* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Dialoguri subiective - Doru Viorel URSU


Doru Viorel URSU:
(21 mai 1996)

"Eu sunt reprezentantul celui mai mare partid!"

O. Andronic: Buna-seara, stimati telespectatori! Permiteti-mi, ca timp de o jumatate de ora sa ma consider un fan al dlui Doru Viorel Ursu. Nu numai pentru ca a avut cea mai interesanta idee de a-si personaliza campania prin mascota si prin afise, dar si pentru faptul ca in aceasta faza a alegerilor locale, eu cred, cu toata convingerea ca menirea noastra, a acelora care dam o mana de ajutor prin televiziune, este aceea de a facilita mesajul candidatilor catre electorat. M-am intalnit zilele trecute cu un cetatean pe strada care m-a privit lung si mi-a spus: "Domnule, de ce nu ii incoltiti mai tare pe candidati?" Am sa-i dau raspunsul acum: "Nu cred ca este menirea noastra acum, sa ii incoltim pe candidati. Din contra, asta trebuie sa o faceti dvs., telespectatorii si in cel mai eficient mod cu putinta atunci cand va veti afla in fata urnelor. D-le Ursu, spuneti in C. V. ca sunteti bucurestean de la varsta de o luna. Deci va lipseste aceasta luna din biografia bucuresteana. Ce s-a intamplat?
D.V.Ursu: Mai intai si intai de toate, "La multi ani!" tuturor Elenelor si Constantinilor. Problema este simpla: sunt nascut la Drobeta Turnu-Severin, la 1 martie. Acolo erau mama si bunicii mei, apoi mama a venit in Bucuresti, in invatamant, iar tata a venit sa urmeze Academia Militara. Si am devenit bucurestean.
O.Andronic: Sunteti unul din putinii candidati independenti in aceasta competitie. Care este conditia independentului? Care sunt avantajele, care sunt dezavantajele?
D.V.Ursu: Am sa fac o mare dezvaluire. Eu sunt, de fapt un reprezentant al celui mai mare partid - partidul bucurestenilor. Din chiar prima zi din care s-a deschis Biroul Electoral am putut sa aduc cele peste 23 000 de semnaturi. Ale unor oameni de toate varstele si din toate mediile sociale. Iar dupa acest moment se continua aceasta lista, pentru mine reprezinta cea mai frumoasa dependenta politica. Este bine sa fii independent pentru ca este bine sa fii liber. Pentru ca este bine sa ai un singur stapan: colectivitatea pe care o doresti. Despre dezavantaje: iata ca eu nu am dreptul la o sigla, mascota mea este interzisa prin lege, si, in sfarsit, pana si la tragerea la sorti am fost dezavantajat pentru ca legea noastra nu a fost corect interpretata; la consilieri independenti am fost trecut la urma, deci pe ultima pagina a buletinului de vot, sunt la nr. 46 - asa a fost sa fie. Sunt aproape de final, dar cei din urma vor fi cei din intai.
O.Andronic: Ce specificitate are programul unui independent?
D.V.Ursu: In momentul in care ai aceasta functie trebuie sa rezolvi mai intai problemele de partid, insa eu va trebui sa le rezolv pe cele ale administratiei. Ceea ce diferentiaza programul meu de celelalte programe este, pe de o parte, ideea de ordine si liniste publica si in al doilea rand de curatenie. Demonstrez ca asta ma diferentiaza de ceilalti pentru ca, iata, lupta celor care vor sa devina purtatorii mesajului urbanistic edilitar sunt primii care au intinat, au murdarit Bucurestiul. Intr-o parte este dl Ciorbea, intr-o parte este... Dar nu vreau sa nominalizez acum. Ei sunt purtatorii, ei sunt cei care vor sa construiasca, cand au murdarit, au jignit sentimentul public?!. In al doilea rand, pentru ca este vorba de ordine - si asta e principala indatorire a lor - sa respecte legea si sa o impuna, dar ei sunt cei care o incalca: stiu foarte bine unde se afiseaza, cate panouri se pot afisa. Si sunt primii care o incalca. Ne da sentimentul de frustrare si aproape o manifestare de dispret fata de comunita tea bucuresteana. Si pentru ca-mi sunteti fan pentru o jumatate de ora, e bine ca numai pentru atat, deoarece stiti ca fanii clubului meu chiar au patit-o.
O.Andronic: Chiar am vrut sa va intreb despre aceasta chestiune. Primii fani ai dvs. sunt Mihnea, Cosmin si Miruna. Au 16, 12 si 11 ani.
D.V.Ursu: Acesta este un fan-club pe care l-a deschis sotia mea in urma cu 16 ani cand s-a nascut Cosmin. Ce s-a intamplat este un lucru regretabil si pentru care nu-i gasesc vinovati pe simplii executanti. Copii de 15 ani imbracati in costumele specifice fan-clubului au mers in zona centrala a Bucurestiului cu patine cu rotile, sa lipeasca afise. Cred ca nu faceau nimic ilegal, a sosit o patrula si... Ma simt si eu vinovat in treaba asta, poate nu am reusit atat de mult sa conving cat de important este ca fortele de opinie publica sa serveasca comunitatea. Poate o sa am ocazia ca primar.
O.Andronic: Ati fost ministru de interne intre doua mineriade. Cum ati ajuns ministru si cum n-ati mai fost?
D.V.Ursu: In 14 iunie, judecam pe Nicu Ceausescu si dupa primele zile de proces, probabil, deja numele meu circula. Pe 14 iunie - in perioada acelor zile am preluat functia de ministru de interne, chemat fiind de domnul Petre Roman la Guvern. A fost surprinzator pentru mine. A durat un an si ceva...
O.Andronic: Care a fost "pila", pana la urma?
D.V.Ursu: Pe vremea aceea, numai de pila nu putea fi vorba. Numirea mea in functie s-a facut in dupa-amiaza de 14 iunie, moment in care am declarat public ca studentii nu sunt implicati, nu sunt vinovati, si am reusit intr-un timp relativ scurt sa dezamorsez. A trebuit sa fac fata si sa lupt impreuna cu oamenii mei. Spuneam atunci, in septembrie, ca am incercat sa-mi pastrez promisiunea, si sa apelez la mijloacele legale pentru a face fata violentei. Eu a trebuit sa fac fata si sa apar cladirile si comunitatea bucuresteana. Lucruri care puteau sa degenereze intr-un adevarat....
O.Andronic: In programul dvs. politic figureaza ca unul dintre punctele principale si ordinea publica. Bucurestiul s-a confruntat, in ultima vreme cu cateva evenimente bulversante. Acestea ne-au adus aminte si v-au adus si dvs. de un soi de profetie, pe care ati facut-o intr-un interviu pe care mi l-ati acordat mie prin '91 - '92. Spuneati ca simtiti miros de praf de pusca. Ce insemna acest lucru?
D.V.Ursu: Simteam o foarte lenta refacere a imaginii institutiilor publice de prestigiu menite sa asigure respectarea legii; eu cred in legea respectata ca mod de conformare. In momentul in care este incalcata legea, descurajarea vine imediat. Societatea romaneasca continua sa fie divizata, fortele politice sa fie divizate. Spuneam in acel interviu cu dvs. ca daca nu actionam la timp, Romania va deveni o tara a traficului de carne vie, a traficului de stupefiante, a traficului de masini, a falsurilor in bani. Politia trebuie sa faca serviciul public pentru care este platita. Acel serviciu public este destinat, cu preponderenta societatii civile. Asta este gandirea mea. Gardienii publici sunt, in sfarsit, sub directa supraveghere a Primarului General.
O.Andronic: Cu ce veniti dvs. concret intr-un sistem de abordare?
D.V.Ursu: Cred ca tocmai lipsa mesajului politic care pana acum s-a dovedit a fi ineficient. Administratia este un serviciu prestat contribuabililor; nu se poate spune ca disputa politica... iata de ce ideea ca primaria este o servitoare mi se pare extrem de favorabila in contextul acesta al independentului. Dar, deocamdata acum nu este cazul sa ne facem iluzii, nici despre valul de dolari pe care un partid ni l-ar aduce, nici despre programele care sa rezolve situatia Capitalei in 200 de zile. Aici trebuie cineva care sa inceapa sa faca treaba.
O.Andronic: Spuneti in sloganul dvs.: "pentru o capitala puternica si moderna eu sunt solutia". Ce ingrediente puneti in aceasta solutie?
D.V.Ursu: 20 de ani de administratie, in care am facut munca de investigatie, de jurist, ca activitate, ca domeniu de munca, am condus un minister de 130 000 de oameni, am fost sef al Administratiei Publice din Romania in 1992, sunt jurist de profesie si am 43 de ani.
O.Andronic: Scrutati putin peisajul politic. Dintre cei 47, care vi se pare a fi principalul adversar?
D.V.Ursu: Principalul adversar care se profileaza este chiar Doru Viorel Ursu. Daca acest domn nu o reuseasca sa convinga, in primul rand generatia lui, daca va parea indecis, mincinos, atunci va pierde. Deci, s-ar putea sa pierd pentru ca nu reusesc sa conving. Sigur, ar mai fi probleme legate de ceea ce ati spus dvs., ce inseamna sa fi independent?! Daca reusesc sa ma pastrez in top cu atat de putini bani si sa ma pastrez in forma, inseamna ca sunt un om care stie sa foloseasca banii pentru ca, dealtfel, Televiziunea Nationala este prima care ma dezavantajeaza pentru ca sunt independent. Imi ofera numai cateva minute.
O.Andronic: In aceasta prezentare a C.V.-ului faceti si o declaratie de avere. Spuneti asa: aveti un apartament de cinci camere, cumparata in rate, o casa de odihna. Ce este o casa de odihna?
D.V.Ursu: Da, este langa Breaza. Este o cabana facuta din lemn, pe un loc foarte frumos care este, pentru mine o oaza de liniste. Am inceput-o in 1991 si inca se mai lucreaza la ea.
O.Andronic: Sunteti actionar la S.C. Posada S.A. - Curtea de Arges si CONTRAN SIMEX S.A. Bucuresti.
D.V.Ursu: Da, am depus certificatele dupa Hotararea de Guvern 500 ceea ce echivaleaza cu 88 de milioane si am cumparat actiuni la S.C. CONTRANSIMEX S.A., evaluate, la ora actuala, la circa 40 de milioane.
O.Andronic: In cazul in care veti castiga aceasta competitie, ce maniera de predare-primire a gestiunii Bucurestiului veti utiliza? Pentru ca, banuiesc ca asa ar fi normal.
D.V.Ursu: Nu port ranchiuna, si voi spune asta bucurestenilor ca sa stie de unde am plecat.
O.Andronic: Multi dintre colegii dvs. de candidatura, il acuza mai mult sau mai putin dur pe dl Halaicu. Dvs. pe ce pozitie va plasati din acest punct de vedere?
D.V.Ursu: Eu il judec numai pe baza de probe. Cred ca nu s-a implicat suficient, nu a aparut deloc in viata publica. Dar nu plec cu idei preconcepute. Eu nu ma razboiesc cu trecutul, eu trebuie sa incerc acum sa fiu contemporan cu Bucurestiul pentru ca primarul pe care il aleg acum e foarte important, e cel pe care bucurestenii il vor avea in anul 2000.
O.Andronic: O ultima intrebare: ce anume nu promiteti bucurestenilor, pentru ca ei au fost cotropiti cu promisiuni.
D.V.Ursu: Nu promit sa abdic vreodata de la ceea ce astazi reprezinta prioritatile mele, credinta mea, dorinta mea de a aduce binele - un pic mai bine - pe care il cautam cu totii.
O.Andronic: Din pacate, sloganul apartine unui alt candidat deasemenea independent, dlui George Padure. Va multumesc, in numele telespectatorilor, care, cred ca au receptat ceva mai mult despre dvs. si despre perspectiva pe care le-o oferiti.
 


<< Dialoguri subiective - Dinu PATRICIU ||| Dialoguri subiective - Mihai ERBAȘU >>
| | Citiri: 8102 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO