* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: Ziua Z - Amintiri din viitor

Amintiri din viitor

INVITATI:

Cristian Tudor Popescu
Catalin Harnagea
Teodor MeleScanu
Dan Ioan Popescu
Dan Mircea Popescu
Horia Alexandrescu
17 NOIEMBRIE 1996
(Emisiunea din seara alegerilor pentru turul 2 i-a avut ca primi invitati in studio pe ziaristul Cristian Tudor Popescu si pe Catalin Harnagea.)

O. Andronic:> Vom alterna discutia din studio cu imagini din Piata Universitatii. intre timp, doresc sa salut prezenta in studio a domnilor Dan Ioan Popescu si Dan Mircea Popescu, reprezentantii P.D.S.R. Bun-venit in studio si va multumesc pentru faptul ca ati raspuns cu amabilitate invitatiei noastre. Este bucuria unora si tristetea altora… Iata ca a sosit si dl Melescanu si am sa-l invit sa ia loc.
C.T. Popescu: Evenimentul din seara asta este istoric pentru intreaga existenta a României, de când exista ca stat pe harta. Niciodata in istoria acestei tari un conducator de stat nu a fost schimbat din functie altfel decât prin asasinare, lovitura de stat, moarte naturala, etc, dar in nici un caz prin vot popular. Este pentru prima data când se intâmpla acest lucru si mi se pare extraordinar. Este prima data când votantul constata ca a introdus in urna o hârtie, mai mult sau mai putin de calitate si, ca rezultat, la sfârsit, a obtinut o actiune politica. Oamenii au vazut ca se poate sa schimbi pe cineva care, pâna acum, de 60 de ani incoace cine era sus, ramânea sus.
T. Melescanu: Eu as relua insa o idee, si anume, ceea ce caracterizeaza discursul de asta-seara - daca asa se poate numi interventia domnului Iliescu - este prefigurarea unui alt tip de relatie in care - va vom dezamagi - o reala relatie de colaborare a puterilor din aceeasi tara. Cei care sunt Majoritatea si Opozitia. Ceea ce ne lipseste este o imagine corecta in legatura cu modul cum functioneaza un sistem democratic in care Majoritatea si Opozitia nu sunt dusmani, ci colaboreaza pentru realizarea obiectivelor societatii politice. Eu sper foarte mult ca in perioda urmatoare sa dam masura potentialului acestui tip de societate democratica si de dialog democratic. Sper ca toata lumea sa joace acest joc. Din partea noastra suntem hotarâti sa o facem.
O. Andronic: Câteva imagini din Piata Universitatii (…)
D. M. Popescu: Eu as vrea sa fiu alaturi de dl Cristian Tudor Popescu impotriva dlui Melescanu. Va fi totusi o disputa, e normal sa fie, eu am inteles mesajul domnului Popescu ca o disputa constructiva; deci, in nici un caz nu va fi o infratire intre Opozitie si Putere pentru ca ar fi aberant, insa mi se pare corect sa sustinem ceea ce mi se pare intr-adevar bun pentru a realiza ceva constructiv, pentru a acorda acest sprijin politic vizavi de promisiunile facute si totodata noi sa ne intarim formatiunea politica. in orice caz, dle Andronic, va felicit si pentru modul cum ne-ati asezat la masa…
T. Melescanu: Mie mi se pare ca s-au mentionat aici niste premiere.
O. Andronic: O premiera este chiar discursul domnului Iliescu. Un gest de fair-play, care nu prea s-a mai intâmplat pâna acum.
C.T.Popescu: Si care corecteaza un anumit moment al campaniei dlui Iliescu. Acum m-am linistit, dupa ce l-am auzit vorbind asa.
T. Melescanu: Eu cred ca ar mai fi un element care trebuie subliniat si anume ca este pentru prima oara când are loc un ciclu complet, o rotatie completa in care Opozitia vine la guvernare si majoritatea trece in Opozitie. Si, preluând ideile domnului ministru Dan Mircea Popescu, as spune ca pentru toata lumea este foarte bine pentru ca este usor sa fii in Opozitie si sa ai idei, este bine sa-ti verifici in ce masura ideile si promisiunile incap in limitele, de multe ori foarte strâmte ale realitatii, ale bugetului. Cum este foarte bine pentru un partid care a fost la guvernare sa treaca printr-o perioada de Opozitie, fara indoiala, aici vreau sa reiau ideea: o perioada de Opozitie care cred ca va fi foarte benefica. in primul rând, pentru o adevarata restructurare a partidului, o reinnoire si o consolidare a idealurilor si a unor oameni in jurul acestor idealuri, cred ca va fi un proces aproape firesc, in care partidul va fi parasit de cei pe care ii numea odata dl presedinte, intr-un mod foarte plastic, fripturisti. Deci, cred ca este o perioada utila si benefica din acest punct de vedere. Daca pornim de la faptul ca partidul, ca atare, in perioada urmatoare va beneficia de un om politic cu mare experienta, care sunt convins ca se va implica in mod direct in reorganizarea si in punerea acestui partid pe o linie clara de actiune - ma refer la dl Iliescu - cred ca avem toate sansele ca, in final, când vom trage linia dupa aceasta perioada, sa fim multumiti de ceea ce am intreprins. Cred ca acesta a fost sentimentul care a prevalat asta-seara si eu am siguranta prin echipa, prin bunavointa care a fost manifestata, ca aceste lucruri se vor intâmpla in realitate.
D.M.Popescu: As vrea sa intervin si eu aici, preluând ceea ce spune dl Melescanu. Va veni o perioada in care aceasta stânga va trebui sa se consolideze. E nevoie de unitatea stângii, nu e vorba numai de noi, cei care am reusit sa intram in Parlament si sa fim, in continuare, cei mai puternici din România, dar e vorba de celelalte partide, de centru-stânga, sa spunem, care trebuie sa se regaseasca intr-un fel sau altul in esicherul politic. Aceasta idee nu trebuie abandonata, ci dimpotriva, trebuie militat cu consecventa pentru unitatea stângii din România.
O. Andronic: Mi-ati adus aminte de ceea ce mi-a spus un prieten, care nu este român, dar este stabilit in tara. Mi-a relatat o fabula. Nu stiu daca tine de folclorul sau natal. O discutie intre un arici si un sobolan. Ariciul declara sobolanului: “Domnule esti urât, esti murdar, dar am un mare respect pentru tine: esti foarte destept. De ce? Pentru ca tu stii foarte bine când sa parasesti corabia inainte sa se scufunde. Asta mi se pare o chestie extraordinara”. La care sobolanul a raspuns: “Da, dragul meu, dar trebuie sa stii ca gaura tot eu o fac!”
C.Harnagea: Vorbea dl Melescanu de fripturisti. Nu credeti ca, daca dl Iliescu s-ar fi delimitat putin de P.D.S.R., inainte de campanie, ar fi avut mai multe sanse acum?
T. Melescanu: Fara indoiala. Daca s-ar fi delimitat de P.D.S.R, de Guvern, cred ca ar fi avut sanse mai mari. Ma intreb la ce ar fi folosit aceasta chestiune? Dupa parerea mea, un presedinte neutru din punct de vedere politic, ca sa poata juca rolul lui de factor de dialog, trebuie sa aiba in spate, sa se identifice, sa aiba un sprijin din partea unui anumit grup de partide. in al doilea rând, cred ca, pentru noi toti, care l-am cunoscut indeaproape, pe dl presedinte Ion Iliescu, suntem constienti de o anumita trasatura de caracter, si anume o loialitate iesita din comun fata de cei cu care colaboreaza. Cred ca si din punct de vedere politic, sentimental, personal, o asemenea delimitare nu a fost posibila.
C.T. Popescu: Aici am eu ceva de spus, vizavi de aceasta loialitate a presedintelui care, dupa parerea mea, este nociva si pot argumenta.
O. Andronic: Un moment. Avem legatura la sediul P.N.t.C.D. Sediul P.N.T.C.D.
Reporter: Buna-seara, stimati telespectatori. Echipa Antenei 1 se afla la sediul central al P.N.t.C.D. Cu putin timp in urma, rezultatele sondajelor IMAS si IRSOP au ridicat la maxim tensiunea celor de aici, a sustinatorilor domnului Emil Constantinescu. Am lânga mine pe dl Ion Ratiu si pe dl Ionescu Galbeni. Ce ne puteti spune despre aceste rezultate?
I. Galbeni: Asa cum au fost communicate, in momentul de fata, arata o victorie categorica a candidatului Conventiei Democratice, dl Emil Constantinescu. Dealtfel, lucrul acesta era de asteptat, il asteptam noi, il astepta intreaga tara de multi ani, poate de peste 50 de ani tara asteapta momentul de schimbare fundamentala si iata ca acum intram intr-o noua epoca istorica. Nu ne plac cuvintele mari, dar acum suntem in pragul unei noi epoci.Trebuie sa fim constienti ca nu va fi usor, debutul nu va fi usor, dar aveam incredintarea datorita oamenilor nostri, a capacitatii lor, a profesionalismului, ca tara noastra va capata un aspect cu totul nou in viitorul apropiat.
Ion Ratiu: E o victorie desavârsita. Este o victorie care ne-a adus democratia, prin felul cum a condus si a prezentat lucrurile dl Emil Constantinescu, care va fi un presedinte care merita sa conduca tara pe mai departe, spre o administratie sanatoasa pentru prosperitatea noastra, pentru fericirea poporului. Imagini din Piata Rosetti.
Reporter: Stimati telespectatori, in acest moment ne aflam in fata sediului central al Partidului National taranesc Crestin si Democrat. Zeci de persoane il asteapta pe liderul C.D.R. - Emil Constantinescu. Potrivit sondajelor IRSOP si IMAS, presedintele E. Constantinescu se afla detasat in fruntea clasamentului, spre bucuria celor care l-au sprijinit pâna acum. Deocamdata atât v-am putut relata de la fata locului.
O. Andronic: Va multumesc. Sa continuam discutia…
C.T.Popescu: Consider ca aceasta loialitate, in cazul dlui Iliescu si in cazul unui presedinte de stat poate fi un lucru extrem de nociv. Deci, când e vorba de oameni… Va dau un exemplu.
O. Andronic: Iarta-ma ca te intrerup. Nu l-am criticat destul pe dl Iliescu?
C.T. Popescu: Stati putin ca eu nu-l critic. Dimpotriva… Dintr-un anumit moment eu ma uit la dânsul ca la un personaj de proza. Acum situatia este foarte interesanta. Deja dl Constantinescu nu ma mai intereseaza asa de mult. Ma intereseaza mai mult dl Iliescu. Dânsul e personajul interesant. in 1993 - si dl Andronic poate sa confirme - am avut o discutie in cursa New York-Bucuresti cu dl presedinte Iliescu si cu dvs., de vreo doua ore, pe tema dlui ambasador al momentului, Aurel Dragos Munteanu. M-am straduit sa-i explic dlui presedinte cine este acest om si ce face, ce S.R.L. si-a construit din Ambasada Româna din Washington, lucru care s-a si dovedit intr-un târziu. Dl presedinte nu a putut fi clintit nici un pic. Pentru ca era prietenul sau de multa vreme. Daunele pe care le-a adus acest ambasador României, poate dl Melescanu ni le spune. Din câte stiu a parasit ambasada cu un camion in care nimeni nu stia ce se afla in el, a spus ca este vorba de colectia sa de ziare. Deci, vorbim de daune aduse tarii. Când a trebuit sa i se dea aprobarea de stabilire in S.U.A., pentru actul final, avea nevoie de semnatura dlui presedinte Iliescu. Aprobare pe care dl presedinte i-a dat-o. Ei bine, asta mai poate fi numita bunatate?! Când România a avut de suferit cât a avut ?
O. Andronic: imi amintesc ca singurele telefoane pe care le-am primit de la dl Iliescu - care au inghetat-o pe secretara mea, care se astepta la orice, dar numai ca sa-l auda direct pe dl Iliescu la telefon nu - au fost pe subiectul Aurel Dragos Munteanu.
T. Melescanu: Este adevarat ce s-a spus. Dar as mai adauga un element ca istoria sa fie completa. Dl Aurel Dragos Munteanu a fost schimbat de catre presedintele Iliescu. As spune ca, in ochii dânsului, orice colaborator se bucura de o prezumtie de nevinovatie extrem de puternica. insa, in momentul in care dispune de elementele care il conving ca aceasta loialitate a dânsului nu are sens, tot domnul presedinte este la fel de categoric in a-si schimba opinia. Dar, repet, este un proces care trebuie sa dureze câteodata si trebuie sa contina elemente foarte solide si din mai multe surse ca sa ma exprim asa - pentru a lua o decizie. Ca povestea sa fie completa as spune ca, in final, tot dânsul l-a schimbat pe dl ambasador.
C. Harnagea: Eu l-as intreba altceva pe dl Melescanu. N-am inteles campania foarte agresiva a P.D.S.R.-ului. Strategic, pe ce s-a bazat ? Totusi, ati mers pe niste trepte, urcând sau având in vedere ceva…
T. Melescanu: Mi-e foarte greu sa vorbesc despre campania P.D.S.R.-ului pentru ca nu am fost implicat in ea. in ceea ce priveste campania dlui Iliescu, cred ca cuvântul agresiv este un pic dur. As spune ca principiul fundamental, dupa cartea de cunostinte in materie, spune ca prima oara esti ales pe ceea ce ai promis, a doua oara esti ales pe ceea ce ai facut. Atacul domnului presedinte a fost pe ceea ce a facut bine si mai putin bine. Preocuparea, in aceasta campanie, a fost de a discuta promisiunile facute. Eu cred ca este natural.
O. Andronic: Suntem in legatura directa cu dl Iliescu care face o declaratie, in exclusivitate, pentru Antena 1. Sediu P.D.S.R.
Reporter: Dupa o scurta conferinta de presa, dl Iliescu se pregateste sa plece. Sunteti trist?
Ion Iliescu: Nu, eu sunt un om echilibrat care am trecut prin viata prin multe momente si dificile si neplacute si cu succese si cu insuccese.
Reporter: Va asteptati la aceasta infrângere?
Ion Iliescu: Era una din alternative.
Reporter: Reprosati ceva staff-ului dvs. de campanie?
Ion Iliescu: Nu e momentul acum sa discutam activitatea staff-ului si nu se rezolva asa ceva numai prin staff. Aici s-au acumulat rezultatele unei intregi perioade care reprezenta starea de spirit a populatiei. Ea nu putea fi modificata substantial, doar printr-o campanie electorala reusita.
Reporter: Daca nu ati fi fost candidatul P.D.S.R. si ati fi candidat ca independent, credeti ca ati fi avut mai multe sanse ?
Ion Iliescu: Nu cred, fara un sprijin politic si totusi, PD.S.R.-ul ramâne formatiunea politica cea mai importanta, nu ar fi fost un rezultat cu mult diferit.
Reporter: Ce veti face acum, ce faceti in seara aceasta?
Ion Iliescu: in seara aceasta ma retrag si ma pregatesc pentru zilele urmatoare.
Reporter: Aveati pregatita sampania?
Ion Iliescu: in orice caz, indiferent de rezultat.
O. Andronic: Stimati invitati, ati fost alaturi de presedinte in aceasta seara. Cum a primit, din punct de vedere sufletesc, rezultatul acesta?
T. Melescanu: Sigur, nu as fi corect daca nu as spune ca nu era atmosfera de mare entuziasm la sediul campaniei electorale a presedintelui Iliescu si vreau sa va spun ca in aceasta adunare de oameni, cel cu moralul cel mai bun si care ne-a dat tuturor incredere a fost presedintele Ion Iliescu. Cel mai bine ilustreaza acest lucru cuvintele pe care dânsul le-a spus in incheierea interviului. A spus sa ne inspiram din spiritul olimpic: “Ai câstigat, mergi mai departe! Ai pierdut, mergi mai departe!” Pentru mine a fost o placere deosebita sa vad modul optimist cu care dânsul a abordat aceasta chestiune.
D.I.Popescu: Eu am resimtit acest lucru cu amaraciune, evident, insa pun binele in acest rau. Si cred ca el poate fi spus in acest moment ca o incercare de a da unitate partidului, de a-l restructura si de a incerca sa cladim pe baze mai solide acest partid si implicit, a unitatii stângii.
O. Andronic: A fost vorba, la un moment dat, de care stânga? S-ar parea ca P.D.S.R.-ul - si observatorii au fost de acord - va trebui sa-si asume locul din stânga vrând-nevrând. Sunteti de acord sa deveniti chiar de stânga?
D.M.Popescu: Nu cred ca se pune problema de a deveni un partid de stânga, ci se pune problema ca, fiind un partid de centru-stânga, sa ne asumam un rol conducator in etapele care vin. Fara discutie, de un partid de stânga este nevoie in esicherul politic. Au fost multe disensiuni si cred ca viitorii patru ani vor fi decisivi din acest punct de vedere. De fapt, votul a fost, in primul rând, adresat schimbarii. 74 la suta din populatie dorea o schimbare. Aceasta alternativa care li s-a oferit a fost E. Constantinescu, Conventia. Deci, votul s-a indreptat catre o schimbare in primul rând si, in al doilea rând, spre un personaj anume. Cred ca a sanctionat mai multe greseli din guvernare, anumite greseli politice, poate, pe care le-a facut P.D.S.R.-ul decât o noua doctrina politica, o noua varianta politica. Cred ca urmatorii patru ani vor fi extrem de interesanti pentru ca vor duce si la o cristalizare mult mai puternica a esichierului politic.
C.T. Popescu: Parerea mea este ca a sanctionat, in primul rând, ciocoismul unor membri de partid. A sanctionat sfidarea, dispretul, girofarurile, vilele luate asa cum au fost luate si nici acum nu se recunoaste acest lucru. Asta a fost sanctionat. Este evident. Dincolo de doctrina, de ideologie, nimeni nu a avut niste tresariri doctrinare de stânga sau de dreapta. P.D.S.R.-ul nu a fost un partid de stânga. Toate reprosurile mele in editorialele din “Adevarul” au venit dinspre stânga pentru ca nu si-a indeplinit aceasta menire de a fi in contact cu asteptarile. Adica, sa fie de partea oamenilor, a celor saraci, a celor necajiti, dimpotriva a fost de partea noii clase de imbogatiti din aceasta tara. Daca ar fi un partid cu adevarat de stânga, as saluta. Si nu stiu daca dl presedinte Iliescu va face ce a facut in ultimele luni in care informatiile sunt sigure, chiar atunci când de la conducerea partidului i s-au facut niste propuneri imperioase de scoatere a unor persoane de pe listele P.D.S.R. si dl presedinte a refuzat - as spune ca dânsul s-a dovedit a fi ca ultim factor de frânare, in aceasta curatare a acestei formatiuni. Daca dânsul nu schimba aceasta modalitate, sa treaca la niste decizii taioase, de curatare a P.D.S.R.-ului, de lasare acolo a politicienilor si nu a tot felul de escroci si de fripturisti, atunci va fi foarte greu sa mearga inainte acest partid.
D.I.Popescu: Si pentru noi se pune problema nu de a ne acoperi ranile, ci de a curata efectiv tot ce a fost prost in cadrul partidului. Vedeti, noi tot timpul am fost acuzati de pedeserizare. Dupa parerea mea, nu este vorba de o pedeserizare fortata, cum a fost privita, in general. De multe ori a fost vorba de o prea putina schimbare de mentalitate. Unii neavând o coloana vertebrala foarte bine orientata, au spus: “ma inscriu in partidul care poate sa-mi asigure o protectie”. Ce partid putea sa ofere protectie, decât cel aflat la guvernare? Deci, a fost o pedeserizare si de jos in sus, nu numai invers. in structurile administrative, functiile politice sunt de la un nivel in sus. Foarte important e sa intelegem ca de la director general in jos se pune accent pe profesionalism pentru ca fluctuatiile politice care au avut loc acum, care vor avea loc in viitor, daca vor duce la convulsii in structurile administrative, efectele vor fi extraordinar de mari. Si cred ca aceste dezbateri care au fost in aceasta seara sunt utile pentru clarificarea tuturor problemelor de acest gen.
C.Harnagea: imi pare rau ca aduc aminte iar de campanie. S-au facut niste afise cu dl Iliescu intr-un cadru foarte zâmbitor. Eu nu stiu daca in starea in care e tara acum aveau rost si va ajutau atât de mult asemenea afise. Adica era chiar ceva de râs. Nu se poate zâmbetul acela foarte larg in momentul când situatia e cum e.
O. Andronic: Sa revenim la rezultat. Ce a insemnat el pentru dvs., dle Cristian Tudor Popescu, ca estimare?
C.T.Popescu: Sa reamintim cifrele. Au fost 52,5 la 47,5. Deci o diferenta de cinci procente intre dl Constantinescu si dl Iliescu.
O. Andronic: Vi s-a parut o diferenta mare sau mica?
C.T.Popescu: Mi s-a parut o diferenta aproape de realitate. in astfel de sondaje au mai putina importanta cifrele pâna la zecimale, importanta este tendinta pe care o releva. in functie de o socoteala pe am am facut-o si eu, banuiesc ca toata lumea a facut o socoteala. Plecând de la pachetul mare de…
O. Andronic: Numai putin, sa va tineti ideea si sa o continuati dupa ce vedem imagini de la Primarie.
Reporter: Buna-seara tuturor. Suntem in legatura directa cu Primaria Capitalei. Aici este asteptat, din moment in moment, candidatul C.D.R. la Presedintia României, dl Emil Constantinescu. Acesta va tine aici o conferinta de presa. Dupa cum se vede, este plin de lume, atmosfera este incendiara. Când va sosi dl E. Constatinescu vom prelua legatura cu studioul.
C.T. Popescu: Ideea era ca, facând o socoteala in care sa punem unul lânga altul procentele de votanti a celor care oricum il votau pe Emil Constantinescu, acest procent era destul mare - clar. Votanti care, multi dintre ei, nici nu-l votau pe dânsul. Si facând socoteala asta pe voturile maghiare - din Covasna si Harghita - as vrea sa va spun, dealtfel ca am aici o informatie: care este prezenta la vot in urmatoarele judete, la turul de astazi. in Harghita - 86,96 la suta; Sibiu - 79,06%, Covasna - 78,81%; Brasov - 76,77%; Constanta - 76,77%. Aceste judete pot fi asignate, fara teama de a gresi, domnului Constantinescu. in schimb, in niste judete care sunt asimilabile dlui Iliescu, cum ar fi Gorj - 64,22 la suta; Galati - 65,21 la suta; Giurgiu - 65,61 la suta s.a.m.d. in medie cu 10, 12 de procente sub judetele cele mai favorabile dlui Constantinescu. Acest lucru imi confirma ideea pe care o aveam, inainte de a trece in turul II, si anume ca, votantii dlui Iliescu nu vor trece la dl Constantinescu. Dar, in urma ultimelor evolutii, vor intra intr-o stare de melancolie, de insatisfactie si vor ramâne acasa. in timp ce votantii dlui Constantinescu s-au dus la vot, incolonati, in batalioane … Ma scuzati, suna pagerul.
O. Andronic: Probabil va anunta rezultatul.
C.T. Popescu: Da, iata: Constantinescu - 54 la suta; Ion Iliescu - 46 la suta; anunta IRSOP oficial. Deci, in premiera la Antena 1, iata rezultatul.
O. Andronic: La sediul P.D.S.R. a inceput conferinta de presa a domnului Iliescu. Sediu P.D.S.R.
Ion Iliescu: …..când ele se vor confirma, atunci dl Constantinescu va fi presedinte. Este vointa celor care s-au prezentat astazi la vot, este vointa cetatenilor exprimata in mod democratic si pe care trebuie sa o respectam. As dori, inainte de toate, sa multumesc milioanelor de români care mi-au acordat increderea lor. ii asigur pe toti cei care m-au votat ca voi fi, in continuare, alaturi de ei, in apararea intereselor lor. ii asigur ca voi onora acest capital de incredere printr-o prezenta activa in viata politica, pusa in slujba cetatenilor. Doresc, in al doilea rând, sa-l felicit pe dl Emil Constantinescu. Sa-i urez succes in rolul de mare raspundere ce ii revine. Sper, de asemenea, ca va reusi sa se tina de cuvânt, sa-si indeplineasca angajamentele si promisiunile prin care a câstigat alegerile prezidentiale pentru a nu-i dezamagi pe cei care l-au votat. in al treilea rând, vreau sa ii asigur pe toti cetatenii ca le respect optiunile si voi sprijini, cu buna credinta, de pe bancile Opozitiei, noua majoritate parlamentara si noul guvern in toate actiunile menite sa duca la schimbarea in bine a României, la consolidarea statului de drept si la cresterea nivelului de trai al cetatenilor. in al patrulea rând, vreau sa fac o declaratie: in ceea ce ma priveste, cred ca mi-am indeplinit misiunea fundamentala ce revine si revenea presedintelui intr-o perioada dificila de tranzitie. România a infaptuit in acesti ani o schimbare profunda de sistem economic si politic. tara este intreaga, in pofida furtunilor prin care am trecut in acesti ani. Institutiile democratice s-au consolidat, au intrat in miscare noile forte ale economiei de piata. Trebuie sa ducem mai departe aceste procese pentru a da oamenilor sansa de a trai mai bine, pentru a moderniza România si a o integra in structurile lumii europene si euro-atlantice. in al cincilea rând, doresc sa afirm, campaniile electorale vin si trec, dar tara ramâne si trebuie guvernata. Trebuie, de aceea, sa punem capat dezbinarilor care au tulburat prea mult timp viata noastra. Este foarte important, acum, sa se constituie de urgenta noul guvern care sa preia din mers treburile tarii. Fortele care au câstigat alegerile trebuie sa-si asume, de indata, raspunderea pentru gestionarea problemelor de fond ale tarii. Sper sa o faca in conditii optime, cu profesionalism, fara ranchiune si fara spirit de vendeta. Viata merge mai departe. Voi pleda, in continuare, pentru colaborare si buna intelegere intre partide si sper ca voi reusi sa construiesc, alaturi de colegii mei, un altfel de Opozitie. Vom incerca sa facem ceea ce partidele care acum vor guverna, nu au reusit sa faca. Adica o Opozitie constructiva, care sa coopereze cu noua majoritate parlamentara in problemele esentiale ale României. Imagini de la Primaria Capitalei
Reporter: Domnule Constantinescu, va felicit, sondajele va dau deja câstigator cu o diferenta de 8 procente. Ce ne puteti spune?
E. Constantinescu: Deja gândul meu se indreapta spre viitor. Ma gândesc la munca grea care ne asteapta. Am promis poporului român ca vom face dreptate, am promis ca vom face Justitie si dreptate sociala. Va fi foarte greu, dar va trebui sa ne tinem aceste promisiuni.
Reporter: Ce-i puteti spune contra-candidatului dvs.?
E. Constantinescu: A luptat, cu tenacitate, pâna in ultimul moment si sper ca va fi un lider al unei opozitii constructive, asa cum a cerut-o intotdeauna.
O. Andronic: Fair-play-ul reintra in fagasul normal. Declaratia domnului Constantinescu o dovedeste cu prisosinta. Stimati invitati, in emisiunea de debut a confruntarilor televizate dintre cei doi candidati, luni, la Antena 1, am evocat, la un moment dat, posibilitatea ca, in cazul pierderii alegerilor dl Iliescu sa vina in fruntea partidului si dânsul a fost foarte evaziv in explicatia pe care a dat-o acolo. Cum se va putea produce acest lucru, in mod efectiv?
D.Ioan Popescu: Adevarul este ca dl presedinte Iliescu, prin pozitia pe care o are inca - dânsul nu este membru, va deveni membru al P.D.S.R.-ului in organizatia Municipiului Bucuresti, pentru ca este senator de Bucuresti prin alegerile din 3 noiembrie si, fara discutie, va exista in perioada imediat urmatoare, probabil o conferinta extraordinara, pentru alegerea structurilor organizatorice in cadrul partidului. in orice caz, presedintele Iliescu a fost si ramâne liderul de necontestat al partidului nostru.
O.Andronic: Domnia sa evoca chiar posibilitatea de a nu fi ales. Probabil ca a fost un exces de modestie din partea domniei sale.
D.M.Popescu: Va fi, probabil o conferinta extraordinara, dar nu neaparat pentru a se realiza ceea ce spunea colegul meu, ci pentru a desprinde ceea ce trebuie desprins din aceste alegeri parlamentare si prezidentiale. Adica: unde am gresit, ce s-a facut bine, ce s-a facut rau si sa vedem ce este de facut pentru perioada urmatoare.
O. Andronic: Probabil vor cadea si niste capete ?
D.M.Popescu: Nu stiu daca vor cadea capete. Asta, probabil, va reiesi din substanta acestei conferinte extraordinare. Nu e un scop in sine acesta. Scopul este de a ne intari, de a fi uniti si de a vedea ce trebuie facut pentru perioada urmatoare.
T. Melescanu: Ma gândeam ca asta cu cazutul capetelor este o treaba buna, când ai foarte multe capete. Fara indoiala ca ceea ce spunea dl D. Mircea Popescu este esential. Lucrurile vor depinde de dezbaterile care vor avea loc si de concluziile la care se va ajunge. Cred ca exista aceasta disponibilitate de a face o analiza reala a cauzelor si de a vedea ce masuri trebuie adoptate si a curajului de a adopta masurile care se impun pentru ca partidul sa poata merge mai departe si sa-si indeplineasca rolul pe care cred ca il are de jucat pe scena politica româneasca. Apoi, sigur e vorba de un proces democratic. E greu sa spui de acum ce se va intâmpla. insa, nu vad probleme deosebite.
D.M.Popescu: Sunt relevante cele doua cifre date de sondajul IRSOP. Experienta pentru dl Iliescu in proportie de 84 la suta. Bun politician - 74 la suta; aceste cifre spun aproape totul despre personalitatea domnului Iliescu, despre necesitatea ca dânsul sa fie ceea ce trebuie pentru Partidul Democratiei Sociale.
O. Andronic: Doua chestiuni as vrea sa va evoc: in fragmentele pe care le-am vazut din Piata Universitatii, din ce a spus dl Emil Constantinescu am retinut o propozitie: “a trecut vremea urii”. A trecut ea, oare, intr-adevar?
C. Harnagea: Da, eu cred ca, asa cum il cunosc pe dl Constantinescu, va incerca sa fie un factor de echilibru intre fortele care exista acolo si chiar va cauta sa medieze, probabil, foarte multe scandaluri care se vor isca in curând, eu asa le simt, ca vor veni. Vorbesc referitor la ce se intâmpla cu niste oameni din P.D.S.R. care au de spus foarte multe. Am citit in niste ziare ca vom trece la spânzuratori, lucruri care nu sunt faste. Cred ca nu are rost sa urmeze o perioada de ura, indiferent intre cine. La televizor, la un moment dat, intr-un reportaj, o batrânica era intrebata cu cine voteaza. Ea raspundea: cu dl Iliescu. Când reporterul a intrebat-o de ce, ea a raspuns: “Pai, nu e el presedinte?!” Acest sondaj arata ca sapte ani trebuia sa se faca o educatie, ce inseamna politicul, ce inseamna sa fii un bun politician…
D.M.Popescu: Sa intelegem ca sondajele sunt gresite?
C. Harnagea: Nu, dar releva un fapt care este asa cum este in momentul asta România care…. in astia sapte ani nu avea voie sa fie asa, trebuia sa se intâmple ceva.
D.M.Popescu: S-au intâmplat destule in acesti sapte ani. Dar sa revenim la ceea ce ne-a intrebat dl Andronic. Nu cred ca va continua un val de ura. De ce? Pentru ca realitatea ne trage de mâneca. tara asta trebuie guvernata. Gânditi-va, au fost trei luni de campanie electorala. in campanie s-a muncit si nu prea. Am avut o luna de campanie electorala pentru alegerile locale. intr-o tara ca România, in care si asa se munceste foarte putin. De aceea, cred ca nu e timp de ura si e nevoie de multa aplecare spre realitatile din România. De aceea, cred ca dl Constantinescu si cei din actuala putere vor trece imediat la treaba. Ceea ce dumnealui a spus ca in câteva zile va da tarii un guvern, cred ca va fi o realitate. Asteptam si noi cu mare interes.
C.T.Popescu: Este limpede ca nu este vremea urii. Poate ca domnii Mircea si Ioan Popescu se vor delimita de ce spun eu acum. Dl Constantinescu s-a schimbat foarte mult fata de 1992, este in vizibil progres. Structural, nu e genul de persoana care sa agreeze asa ceva. insa, poate sa vina vremea prostiei care, uneori, poate sa devina mai usturatoare decât ura. Deja niste optiuni, niste nume care s-au vehiculat cu privire la postul de prim-ministru mie personal mi-au sculat putinul par pe care il mai am pe cap. Deci, dl Radu Vasile - care nu stiu prin ce mecanism a ajuns sa fie favorit in cursa asta pentru postul de prim-ministru - a avut ca prima grija sa preconizeze darea afara a domnului Mugur Isarescu. Daca incepi cu asa ceva campania guvernamentala, incepe sa te apuce groaza. Daca apuci sa pronunti numele lui Adrian Severin la Externe - eu am mai spus-o - nu cred ca l-ar vota nici familia domniei sale, in intregime. Pe de o parte, sunt scosi niste oameni, care pot sa faca treaba, din fosta putere si, pe de alta parte, sa dai solutii din astea, cel putin, hazardate. in conditiile in care nu se face apel la oameni ca Theodor Stolojan, Daniel Daianu care, e clar, sunt niste oameni care pot face treaba sub orice guvernare. Daca nu se merge pe o astfel de linie… Sa mearga bine treaba in tara asta. Or, asta nu se poate face cu tot felul de gargaragii pe politica, cum Conventia are extrem de multi.
O. Andronic: Deci, va delimitati sau nu?
C.Harnagea: Misiunea mea s-a incheiat odata cu ora 24.00, ziua de astazi. Mai departe nu stiu ce se va intâmpla, nu sunt membru al nici unui partid, n-am de unde sa stiu ce ministru va fi…. Dl Constantinescu va sti pe cine sa aleaga si prim-ministru, si ministrii importanti ai cabinetului.
O. Andronic: Se vorbea de “actuala putere”. Care e actuala putere? Haideti sa facem câteva precizari de ordin tehnic.
T. Melescanu: Din câte stiu eu - si rog colegii cu functii importante sa ma corecteze - eu cred ca actualul guvern este in functiune pâna in momentul aprobarii noului Guvern. Deci, pâna nu va fi aprobat programul si depus juramântul in Parlament, puterea actuala este cea care, de fapt, a fost inlocuita prin votul de la 3 noiembrie. E o perioada de predare a gestiunii. Eu sper foarte mult ca promisiunea facuta asta-seara, de a prezenta cât mai rapid lista unui guvern, va fi realizata intocmai.
D.M.Popescu: Sunt zece zile in care primul-ministru care va fi desemnat de catre presedinte are latitudinea sa-si formeze echipa si sa se prezinte in Parlament si cu echipa si cu programul sau.
O. Andronic: Sa facem o mica pauza. A sosit si dl Horia Alexandrescu aflat intr-un tur al televiziunilor. Bun-venit, stimate coleg. Dar la Presedintie?
D.M.Popescu: La presedintie este un interval.
T. Melescanu: in primul rând, este nevoie de validarea alegerilor de catre Curtea Constitutionala. Rezultalele oficiale, pentru ca noi, in aceasta seara, ne-am bazat pe estimari. Prima etapa va fi anuntarea oficiala a rezultatelor, validarea candidaturii de catre Curtea Constitutionala.
D.I.Popescu: Data de 22, când noul Parlament este convocat, urmeaza cele trei zile de validare a noului Parlament, urmeaza depunerea juramântului de catre noul presedinte in fata noului Parlament, si dupa aceea intrarea in atributii.
O.Andronic: Stimate coleg, ce se aude prin oras? Ai facut turul…
H. Alexandrescu: Da, am venit in mare viteza. N-am facut un tur mai larg. Se aude ca la Universitate este sarbatoare. E normal, trebuie sa felicitam Opozitia. Eu am facut-o deja acolo. Banuiesc ca au felicitat-o si reprezentantii de aici ai P.D.S.R.-ului. Urmeaza sa vedem ce se intâmpla in zilele urmatoare. Asteptam de la P.D.S.R. o opozitie constructiva, eu cred ca sunt foarte constienti ca trebuie sa faca o asemenea opozitie si este foarte important si rolul sindicatelor pentru ca ele au fost capabile sa convinga muncitorii sa sustina programul Conventiei, aceleasi sindicate trebuie sa convinga muncitorii ca - pe româneste - trebuie pus osul, mai usor cu indexari, compensari, program redus pentru ca ne angajam intr-o perioada de reforma, iar schimbarea fara aceasta convingere ca trebuie sa strângem din dinti pentru a merge inainte nu se poate.
D.M.Popescu: Promisiunile au fost mai multe majorari si mai multe indexari.
H. Alexandrescu: Eu vreau sa va spun: prefer sa ma pastrez intr-o pozitie clara. Cred ca trebuie sa vorbim foarte realist si foarte deschis. Oamenii trebuie sa inteleaga totul si sa inteleaga ca s-ar putea sa ajungem la un nivel de trai ridicat, in conditiile in care, fiecare la locul lui isi va face treaba. Sa va spun ceva: campania electorala s-a terminat. Acum bem sampania, felicitam invingatorii si trecem la treaba. Eu sunt adeptul ideii ca dvs. puteti sa reprezentati o opozitie care e foarte serioasa, care poate sa apese pedala acolo unde trebuie si care poate sa si sprijine acolo unde este nevoie. Puteti sa fiti un model de opozitie - ca sa spunem asa.
Dan Ioan Popescu: Model, intr-adevar, vedem cum vom deveni. Trebuie sa facem aceasta opozitie calificata. insa as vrea sa accentuez ceea ce spunea dl Popescu foarte corect. Masurile care vor fi luate de noul Guvern sunt foarte importante. Masurile, de exemplu, de desfiintare a companiilor de petrol, deci masuri fara o analiza atenta si a efectelor pe care le pot avea, cred eu ca nu este benefica…
H. Alexandrescu: Nu cred ca se pune o asemenea problema. Eu acum câteva zile am avut o polemica cu un confrate de la un ziar independent de Opozitie. Eu spuneam asa: urgenta nr.1 e sa trecem iarna. Ca sa trecem iarna, trebuie facut imposibilul ca sa avem gaze, caldura. Eu nu cred ca, in primul rând, va veni Conventia si desfiinteaza o companie de petrol. Nu asta e o prioritate.
D.M.Popescu: Aveti dreptate. Asta ar fi una din prioritatile din acest moment. Dar vreau sa va mai spun ceva. S-a creat o stare de asteptare in rândul populatiei. Expectatia este foarte mare vizavi de promisiunile facute. Va trebui luata o decizie in acest sens. Eu inteleg ca, sigur, campania electorala este una, guvernarea este altceva, dar asteptarea este foarte mare.
O. Andronic: Este foarte adevarat. Profit ca presa se afla intr-o relativa paritate fata de zona politica. V-as propune urmatoarea tema: celebrul rol al presei in actuala structura a raportului Putere-Opozitie.
C. T. Popescu: Legat de povestea aceasta, a trecerii iernii si a respectarii promisiunilor. Eu cred ca, asa cum nu se intrevad mosierii unguri care navalesc si nici ex-regele Mihai prin zona, tot asa nici indexarile astea in serie pe care le-a promis Conventia nu cred sa vina. Si cred ca populatia nici nu le ia de bune. Aici e o alta chestiune. Eu cred ca, de fapt, in ultimii sapte ani, poporul acesta nu a fost supus cu adevarat unui test dur din teama guvernantilor: ce va zice lumea? O sa fie tensiuni sociale si ce se intâmpla? Zburam noi din functie. Acest popor nu cred ca nu o sa reziste la asa ceva. Pentru ca nici nu a fost supus la asa ceva tocmai din teama ca nu o sa reziste. Eu cred ca rezista. Cu o singura conditie: ca acest lucru sa se faca pe fata, transparent, si la fiecare cinci, sapte zile sa vina un reprezentant al Guvernului la televiziune si sa spuna: trebuie sa marim pretul asta sau trebuie sa facem restrictia cutare. Iata de ce trebuie sa facem.
O. Andronic: Si opozitia sa faca acelasi lucru.
C.T.Popescu: Dar nu a venit nimeni sa spuna. Iata de ce trebuie sa o facem. Acest lucru nu s-a facut. S-au luat tot felul de masuri, ele au fost justificate absolut hilar, uneori nejustificate. Au fost blocate preturile alea la energie, stiti foarte bine. Au fost preturile blocate la locale, a fost blocata din str. Atena - saracu’ domnul Vacaroiu a facut si el ce a putut atunci - astea sunt problemele. Eu cred ca se poate trece. Cu bunavointa presei, cât si a guvernarii, cât si a Opozitiei. Poporul român, eu cred ca rezista la foarte bine, in conditii de parteneriat.
H. Alexandrescu: Eu sunt total de acord cu ceea ce a spus Cristian. El a sesizat perfect un lucru. E un moment ideal si pentru Guvern sa ia niste masuri - pentru ca stie ca nu o sa cada acum - e un moment ideal si pentru P.D.S.R. sa vada ce se poate face si sa demonstreze ca sustine, si este un moment ideal pentru presa pentru ca, din momentul asta, se va termina cu o parte si alta parte. Pentru ca, de exemplu, nu stiu ce se va intâmpla cu “Vocea României”. Eu daca as avea putere, as spune: stati domne’ aici, sa vad ca sunteti in stare sa aparati, in continuare, interesele unui Guvern. As face un test din asta.
C.T.Popescu: Haideti sa pornim de la profesionisti.
H. Alexandrescu: Presa poate, in momentul asta, sa se elibereze de orice fel de particularitati. Pe urma, a lipsit aceasta transparenta. A lipsit toata comunicarea cu noi. Toata comunicarea cu noi era un briefing la Guvern pe care-l facea saracu’ Rosca odata la ora 16.00 când n-avea ce sa ne spuna. Nu mai va spun ca erau sedinte care tineau de dimineata pâna la 18.00 si noi primeam comunicatele la 20.00, când nu mai aveau timp sa apara nicaieri. A fost un dezastru. Din punct de vedere al accesului la informatia care trebuia imediat sa ajunga la populatie, a fost o situatie catastrofala.
O. Andronic: Cred ca si pentru dl Rosca accesul la informatie a fost o problema.
H.Alexandrescu: Probabil. Eu nu va vorbesc acum despre ziarul meu, nu va spun ce probleme am eu. Ar fi urât sa va vorbesc acum de problemele pe care le am eu. Dar vorbesc, in general, ca nu a existat o comunicare cu presa. Presa trebuie sa faca jocul cetateanului. Nespunându-i cetateanului ce se intâmpla, el nu ne mai cumpara. Si atunci se creeaza un circuit din care, noi, ca presa, ieseam vaduviti pentru ca nu aveam acces la informatia de acolo. La un moment dat, dl Nicolae Manolescu a spus un lucru peste care s-a trecut cu multa usurinta. Poate e mult spus: etatizarea informatiei. N-a fost chiar asa. Dar nici departe n-a fost. Noi trebuia sa stim in fiecare moment ca s-a privatizat unitatea nu stiu care. Ca ala a dat atât, altul atât. Nu a stiut nimeni nimic. Aflam pe sub mâna ca s-a privatizat nu stiu ce fabrica… Toate astea tin de informatie. Si daca toate astea vor curge de acum inainte, se pot schimba multe lucruri.
O. Andronic: Domnule Melescanu, dvs. la ce fel de atitudine va asteptati din partea presei, in continuare, fata de partidul din care faceti parte?
T. Melescanu: Cred ca ne asteptam cu totii ca presa sa vina de partea Opozitiei, din spirit de fair-play. intotdeauna ajuti pe cel mai slab si impreuna cu Opozitia sa reprezinte elementul de echilibru pentru Guvern, care va dispune de toate pârghiile. Ma astept sa ne vedem foarte des si sa fim foarte bine sprijiniti in presa si poate invatam si noi sa lucram mai bine cu presa.
C.Harnagea: Cred ca nu numai presa scrisa a defavorizat fostul partid de guvernamânt, dar si Televiziunea Româna. Practic, nevrând sa faca ceva, ei au facut exact pe dos. Facând comentarii pe unele probleme care nu erau probleme, adica omul le simtea ca nu sunt probleme. in loc sa ia taurul de coarne. ala a facut asta. Emisiunile economice erau moderate in asa fel incât sa para... Românul simte, are in el modestia asta si bunul simt…
C.T.Popescu: Stiti ce asteptam eu acum? Sa apara cineva la Televiziunea Româna si sa spuna: dictatorul a fugit! Dar probabil ca o sa apara mâine-poimâine.
H. Alexandrescu: Nu, ar fi pacat. Se discuta la intâlnirea la care am fost ca a existat când si când un ton radical. E foarte important semnalul de reconciliere pe care l-a dat dl Constantinescu si de care eu ma indoiesc ca nu se va tine. Deci, vreau sa va spun ca gradul lui de credibilitate pleaca de la respectarea acestui lucru - cel mai simplu dintre toate - care este promisiunea colaborarii politice.
O. Andronic: Vreau sa va intreb, dle Harnagea, daca s-au facut estimari asupra impactului pe care il va avea, in perioada imediat urmatoare, care va fi determinata de practica guvernarii, asupra schimbarii tonului sau a raportului pe care C.D.R. l-a avut in mod traditional cu presa?
C. Harnagea: Multi s-au gândit cum vor reactiona unele persoane din Opozitie când vor fi atacate. Si la fel persoanele care au fost atacate pâna acum, care sunt deja rezistente nu vor mai fi atacate. E foarte curios cum vor reactiona. Nici eu nu-mi dau seama. Dar, sper sa reactioneze normal. Adica nici foarte strident fiindca vor fi atacuri, chiar din unele zone care pâna acum ii aparau. Mesajul meu personal ar fi ca trebuie sa invete sa fie criticate si sa raspunda normal la criticile aduse.
D.M.Popescu: Dati-mi si mie voie sa intervin. S-a spus aici un lucru foarte clar si bine. Faptul ca, daca e de luat masuri ceva mai dure, acestea se pot lua in prima perioada de guvernare. Deci, din acest punct de vedere, in perioada care urmeaza probabil ca vom asista la asemenea gen de masuri. Problema este si alta. Cât timp se pot suporta asemenea masuri? Spuneam, in discutia noastra, ca au fost sapte ani in care s-au luat si nu prea asemenea masuri. Vreau sa va reamintesc ca veneam dupa niste ani foarte grei. Noi am mers pe ideea unui ritm de reforma suportabil.
C.T.Popescu: Suportabil dupa ale cui criterii?
D.M.Popescu: Suportabil dupa criteriile populatiei.
C.T.Popescu: Nu, dupa criteriile guvernantilor.
D.M.Popescu: Ma rog, e parerea dvs. Revenind la rolul presei. Guvernul care va lua asemenea masuri, ar fi normal ca presa sa explice necesitatea unor asemenea masuri, ca ele sa fie intelese de populatie in ansamblul ei. Sa va dau un exemplu concludent pentru faptul ca nu s-a intâmplat asa in perioada care a trecut. Vreau sa va reamintesc de celebra Ordonanta nr. 1 sau 13 care lega cresterea de salariu de cresterea eficientei muncii. Nici un singur ziar din România nu a scos o vorba despre acest lucru. in 1993, am facut-o si in 1994. in 1995, 1996 nu am mai facut-o pentru ca nimeni n-a sprijinit, din partea presei, o asemenea masura. Sigur, se poate afirma de la o masa rotunda ca e bine sa … Dar, sigur, e foarte important rolul presei si daca el este bine inteles si daca aceasta conlucreaza cu noul Guvern, s-ar putea sa fie si rezultate ceva mai bune.
D.I.Popescu: Deja sunt aici puncte de vedere diferite. Semnalul pe care dl Horia Alexandrescu l-a tras mi se pare corect. Nu presa trebuie sa explice, ci Guvernul trebuie sa explice prin intermediul presei. Eu cred ca noi, in Opozitie, vom câstiga presa daca vom putea sa fim, vizavi de presa, destul de transparenti, de corecti pentru a explica ceea ce gândim si ceea ce vrem sa facem. Altfel, a trece imediat toata presa de partea Opozitiei va fi greu de acceptat.
H. Alexandrescu: Vreau sa spun ceva. Exista acest mecanism al comunicatelor de presa. Spuneti-mi si mie, care ministere … La Externe a mai mers, la Comert in ultima vreme. Dar care ministere au un birou de presa brici?! Aceste ministere trebuiau sa aiba, fiecare in parte, un purtator de cuvânt … La Justitie era dl Rus care ne intoxica cu comunicate. Venea, pleca Chiuzbaian, se tundea, primea, dormea, in fiecare zi dadea comunicat.
O. Andronic: Si nici asa nu era bine.
H.Alexandrescu: Si nici asa nu era bine. Presa asteapta aceasta navala de informatie catre ea, din care isi ia ce vrea. Daca dvs. ne bagati noua pe gât acest flux informational incet-incet, devine ca picatura chinezeasca. Dupa aia vreau sa duc toata treaba asta in planul partidelor. Un singur partid are birou de presa impecabil - U.S.D.-ul. Pai, la P.D.S.R. acum, in campanie s-a mai miscat ceva. Eu nu pot sa vin la dvs. sa trag informatia cu clestele ca sa va fac interesul. Ca, in fond, asta este ideea.
D.M.Popescu: Eu nu neg. Sunt multe lacune pe care le vom analiza si vom trage concluzia. Nu asta e problema. Dar vreau sa va spun ca e perfect valabil si reversul. Din conferintele care s-au facut n-a fost preluat nimic. Sau au venit la conferinte oameni care nu sesizau exact ceea ce se dorea sau ceea ce era important sa se preia. Trebuie sa recunoasteti ca au fost si asemenea lucruri.
H. Alexandrescu: Noi nu putem sa pretindem ca avem specialisti pe toate domeniile.
D.M.Popescu: Nu, dimpotriva. Am vazut aceeasi ziaristi la toate genurile de conferinte de presa.
H. Alexandrescu: Dle ministru, sa va explic, din nou, fara nici o suparare. Suntem presa care este cea mai impovarata de biruri din toate tarile Europei Centrale si de Est. Nu avem nici un fel de facilitate. De doi ani de zile eu m-am rugat, in numele ziaristilor, impreuna cu colegii mei: scoateti-ne taxa locala, ne-au aparut impozite care nici nu erau ale noastre. Daca dvs. dati la mine o publicitate… La noi tehnica de publicitate nici nu se cunoaste. A ajuns 7-800 de lei un ziar. E mai scump decât o pâine. in decembrie cu o pâine cumparai trei ziare. Vreau sa va explic un lucru. E vorba de maniera prin care informatia ajunge la cetatean. Noi, din cauza asta nu mai ajungem; nu ca sunt ziarele proaste, problema e raportul pret-calitate. Dvs. daca ne sprijineati, atunci ziarul asta putea sa fie 100-200 de lei, ca sa-l poata cumpara si un om de la tara, si muncitorul…
O. Andronic: Vom avea nenumarate runde de acest gen cu viitoarea putere, te asigur. Prima dintre ele este programata la Primaria Capitalei, pe 3 decembrie. Dl primar general, Victor Ciorbea, a avut amabilitatea sa ne invite la o discutie pe teme de difuzare. Dl Harnagea ne va facilita toate contactele care sunt necesare acolo. Stimati invitati, orele sunt inaintate. A fost o zi foarte grea. Stimati telespectatori, permiteti-mi sa le multumesc invitatilor din aceasta seara - si am sa-i amintesc: domnii Dan Mircea, Dan Ioan si Cristian Tudor Popescu de aceasta parte, domnii Catalin Harnagea, Teodor Melescanu si Horia Alexandrescu de cealalta parte; sa le multumesc pentru generozitatea de a fi folosit acest timp in folosul dvs. si al nostru. Stimati telespectatori: “Habemus papa”! exlamau, cu usurare, credinciosii epuizati de interminabilele conclavuri in care se hotara soarta crestinatatii intre doi pontifi. “Avem presedinte!” - putem spune noi, astazi, dupa aproape trei luni de sufocanta cursa electorala, urându-i celui pe care dvs., noi, l-am ales, un mandat onorat de implinirea promisiunilor. inainte de a ne desparti, va oferim un ultim supliment de imagini din Piata Universitatii. in numele realizatorilor acestei emisiuni si a Turneului Candidatilor, in general, Octavian Andronic va spune La revedere si Noapte buna!

<< Ziua Z ||| ADDENDA >>
| | Citiri: 4919 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO