* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: ADDENDA - Partide in campanie (30 aug 1996)

Partide in campanie
INVITATI:
Gheorghe Antohi (PDAR)
Paul Ghitiu (PAR)
Liviu Negoita (PNLCD)
30 AUGUST 1996

O. Andronic: Buna-seara, stimati telespectatori! “Turneul Candidatilor” pune astazi punct sectiunii destinate prezentarii ofertei politice a partidelor si coalitiilor inscrise in cursa electorala pentru fotoliile parlamentare. I-am invitat azi in studio pe domnii: Gheorghe antohi, Paul Ghitiu si Liviu Negoita, reprezentanti ai staff-urilor electorale ale Partidului Democrat agrar, Partidului alternativa Romaniei si Partidului National Liberal – Conventia Democratica. Stimati invitati, partidele pe care le reprezentati fac parte din doua coalitii importante electorale: Uniunea Nationala de Centru (Partidul Democrat agrar) si Conventia Democrata (Partidul alternativa Romaniei si PNL-CD). Dincolo de obiectivele programatice ale celor doua aliante subzista, desigur, interesele si obiectivele de partid. Cum a fost gindita armonizarea dintre interesul general si cel particular in derularea campaniei electorale?
Ghe. Antohi: Pe esichierul politic al Romaniei din ultima perioada, exista aceasta preocupare de grupare a fortelor politice. acest lucru este pozitiv pentru ca, altfel, in activitatea politica, economica si sociala, probabil ca ar fi fost rezultatul faramitarii exagerate a terenurilor agricole. Din acest motiv, de mai multa vreme, Partidul Democrat-agrar – partid de centru, nu foarte puternic, dar cu buna reprezentare in majoritatea categoriilor socio-profesionale si in toate judetele tarii - a fost preocupat de realizarea unor aliante politice. Cunoasteti ca am facut parte din Blocul Unitatii Nationale alaturi de Partidul Unitatii Nationale si Miscarea Ecologista din Romania, care alianta, dupa alegerile locale, nu a mai functionat. Din acest motiv, am fost pusi in situatia sa gasim alte variante de asociere, alti parteneri si, mentinand legatura cu Miscarea Ecologista din Romania, am inceput tratativele cu Partidul Umanist, la care am constatat o apropiere a principalelor obiective politice din programul propriu. Dupa cum a existat si o anumita convergenta a masurilor preconizate pentru infaptuirea obiectivelor politice si sociale ale partidelor noastre. Pornind de la aceasta, deci, s-a constituit Uniunea Nationala de Centru in componenta careia intra, cum am mentionat, Partidul Democrat agrar din Romania, Miscarea Ecologista si Partidul Umanist din Romania, care isi propune cateva obiective comune, foarte precise, fara ca vreuna din aceste formatiuni sa-si piarda cumva identitatea, sa abandoneze cumva programul politic, de guvernare, pe care le au aprobate de organele de conducere ale partidelor respective. in acest sens, as mentiona trei sau patru obiective comune: in primul rand sa oferim o alternativa politica credibila electoratului, ceea ce, banuiesc ca isi propune fiecare formatiune; sa participam la alegerile parlamentare pe liste comune; sa sustinem un candidat unic la Presedintia Romaniei si sa colaboram in activitatea parlamentara, guvernamentala, in Consiliile judetene si locale. Daca acestea sunt obiectivele principale, nu exista nici un fel de inadvertenta, nici un fel de motiv ca vreuna din aceste formatiuni sa nu-si doreasca, la apropiatele alegeri parlamentare, sa nu obtina un rezultat cat mai bun.
P. Ghitiu: Dupa cum va aratam inainte de emisiune, noi ne-am integrat atat de bine in Conventia Democrata, incat am pus mana pe cheia Conventiei. Suntem singurul partid din Conventie care avem aceasta cheie. ar trebui sa amintesc, mai intai, cateva dintre particularitatile alternativei si functionarii ei in cadrul Conventiei. in afara de faptul ca suntem un partid foarte proaspat aparut pe piata politica romaneasca - am reusit sa ne si reinscriem - suntem proaspeti si in Conventie. Integrarea nu este un lucru dificil, dat fiind faptul ca principalul scop al Conventiei este schimbarea politica in aceasta tara. telul politic pentru care si alternativa Romaniei a aparut este acelasi – schimbarea. De aceea, la cateva luni dupa aparitie am si ales intrarea in Conventie. in Conventie, suntem acum intr-o faza de adaptare. am picat intr-o perioada in care lucrurile se misca foarte repede: negocieri pentru candidaturi, ultimele finisari la programul de guvernare, la multe alte materiale care vor fi prezentate in aceasta campanie electorala. Noi am venit si am adus Conventiei tot ceea ce am reusit sa facem pana acum si nu este putin lucru, daca am putea tine cont de faptul ca 95 la suta din conferintele noastre de presa au o tema specifica. in fiecare conferinta avem specialisti care abordeaza aceasta tema, identificam problemele si oferim solutiile. in acelasi timp, Partidul “alternativa Romaniei” este tanar ca perioada de aparitie, dar este foarte tanar si ca varsta a membrilor sai, media de varsta este cam de 35 de ani. am putea spune ca este chiar un partid al unei generatii, in jur de 40 de ani si preponderent al specialistilor. Deci un partid al intelectualitatii tehnice, culturale, juridice, stiintifice. Practic acoperim toate zonele de interes ale societatii. Noi oferim Conventiei toata aceasta capacitate creativa si de lupta pentru aceasta campanie electorala. De fapt, noi ne aducem contributia la infrastructura “Contractului cu Romania”.
L. Negoita: in ceea ce-l priveste, P.N.L.-C.D. a reprezentat, la un moment dat, prin 1992, prin atitudinea presedintelui, dl Nicolae Cerveni prin ramanerea in Conventia Democrata, ideea de a impune liberalismul in aceasta tara. Toata lumea stie, au fost foarte mediatizate framantarile din P.N.L.-C.D.; cred ca si dvs. ati luat act de acest lucru fata de varianta de a ramane sau nu in Conventie, sau sa mergem cu o alta alianta. Pana la urma, s-a luat cea mai rationala decizie si anume, ramanerea in Conventie si mentinerea unitatii. Discutiile in interiorul partidului au fost deosebit de aprinse, in sensul ca faceam parte din cea mai importanta alianta politica a Opozitiei si nemultumirile erau in teritoriu. Bineinteles ca s-a pus problema unui sacrificiu, pe care acest partid trebuie sa il faca; pentru ca s-a inteles din partea membrilor partidului nostru ca principalul adversar politic este actuala Putere. Nu putem, de dragul unor orgolii, a unor interese trecatoare, sa rupem o alianta politica, pentru ca in momentul in care P.N.L.-C.D. ar fi parasit Conventia Democratica, structura acestei aliante politice numai impactul pe care putea sa il aiba asupra electoratului cred ca suferea. Drept pentru care, am hotarat acest lucru: ne pregatim cu toate fortele pentru a face o campanie electorala deosebita, pentru o oferta politica deosebita. in ceea ce priveste partidul nostru, tin sa mentionez ca are in componenta sa foarte multi juristi, avocati cu care putem sa sprijinim logistic alianta.
O. Andronic: Faptul ca locuiti intr-o casa comuna, prezinta avantaje si dezavantaje. Care ar fi, dupa parerea dvs. acestea? Care vor fi criteriile dupa care veti putea aprecia propria dvs. contributie in succesul coalitiilor?
Ghe. Antohi: in mod fericit, as vrea sa mentionez faptul ca, acolo unde Partidul Democrat agrar are filiale foarte puternice - si pot mentiona numeroase asemenea judete: Suceava, Neamt, Galati, Braila, Teleorman, Constanta - deci in 24 de judete, noi avem un numar important de primari si de consilieri judeteni; ca urmare a alegerilor locale si incepusem sa va relatez faptul ca in mod fericit ne completam cu cele doua formatiuni politice care au un numar mai mare de membri de partid, simpatizanti, in judetele in care Partidul agrar din Romania, este, sa spun asa, mai putin bine reprezentat. Si am in vedere, rezultatele bune pe care le-a obtinut in alegeri Miscarea Ecologista din Romania in Harghita, alba, in arad, dupa cum Partidul Umanist Roman are rezultate bune in Bucuresti, unde trebuie sa recunoastem ca noi am obtinut rezultate foarte modeste. as spune ca impreuna am ajuns la concluzia ca, in apropiata campanie electorala, vom reusi sa ne completam foarte bine, atata timp cat in marile aglomeratii urbane celelalte doua formatiuni politice sunt mult mai bine reprezentate decat Partidul Democrat agrar. Cred ca impreuna vom reusi sa facem mai usor fata la o treaba destul de grea - campania electorala. Partidul Democrat agrar – o formatiune cu foarte multi oameni care castiga inca relativ putin, nu isi putea permite cheltuieli foarte mari in viitoarea campanie. asta nu inseamna ca nu vom participa in mod corespunzator, egal, la toate activitatile de propaganda electorala care vor urma. Si, nu in ultimul rand, prin calitatea oamenilor din cele trei formatiuni politice, cred ca vom reusi sa acoperim mai bine toate circumscriptiile electorale cu oameni de calitate. atragerea unor asemenea personalitati din cele trei formatiuni politice pe primele locuri ale listelor candidatilor pentru alegerile din Camera Deputatilor si pentru Senat este un fapt benefic pentru alianta, pentru Uniune. Eu exprim aici punctul de vedere al Partidului Democrat-agrar, dar si ca membru al Delegatiei Permanente a U.N.C.-ului; ne-am propus sa punem mai presus interesele acestei tinere aliante, formata din trei partide cu un numar mai restrans de membri; se pun pe primul plan interesele aliantei si in mai mica masura interesele de grup.
P. Ghitiu: avantajele unei cooperari in cadrul unei aliante ar fi faptul ca, din acel moment, ai destui candidati foarte buni pentru a completa toate listele, din toate judetele, atat cu deputati, cat si cu senatori. Dezavantajul – se dovedeste intotdeauna ca sunt prea multi. Lasand gluma la o parte, avantajul este ca oferta pe care poti sa o faci electoratului, atat prin forta politica, gandita ca program strategic, solutii, cat si oferta umana este mult mai buna si mai ampla si acest lucru – din punctul nostru de vedere – care nu am reusit inca sa acoperim toata tara in organizatii deosebit de puternice - mai avem ici-colo goluri in cate un judet. insa, pentru noi, spre deosebire de ceea ce spunea dl antohi, campania aceasta electorala se va desfasura pe doua directii, dupa cum am discutat si cu dl profesor Emil Constantinescu. Continuarea campaniei de organizare si intarire a alternativei este, in sine, a campaniei Conventiei pentru ca va insemna voturi, o penetrare puternica in electorat. Pe de alta parte, vom aduce, vom participa, vom incerca sa tinem pasul si sa fim la toate manifestarile in deplasarile comune. Dupa cum poate stiti, in Conventie se incearca o structurare pe patru poli importanti: polul crestin-democrat – reprezentat de P.N.T.-C.D.; polul liberal - care are doi reprezentanti – P.N.L. si P.N.L.-C.D.; polul ecologist care ar fi ocupat de P.E.R. – F.E.R. si polul civic - care ar putea sa fie format din alternativa Romaniei, cat si din reprezentantii formatiunilor civice. Noi am creat o oarecare confuzie cand am afirmat ca nu suntem adeptii unei doctrine clasice, si ca suntem adeptii actiunii, ai pragmatismului, ai actionarii in sensul gasirii solutiilor care trebuie pentru Romania. Si am spus ca alternativa Romaniei va promova acele solutii necesare in domeniul economic, care, in cea mai mare parte, se vor regasi intr-o doctrina liberala, solutiile care ne trebuie pentru starea populatiei, a protectiei sociale, in mod sigur vor proveni dintr-o doctrina social-democrata. La fel, referitor la mediu, la moralitate si atunci solutiile pe care le-am oferit pot fi regasite. Sunt unii care au privit neincrezatori acest amalgam, dar este un mod de a intra in actiune un om, un partid de actiune. avantajele – in acest moment pentru alternativa sunt mult mai multe decat dezavantajele. Noi am avea mult mai multi oameni buni decat numarul de locuri pe care le-am primit, dar trebuie sa mergem mai departe.
O. Andronic: Si mai este un avantaj care se vede cu ochiul liber: Conventia este o masina solida care va va purta impreuna cu ea in Parlament.
L. Negoita: Ideea fericita de a crea Partidul National-Liberal - Conventia Democratica a fost salutata si ne-am bucurat extraordinar sa il avem pe dl Coposu – care spre marea durere a acestui popor nu mai este astazi – si, de atunci nu am facut altceva decat sa militam pentru unitatea Conventiei. Sper sa se realizeze acest sacrificiu facut de acest partid, nepermitand sa se faca un pas gresit, sa loveasca in interesele Opozitiei. Daca ar fi sa ma refer si la dezavantaje, framantari ce au fost generate de anumite nemultumiri; ele sunt, iar noi nu mai avem timp sa ne certam si va spun si de ce. Noi suntem un partid cu 16.000 de oameni, care au inscris al doilea partid dupa noua lege de organizare a partidelor. in urma fortei pe care o are Partidul National-Liberal in teritoriu puteam sa nu ne mai intelegem, sa nu mai ajungem la nici un rezultat si interesul C.D.ului era luxat. am inteles acest lucru. Forta partidului va ramane si dupa alegerile pe care speram ca le vom castiga, urmand ca aceasta forta pe care noi o avem – si o vom demonstra – sa aduca o crestere a partidului si o impunere de sine statatoare pe esichierul politic. Deci, cam astea ar fi avantajele si dezavantajele.
O. Andronic: Care ar fi fost alternativa P.N.L.-C.D.-ului in cazul in care ar fi parasit Conventia?
L. Negoita: Va spun foarte sincer: au fost doua consilii nationale, unul pe 28 iulie si altul acum cateva zile. Si la Consiliul National din 28 iulie s-a pus problema daca vom pleca din Conventia Democratica. Discutiile au fost si pro si contra. in urma votului, 30 de delegati au votat pentru ramanerea in Conventie, 19 pentru plecarea in a.N.L. Daca a existat un moment de cumpana in viata acestui partid, sa zicem ca ar fi fost acesta din 28 iulie. anumiti oameni din partidul nostru, nemultumiti de rezultatul votului, au incercat sa repuna pe tapet aceasta chestiune. Iar in cuvantul meu, pe care l-am avut la Consiliul National, pentru ca sunt si presedinte al Organizatiei de Tineret, am spus ca nu se poate sa punem in cumpana viata acestui partid din saptamana in saptamana. Deja campania a fost demarata, electoratul se uita, noi nu putem sa nu avem o atitudine politica clara. S-a supus la vot, asta este vointa, 10-15 parlamentari cati avem, cu acestia mergem inainte.
P. Ghitiu: Cred ca, de fapt, principalul avantaj pe care fiecare dintre noi l-a obtinut in aceste aliante este ca, in felul acesta, suntem mai siguri ca putem infaptui ceea ce se intrevede din ultimele sondaje, adica schimbarea. alternativa nu a aparut ca sa faca politica. Trebuie sa va spun ca peste 90 la suta din cei care sunt in alternativa si care sunt acum vreo 12.000, sunt oameni care nu au facut politica inainte. Noi am mers, in variantele pe care le-am discutat, inaintea aderarii la Conventie; am spus ca au fost oferte din partea U.S.D.-ului si ale a.N.L.-ului, dar am exclus aproape cu desavarsire pe ideea de a nu merge singuri. Principala problema pe care ne-am pus-o: daca mergem singuri ?!
O. Andronic: Domnule antohi, prin intrarea in Uniunea Nationala de Centru, P.D.a.R. depaseste limitele esantionului traditional care este compus din intelectualitatea agricola, cu oameni angrenati, in special, in aceasta zona. Cum o sa reusiti sa va adaptati mesajul electoral la noii veniti?
Ghe. Antohi: in general, punem mare pret pe lucrurile care ne atrag. Deci, asa cum spuneau si colegii, sunt discutii indelungate cu o seama intreaga de puncte de vedere. Punand pret pe ceea ce reprezinta obiectivul comun al Uniunii – si fara sa abandonam in nici un mod principalele noastre obiective din programul nostru politic de guvernare, a fost, as spune surprinzatoare pozitia corecta a celor mai multi dintre presedintii Filialelor judetene, atat in Consiliul National, cat si in Comitetul Director, in legatura cu realizarea acestei Uniuni de Centru. Mentionam, la inceput, ca avem, in acelasi timp, foarte multe lucruri convergente, atat din punctul de vedere al obiectivelor, cat si al modalitatilor de infaptuire a acestora. in fond, nici nu cred ca Partidul Umanist din Romania gasea un mai bun aliat decat Partidul Democrat agrar - oamenii satelor, naturii, pamantului, care in tot ce fac nu au alta pozitie decat una umanista. acelasi lucru cred ca ne uneste si cu Miscarea Ecologista. Sa speram ca, dupa recentele schimbari care au avut loc in aceasta formatiune politica se vor consolida lucrurile si ca vom fi parteneri mai activi in interiorul acestei aliante. Cu atat mai mult cu cat si in respectiva alianta nu aveam obiective legate de alegerile locale si acolo ne propuneam activitati comune pentru alegerile parlamentare. ati intrebat cum o sa reusim sa apreciem care este contributia fiecaruia? in primul rand suma va fi reprezentata de contributia fiecarei parti. Pe liste vom participa proportional cu rezultatele care s-au obtinut in alegerile locale. Important este, si acest punct de vedere il sustinem toti trei, ca trecand peste cateva neintelegeri care vor fi la filialele judetene, sa gasim oameni reprezentativi, potriviti pentru tot ceea ce speram sa obtinem din aceasta schimbare. Contam enorm de mult pe acesti oameni care, in perioada anterioara au stat deoparte, oameni care au construit in viata lor enorm, in toate planurile, si care astazi pot si trebuie sa vina sa isi aduca o contributie la aceasta schimbare de care vorbim.
O. Andronic: Domnule Ghitiu, partidul dvs. este cel mai nou membru al C.D.R. as vrea sa precizati inca odata cu ce veniti dvs. la masa comuna a Conventiei. Care este mesajul propriu care doriti sa se faca auzit?
P. Ghitiu: Mesajul propriu noi l-am facut auzit chiar inainte de a intra in C.D.R. Mesajul este acela al Unitatii. Nu intrasem si inca nici nu se ivisera zorii acestei intrari in Conventia Democrata. in comunicate, in conferinte de presa am facut mereu apel la unitatea partidelor din Conventia Democratica, la lupta comuna pentru schimbare. Erau momente in care, P.N.L., P.N.L. – C.D. aveau niste probleme care rabufneau mai mult in afara si noi am cerut, in numele electoratului, ca aceste probleme sa fie rezolvate, ca liberalii sa se inteleaga cu liberalii, eventual sa si formeze un pol, un partid si multe alte lucruri de genul acesta. Deci, mesajul de baza pe care l-am avut, de la inceput, a fost cel al unitatii opozitiei democratice. Numai astfel putem schimba.
O. Andronic: Domnule Negoita, asa cum spuneati si dvs., balanta Conventiei si o posibila alta alianta au fost de natura sa deruteze putin electoratul. Sunteti convins, ca in situatia aceasta, in care polul liberal ramane faramitat, contribuiti la intarirea lui prin ramanerea in Conventie? E un al doilea pas pe care, va rog sa il aveti in vedere.
L. Negoita: in discutiile pe care noi le-am avut, asa cum ati spus, in punerea in balanta in interiorul partidului nostru, daca ramanem in continuare in Conventia Democratica, daca mergem spre alta alianta, la un moment dat, cei care doreau plecarea din Conventie catre a.N.L., sustineau – exact ceea ce ati spus si dvs. - polul liberal mare trebuie sa se formeze odata. Vorbim de o Uniune Liberala, dar tot nu ne hotaram. Sunt doua mari partide liberale in interiorul Conventiei, iar celelalte partide liberale in afara ei. Iata un prilej – era, dealtfel, un fel de capcana. Nu putem sa discutam acum de un pol liberal solid si sanatos in afara Conventiei. Si atunci nici nu s-a mai pus problema. Pentru ca Partidul National Liberal a fost un partid mare in aceasta tara, toata lumea stie ce a creat acest partid prin varfurile sale – Bratienii – si nu putem sa ramanem in aceasta situatie destul de nefavorabila liberalismului. E adevarat, am suferit datorita unor interese dar, speram ca in continuare ne vom putea coagula intr-o miscare liberala sanatoasa. Daca este sa fac referire la mesajul pe care l-ar transmite P.N.L. – C.D. din interiorul Conventiei este foarte important si electoratul trebuie sa stie lucrul asta. Daca exista un port-drapel in interiorul Conventiei Democratice, fiindca nu exista loc de compromis cu cei care au guvernat pana acum, partidul liberal este acela care se va face port-stindardul acestui deziderat.
O. Andronic: Ne ramane timp pentru un ultim tur. V-as propune urmatoarea chestiune: o data hopul electoral trecut, considerati ca este necesar sa ramaneti pe baricadele acestor aliante, sau sa va continuati drumul propriu?
Ghe. Antohi: Fara indoiala ca vom ramane in aceasta alianta. Dealtfel, prin protocolul semnat de presedintii celor trei partide, se mentioneaza ca aceasta alianta va functiona pana la urmatoarele alegeri parlamentare. asa cum mentionam, intre obiectivele pe care ni le-am propus au fost incluse cele de sprijinire a primarilor, a consilierilor celor trei formatiuni, ca sa nu mai vorbim de sprijinul parlamentar necesar si, eventual, de cel guvernamental. Deci, cu siguranta, ramanem in aceasta alianta pana la urmatoarele alegeri parlamentare. Poate ca viata, timpul, intelepciunea celor care formeaza conducerea celor trei formatiuni vor gasi chiar un alt mod de functionare al acestor trei formatiuni.
P. Ghitiu: Dupa alegeri, lucrurile nu se termina, de abia incep. Trebuie facuta guvernarea, noi suntem convinsi ca vom prelua aceasta grea sarcina. Guvernarea nu inseamna numai ministri, inseamna peste 11.000 de posturi in administratie, de la Guvern pana la administratia locala. in masura in care aliantele s-ar distruge, nu vad cum s-ar mai putea reusi sa se faca o administratie benefica pentru tara. “alternativa Romaniei” are ca gand si ca dorinta ramanerea in Conventie si ca, aceasta Conventie in care a intrat sa continue sa existe. Nu numai atat, dar sa se si intareasca. Nu in sensul unei integrari. alternativa isi va continua drumul propriu, se va intari, dar alianta trebuie sa ramana pentru ca, dupa alegeri, sa poata sa-si asume sarcina grea a guvernarii. asa ca noi suntem pentru o conlucrare pentru inca, cel putin, patru ani.
Ghe. Antohi: Daca imi pemiteti, as impartasi o experienta a Partidului Democrat agrar din Romania, care a trecut prin acest exercitiu. as vrea sa va spun ca aliantele se constituie si isi propun foarte multe lucruri frumoase inainte de alegeri si ca sunt mult mai greu de continuat dupa alegeri, in aceeasi atmosfera, in aceeasi intelegere.
L. Negoita: Din cele spuse aici, cu siguranta Conventia Democrata nu se va transforma in partid politic, dar o conlucrare in viitoarea legislatura va trebui sa existe, pentru ca aceasta oferta este facuta de aceasta alianta politica si va trebui sa conlucram, urmand ca partidele componente sa-si dezvolte propria structura cat mai bine, sa devina partide cat mai solide si sanatoase, cu o oferta politica credibila pentru fiecare in parte. Referitor la ceea ce s-a spus adineauri, sigur ca atunci cand se constituie aliantele politice, inainte par mai frumoase, urmand ca, dupa aceea lucrurile sa nu mai stea chiar asa. as dori sa dau un exemplu in sprijinul Conventiei Democratice: iata ca au fost castigate alegerile locale atat aici, cat si in tara si iata ca treaba a demarat. Citeam intr-un ziar, de curand, ca au fost stranse circa 360 de tone de gunoi, deci, iata ca se lucreaza. Contractul cu Romania si cu bucurestenii sunt lucruri clare, care trebuie respectate.
P. Ghitiu : as vrea sa fac o mica atenuare a ultimelor lucruri spuse de dl Negoita. N-as spune ca sunt inca 30 sau 40 la suta care nu inteleg. am putea spune ca acestia sunt cei pe care nu i-am convins. Si n-am reusit, pentru ca nu s-au facut tocmai acele lucruri care erau necesare. Cota Conventiei a crescut foarte mult acum - doar cu procentul pe care l-au castigat - la primari, prin ceea ce au facut. Oamenii au vazut ca cei care au fost alesi s-au apucat de treaba.
Ghe. Antohi: Conteaza foarte omul – cu calitatile lui, cu puterea, cu daruirea lui. Pentru ca nu este nici un fel de avantaj sa detii o functie publica, daca vrei sa o faci cu responsabilitate
 

<< ADDENDA - Partide in campanie ||| ADDENDA - Aliante in campanie (19 aug 1996) >>
| | Citiri: 5012 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO