* Prima pagină * Căutare * Contact *
 

„A” de la Andronic




Paginator cuprins carte: < 1 2 3 >


Fiind familiarizat și savurându-le de multă vreme, aș putea spune că mai toate caricaturile lui Ando sunt ca niște poeme grafice care vorbesc adesea mai mult decât un eseu. Talentul înnăscut și pasiunea pentru desenul cu tâlc i-au antrenat lui Ando un acut simț al observației, pe care îl îmbracă adesea într-o figură uneori tăcută, alteori de-a dreptul morocănoasă, însă mai mereu brăzdată de câte o replică ori de câte un gest, care nu pot fi altfel decât de duh, stârnind, deopotrivă, hohote de râs și îndemn la reflecție.
În exercițiul său debordant de jurnalist complet, Octavian Andronic și-a însoțit întotdeauna harul pentru linii și peniță cu talentul pentru cuvinte și metaforă. Așa se face că dimensiunea creației de grafică artistică a lui Octavian Andronic și-a găsit întotdeauna o completare în dimensiunea publicistică a scrierilor sale.
Prin cartea de față, Ando aduce sub ochii cititorilor o mică parte din creația sa jurnalistică, pe care, de peste un deceniu, o pune în pagină, zi de zi, fie pe jurnalul său electronic, fie în cotidianele care-i găzduiesc diferitele rubrici. S-a mai întâmplat în publicistica noastră contemporană ca jurnaliști valoroși să-și adune între coperțile unor cărți editorialele ori tabletele răspândite vreme de mai mulți ani prin paginile diferitelor jurnale. Octavian Andronic nu se rezumă, însă, la banalitatea unui asemenea demers, nemulțumindu-se cu o simplă „colectare” a unor texte scrise și publicate în diverse locuri, vreme de mai mulți ani de zile. Printre miile de articole pe care le-a semnat în ultimii ani, el a căutat un sens, o idee, un fir călăuzitor pentru acelea pe care a dorit să le adune într-o carte. Și ce putea fi mai tentant pentru un jurnalist cu un simț al polemicii atât de ascuțit decât să reunească într-un volum toate articolele în care a scris numai despre personajul politic cel mai contrariant al acestei perioade, nimeni altul decât încă șeful statului român?
Câteva observații se impun în legătură cu acest gest editorial al lui Ando. În primul rând, se cuvine de subliniat temeritatea sa – ca să nu-i spunem mai mult! – de a aduna într-o carte numai articole despre Traian Băsescu, într-o perioadă în care destinul politic viitor al acestuia nu este deloc clar și în care posibila sa realegere în fruntea statului este de înțeles că nu va fi deloc confortabilă – din nou, ca să nu spun mai mult! – pentru oponenții săi de mai mică sau mai mare amplitudine. Asumându-și o asemenea carte, tocmai în această perioadă – și cu scopul mărturisit de a o face publică în plină campanie electorală –, Octavian Andronic dovedește acea trăsătură esențială fără de care gazetăria autentică ar fi imposibilă, pe care o invoca și bătrânul Caragiale și care se cheamă, simplu, caracter. Nepunând sub preș și neștergând din colecții tot ce a scris critic, ironic, sarcastic despre Traian Băsescu, prietenul Octavian Andronic dovedește același caracter pe care, de pildă, l-a manifestat și în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, când a transformat fosta „Informație a Bucureștiului” în prima ediție a ziarului „Libertatea”, apărută pe piață la ora 12, adică atunci când încă se afla în aer elicopterul cu soții Ceaușescu – și care pe prima pagină avea un editorial intitulat „Victorie!”, semnat de regretatul Stelian Moțiu!




Cuprins carte "B de la Basescu"




| | Citiri: 8835 |
 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO