Partidul Alternativa Romaniei. S-au anuntat destul de multe fraude electorale. Cu toate acestea, sondajele v-au dat pe dvs. drept castigatori. Credeti ca a fost vreo problema?
A. Iorgulescu: Din datele pe care le avem din teren, lucrurile nu au stat asa cum trebuia. Au existat tendinte de frauda din partea organizatorilor acestor alegeri, intentii de falsificare a datelor, drept pentru care, in ciuda bucuriei pe care o resimtim acum, suntem circumspecti si asteptam ca ele sa fie verificate. Eu sunt convins ca C.D.R. va castiga alegerile din acest an si ne gandim, deja, la responsabilitatile ulterioare care ne revin in activitatea parlamentara si in activitatea de formare a viitorului Guvern.
Alessandra Stoicescu: in continuare, atmosfera este incendiara aici. Domnule Tariceanu, sondajele va dau castigatori. S-ar putea ca, in curand, dvs. sa conduceti tara. Ce veti schimba?
C.P.Tariceanu: “Contractul cu Romania” este o sinteza a programului nostru politic, care deja este cunoscuta electoratului roman, asa incat, asa cum am procedat si cu Bucurestiul, unde “Contractul cu bucurestenii” a fost transpus in practica imediat dupa instalarea primarului. Sigur ca vom lua imediat masurile care sunt inscrise in program. Sigur ca ne asteptam la o perioada extrem de dificila, in care vom fi nevoiti sa gestionam dezastrul facut de actuala formatiune la Putere, ne apropiem de o perioada dificila, legat de anotimpul iernii. in afara de problemele cu bataie lunga, vom fi nevoiti sa abordam si acele necesitati vitale ale populatiei. Ceea ce vroiam sa remarc este ca, daca aceste rezultate, vor fi confirmate de B.E.C., vom asista, pentru prima data in Romania, de la o schimbare de regim la o schimbare politica.
Alessandra Stoicescu: Deocamdata, atat de la sediul central al P.N.T.C.D. in curand, il asteptam sa soseasca pe dl Emil Constantinescu, care, conform sondajelor, va intra in turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
O. Andronic: Avem oaspeti noi in studio. Domnul Scanteie, va rog.
R. Scanteie: Suntem in masura sa va prezentam rezultatele sondajului nostu. A durat ceva mai mult decat va promisesem. inainte de aceasta, permiteti-mi sa il prezint pe dl Borojan - conducatorul ambelor sondaje realizate de Antena 1.
Prof. Borojan: Noi am mers pe acelasi esantion de 4.000 de persoane. Am repetat acest sondaj, pornind de la aceleasi criterii metodologice. Adica populatia a fost structurata pe grupe, din punct de vedere al varstei, al mediului urban si rural. Am beneficiat de faptul ca, la primul sondaj, am stiut care este dispersia populatiei. Munca pe teren a fost facuta de catre persoane cu multa experienta, competenta, controlati si rezultatele au putut fi centralizate in seara aceasta.
R. Scanteie: Poate ar trebui sa spunem ca, practic, ceea ce am facut a fost sa respectam proportia din fiecare zona a tarii. Am avut 49 de zone in care am trimis operatori si fiecare operator a avut un pas de masurare. Deci, probabil ca oamenii au emotii. Spuneti-ne, concret, rezultatele.
Bogdan Borojan: Concluziile sunt urmatoarele. La Presedintie, pe primul loc este dl Emil Constantinescu, cu 33,4 la suta; pe locul doi este dl Ion Iliescu, cu 30,5 la suta; iar pe locul trei este dl Petre Roman cu 19,8 la suta. Urmat de dl G. Frunda cu 6,2 la suta si de C.V.Tudor cu 5,3 la suta. La partide. Pe locul 1 se afla C.D.R. cu 39,1 la suta; P.D.S.R. cu 24,1 la suta; pe locul trei U.S.D. cu 12,9 la suta, urmat de U.D.M.R. cu 6,1 la suta si de P.R.M. cu 5,2 la suta. Ceea ce pot sa remarc la sondajul acesta este ordinea care se confirma fata de celalalt sondaj.
O. Andronic: Va multumesc. As dori, stimati invitati - pana cand vom avea o noua legatura - sa lamurim o problema: s-a facut foarte mult caz pe marginea unor previzibile intentii de frauda. Semnalele pe care le-ati adunat astazi, din teritoriu, v-au dat sentimentul unor asemenea probabilitati, care sa afecteze rezultatele pe care ni le prezinta institutiile de specialitate?
R. Vasile: Nu pot sa spun ca am o situatie centralizata a unor astfel de fapte. S-au inregistrat niste elemente pe care, nu pot sa le definesc a fi o frauda intentionata. Am inregistrat buletine cu pagini lipsa. Mai mult decat atat, Biroul Electoral Municipal a avut intentia sa considere anulate buletinele carora, lipsindu-le o pagina, dar aveau stampila pe una din formatiunile politice, sa le declare anulate. Am luat cunostinta si se pare ca B.E.C. a anulat aceasta decizie. Nu as putea spune, la ora aceasta, ca s-a inregistrat un caz de frauda electorala in definitia data acestui fapt.
Adrian Severin: Eu cred ca toate semnalele de alarma care au fost trase in legatura cu frauda electorala posibila, trase si bine trase. Eu pot sa va spun din informatii certe ca, in aceasta seara, au fost deplasari masive de populatie, dintr-un judet in altul, dar, noi, am reusit sa ne mobilizam exemplar observatorii. Pot sa va spun ca au fost pichetate punctele de trecere pentru a se preveni ca oamenii sa nu voteze de doua ori. Nu stiu in ce masura sondajele pot identifica frauda. Nu pot sa nu observ ca, de exemplu, sondajul I.R.S.O.P.-ului distorsioneaza o schimbare completa de pozitie. Adica, dl Iliescu este locul intai. Este o diferenta care mi se pare mult prea mare. Eu cred ca rezultatele U.S.D. sunt influentate de frauda. in sensul unei anumite manipulari a opiniei publice.
Sediul P.N.T.C.D.
Alessandra Stoicescu: Suntem din nou la sediul P.N.T.C.D. Dl Emil Constantinescu a venit aici, chiar in acest moment. Dupa cum vedeti, atmosfera este incendiara. Dle Constantinescu, sunteti, dupa sondajele difuzate pana acum, intrat in turul 2. Deja se poate vorbi de un viitor presedinte al Romaniei. Dar viitorul dvs. va fi stabilit de procentul celorlalti candidati. Va bazati pe dl Petre Roman?
E. Constantinescu: Da. Ma bazez pe dumnealui, pe U.S.D. si pe toate fortele, intr-adevar democrate. Pentru ca Romania are nevoie, in acest moment, de o majoritate parlamentara care sa poata sustine un guvern care, in fine, sa aplice o reforma adevarata, singura in stare sa aduca o bunastare romanilor. Este foarte important ca legile pe care le va da noul Parlament sa nu fie sabotate de un presedinte cu o alta orientare, din motive inguste. A sosit momentul ca, toti, sa ne unim pentru interesul comun al Romaniei.
Alessandra Stoicescu: In acest moment, sunteti sigur de reusita?
E. Constantinescu: Am fost sigur tot timpul. De aceea sunt in lupta.
O. Andronic: Domnule Borbely, dvs. aveti probleme de genul acesta?
L. Borbely: Posibilitati de frauda au existat si le-am spus si observatorilor externi, cu care am avut intalniri. Din teritoriu nu au fost sesizate cazuri de fraude masive. Eu consider ca acel Protocol tehnic care a fost semnat intre partidele de Opozitie, a contat foarte mult si sper ca Guvernul viitor sa organizeze alegerile din 2000 fara o posibilitate de frauda electorala.
O. Andronic: Domnule Radu Vasile, dvs. sunteti pe pozitia de castigator. Un castigator nu se plange ca au fost fraude. Credeti ca P.D.S.R.-ul va putea sa invoce acest argument?
R.Vasile: Deci: dovezile! Daca au dovezi pot sa initieze ceea ce trebuie prin lege. Parerea mea este ca nu dansii trebuie sa se planga. Daca ar fi fost sa fie atenti sa nu-i fraudam noi, va dati seama, la experienta dansilor, nu am fi putut misca nici un deget. Ei pot scrie si un manual despre cum se poate face frauda. De altfel, au avut si un manual despre tactica electorala, asa ca poate o sa apara si un manual de frauda electorala. Astfel, poate vor invata si altii cum sa faca acest lucru.
O. Andronic: Ar trebui sa va mai intreb un lucru. Cat de satisfacuti sau nesatisfacuti sunteti de aceste estimari? Pentru ca, in continuare, precizam ca este vorba de niste estimari.
R. Vasile: Dupa cum v-am spus, pe mine ma socheaza diferenta intre cele doua institutii de sondaj. Sondajul prezentat de Antena 1 a fost singurul care a prezentat ordinea la Presedintie: Constantinescu, si apoi Iliescu. Ceilalti nu au avut curaj sa arate acest lucru. in ceea ce priveste I.R.S.O.P.-ul nu ma mira ca are pareri opuse.
O. Andronic: Avem o legatura la sediul U.S.D.
Sediul U.S.D.
Reporter: in acest moment il am in fata mea chiar pe presedintele Partidului Democrat, dl Petre Roman. Cum ati primit primele cifre, chiar si neoficiale ale alegerilor de astazi?
P. Roman: Ele sunt foarte incurajatoare pentru noi, pentru ca, in acest moment, Partidul U.S.D. este partidul care a reusit un adevarat salt in preferintele electoratului. Daca ne gandim ca sunt 6-8 procente mai mult decat au fost in 1992, plecand de la o situatie destul de dificila. Viitoarea majoritate parlamentara este aceea in care programul nostru, puterea noastra de munca isi gasesc locul acum. Deci, important ca putem anunta ca U.S.D. este, in acest moment, o forta politica, aceea a Reformei, a unei cai care sa ne conduca pe toti catre o economie sanatoasa.
Reporter: Credeti ca U.S.D. va avea un rol de arbitru?
P. Roman: Cred ca este mai mult decat atat, pentru ca este vorba de parte egala a viitoarei majoritati. in ceea ce ma priveste, sunt profund miscat de milioanele de alegatori care mi-au acordat incredere.
Sediul P.N.T.C.D.
Reporter: Domnule Constantinescu, este un moment extraordinar aici. Antena 1 este singura televiziune care se afla aici. Ce parere aveti?
E. Constantinescu: Antena 1 a jucat un rol extrem de important in aceasta victorie. A fost o televiziune adevarata, libera, care, in permanent a informat oamenii asupra adevarului si doresc sa aduc un omagiu Antenei 1 si ascultatorilor acestui post pentru tot ce au facut pentru democratie.
O. Andronic: Sunt secvente interesante, istorice si, poate, unice.
R. Vasile: Pentru ca ati pronuntat cuvantul “istoric”. Eu am mai facut aceasta declaratie si acum, iata, imaginile pe care le-am vazut si atmosfera de la partid. Noi ne aflam in fata unei revolutii de catifea pe care au facut-o cehii cu sapte ani in urma. Acum ne dam seama ca, de fapt, noi am ramas cu sapte ani in urma. Si ceea ce urmeaza este aceasta revolutie care a adus Cehia pe pozitia pe care se afla, ca prima tara in centrul Europei, in cadrul fostelor tari comuniste.
O. Andronic: Va depinde foarte mult de dvs. ca obiectivele sa fie atinse. Domnule Borbey, ne-ati ramas dator cu cateva precizari din ultimul tur.
L. Borbely: In ceea ce priveste rezultatele obtinute de U.D.M.R. eu cred ca sunt normale si, probabil ca la ultima analiza, vom avea un procent peste 7 la suta. Cred ca aceasta demonstreaza ca electoratul nostru s-a prezentat la vot si, pe aceasta cale vreau sa multumesc electoratului nostru. Cred ca aceasta este incurajator pentru perioada urmatoare. Tot timpul campaniei electorale, chiar daca au fost unele declaratii, dar in ceea ce ne priveste, am simtit ca Opozitia s-a prezentat in fata electoratului cu o atitudine unitara. Trebuie sa demonstram ca Romania poate fi o tara care se va integra in structurile europene si va avea o conceptie moderna.
Adrian Severin: As vrea sa fac si eu foarte scurte comentarii. Dorinta oricarui partid care intra in alegeri - din punctul acesta de vedere - este sa castige si sa castige absolut si sa guverneze singur pentru a-si putea aplica programul. Deci, din punctul acesta de vedere, rezultatele nu sunt de natura sa ne entuziasmeze. Ele sunt pozitive daca ne gandim la cateva lucruri. As vrea sa le reamintesc celor informati si sa le spun celor mai putini informati, ca in 1992, dupa alegerile de atunci, P.D.S.R.-ul isi propusese un program care sa scoata de pe esichierul politic, in sase luni de zile, Partidul Democrat. Noi nu numai ca nu am iesit de pe esichierul politic dar, astazi constatam ca facem un progres important fata de rezultatele pe care le-am obtinut la precedentele alegeri. Iata, deci, un lucru foarte important. in al doilea rand este pozitiv ce s-a intamplat, prin acest rezultat preliminar, cel putin, pentru ca noi aparem ca o forta fara de care o majoritate politica nu se va putea forma. De aceea am si afirmat, mai devreme, ca suntem gata sa ne implicam in raspunderea guvernarii. Al treilea lucru este ca putem intrevedea o posibilitate ca sa reluam reformele importante, de fond, de sistem si de structura pe care guvernul nostru a incercat sa le promoveze in 1990 si 1992, dar care au fost intrerupte, in modul brutal care nu mai trebuie acum reamintit.
O. Andronic: Stimati invitati, n-as vrea ca telespectatorii sa inteleaga ca la aceasta masa a alegerilor au loc doar invingatorii. Eu cred ca este un moment la fel de important pentru P.D.S.R. care are sansa, de asemenea istorica, de a-si completa lectia democratiei prin stagiul in Opozitie. P.D.S.R.-ul are sansa sa constituie o Opozitie calificata. As vrea sa va intreb: care va fi politica pe care Conventia o va adopta fata de principala forta de Opozitie?
R. Vasile: Asa cum ati spus si dvs. E interesul nostru sa existe o Opozitie calificata. Noi vedem prin aceasta nu numai o posibilitate de a avea un exercitiu democratic corect, dar si de a putea intelege acolo unde s-a gresit. Dar o Opozitie bine intentionata. Nu s-a inteles acest lucru din partea P.D.S.R.-ului ca nu este o tragedie. Toata aceasta disperare care a marcat intreaga campanie electorala, ramane in antologia campaniilor electorale negative. Cert este ca politica se invata la cursurile de zi in Opozitie si, la fara frecventa, la Putere. Dupa sapte ani de Putere este imposibil sa ai pretentia sa ramai la putere, la infinit. Parerea este ca, in viitor, scena politica romaneasca trebuie curatata de tot felul de formatiuni-fantoma. E penibil sa spui ca vii dintr-o tara unde ai un partid al automobilistilor sau al pensionarilor. Sau sa ai 16 candidati prezidentiali.
O. Andronic: Intre timp, studioul a fost invadat de trei domni de la “Academia Catavencu”: dl Mircea Toma, dl Liviu Mihaiu si dl Doru Buscu. Nu va grabiti sa zambiti, dumnealor au venit aici cu lucruri foarte serioase.
M. Toma: Noi am venit aici ca reprezentanti ai P.D.S.R.-ului pentru ca, pe de o parte, dumnealor lipsesc si, pe de alta parte, am trecut in Opozitie din acest moment.
D. Buscu: Eu as vrea sa felicit in numele poporului roman pe insusi poporul roman pentru ca a avut aceasta inspiratie de a oferi o victorie. Ganditi-va ca timp de sapte ani ne-am luptat cu aceleasi epitete, atribuite acelorasi oameni. Acum ne vedem pusi in fata unei partituri noi, fete noi.
M. Toma: Care este bautura dvs. preferata, domnule Radu Vasile?
R. Vasile: Vinul de Dragasani.
A. Severin: Eu cred ca de data aceasta este o infrangere pentru “Academia Catavencu” pentru ca, de acum incolo, va fi mult mai greu sa faca glume, intrucat vor apare, cu certitudine, in Guvern, oameni care nu mai au atata haz.
Sediul P.D.S.R.
Reporter: Tocmai au fost anuntate rezultatele sondajului I.R.S.O.P. P.D.S.R. are doar 25 de procente, in timp ce C.D. s-a situat pe locul intai, cu 32 de procente. Presedintele Iliescu conduce cu 33 de procente, in timp ce Emil Constantinescu are 30 de procente; si dl Petre Roman cu 20 de procente. Va urma o conferinta de presa, sustinuta de domnii Ion Iliescu si Adrian Nastase.
Ion Iliescu: Eu cred ca acum nu ne putem extinde in consideratiuni foarte multe. Ne aflam intr-o faza a unor estimari bazate pe sondaje. Si o estimare mai exacta s-ar putea face cand vor exista si rezultatele concrete din circumscriptii. Se pare, din ceea ce se spune, ca C.D.R. va avea primul loc, iar P.D.S.R.-ul locul doi. Aceasta tendinta este manifestata in sondaje si ele explica un lucru evident. Dupa o perioada de guvernare, in conditiuni dificile, cei ce si-au asumat raspunderea guvernarii si-au asumat si riscul pierderii sustinerii pentru ca nemultumirile s-au indreptat catre cei care au avut rolul guvernarii. Eu as remarca ca P.D.S.R.-ul se mentine, in ciuda faptului ca plateste pentru o perioada de guvernare dificila. Pentru functia de presedinte va fi un al doilea tur de scrutin.
Reporter: Sunteti increzator ca veti castiga in al doilea tur?
I. Iliescu: Daca nu as fi fost increzator, nu as fi participat la aceasta lupta.
Reporter: Ce veti face daca nu veti iesi invingator?
I. Iliescu: Nici o tragedie. O competitie electorala este o competitie, care poate sa aiba orice rezultat. Oricine ar fi fost la guvernare, in acesti patru ani de zile, marcati de greutati deosebite, ar fi avut de platit. asta a fost jocul acestor partide care, in 1992, au refuzat sa participe la guvernare.
A. Nastase: Eu vreau sa va reamintesc ceva. Numarul de voturi pe care l-am avut in 1992 se pare ca este destul de aproape de ceea ce obtinem noi acum. Dar, rezultatul votului este destul de aproape de ceea ce am obtinut in 1992. Sondajele de opinie au aratat pentru P.D.S.R. acest echilibru. tinand seama ca sondajele se bazeaza pe un esantion care nu poate sa reflecte toate detaliile procesului electoral, noi speram ca rezultatul final sa ne fie favorabil. Noi ne bucuram ca dl presedinte Ion Iliescu se plaseaza pe primul loc pentru mandatul prezidential.
I. Iliescu: Nimeni nu poate face acum nici un fel de apreciere. in functie de structura Parlamentului, vor urma negocieri intre partide. As dori, ca, dupa aceste alegeri, sa putem realiza ceea ce nu am reusit in 1992. in 1992 nu s-a putut pentru ca situatia era foarte grea. Pentru ca nici un Guvern nu va putea rezista mai mult de trei-patru luni. Si lasam aceasta placere celor care au castigat, sa zicem, alegerile.
Reporter: Romania isi va putea pastra stabilitatea pe care ati anuntat-o, ca un factor important pentru intrarea in NATO, in cazul in care vor fi alegeri anticipate, nementinandu-se o Coalitie de guvernare?
I. Iliescu: Mata n-ai perceput ce am spus eu. in 1992 nu am putut sa realizam un pact politic care sa permita un sprijin din partea Parlamentului.
A. Nastase: In orice caz, si aceste alegeri au aratat ca P.D.S.R.-ul ramane partidul cel mai important din Romania. Daca tineti seama de faptul ca, in fine, Conventia este o alianta de mai multe partide, veti vedea ca, chiar si cu 25 la suta P.D.S.R.-ul ca partid, reprezinta partidul cel mai important din Romania.
O. Andronic: Stimati telespectatori, ati avut un tur aproape complet al noptii de dupa alegeri. Stimati invitati, ne mai ramane timp sa facem un mic tur de orizont asupra urmatoarei posibilitati? in cazul in care dl Emil Constantinescu va castiga alegerile, nu cred ca vor fi probleme deosebite pentru formatiunea care va forma Guvernul. Dar, in cazul in care dl Iliescu va ramane presedinte, ce probleme specifice va ridica aceasta situatie?
R. Vasile: Dupa parerea mea, probleme deosebite nu va trebui sa ridice. Aritmetica aceasta estimativa a aratat ca, daca electoratul dlui Roman voteaza cu dl Constantinescu, in turul doi, macar in proportie de 50 la suta, va fi castigator. Dar sa punem si scenariul celalalt. Constitutia arata foarte clar. Fiecare formatiune politica trebuie sa vina cu o majoritate. Chiar daca P.D.S.R.-ul castiga alegerile, nu poate sa formeze o majoritate guvernamentala. Ca urmare, trebuie sa se adreseze acelei forte politice care reuseste sa aduca o majoritate stabila cu care suntem absolut de acord ca Romania sa prospere. in al doilea rand, prea s-a vorbit de fragilitate. Poate sa apara si tergiversarea de formare a Guvernului, dar, atrag atentia in mod serios, ca intarzierea va costa Romania mai mult decat isi inchipuie multi.
A. Severin: As vrea sa fac trei comentarii scurte. Nu are importanta cine va fi acela care castiga cea de a doua runda. Are importanta in masura in care va fi un presedinte democratic, dar n-are importanta in masura in care, ambii presedinti sunt dipusi sa respecte Constitutia. incepe sa aiba importanta in momentul in care unul din cei doi nu este dispus sa respecte Constitutia. Al doilea lucru este legat de aceasta marota a Guvernului de uniune nationala. Un Guvern de larga deschidere, de centru-dreapta este bine-venit, dar un guvern care ar lasa tara fara Opozitie, nu cred ca este de sustinut. Al treilea comentariu: la aceasta ora din noapte ar trebui sa anuntam ca, Guvernul care va veni va fi confruntat cu niste dificultati exceptionale, ca urmare a politicii dusa, in ultimii patru ani, de Guvernul Vacaroiu si datorita tacticii de pamant parjolit pe care, in ultimele luni, a practicat-o P.D.S.R.-ul, nefacand pregatiri pentru iarna, lipsa de motorina etc. Populatia trebuie sa cunoasca ce se preia si trebuie sa sustina un Guvern care va asana dezastrul pe care il mostenim.
L. Borbely: Este foarte surprinzator ce a spus dl Iliescu pentru ca, in 1992, s-a format un Guvern unitar. Daca se formeaza o coalitie guvernamentala stabila, in care este foarte clara politica guvernamentala, in nici un caz nu se poate vorbi de o instabilitate. Eu cred si am frunzarit programul de guvernare al guvernului Vacaroiu si se poate demonstra ceea ce n-a facut acest guvern. Este clar ca este o mostenire grea pentru guvernul urmator.
O. Andronic: Stimati invitati, va multumesc pentru participarea la aceasta emisiune. Antena 1 ramane singurul post de televiziune care a transmis in aceasta noapte reportaje de la sediile partidelor politice. Va multumesc si va doresc noapte-buna!
 

<< Dialoguri Post-electorale ||| Dialoguri Post-electorale - Cui dam voturile din turul 2? >>
| | Citiri: 4986 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO