* Prima pagină * Căutare * Contact *
 

Sapte zile - 2019


[pdf] Citeste cartea on-line

Sapte zile 2019Cuvânt înainte...... 

Această a șaptea ediție a retrospectivei anuale ȘAPTEZILE, structurată pe baza recenziilor săptămânale ale celor mai importante evenimente (mai puține) și declarații (mult mai multe) contribuie, cred și sper, la oferirea unei imagini cât de cât obiective (într-o zonă a subiectivismului activ) a parcursului care constituie fragmentul de istorie al vremurilor contemporane.

Poate că unii dintre lectorii site-ului Agenției independente de presă AMOS News s-au întrebat și se întreabă de ce am optat pentru această variantă hebdomadară de consemnare, când mult mai la îndemână ar fi fost cea diurnă, deja cuprinsă în fluxurile de știri?

Un răspuns posibil ar fi acela că de la distanța celor șapte zile se poate discerne mult mai ușor între ceea ce este, sau poate să pară important și ceea ce nu. Nici cronicarii la vremea lor nu compuneau un jurnal de fapte consemnate zilnic, ci lăsau un interval în care acestea să se sedimenteze și să dea la iveală ceea ce era cu adevărat demn de consemnat.

Ne-am călăuzit după acest principiu și credem că a fost o decizie inspirată. Reluând lectura volumelor precedente (am adoptat acest sistem din anul 2013) se poate lesne constata care este procentul de fapte cu semnificație și cât cântărește balastul informațional, cu limpedea preponderență a primei  categorii, ce poate constitui oricând baza scrierii unui capitol de istorie contemporană, mai ales în condițiile delicate în care la rândul nostru suntem încă contemporani cu aceasta.

Într-un fel, serialul ȘAPTEZILE continuă, după o pauză de trei ani, un altul: „Cronologia comentată a mileniului III” - o colecție de 11 volume care grupează editoriale scrise și publicate zi de zi în intervalul 2000 - 2010. Înclin să cred, cu toată modestia de rigoare, că cele două colecții vor putea fi de folos istoricilor care vor dori să se documenteze cât mai complex cu putință înainte de a purcede la fixarea în tiparele academice ale domeniului perioada analizată și definită.

Octavian ANDRONIC 
Colaboratorii

 
| | Citiri: 233 |
 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO