* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: Dialoguri Post-electorale - Cui dam voturile din turul 2?

Cui dam voturile din turul 2?

INVITATI:

Sergiu Andon,
Mitzura Arghezi,
Bogdan Baltazar,
Anton Niculescu
 
4 NOIEMBRIE 1996 ORA 18.00

O. Andronic: Avem, deci, un supliment de doua saptamani care debuteaza chiar in aceasta seara. Asa cum am mai spus-o, pe parcursul “Turneului”, de-a lungul celor trei luni de maraton electoral s-a constituit un veritabil consiliu administrativ al directorilor de campanie impreuna cu care am colaborat - tin sa o subliniez inca odata - in conditii excelente. imi face o deosebita placere ca pe o parte din domniile lor sa le avem in aceasta seara alaturi de noi pentru o scurta trecere in revista a ceea ce a insemnat aceasta campanie si ce a adus ea prin prisma rezultatelor chiar daca - inca - neconfirmate. Se afla deci, in studioul Antenei 1, doamna Mitzura Arghezi, din partea Partidului “Romania Mare”; dl Bogdan Baltazar - Uniunea Social-Democrata; dl Sergiu Andon - Uniunea Nationala de Centru si dl Anton Niculescu - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Stimati invitati, faptul ca cei pe care i-ati reprezentat nu au trecut in turul doi este sau nu este o exceptie poate, o surpriza. Eu cred ca dvs. ati luat in calcul acesta chestiune, mizand, in special pe forta de tractiune a candidatului din fata asupra partidului si posibilitatea ca acesta sa fie tras spre procentaje superioare. V-as propune, ca pe baza primelor rezultate care se cunosc de azi-noapte, de azi dimineata si de la pranz sa facem o scurta evaluare a campaniei prezidentiale in special, dupa care sa trecem in revista principalele elemente: care au fost punctele tari, care au fost punctele slabe…. V-as propune sa incepem intr-o ordine inversa celei obisnuite si l-as ruga pe dl Anton Niculescu sa debuteze.
A. Niculescu: Aceasta emisiune a fost inedita din multe puncte de vedere, nu numai ca a dat posibilitatea reprezentatilor membrilor staff-ului electoral la presedintie sa-si exprime punctele de vedere, dar prin legatura lor directa, uneori indirecta cu alegatorii a creat, intr-adevar un climat in care dialogul a primat. Si acest lucru eu sper ca Antena 1 si realizatorii acestei emisiuni sa se pregateasca din acest moment pentru alegerile de peste patru ani pentru ca, putinele carente sa fie eliminate. Eu cred ca, inca odata a fost un exercitiu benefic si pentru candidati, si pentru staff-ul care a stat in spatele acestor candidati si pentru electorat care, iata, a dovedit ca a evoluat si el odata cu oamenii politici din aceasta tara.
S. Andon: Chiar faptul ca multe formatiuni au prezentat candidati la presedintie intr-o intelegere globala a dinamicii notorietatii in fata electoratului, pentru noi, cel putin exprima realitatea ca intre cele doua campanii nu a fost o mare diferenta de obiective, chiar de stil. Eventual au fost diferente de program. in general, ca cel mai tanar participant la o campanie e un curaj aproape nesabuit sa incerci in trei luni dupa ce intemeiezi o unitate sa incerci rezultatul. Eu nu sunt nemultumit de experienta acestei campanii. Pana la a analiza rezultatele mi-as expune parerea despre observatiile generale cu semnificatii pentru Uniune si partidele ei, in ceea ce priveste tehnica promotionala, dar, mai ales in ceea ce priveste politica si doctrina pentru viitor. Observatie foarte importanta si imbucuratoare, sub aspect fizic este diminuarea rolului personalitatilor politice in campanie si in ochii electoratului. Nu ignor ca cei trei protagonisti de la prezidentiale au tras in sus formatiunile care i-au propus, dar sunt doua exemple. in ansamblu, se observa ca electoratul nu s-a aratat prea impresionat de personalitatile politice ceea ce este de luat in seama pentru viitor. Si din acest semn de maturizare eu as deduce ca aceasta deplasare spre structuri corespunde si unei cotituri deosebite, unei atentii acordate concretetii, nu vorbelor, nu sloganelor, nu explicatiilor, nu constructiilor logice, ci sperante, idei de solutii acolo unde nu au fost formulate. Asta are o mare semnificatie si pentru legislatura care incepe, in sensul ca este o legislatura care si mai sever va fi judecata dupa fapte, nu dupa vorbe. Ceea ce ingreuneaza enorm mandatul ei, dar contureaza si problema principala a vietii politice in perioada 1996-2000. Dupa parerea noastra, paralel cu viata politica inter-parlamentara va exista si o viata politica intensa extra-parlamentara. Sigur nu cu o puzderie de figuranti. Viata politica si interfata ei cu electoratul sunt convins ca va exista intens si in afara Parlamentului, ceea ce este o concluzie foarte importanta pentru Uniunea Nationala de Centru si pentru Partidul Umanist din Romania care isi pastreaza si isi va dezvolta identitatea. Pot spune, ca o nota remarcabila, observata de toata lumea validarea campaniei de tip pozitiv, constructiv, lipsa de efect a campaniei obstructioniste, distructive. Din punctul acesta de vedere sunt edificatoare si exemplul protagonistilor stilului invalidat, dar poate ca este la fel de concludent si un alt exemplu de abtinere de la stilul obstructionist, poate al unuia dintre protagonisti asupra caruia privirile erau indreptate, asteptand scandalul si care a facut surpriza prin sobrietate, retinere si rezultatele s-au vazut.
B. Baltazar: In primul rand as vrea sa va multumesc dvs., dle Andronic, pentru experienta unica la care am fost asociat; a fost extrem de interesanta. Ma gandesc ca poate a fost instructiva si pentru public. Eu cred ca in anul 2000 vom fi mai profesionisti si eu sper ca in anul 2000 in fruntea unor importante departamente de campanie ei vor fi profesionistii in adevaratul sens al cuvantului. Nu stiu daca va fi neaparat bine pentru ca elementul profesionist este stilul americanului care spune orice si nu-i pasa de ce spune. S-au vazut niste influente din acestea in campania P.D.S.-R.-ului, dar probabil ca trebuie sa mergem intr-acolo inevitabil. As vrea sa va multumesc dvs. pentru ca, prin persistenta de care ati dat dovada si, mai ales prin talentul diplomatic de care ati dat dovada ati reusit sa duceti la bun sfarsit cel mai impresionant efort in ce priveste candidatii prezidentiali dintre toate televiziunile. Si numai eu stiu, dar si altii cat efort v-a trebuit sa conciliati toate temerile noastre. As vrea sa ma refer la faptul ca nici unul dintre noi nu s-a gandit numai la faptul de a-si trage partidul. Este vorba de Petre Roman care a avut o sansa foarte puternica si care cu 21-22 la suta are un scor exceptional. De la inceputul campaniei este cel a realizat cea mai fulminanta ascensiune, ceea ce este impresionant si ceea ce dovedeste renasterea totala pe scena politica a tarii a acestui om politic exceptional care este Petre Roman si fara de care cred ca nu se va mai putea face politica in tara romaneasca, nu in sensul de interdictie, dar in sensul de participare absolut obligatorie. Multumesc milioanelor de oameni care au binevoit sa asculte mesajul nostru si sa isi dea votul dlui Roman si ii asiguram ca vom tine cont de acum inainte de mandatul care i l-au dat domnului Roman pentru reinnoire, reluarea Reformei. As vrea sa ma refer putin la relatia Roman-partid. Diferenta dintre scorurile realizate mi se pare excesiv de mare si nu cred ca dl Roman, pe masura ce se numara voturile va scadea, poate, din contra, va avea o usoara crestere, sper insa - U.S.D.-ul care a progresat spectaculos - ca ne vom cantona, ca formatiune politica aproape de 15 la suta, cu redistribuiri ne va aduce in situatia de a avea un 18-20 la suta din mandate, ceea ce face din U.S.D. o forta politica foarte importanta si fara de care nu se poate guverna. As vrea sa ma refer putin si la ceea ce a spus colegul meu, Sergiu Andon. Sigur ca e bine sa spunem ca, in campanie s-a validat campania de tip pozitiv. Daca ar fi fost integral asa, probabil ca noi am fi avut 20-25 la suta datorita faptului ca, dintre fortele mari cred ca am avut campania cea mai de oferta pozitiva, de mesaj pozitiv. Desi, asupra noastra s-au aruncat tone de minciuni, care sigur ca au ricosat pe cei care le-au lansat. Totusi, trebuie notat acest lucru. Si imi pare foarte rau ca formatiuni politice cu un mesaj foarte civilizat sunt acum intr-o situatie dramatica in legatura cu intrarea in Parlament. De asemenea, ma refer la Uniunea Nationala de Centru, ma refer la Partidul Socialist al carui continut de campanie, dar tinuta a fost deosebita. Cred ca electoratul a validat campaniile de tip foarte civilizat, cred ca electoratul a validat si destul de mult zgomot si poate fi si o caracteristica a caracterului nostru meridional, dar cred ca este o treaba care sa ne si puna pe ganduri.
M. Arghezi: Dintre noi, cei de fata, Partidul Romania Mare este singurul partid care pe picioarele lui a dus aceasta campanie foarte dificila, foarte economica. Stiti foarte bine greutatile pe care le-am avut pentru a participa la acest minunat Turneu, care ne-a placut, si dvs. ati apreciat eforturile noastre de a fi prezenti si de a arata publicului o anumita fateta care a fost evitata de alte televiziuni. Cum am spus, am luat taurul de coarne si presedintele partidului nostru s-a hotarat sa candideze si am gasit ca este un lucru foarte bun sa-l cunoasca lumea si in aceasta postura de viitor presedinte. in acelasi timp, partidul nostru a dat un examen si a ramas in Parlament fiindca este chiar in ascendenta fata de 1992. insa, un singur lucru ne-a mirat foarte mult si anume ca, astazi, la orele 14.00, la Televiziunea Romana cand s-au dat estimarile partiale, s-a vorbit de toti cei care erau la presedintie si cand s-a ajuns la numele C.V.Tudor nu intra foaia a doua care avea chiar 5 la suta. M-a mirat foarte mult si, in acelasi timp ne sosisera de la B.E.C. aceleasi partiale cifre. Nu stiu, a fost o emitere, dar curioasa. Pentru ca stiam cum a fost primit in tara … Am dovedit ca am dus o campanie electorala civilizata si am fost primiti in 21 de judete si noi gasim ca a fost un rezultat bun si poate, din punct de vedere al personalitatilor din partidul nostru. Au fost si vor fi o serie de personalitati care vor intra in politica si gasesc ca aceasta competitie este o reusita.
O. Andronic: C.V.Tudor a fost, realmente una din surprizele acestui Turneu, dupa cum cred ca la fel a fost si dl G. Frunda. Domnia sa fiind, poate, mai putin cunoscut marelui public. Dealtfel, Turneul l-a recompensat cu un premiu special pentru stil si eleganta. Cat de eficienta este, in plan electoral eleganta, dle Niculescu?
Anton Niculescu: Cred ca este momentul sa va divulg anumite aspecte din culisele istoriei candidaturii dlui Frunda. Au fost chiar si nu numai analisti politici, jurnalisti, care si-au exprimat temeri privind candidatura dlui Frunda, chiar si in sanul organizatiei pe care o reprezint au existat voci care si-au exprimat anumite retineri privind aceasta candidatura. Iata ca, dimpotriva, si cred ca acesta este unul din lucrurile cele mai remarcate, si anume ca discursul anti-maghiar a scazut simtitor. Eu cred ca este ceva deosebit. Dl Frunda a avut o contributie importanta in realizarea acestui obiectiv care a constituit un scop deosebit al Uniunii Democrate Maghiare din Romania. Candidatura d-lui Frunda ne-a oferit posibilitatea sa ne adresam publicului larg si sa ne exprimam punctul de vedere in chestiuni general-valabile. Deci, din acest punct de vedere este o reusita. De exemplu, domnia sa in judetul Bacau sau in Rm.Valcea s-a bucurat de o simpatie foarte, foarte mare. Nu ne asteptam la o asemenea primire, chiar daca aceasta simpatie nu s-a convertit in voturi. Pentru ca rezultatul votului confirma acest lucru ca nu am reusit sa obtinem mai mult decat a obtinut U.D. M.R., faptul ca mesajul nostru a fost receptat asa cum am dorit noi, ca idealurile, scopurile, drepturile pentru care militam noi nu aduc nici un fel de atingere voturilor majoritatii a fost receptat ca atare. Pot sa va spun ca sunt foarte multumit de acest rezultat. Un alt motiv pentru care m-am decis sa avem aceasta candidatura a fost mobilizarea electoratului maghiar pentru ca s-a constatat o apatie a comunitatii maghiare care n-a depasit media pe tara, chiar si comunitatea maghiara a inregistrat un numar mare de absenteism. Acum, cel putin, rezultatele partiale arata ca ne-am redobandit ponderea, deci ma astept ca sa avem, din nou peste sapte la suta ceea ce oglindeste, in fond, acoperirea noastra in teritoriu. Deci, dupa redistribuire vom inregistra aproape opt la suta ceea ce, sper ne va da posibilitatea si dreptul de a participa la noua guvernare. Apropo de mesajul xenofob, antisemit, care s-a diminuat semnificativ eu sunt optimist. Poate ca, una din sansele Romaniei si a partidelor de guvernamant care, in analiza mea este o miscare prezidentiala - imi pare rau ca nu este nimeni prezent aici din partea P.D.S.R. pentru ca nu e prea frumos sa vorbim in absenta domniilor lor - dar eu cred ca principalul liant care a mobilizat aceasta miscare a fost faptul ca erau la putere. Acum au o sansa unica sa piarda aceasta calitate, sa fie in Opozitie si atunci se pot debarasa de oameni care au stat aici numai pentru a ajunge la putere. inca o remarca pentru ca s-a vorbit si despre fonduri. Suntem singurii care nu am primit de la stat subventii. U.D.M.R. primeste subventii de la stat, dar acestea sunt orientate numai catre obiective culturale. Prin lege ni se interzice sa folosim in alt scop banii primiti.
O. Andronic: Aici cred ca trebuie facuta o completare referitoare la U.D.M.R. ca nu este inscrisa ca partid politic. Banuiesc ca de aici se trage …
Anton Niculescu: Este un argument pueril. Legea partidelor care a fost adoptata in aceasta primavara nu ne obliga sa ne inscriem ca uniune reprezentanta a unei comunitati minoritare din Romania. Se spune ca o alta lege se va ocupa cu reglementarea statutului acestor organizatii. Sunt articole in aceasta lege care se refera la uniunile respective si specifica ca suntem asimilate partidelor politice daca vom candida. Mai mult chiar. A existat o Ordonanta a Guvernului prin care, noi eram prezenti la pct. 6 cu o suma de bani. Trebuie sa va spun ca Guvernul Romaniei nu a emis o alta Ordonanta care sa fi reglementat aceasta chestiune, prin urmare daca nu vom primi un raspuns in timp util din partea Guvernului il vom da in judecata pentru ca Parlamentul Romaniei a votat in aceasta chestiune. A fost o sedinta in care s-a votat specific aceasta problema. Marea majoritate a parlamentarilor au votat pentru ca noi sa primim acesti bani. Cum isi permite Guvernul sa modifice sau sa puna sub semnul intrebarii decizia Parlamentului? Deci, legea ne-a permis sa nu ne reinscriem si ne-a permis sa candidam. Si am fost singurii care nu am primit bani de la stat, ceea ce inseamna ca nu am beneficiat de sanse egale in aceasta campanie.
O. Andronic: In tratativele care s-au dus, ce contracandidati a avut dl Frunda pentru aceasta nominalizare?
Anton Niculescu: Dl Frunda a nominalizat acest contracandidat. L-a numit psihologic: zidul Berlinului anti-maghiar si nu a reusit sa-l demoleze complet, dar a reusit sa ridice opinia publica romaneasca undeva la un nivel … Pot sa va divulg un secret. Noi suntem un animal special, la noi decizia este colectiva. La noi trebuie sa se intruneasca Consiliul Reprezentantilor Unionali - care este mini-Parlamentul U.D.M.R. - care poate lua o decizie in chestiuni de importanta majora, cum a fost si aceasta candidatura. Poate o sa va surprinda, dar cei trei lideri ai U.D.M.R. au pledat impotriva. Erau acolo dl Marko Bela, dl Laszlo Tokes, dl Tocaci. Fiecare aveau retineri din motive diferite. Aveau retineri serioase ca aceasta initiativa va avea succes. Deci, isi inchipuiau care vor fi avantajele, dar le era teama de reculuri. Dar nu a fost cazul. Peste 75 la suta din reprezentantii Consiliului Unional au avut incredere in acest demers si cred ca au avut dreptate.
M. Arghezi: Noi am avut alegerile dupa legea electorala … va rog sa-mi acordati … ca trece ora.
Anton Niculescu: Doamna Arghezi, vreau sa va spun ca, in primul tur am fost cel mai …. Atunci mi-am permis sa recuperez.
O. Andronic: Dle Andon, U.N.C. a venit cu cel mai atipic candidat. Un om care nu facea parte din spectrul politic, care nu mai facuse politica, care era o somitate, dar in cu totul alt domeniu. Sondajele pre-electorale au aratat surprinzator o buna apreciere din partea publicului fata de dl Ioan Pop de Popa. Care a fost arma secreta a domniei sale, cum a convins?
S. Andon: Eu respect si sensul moderatorului, si sensul giratoriu, si semnul electoral al partidului, dar nu-mi place sa las lucrurile in coada de peste. Sunt foarte recunoscator colegului Baltazar pentru regretul pe care il are fata de anumite formatiuni care merita sa intre in Parlament si fara de care viata politica romaneasca este mai descentrata putin, dar nu sunt de acord cu ideea ca e o situatie dramatica. Nimanui nu-i place sa nu intre in Parlament sau sa nu obtina rezultatul pentru care se bate. in orice caz, in ceea ce priveste U.N.C. si partidele care il compun, cred ca in mod similar eventuala neintrare nu este chiar dramatica. De ce? Pentru ca neintrarea lor nu este expresia stilului cuminte, cumpatat, decentei. Cand m-am referit la invalidarea campaniei de tip distructiv m-am referit la depunctarea de catre electorat a celor care au practicat-o. Nu inseamna ca automat cei care au avut o campanie destructiva au si reusit pentru ca unii dintre ei, intre care cei trei citati U.N.C., chiar si Partidul Umanist, Alianta National-Liberala si Partidul Socialist au avut de luptat, in masura mai mica sau mai mare cu timpul. Electoratul se arata, in continuare circumspect, atent si de aceea el vrea structuri verificabile. asta a fost handicapul care nu avea cum sa fie recuperat si cred ca toate cele trei formatiuni vor desfasura o activitate - daca nu vor intra - extra-parlamentara meritorie si am motive sa sper ca poate si in consens cu ambele formatiuni. in ce priveste arma secreta a dlui profesor Popa. Problema este ca “secretele” domniei sale corespund unui potential mai mare decat il arata rezultatul. Si va destainui ca am facut in noaptea ulterioara desemnarii dumnealui, in acel faimos scrutin intre trei candidati ai Uniunii, o estimare a sanselor care il situa pe dl profesor intre locurile minimum sapte si apoi pana la patru sau chiar finala. Acum cred in aceasta estimare, cu atat mai mult cu cat diferitele locuri corespundeau diferitelor intensitati si modalitati de campanie. As spune ca exact se situeaza pe culoarul minim care corespunde potentialului dumnealui. Ar mai fi trebuit un pic de rodaj si de gust in potentialul politic si lucrul asta a dovedit-o chiar finala de joi si unde cred ca dl profesor Popa a avut cea mai buna dintre aparitiile dansului.
M. Arghezi: Am avut o serie de intamplari de-a lungul acestei campanii, dar am facut-o cu multa placere. Am avut astazi surpriza sa vad, rasfoind un ziar, pe primele sase pagini cate neconcordante, cate greseli, cu nume date de fiecare, oameni decedati care au fost pusi sa voteze. Dar ma gandesc la toate formatiunile politice care au avut de intampinat asemenea lucruri. Astazi chiar am mai avut o intamplare, la o sectie de votare. La ora 6 dimineata cand trebuiau trecute voturile, la Presedintie nu erau toate voturile de la sectia nr. 854. Persoana care trebuia sa primeasca voturile a insistat, a facut o hartie de protest. Aici, in “Romania Libera” sunt sesizate cateva sute de cazuri. Am vazut vineri seara o emisiune si nu inteleg rostul de ce dl Brucan a mai tinut un comentariu politic in momentul in care campania electorala se incheiase; m-am gandit ca era si dansul derutat putin, nu stiu de ce Televiziunea Romana l-a lasat sa vorbeasca.
O. Andronic: Stimati invitati, ramane o problema deosebit de interesanta: strategia turului II. Odata iesiti din competitie, candidatii dvs. isi arunca o privire spre ceea ce pot oferi sau nu celor ramasi in cursa. As dori sa va referiti, in cateva cuvinte la aceasta strategie.
B. Baltazar: Noi ne mentinem la pozitia pe care dl Roman a adoptat-o si noi sustinem in turul al doilea candidatul opozitiei democrate. Aceasta sustinere nu este una mecanica, ea implica participare, forta. Ea este o sustinere care face parte dintr-un program de guvernare in comun. Un astfel de program am dori sa ajungem cu Conventia. Consideram ca programul nostru este unul foarte solid, inchegat, sustinut care are si un continut de protectie sociala, de urgenta. Cu alte cuvinte, dl Roman a venit in fata electoratului national si a obtinut sufragiul a 22 la suta din populatia tarii pentru un program atat prezidential, cat si un program de guvernare . Cu alte cuvinte, avem obligatia nu numai fata de cei 15 sau 16 la suta, dar fata de 22 la suta - un segment extrem de important din electorat - sa ne implicam, daca vreti total, in elaborarea unui program comun de guvernare. Pe baza unui astfel de program convenit se va exprima, in conditiile realizarii unui acord comun, sprijinul nostru pentru candidatul opozitiei democratice. Aici nu vorbim de impartiri de portofolii, ci de un program actual de guvernare. La ora actuala, dupa toate estimarile, Conventia impreuna cu U.S.D.-ul au majoritate absoluta atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat. Cu alte cuvinte putem sa facem un Guvern si sa ne bucuram si de sprijin din partea altor forte. Am retinut cu interes pozitia exprimata de dl Niculescu, dar putem sa facem impreuna Guvernul. Aceasta este o raspundere foarte serioasa si intetionam sa dam viata acestui guvern pe baza unei intelegeri programatice de guvernare din care decurg toate celelalte: structurarea Guvernului s.a.m.d.
M. Arghezi: Niciodata nu ne-a impus o linie anumita, lasa la discretia fiecaruia. Nu ne-am pregatit o strategie anume, noi ne gandim la urmatorul lucru. Ne gandim ca pe umerii C.D. va atarna o greutate mare: intai mostenirea a cateva guverne, fiecare cu calitatile si greselile lor. Acum, dl Roman a mai fost la conducere si are experienta. Ne vom gandi si ne vom stabili si noi strategia …
Anton Niculescu: Va trebui vrand-nevrand sa se coteasca spre dreapta, sa se ia masuri nepopulare si atunci P.D.S.R.-ul se va aseza unde-i este locul. Un rol foarte important il veti avea si dvs. Pentru ca, din nefericire, TVR-ul mai domina, are cea mai mare audienta. Si aici ma bucur ca P.R.M. incepe sa atace fervent televiziunea. Tocmai acea televiziune care ii acorda spatii imense dlui C.V.Tudor. Ma refer la ultimii ani, cand, dl C.V.Tudor cu un procentaj de 3 pana la 4 la suta in Parlamentul Romaniei se bucura de 20 pana la 35 la suta din spatiul acordat activitatii parlamentare. Acum, poate intram in normalitate si P.R.M.-ul incepe sa se planga de aceasta televiziune… Acum ma simt putin stanjenit pentru ca l-am sfatuit pe dl Frunda sa-si construiasca programul asa incat sa fie proiectat in viitor si, daca se poate, nici sa nu pronunte cuvantul NU. in ceea ce priveste a doua parte a alegerilor prezidentiale. Cum am mai spus, la noi nu conducerea U.D.M.R. va decide in aceasta problema, ci Consiliul Reprezentantilor Unionali care va trebui sa se intalneasca in sedinta ordinara sau extraordinara, unde vom vedea cum rezolvam aceasta problema. insa este cunoscuta pozitia noastra. Noi am declarat in nenumarate randuri ca suntem deschisi spre colaborare cu orice partid democratic, dar, in special cu orice partid din opozitie. Deci, cred ca alegerea nu va fi grea. Este obiectul unei negocieri. Noi discutam, colaboram de ani de zile. Chiar daca am iesit din Conventie, noi avem relatii foarte bune cu aceste formatiuni politice. Deci, Consiliul Reprezentantilor Uniunilor Democrate Maghiare va decide in aceasta chestiune si vom discuta cu toate formatiunile care vor sa participe la urmatoarea guvernare si sper sa luam o decizie care va fi benefica Romaniei.
S. Andon: Comportamentul Uniunii Nationale de Centru in turul II va fi decis de delegatia permanenta care este formata din noua membri de la fiecare partid care inca nu s-a intrunit. Comportamentul P.U.R., membru fondator cel mai tanar si dinamic al U.N.C.-ului a fost hotarata de astazi si a intrat in vigoare de astazi. Si anume, in 4 noiembrie 1996 a inceput pregatirea pentru viitoarele alegeri - ca vor fi in anul 2 000 sau in primavara anului 1997. Si avand in vedere, in mod special un adevar. Politica anilor viitori va fi hotarata in Parlament, in Guvern, la Presedintie, dar constiinta populatiei alegatorilor din anul 2000 se va forma in afara Parlamentului si datele concrete ale actualitatii ne fac sa presupunem ca va exista un anume ascutis foarte puternic mai mult decat in alte perioade intre politica si constiinta populatiei despre acea politica.
O. Andronic: Stimati invitati, va multumesc foarte mult. A fost o intalnire, ca de obicei, agreabila. Ma bucur sa va salut din nou, sa va doresc succes in activitatea politica urmatoare si multumesc telespectatorilor care si-au rupt din program si de aceasta data o ora pentru a ne urmari. Buna-seara!
 

<< Dialoguri Post-electorale - Noaptea legislativelor ||| Dialoguri Post-electorale - PRM trage concluzii >>
| | Citiri: 4855 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO