* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Finalele - Finala cu primarul in exercitiu

Finala cu primarul in exercitiu
(30 mai 1996)

Bucurestiul: un oras scump in care se traieste prost!


ALEXANDRU ATHANASIU (P.A.C.)

VICTOR CIORBEA (C.D.R.)

MIHAI ERBASU (P.S.M.)

DINU PATRICIU (PL '93)

DORU VIOREL URSU (IND.)

ANTON VATASESCU (U.S.D.)

CRIN HALAICU (Primar General in exercitiu)
 

O. Andronic: Simati telespectatori, bun-gasit la ultima runda a Turneului Candidatilor. Este cea de a doua finala care reuneste pe cei sase dintre cei mai bine plasati (in acceptia publica) dintre candidati: Acestia sunt domnii: Al. Athanasiu, V. Ciorbea, M. Erbasu, D. Patriciu, D.V.Ursu si A. Vatasescu. In runda de astazi, ultima dintre cele 11 programate si transmise de Antena 1 in aceasta campanie electorala, as vrea sa vi-l prezint pe primarul in exercitiu al Capitalei, care a avut bunavointa sa raspunda acestei invitatii, fiind prezent alaturi de noi in studio. Veti putea afla mai exact care sunt problemele de fond ale urbei si care este modelul de abordare pe care il propun candidatii. Dle Halaicu, tragand o linie sub cei patru ani in care ati condus Primaria, cred ca ati putea sa faceti o succinta prezentare a ceea ce credeti ca a reprezentat "mandatul Halaicu". O prezentare care sa permita invitatilor nostri sa-si expuna parerile si opiniile asupra acestei chestiuni. Aveti cuvantul.
C. Halaicu: Nu m-am gandit sa fac o prezentare. Din tot ce am auzit zilele acestea, pot sa spun ca pentru mine au ramas o serie de chestiuni nelamurite si banuiesc ca asa sunt si pentru telespectatori. Bineinteles ca eu nu am o lista, sa incep sa le enumar, si nici nu doresc asta. Pornind de la lucruri care sunt importante si care sunt pentru acest oras. In programul dumnealor e bine daca s-ar gasi o explicatie mai clara sau cel putin o clarificare macar - e vorba de groapa de gunoi, e vorba de un contract aprobat de Consiliul Municipal acum doua saptamani si pentru care am inteles ca.... Despre care dl Atanasiu afirma ca in studiul citat - gropile de gunoi care trebuiesc facute pana in 1999 vor avea un cost mult mai scazut decat contractul nostru cu firma care se ocupa. Astazi am luat studiul si eu sa ma lamuresc si eu, poate mi-a scapat ceva... aceasta cifra urmeaza sa fie determinata de conditiile... in schimb in Consiliul Municipal eu am propus 13 dolari pe tona, am avut ca model contractul pe care aceeas i firma l-a facut si la Constanta, unde costul este 14 dolari pe tona. Trebuie sa se stie un lucru: groapa de la Glina este in afara oricaror norme sanitare... nici nu poate avea un aviz sanitar in conditiile in care ea a fost realizata initial. Se poate intampla ca Bucurestiul sa nu mai aiba unde sa depuna gunoiul. Asta este bine sa fie discutat este si problema celor care vor veni la Primarie... daca nu-i adevarat imi cer scuze... A doua chestiune care vreau sa o arat este ca s-a vorbit foarte mult despre cresterea infrastructurii, numai ca nimeni nu a spus cum va reusi sa administreze bugetele pentru institutiile care lucreaza pe teritoriul orasului, si anume regia de apa canalizare, RENEL-ul, ROMTELECOM-ul, ale caror bugete nu sunt sub nici un fel supuse controlului municipalitatii, pentru ca sistemul care a functionat pana in 89... alta problema este problema institutionalizarii caldurii in oras, permanentul conflict care exista intre sediul local al RENEL-ului si regia care transporta caldura pentru ca populatia pe buna dreptate are un contract cu acestea... aceasta chestiune iar nu am putut sa o realizam, din pacate... o alta chestiune legata de investitiile in constructii, s-au construit foarte multe blocuri si vreau sa va spun ca in momentul de fata nu mai exista nici un fel de structura neterminata care sa apartina municipiului Bucuresti, cele care nu sunt terminate apartin altora decat administratiei locale. S-au vorbit multe... s-a vorbit de creditarea cu patrimoniul local, lucru care s-a scapat din vedere este ca, de fapt, nici o banca din Romania nu este in masura sa acorde credite pe termen lung chiar si cu orice garantie. O sa vedeti... totul se reduce la resursele din buget.
O. Andronic: Va multumesc, dle Halaicu. Va propun in continuare sa oferiti replici sau subiecte... Dle Atanasiu, aveti cuvantul.
A. Athanasiu: Eu am sa ma adresez direct si cu o problema extrem de precisa. Vreau sa-i spun dlui Halaicu cateva lucruri in aceste cateva minute pe care le am. De altfel, ati recunoscut aici ca acolo se fac lucrari in functie de suma care ar costa pentru gunoi, ceea ce am reprosat dvs ca primar ci si Consiliului Local a fost ca dupa ce s-a executat un studiu foarte serios, finantat, acum la sfarsit de mandat... eu stiu exact ce s-a discutat in Consiliu... dvs stiti programul meu din auzite. Nu spun ca dvs sunteti principalul vinovat dar cei care au votat - pentru ca nu s-au numarat exact voturile, a fost ceva asa... - eu am spus ca afecteaza buzunarul cetateanului, pe piata existau si alti potentiali, nu neaparat aceasta firma... apoi reprosul meu cel mai puternic care vi-l adresez este gunoiul... nu ati abordat doctrina partidului dvs... de exemplu aici ati facut o licitatie... care a eliminat concurenta... as dori sa ne spuneti de ce in repetate randuri ati procedat asa - care in nici un caz nu este formula partidului dvs. - si nu in avantajul cetateanului. Daca voi fi primar, in orice caz un asemenea contract cu primaria nu ar mai trebui sa existe... In final, as vrea sa va adresez o intrebare la fel de concreta cum ati pus-o si dvs. si anume: in numeroase randuri, candidatul Conventiei Democratice, dl V.Ciorbea s-a delimitat net, in numeroase randuri a spus ca nu are nimic - de a face cu echipa Halaicu, pe de alta parte dvs. intr-o emisiune la PRO TV, ati spus ca ati facut foarte multe lucruri... Intrebarea mea este: unde este adevarul?
O. Andronic: V-as propune sa adresati fiecare intrebarile, dupa care dl Halaicu sa raspunda. Are cuvantul dl Ciorbea...
V. Ciorbea: In primul rand as dori sa spun ca daca as fi primarul Bucurestiului in ceea ce priveste problema gropilor de gunoi mai intai as verifica corectitudinea licitatiei, si in functie de aceasta voi supune viitorului Consiliu Municipal viitoarea decizie, apoi Bucurestiul trebuie sa beneficieze de trei gropi ecologice care trebuie realizate in cel mai scurt timp, in ceea ce priveste corelarea intre regiile care sunt in subordinea municipalitatii si cele care sunt in subordinea regiilor aici nu sunt de acord cu dl Halaicu, intrucat potrivit reglementarilor in vigoare, exista o Comisie administrativa care ar trebui sa reuneasca primarul general, prefectul, sefii acestor regii... nu stiu daca asta functioneaza.... Aceasta comisie ar avea ca scop tocmai corelarea unui program comun pentru investitii. Al treilea aspect, problema caldurii, cred ca toata lumea ar dori ca sa se puna capat acestei dispute intre RADET si RENEL, solutia ar fi aceea a trecerii acestora in subordinea municipalitatii. Voi face demersu rile necesare.... Nu exista in prezent - spune dl Halaicu, o institutie bancara sau financiara care sa acorde astfel de investitii pe termen lung. De aceea, am creat un plan pentru o Banca Populara- pot fi mai multe - care a functionat si in perioada interbelica si care poate acorda astfel de credite pe termen lung; iar in privinta delimitarii am precizat in permanenta ca nu voi fi continuatorul echipei Halaicu si nu voi acoperi greselile facute de acesta.
O. Andronic: Va multumesc, dle Ciorbea. Dl Erbasu...
M. Erbasu: Nu vreau sa ma pierd in lucruri marunte, pentru astuparea gropilor vreau sa declar cateva lucruri esentiale. Eu nu sunt de acord ca gunoiul din Bucuresti sa ni-l adune altii. Eu sunt in special pentru a arde gunoaiele si a crea spatii pentru ele, a doua problema cea a corelarii lucrarilor asa cum a spus si dl Halaicu ea a rezistat si inainte de 1990, dupa aceea nu a mai rezistat sub nici un guvern si sub nici un primar de la primarie, asta trebuie rezolvata prin crearea unei Comisii in cadrul Primariei care sa se ocupe numai de crearea retelelor in Bucuresti, in al treilea rand vreau sa vorbesc despre caldura... aici este o lupta continua, ori sa se faca un contract in care sa se respecte clauzele ori - ar fi ideal... apoi investitiile de case... restul s-au format asociatii... cei care le-au preluat trebuie sa le termine... dar eu in program am un pasaj special pentru case... Si acum intrebarea mea: dl Halaicu este atacat si de Conventie si de opozitie. Eu vreau sa stiu - dansul mai face parte din Conventie?
O. Andronic: Va multumesc, dle Erbasu. Dl Patriciu...
D. Patriciu: Eu cred ca despre viitor ar trebui sa vorbim si nu despre trecut... S-au spus doua cuvinte foarte importante mai devreme, si anume cercurile vicioase. Ele sunt cauza ca orasul este cum este, scump si in care se traieste prost. Aceste cercuri vicioase nu au fost sparte in cei patru ani si de aceea continua. Este cerc vicios faptul ca cetateanul este victima unor regii care nu apartin toate unei coordonari conexe... Daca discutam si de alte cercuri vicioase - cel mai grav care a facut ca activitatile primariei sa fie paguboase... acest sistem din gestionarea primariei care nu poate aduce profituri, sub nici o forma. De aici falimentul in care orasul a intrat. Asocierea nu poate fi benefica decat pentru unul dintre parteneri. Iata o dovada concreta a acestui fapt: sunt sutele de structuri de blocuri si de fundatii neterminate, de spatii goale din acest oras. Ar fi trebuit vandute la preturi mici si oricum ar fi fost terminate mai repede. Dar este vorba de asocieri si in multe alte puncte. Ne interes eaza ca acest oras sa fie insanatosit cat mai repede... Sunt probleme care ar trebui imediat puse in aplicare, ma refer la planul pentru urbanism si la solutii de principiu pentru cele patru probleme mari: caldura, apa, circulatie,....
O. Andronic: Va multumesc, dle Patriciu. Trec microfonul dlui D.V. Ursu...
D.V. Ursu: Problema esentiala este, de fapt reformularea raportului administratie-cetatean, prioritatea pe care cetateanul o are fata de noi... primaria trebuie sa se simta sprijinitoarea cetateanului.
O. Andronic: Dl Vatasescu...
A. Vatasescu: Incep si eu cu aceeasi problema... intr-adevar am citit si eu studiul... se ridica o serie de intrebari... problemele principale ale Primariei sunt lipsa planului de urbanism, de circulatie, planul retelelor si majoritatea dificultatilor tin de o centralizare excesiva. As vrea sa fiu un primar care sa termin ceea ce am inceput, de aceea protestez pentru propunerile de a se face noi santiere, si asa avem o imagine de santier, cu macarale care o sa cada peste noi, lucrari care se executa din ce in ce mai greu. Acestea sunt lucrari care nu au mai fost controlate de nimeni... trebuia sa identificam proprietatile, cui apartin aceste terenuri, sa fi fost concesionate sau facut o parcare pana cand proprietarul...deci sunt foarte multe probleme, ar fi imposibil sa-l punem pe dl Halaicu sa raspunda la toate, insa dl primar general - acest contract cu bucurestenii este realist, dar se va rezolva cate puncte de acolo estimeaza dansul ca vor trece printr-un Consiliu General...
O. Andronic: Va multumesc... Dle Halaicu.
C. Halaicu: Da, sunt cateva lucruri de spus, asta a fost metoda cu acest Consiliu Municipal ca sa-i aducem pe acesti investitori, ma uit si eu la veniturile orasului despre care dl Patriciu spune ca nu exista, e adevarat nu existau in 92, erau incasari doar de 4 milioane, la ora asta sunt de vreo doua miliarde... In ceea ce priveste sursele atrase pentru o serie de activitati de ridicare a gunoiului... trebuie sa predam urmatorului primar...si aceasta solutie pentru ca daca se va face aceasta groapa... s-ar putea sa nu se mai faca, ea nu va acoperi decat maxim jumatate din necesarul orasului... Deci, eu am semnat acum doua saptamani actele pentru acest proiect, dar am aflat ca o noua groapa va mai dura doi ani... dl Ciorbea a spus despre Comisia administrativa. Aceasta comisie nu poate sa faca asa ceva. (...) In ceea ce priveste descentralizarea cu caldura dvs faceti abstractie de un aspect esential. A crea microcentrale inseamna a sparge complet orasul pentru a introduce retelele, ceea ce este imposibil. Dec i, eu vreau sa spun ca aceste microcentrale nu se pot face acum, doar in cartiere noi sau acolo unde ne permite izolarea.
D. Patriciu: eu am vorbit tot timpul despre capetele de retea, dar refacerea sistemului inseamna mult mai multi bani in plus...Indiferent ce specialist vorbeste, trebuie facut un plan separat pentru curent, apoi oamenii trebuie in acest caz sa-si rezolve singuri pierderile din propriile locuinte, pentru ca in blocuri pierderile sunt de doua ori mai mari decat ar trebui. Aceeasi poveste si cu apa - pentru care Consiliul Local a investit cea mai mare suma de bani - se estimeaza ca jumatate din apa pompata este pierduta.
C. Halaicu: mai aveam de dat doua raspunsuri si nu vreau sa se spuna ca ma eschivez de la ele. 1. Programul dlui Ciorbea este al dumnealui deci nu este al meu. 2. Fac parte din Conventia Democratica pentru ca fac parte din Partidul National Liberal. Dl Ciorbea aplica prima parte a unui principiu - oricare primar care vine la Primarie cand ii va fi greu va spune ca e vina celuilalt dinainte.
A. Vatasescu: Dvs. ati propus descentralizarea pentru ca din sumele pe care le aduna primaria, m-am uitat si la sectoare, sumele nu au crescut...
M. Erbasu: Cum adica dl Ciorbea va conduce fara Conventie!? Programul este al cui? Al Conventiei. Deci dl Ciorbea nu se poate delimita de acest program...
V. Ciorbea: Nu am spus asa ceva si nu incercati cu chestii de astea ieftine sa...
D. Patriciu: Important este ca indiferent cine va fi sa faca treaba buna... pierdem din vedere in aceste discutii un lucru esential, si anume cat se cheltuieste din munca cetateanului... pentru ca descentralizarea duce la scaderea costurilor pentru cetatean in toate domeniile. De exemplu, apa sigur ca se pierde, dar nu se va mai pierde daca centralizam sistemul.
C. Halaicu: Noi tot intram in probleme tehnice de care se vorbeste in ultimii patru ani - acestea ori plictisesc, ori... in loc sa dam o explicatie. Serviciul public trebuie sa fie egal pentru toti, sa fie continu, sa se adapteze la nevoile cetateanului... nu pot fi de acord intru-totul cu dl Patriciu. Problema este sa descentralizam cat mai mult in folosul cetateanului...
V. Ciorbea: As vrea sa fac foarte scurte precizari, in final, pe de o parte sa nu se faca confuzie intre grija fata de problemele sociale si socialism. Primarul general nu este si nu trebuie confundat nici cu un inginer sef, nici cu un arhitect sef, el trebuie sa aiba un program foarte clar, o forta politica puternica in spate.


<< Finalele - Finala cu presa ||| Dialoguri subiective >>
| | Citiri: 7609 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO