* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Cuprins

Introducere
Cuvânt înainte

I Preliminariile
   Clasa mijlocie are de aparat ...
   Nici o personalitate politica ...
   Toate partidele isi fac un titlu de glorie ...
   Intr-o campanie electorala seful echipei ...
   Calitatea de intelectual ...
   Vocea sefilor de campanie ...
   Campania electorala intre ...
II Primul tur - Candidatii se prezinta
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Gyorgy Frunda
   Adrian Paunescu
   Nicolae Manolescu
   Tudor Mohora
   Petre Roman
   Emil Constantinescu
   Ion Iliescu
   ANALIZE
III Turul al doilea - Fata-n fata cu telescpectatorii
   Ioan Pop de Popa
   Niculae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
   Emil Constantinescu
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   ANALIZE
IV Turul al treilea - Fata-n fata cu contracandidatii
   Emil Constantinescu
   Ioan Pop de Popa
   Corneliu Vadim Tudor
   Tudor Mohora
   Gyorgy Frunda
   Nicolae Manolescu
   Petre Roman
   Ion Iliescu
Bilanţuri, comentarii, premii
Statistica si politica
Faza finală
   "Finala Mare"
   "Finala Mica"
Dialoguri Post-electorale
   Noaptea legislativelor
   Cui dam voturile din turul 2?
   PRM trage concluzii
   PD Satisfactie bine temperata
   CDR - Euforia victoriei
Super finala turneului
   Ion Iliescu - Emil Constantinescu
Ziua Z
   Amintiri din viitor
ADDENDA
   Partide in campanie
   Partide in campanie (30 aug 1996)
   Aliante in campanie (19 aug 1996)
   Aliante in campanie (26 aug 1996)
   Radu Campeanu
   Gheorghe Funar
   Guvernul Presei Independente
   Rezultatele Turul 1
   Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale
   Regulamente de organizare si desfasurare a "Turneului candidatilor"
   Corespondente
   Un sondaj intarziat
 
Cuvant dupa

 

Carte/Capitol/Subcapitol: ADDENDA - Gheorghe Funar

Gheorghe Funar:
Romanii isi vor alege de data aceasta un presedinte roman, si nu un cetatean roman!!
31 OCTOMBRIE 1996

O. Andronic: Dle Funar, sunteti un veteran pentru actuala runda.
G. Funar: Veteran este dl Iliescu, eu cu dl E. Constantinescu am participat doar la runda din 1992, atunci mi-am facut ucenicia in acest domeniu, am invatat foarte multe lucruri bune din organizarea, desfasurarea unei campanii prezidentiale, iar de atunci fac campanie prezidentiala pentru cursa din acest an.
O. Andronic: Deci ati inceput-o, contrar reglementarilor C.N.a.-ului, de acum patru ani. Sa nu fiti tras la raspundere.
G. Funar: Nu pot fi tras la raspundere pentru ca m-am axat pe fapte. am cautat sa-i conving pe clujeni si pe toti romanii din toata tara ca ceea ce am promis am facut si chiar am fãcut mai mult decat am promis, asa cum cunoateti, la 1 iunie clujenii m-au reales din primul tur de scrutin primar al Municipiului Cluj-Napoca. Lãsand la o parte optiunea politicã, oamenii au constatat cã sunt un bun gospodar. am ajuns in foarte multe orase, judete si oamenii mi-au spus vrem si noi ceea ce ati fãcut la Cluj-Napoca sã vedem in toatã tara.
O. Andronic: ati spus “romanii din toatã tara”, inseamnã asta cã aveti ceva cu ungurii?
G. Funar: Nu cu ungurii din Romania. Inclusiv gazetarii nu inteleg aceastã afirmatie, noi gresim ca romani sustinand cã avem unguri in Romania; ungurii existã in Ungaria, asa cum stiti in Franta existã numai francezi s.a.m.d. Numai noi, romanii gresim spunand cã sunt unguri in Romania. Unii dintre ei sunt cetãteni romani, apartin etniei maghiare, au aceleasi drepturi, aceleasi libertãti, indatoriri.
O. Andronic: Sã insemne asta cã drumul unitãtii nationale este deschis inclusiv romanilor de origine maghiarã?
G. Funar: Sigur avem in P.U.N.R. romani de etnie maghiarã, unii dintre ei m-au insotit si in campanie in diverse judete, pe urmã ne-am intalnit si au fost cu noi si ieri in judetele Harghita si Covasna.
O. Andronic: au venit vesti contradictorii de acolo. Ce s-a intamplat in Harghita? Chiar era pusã sub semnul intrebãrii prezenta dvs. la aceastã emisiune.
G. Funar: am avut intalniri foarte frumoase cu cetãtenii din aceste judete, foarte multã lume a participat cu mult interes la aceste intalniri. am aflat cu regret cã marea majoritate a candidatilor in cursa prezidentialã au ocolit judetele Covasna si Harghita. Ce pãcat cã nu au ajuns acolo sã vadã cum este deja aplicat Tratatul romano-ungar, respectiv Dictatul de la Timisoara. Eu am avut plãcerea sã mã reintalnesc cu locuitorii celor douã judete. Ce s-a intamplat? in jurul orei 15.00, deplasandu-ne spre Miercurea-Ciuc, in apropierea localitãtii Dãnesti, coloana noastrã oficialã care avea o masinã de politie in fatã, alta in spate, zece masini eram in total, la mijlocul coloanei se afla masina P.U.N.R.-ului -o Dacie Break albastrã cu drapelele tricolore pe ea si cu o statie de amplificare. in sens opus circulau multe masini. La semnalele politiei toatã lumea reducea viteza, deci ne desfãsuram cursa in mod normal. La un moment dat, pe o portiune in linie dreaptã, pe sosea uscatã, ziua la amiazã, vizibilitate excelentã a apãrut un cetãtean cu o Dacie crem a virat brusc in masina noastrã. Din ciocnirea celor douã masini, Dacia break s-a rotit in aer si a plonjat intr-un sant de vreo trei-patru metri si era cu rotile in sus. Imediat am oprit coloana, am pus toti mana si am intors masina pe roti. Bunul Dumnezeu a fãcut ca cei trei membri din aceastã masinã sã scape teferi. Masina era zdrobitã. Cel care a fost imediat retinut este un roman de etnie maghiarã, Baro K. Dupã pãrerea mea si din ceea ce mi-au relatat colegii care erau in spate a fãcut intentionat aceastã manevrã, crezand cã eu sunt in masina respectivã. am impresia cã este un sinucigas udemerist care a primit misiunea ca sã ne facã rãu.
O. Andronic: Ce v-a determinat sã candidati la functia pentru presedintie? aveti o functie comodã, lumea vã stie, vã apreciazã, ati castigat usor noul mandat, de ce v-ati bãgat in viesparul acesta?
G. Funar: in functia de primar eu lucrez zilnic de dimineatã panã seara, panã pe la orele 21.00. De multe ori sunt ocupat si sambãta si duminica pentru a rezolva impreunã cu colaboratorii numeroasele problemele pe care le are orasul. am fost angrenat in aceastã cursã prezidentialã si de data aceasta sunt decis sã castig. Spre surprinderea celor care ne urmãresc, fac aceastã afirmatie si am suficiente motive sã-i conving si pe dansii cã …
O. Andronic: Desi sondajele de opinie nu aratã cã ati avea …
G. Funar: Sondajele de opinie sunt false, sunt plãtite de altii ca sã-i imbete cu apã rece si veti constata si dvs. cã romanii isi vor alege de data aceasta un presedinte roman, si nu un cetãtean roman cum au avut panã acum. Eu am constatat cã cei care au fost desemnati de partide politice sau fie independenti pentru functia prezidentialã sunt oameni nepotriviti pentru o asemenea candidaturã. Personal mã simt jignit de faptul cã am colegi de competitie, trei dintre ei care sunt trãdãtori de tarã, altii criminali. Eu sunt trist din acest punct de vedere si nu cred cã neamul romanesc meritã aceastã tragi-comedie cu 16 candidati, incat sã nu poatã avea loc o dezbatere intre ei, sã nu poatã alegãtorii sã-i cunoascã pe candidati, doar un pas ati fãcut dvs. cu “Turneul candidatilor”. in rest, este o nouã incercare de a pãcãli electoratul romanesc de cãtre cei care poartã trandafiri. acum se mai incearcã si o altã variantã care este tot proastã dupã pãrerea mea - schimbarea intre trandafiri cu cei cu … , respectiv cei cu cheia in …. Deplasadu-mã in aproape toate judetele tãrii, nu cred cã romanii vor mai putea fi pãcãliti. S-au sãturat de sãrãcie si vor sã aibã in fruntea lor un om care poate sã ia taurul de coarne si sã facã treabã pentru neam si tarã.
O. Andronic: Ce intelegeti prin a lua taurul de coarne?
G. Funar: in primul rand este necesar sã ajungã presedinte de tarã un om care poate face ordine, care poate simti aceastã inaltã functie de presedinte al Romaniei, un om decis sã respecte Constitutia, sã vegheze la respectarea libertãtilor si a drepturilor cetãtenilor, sã-i facã pe toti romanii sã priceapã cã au si indatoriri pe care trebuie sã le respecte, un om care sã facã ordine in tarã. Pentru cã ceea ce am constatat acum la noi in tarã nu este firesc la noi, la romani.
O. Andronic: Domnule Funar, care sunt argumentele cu care partidul dvs. va incerca sã-i convingã pe alegãtori de aceste adevãruri pe care le-ati rostit?
G. Funar: Eu am cateva motivatii ale optimismului pe care l-am afisat la inceputul acestei emisiuni. in primul rand, romanii s-au convins cã sunt un om al faptelor. Ceea ce promit fac. Si, din pãcate, nici unul din candidatii la presedintie nu poate sã vinã sã facã acelasi lucru. Si eu regret cã ceilalti nu vin sã spunã ce au fãcut: da, am participat la alegeri, am fost ales si am fãcut asta sau asta. Sau nu am intrat in Guvern sau in Parlament, de ce oare? am fost rectorul Universitãtii Bucuresti. am fãcut vreun cãmin studentesc? Nu. De ce nu am fãcut? in perioada cand dl Emil Constantinescu a fost rectorul rectorilor din Romania s-au infiintat si au functionat ilegal o multime de facultãti private. Dacã dansul a admis incãlcarea legii, cum va putea - dacã, Doamne fereste, va fi ales presedinte - sã conducã o tarã? Ce se intamplã cu cãminele studentesti si ce s-a intamplat cat dl E. Constantinescu a fost rectorul Universitãtii: droguri, prostitutie, crime s.a.m.d. Dacã dansul la o scarã redusã nu a putut sã instituie legea, nu va putea face in toatã tara.
O. Andronic: Care dintre contra-candidatii dvs. credeti cã ar reusi sã facã ceva?
G. Funar: Dintre primii trei care apar in sondajele de opinie, nici unul. Din urmãtorii nu au dovedit panã acum. Spuneam cã, fatã de primii trei din sondajele de opinie, eu am atu-ul faptelor, iar pe ceilalti 15 colegi de competitie ii las in urmã detasat in privinta ofertei electorale. O ofertã cum am prezentat eu cu 100 de obiective, nici unul nu a reusit sã o prezinte, fie cã nu sunt in stare sã vinã cu asemenea oferte, fie cã unii dintre ei nu pot sustine asemenea puncte si sã le realizeze, iar altii care sunt datori strãinãtãtii, vanduti la strãini incã de cand au luat puterea de stat in decembrie, nu le permit stãpanii lor din afarã sã abordeze asemenea subiecte.
O. Andronic: Din aceste 100 de obiective care credeti cã sunt primele trei, cele mai importante?
G. Funar: Lãsati-mi vreo zece minute. Nu cred cã asa cum gazetarii obisnuiesc sã spunã: primele trei. Permiteti-mi la vreo zece sã fac referire. Ne-am propus sã stopãm actuala perioadã de prãbusire a tãrii, o prãbusire care se desfãsoarã prin noi insine si in mod legal. Dorim sã instaurãm in Romania domnia legii, sã fie respectate Constitutia si legile statului roman, sã readucem in fata viitorului Parlament si Constitutia si unele acte normative in ultimii sapte ani si altele, dinainte de ‘89, Constitutia pentru a fi revizuite alte legi pentru a fi indreptate, apoi sã deblocãm economia, vom sustine din bugetul statului roman si printr-o altã politicã a Bãncii Nationale si a altor bãnci de stat si private relansarea activitãtii de investitii. in domeniul politicii de creditare vom cobori nivelul dobanzilor, de la unu panã la maxim cinci la sutã, vom crea numeroase locuri de muncã si, practic vrem sã supunem atentiei viitorilor parlamentari o modifcare a art. 38 din actuala Constitutie, in sensul de a stabili obligatia statului roman de a asigura locuri de muncã pentru toti cetãtenii sãi. Nu cred cã este firesc ca in Romania sã fie peste un milion si jumãtate de someri, marea lor majoritate sunt femei si tineri. Noi le vom da posibilitatea romanilor ca anul viitor sã fie toti incadrati in muncã in prima parte a anului viitor, iar absolventii care vor termina facultãtile, le vom asigura repartitia. asa cum am fãcut anul acesta la Facultatea de agronomie unde sunt si eu cadru didactic. Toti absolventii au primit repartitie. apoi, vom construi locuinte, case in conditii extraordinar de avantajoase si in maxim patru ani am rezolvat problema locuintelor in toatã tara. Ne-am propus ca in maxim doi ani de zile sã rezolvãm problema cazãrii tuturor studentilor. Sã construim cãmine studentesti, garsoniere pentru ei si in doi ani am rezolvat acest calvar al studentilor, al cazãrilor, al chiriilor s.a.m.d. Ne-am mai propus sã sprijinim stalpii societãtii romanesti si consolidarea acestora, care au fost neglijati in ultimii sapte ani de zile. Mã refer la scoalã si slujitorii scolii, asigurand conditii normale de desfãsurare a activitãtilor in invãtãmant si vom pune capãt politicii din ultimii sapte ani care s-a materializat in cresterea numãrului de analfabeti, in Romania nu avem voie sã-i lãsãm pe copii sã nu meargã la scoalã, cum am intalnit in foarte multe localitãti ale tãrii, pãrinti care s-au plans cã nu-si pot tine copiii la scoalã. Nu avem nevoie de o asemenea epocã sã mai continue patru ani. apoi, vom asigura un alt nivel al salariilor pentru toti functionarii publici, inclusiv dascãlii, vom consolida biserica si pe slujitorii bisericii, vom asigura fonduri din bugetul statului roman pentru inãltarea de biserici si mãnãstiri. De asemenea, un alt nivel de salarizare pentru slujitorii bisericii. Panã acum a fost foarte slab sustinutã biserica datoritã faptului cã am avut in fruntea tãrii si mai avem cateva zile un liber-cugetãtor. Dacã, tot asa, Doamne fereste, vine Petre Roman la conducere, a cãrei religie nu este cunoscutã, biserica riscã sã rãmanã in aceeasi situatie. apoi, vom sprijini foarte mult armata, intelegand aici si pe cei care lucreazã in Ministerul apãrãrii Nationale, in Ministerul de Interne, in S.R.I. Vom repune pe picioare intreaga industrie specialã de apãrare a tãrii care este acum practic pusã pe butuci. Vom dota armata romanã cu tot ce este necesar pentru a apãra oricand este nevoie tara. Ne-am propus, sã alocãm, pe langã ceea ce producem in tarã, incã un miliard de dolari in fiecare an, pentru inzestrarea armatei Romane cu tehnicã modernã, astfel incat sã apropiem nivelul de dotare a armatei cu tot ceea ce existã in armatele tãrilor membre ale NaTO. De asemenea, vom asigura fonduri insemnate pentru buna desfãsurare a activitãtii Primãriei. Respectiv, avem un program extrem de amplu care se va materializa in construirea de drumuri si trotuare in toate localitãtile tãrii. am fost asearã, de pildã, in satul Valea Mare din judetul Covasna unde, dupã ce am iesit de pe soseaua nationalã, am mers pe un drum judetean plin de gropi, am ajuns in sat unde cu cizme de cauciuc se putea circula pe strada principalã. Nu e posibil asa ceva! Este necesar sã facem drumuri si trotuare in toate localitãtile Romaniei, urmand ca in patru ani de zile sã introducem gazul metan in casa fiecãrui cetãtean, apã curentã in case, vom extinde foarte mult reteaua de telefonie si in maxim patru ani de zile fiecare roman va avea telefon. Vom da posibilitatea romanilor sã urmãreascã televiziune pentru cã am constatat cã in multe regiuni ale tãrii nu prind nici canalul 1 de televiziune. Permiteti-mi sã mai fac referire la un obiectiv extrem de insemnat. Ne-am propus ca inainte de anul 2000 sã reunificãm teritoriul Romaniei si sã trãim intr-o singurã Romanie mare.
O. Andronic: Toate bune si frumoase si cred cã inimile telespectatorilor tresaltã de bucurie, dar va reveni obsedant o intrebare: cu ce bani?
G. Funar: Bani avem, totul este sã vrem sã ii avem si sã stim sã-i valorificãm. ii putem produce numai prin muncã, altfel nu ne dã nimeni de pomanã. Oamenii nu vor vota postere. L-am vãzut pe Emil Constantinescu intr-un poster cu mana intinsã si mi-am zis cere de pe acum pomanã cand incã este in campania electoralã. Zilele trecute l-am vãzut intr-un poster, arãtand cu degetul. Este trist, un profesor universitar arãtand cu degetul si ne spune nouã, romanilor “cheia este la tine”. adicã noi, romanii suntem incuiati? apropo, o altã ofertã pe care o avem vizeazã mentinerea tineretii si a vigorii neamului romanesc. Pe langã asigurarea de locuri de muncã si de locuinte pentru tineri, vom sprijini substantial mamele care vor avea copii. Mamele care vor avea de la trei copii in sus, vor beneficia de o indemnizatie de 500.000 de lei ca sã poatã sta acasã, sã-si creascã copiii.
O. Andronic: Credeti cã indelunga participare la guvernare alãturi de P.D.S.R. va crea un inconvenient electoral pentru partidul dvs. si pentru dvs. personal, in aceste alegeri?
G. Funar: O oarecare influentã negativã va fi, datoritã neintelegerii problemei. Orice partid politic are ca scop sã intre la putere. Noi, cu zece la sutã reprezentare parlamentarã am intrat la putere si am dovedit ce putem face. Dãm exemplu, pe cel mai bun ministru al agriculturii din ultimii sapte ani, Valeriu Tabãrã. S-a obtinut cea mai bunã productie industrialã. acum insã, cand este un ministru pedeserist la agriculturã nu se gãseste motorinã, nu este sãmantã, ingrãsãminte. Noi am dovedit cã avem oameni buni, competenti. Nici unul din peuneristi nu am fost gãsiti nicãieri implicati in acte de coruptie, nici in procese penale. Culmea este cã cei care au pus bazele si au intretinut coruptia in Romania sunt in cursa prezidentialã. Ion Ilici Iliescu si Petre Roman sunt doi trãdãtori, doi criminali. Petre Roman a mai furat din visteria statului roman 2,5 miliarde de dolari. Nu are nici un document justificativ si se aflã in cursa prezidenatilã. acum Petre Roman este deputat si a fost prezent in patru ani sapte zile la Parlament; a luat 76 de milioane de lei salariu, pentru cã este scutit de impozite pentru cã este revolutionar, are pe constiintã si el si Ion Ilici Iliescu 946 de morti, zeci de mii de rãniti, sunt criminali si sondajele de opinie ii trec pe primele locuri. Frati romani, treziti-vã si scuturati trandafiri la 3 noiembrie!
O. Andronic: Vã multumesc pentru interviul pe care mi l-ati acordat, vã doresc rãbdare in lungul maraton care vã asteaptã la TVR imediat dupã aceastã discutie si succes in cursa prezidentialã.
G. Funar: Vã multumesc si sã sperãm cã bunul Dumnezeu va da gandul cel bun sla toti romanii si cã, dupã 3 noiembrie vom avea un presedinte care sã rezolve problemele neamului romanesc si pentru Romania.

<< ADDENDA - Radu Campeanu ||| ADDENDA - Guvernul Presei Independente >>
| | Citiri: 3814 |

 
Copyright © 2005 - 2016 - Editura AlegRO