* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Turul 2 - Victor CIORBEA


Victor CIORBEA:
(7 iunie 1996)

"Cetateanul sa intre in Primarie pe usa principala - la propriu si la figurat!"

O. Andronic:
Buna-seara, stimati telespectatori. Ne intalnim in studio cu dl Victor Ciorbea, candidat la functia de Primar General al Capitalei. Domnule Ciorbea, as vrea sa va pun o intrebare de inceput: cum ati votat in 1992, la alegerile locale?
V. Ciorbea: Am votat pentru "cheie"; de altfel, daca ne reamintim cu totii, alegerile au avut loc la data de 18 februarie, iar la 14 februarie 1992 cele trei mari confederatii de la ora actuala - CNSLR, ALFA si FRATIA au facut un mare miting comun in Piata Aviatorilor - cand s-a strigat cu toata convingerea: CHEIA, CHEIA, CHEIA. Si succesul Conventiei Democratice a fost evident.
O. Andronic: Credeti ca dupa aceea lucrurile au mers intr-atat de bine, incat electoratul sa nu mai doreasca o schimbare?
V. Ciorbea: Vedeti, M-am inscris in aceasta lupta dupa ce am meditat adanc si am acceptat acea propunere facuta de marele om politic, trecut in eternitate - Corneliu Coposu. Am fost constient ca ma asteapta o batalie grea, nu stiam atunci ca vor fi 47 de candidati, dar ma asteptam la o confruntare dificila. Este cert ca PDSR-ul si-a propus sa castige cu orice pret alegerile din capitala, utilizand toate mijloacele. In acest scop au fost mobilizate resurse financiare enorme si chiar s-a mers pana la sacrificarea unui mit - unui simbol al sportului romanesc - acest om pe care, ca sportiv, il voi respecta si admira toata viata.
O. Andronic: Deci, aveti rezerve despre el ca om politic?
V. Ciorbea: Asta ramane sa hotarasca electoratul, dar nu stiu ce legatura exista intre marele sportiv si calitatile celui care trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate. Am spus ca este functia politica cu riscul major.
O. Andronic: Si credeti ca oamenii or sa inteleaga ca, votand din nou Conventia Democratica, nu-si refuza dreptul la schimbare?
V. Ciorbea: Sunt convins ca da, din moment ce optiunea electoratului de duminica a fost foarte clara. Cred ca cetatenii Capitalei au votat si pentru Program, si pentru Conventie, pentru persoana si pentru ca si-au avut acele garantii pe care le ofera Conventia, dar si Contractul cu bucurestenii.
O. Andronic: Din evaluarile facute de staff-ul dvs, rezultatul primului tur, evident, aparea apropiat de realitatea pe care a evidentiat-o votul de duminica?
V. Ciorbea: Am fost pe de o parte optimist si incredintat ca aceasta maturitatea se va dovedi cu prilejul votului. Pe de alta parte, sondajele ultime de opinie pe care le-am avut indicau faptul ca ma situez pe primul loc. Au existat si unele sondaje contrafacute sau comandate, cum se intampla de obicei, dar care aveau drept scop sa induca o anumita idee in randul populatiei. Insa nu au avut efect negativ si era clar ca electoratul bucurestean nu poate fi manipulat, prin urmare, eram convins ca voi fi pe primul loc. Le multumesc cu aceasta ocazie tuturor celor care m-au votat, multumesc membrilor si simpatizantilor CDR, in general, cetatenilor care m-au votat si le sunt foarte recunoscator. Si pentru faptul ca am avut o Duminica a Rusaliilor transformata intr-o Duminica a Conventiei. La nivel de tara, urmata de PDSR cu 3 procente si la nivel de Capitala unde victoria este evidenta. Din cei 65 de consilieri, Conventia are 27, deci o majoritate relativa evidenta, foarte importanta si, de asemenea avem o asemenea majoritate la nivelul fiecarui consiliu local de sector. In plus, toti candidatii Conventiei Democratice pentru functiile de primari la sectoare se situeaza pe primul loc. Evident ca urmeaza turul al doilea, aceasta batalie pentru a castiga intregul razboi.
O. Andronic: Credeti ca este un handicap sau un avantaj faptul ca sunteti conducator, sef de pluton?
V. Ciorbea: Eu cred ca este indiscutabil un avantaj, pentru ca nu mai e vorba de un simplu sondaj de opinie. In timpul campaniei electorale, faptul ca eram creditat cu cele mai mari sanse dintre cei care participau la dezbateri, s-a dovedit a fi o greutate suplimentara pentru mine, intrucat am avut de infruntat pe toti ceilalti colegi, argumentat si contraargumentat, dar in realitate mi-a facut placere si sper ca acest lucru a avut darul, in acelasi timp, sa lamureasca pe concitadinii nostri asupra programului nostru. Dar acum situatia se schimba. Este evident ca a avea aceasta majoritate clara in Consiliul General al Capitalei si in consiliile de sectoare ne confera un avantaj esential. Pentru ca este evident ca principalele propuneri pe care le formuleaza un primar nu pot fi infaptuite atata vreme cat nu sunt aprobate de Consiliul General la nivelul Capitalei.
O. Andronic: Cum ati evalua situatia in care pe structura actuala a Consiliilor Locale si de sectoare ar fi, teoretic, castigator dl Nastase. In ce situatie s-ar gasi?
V. Ciorbea: Practic, se ajunge la un blocaj total. Din cei 65 de consilieri la capitala la ora actuala, noi avem 27. Suntem pe punctul de a finaliza negocierile pe termen lung cu USD-ul, care are 7 consilieri, deci 34. Mai mult, ne asiguram prin aceasta majoritatea calificata si, in plus, aceasta intelegere este deschisa si celorlalte formatiuni politice. Dar, este evident ca din momentul in care vom avea aceasta majoritate si ea se va realiza in cateva zile si nu vreau sa creez emotii deosebite - noi suntem cei care vom pune in aplicare programul. Evident, imbunatatit, cu modificari din partea USD-ului si a celorlalti cu care asiguram aceasta intelegere. Privind lucrurile din perspectiva pe care o abordati dvs.: este la fel de evident ca un primar care nu are de partea sa Consiliul General al Capitalei este totalmente blocat in orice initiativa. Nu va fi in masura sa-si puna in aplicare un program care contravine, de fapt, unei majoritati evidente si care trebuie sa-l aprobe.
O. Andronic: Este aspectul teoretic al problemei. Practic insa exista riscuri. Ca si dl Halaicu, care a fost blocat de nenumarate ori... Eu banuiesc ca aici este vorba si de alta chestiune, de trecerea printr-un anumit proces de perfectionare a formulelor democratice.
V. Ciorbea: Acum lucrurile sunt si mai clare: pe de o parte avem 27 de consilieri care au semnat demisia in alb, moral, politic fata de partid, fata de Conventie si care au obligatia acel program de a-l pune in aplicare si pentru transpunerea lui in realitate. Pe de alta parte, prin realizarea acestui acord, vom avea majoritatea necesara; evident ca intervine si o anumita disciplina, nu se mai pune problema ca fiecare isi analizeaza optiunea sa, intr-un fel sau altul.
O. Andronic: Unul dintre obiectivele vizate de contracandidatii dvs. este tocmai acest contract de 200 de zile. S-a reprosat ideea ca el ar fi pagubos pentru municipalitate. Sa te apuci sa faci alte alegeri dupa 200 de zile nu e chiar normal.
V. Ciorbea: Este adevarat. Multi mi-au spus si mie; de ce sa demisionezi, dle Ciorbea, din moment ce te lansezi in astfel de fapte pentru a transforma Primaria Capitalei, pentru a inlatura gruparile mafiote s.a.m.d.? Numai ca sunt lucruri care pot fi infaptuite doar in 200 de zile si trebuie sa repetam ca acest contract are unele lucruri de realizare si in doi ani si exista altele care ar trebui duse la indeplinire pe tot acest mandat de patru ani. Nici eu si nici echipa mea nu suntem nici lasi si nici oameni care vrem sa ne sustragem de la lupta directa si de aceea, beneficiind acum de aceasta majoritate clara, eu am incredintarea ca acele prevederi de 200 de zile pot fi infaptuite exact in acest termen, iar celelalte, asa cum sunt prevazute, dupa caz. Am mai spus-o si o repet: problema indepartarii din primarie a persoanelor incompetente poate fi infaptuita in mai putin de o suta de zile printr-o verificare stricta, printr-un concurs. Mai dificila este lupta impotriva celor corupti si sunt constient de aces t lucru, de ce s-a ajuns aici. Insa e clar ca trebuie bine dovedita coruptia si dusa lupta pana la capat. De la obligarea functionarilor primariei sa-si declare veniturile pana la reducerea dreptului de a face parte din regiile care sunt in subordinea primariei, pana la publicarea acelui regulament de urbansim, fiecare cetatean sa poata sti in ce conditii obtine o autorizatie, sistemul acesta informational care trebuie creat.
O. Andronic: Primarul care va fi ales dumnica viitoare va fi primar si in anul 2000, la trecerea in mileniul trei. Mi se pare foarte semnificativ acest aspect.
V. Ciorbea: Si o mentalitate trebuie adaptata schimbarii acestui lucru. Avem ca obiective esentiale, impreuna cu echipa, transformarea Primariei Capitalei intr-o institutie democratica, descentralizata, in slujba cetateanului, iar cetateanul sa intre pe usa principala si la propriu si la figurat. Nu numai in Occident s-a intamplat acest lucru, chiar si la Timisoara s-au facut niste pasi importanti. La nivelul Capitalei avem posibilitatea sa realizam acest lucru in cel mai scurt timp. Sa avem banci de date adecvate.
O. Andronic: Sunt lucruri frumoase pe care cu totii le dorim. Coruptia nu se naste din nimic, ea este generata de multe lucruri. Cat de bine platiti sunt functionarii Primariei?
V. Ciorbea: Noi avem tendinta de a lupta adesea numai cu efectul, ori aceste masuri sunt de fapt batalii impotriva efectelor, dar cauzele raman. Cauzele sunt, in special, de natura economica. In calitate de lider sindical, timp de sase ani m-am luptat si pentru aceste salarii. Insa, in repetate randuri, guvernantii nu au fost de acord... Acesti oameni trebuie salarizati cum se cuvine, ca de altfel si tinerii care vor fi in aparatul administrativ al primariei, ei trebuie promovati, sunt tineri absolventi, sunt foarte putini angajati la ora actuala in Primarie...
O. Andronic: Un alt punct care a constituit o atractie pentru contracandidati: este vorba de acele facilitati care le intrevedeti pentru pensionari, pentru categorii defavorizate. Credeti ca acest lucru este posibil?
V. Ciorbea: Sunt convins ca acest lucru este necesar si posibil de infaptuit. Este adevarat - ca in mod normal aceste masuri de protectie sociala ar trebui adoptate la nivel guvernamental, de catre Parlament. Aceste categorii sunt ignorate, sunt uitate... In conditiile pe care le traim este absolut necesar ca si comunitatea sa fie implicata... cred in necesitatea acestui capitol care se refera la masurile de protectie sociala. Reducerea impozitelor si a acelor taxe pentru autoturisme, terenuri pentru pensionari si categorii defavorizate inseamna circa un miliard si ceva in conditiile in care ele ar fi complet anulate. Dar trebuie initiat actul normativ pentru scutirea de aceste taxe. In ce priveste transportul gratuit inseamna 17 miliarde de lei. Ce inseamna asta pentru RATB? RATB-ul este subventionat in proportie de 75 la suta! Deci, mai inseamna inca trei procente la procentul actual.
O. Andronic: In dimineata aceasta -deci dinaintea emisiunii din seara aceasta- am primit un telefon din partea fostilor detinatori de spatii in locatie de gestiune. Ei voiau sa stie care este parerea dvs despre proiectul de lege prin care li se dadea posibilitatea sa cumpere aceste spatii.
V. Ciorbea: Vedeti, este o problema putin mai complexa. Exista informatii potrivit carora unii dintre contracandidati le-ar fi promis ca acest lucru se rezolva peste noapte. Ori, promisiuni si promisiuni. De aceea, eu n-as vrea sa fac promisiuni de ordin general fara a analiza situatia... Eu am avut ani de zile, am participat cu liderii sindicali din comert la negocieri cu cei din minister, din Guvern, privitoare la soarta acestor spatii. Acesti salariati cunosc acest lucru si dansii stiu ca voi adopta pozitia legala.
O. Andronic: V-as ruga sa faceti o precizare: ce a constituit pentru dvs. acest Turneu al Candidatilor?
V. Ciorbea: Realmente, a fost un test bine-venit. A fost una dintre initiativele cele mai interesante si la care am aderat imediat. Dar cred ca o asemenea intalnire a viitorului primar al Capitalei, cu ceilalti contracandidati, pentru a avea un permanent schimb de idei, pentru a vedea in ce masura si-a respectat promisiunile, pentru a vedea care dintre propunerile celorlalti colegi de concurs pot fi infaptuite este de-a dreptul excelent. Sunt dispus sa preiau ideile valoroase, am spus-o si o mai spun, ca nu tin cu tot dinadinsul sa-mi impun punctul de vedere si nu doresc neaparat paternitatea acestor idei. Este cert ca, in momentul in care voi fi ales Primar General al Capitalei va trebui sa renunt la cariera sindicala. Am spus tot timpul ca voi valorifica aceasta experienta de lider sindical, de jurist, de fost magistrat, de om care cunoaste realitatea. Am condus centralele sindicale cele mai importante, cu milioane de membri si in acelasi timp am avut o perioada in care am administrat, impreuna cu alti cole gi, evident, o avere imensa, mult mai mare decat a tuturor contracandidatilor fara sa fac parte din ea. Nici nu am folosit aceasta functie pentru mine personal, iata ca am ramas fara societati comerciale, in acelasi apartament de trei camere...
O. Andronic: Nici macar un S.R.L.?
V. Ciorbea: Nici macar, asta se poate verifica, pe numele meu, al sotiei, al rudelor ca nu avem asa ceva. Aceasta nu a fost si nu va fi preocuparea mea. In plus, dupa cum stiu si cetatenii am refuzat oferta de a fi viceprim-ministru si ministru al muncii. Nu alerg dupa functii, dupa scaune, voi avea curajul sa spun adevarul in fata pentru ca niciodata nu mi-a fost teama sa ma culc linistit seara pe perna.
O. Andronic: Domnule Ciorbea, in urma cu doua zile ati adresat o scrisoare, mai precis o invitatie catre dl Nastase. Aceea a unei intalniri fata in fata, in fata camerelor de luat vederi. La nici cateva ore dupa aceasta, ea s-a materializat. Era vorba de intalnirea de la Antena 1 care va avea loc miercuri seara, 12 iunie. De dvs. raspunsul este confirmat. Ce asteptati de la aceasta intalnire?
V. Ciorbea: As mentiona ca au mai fost confirmate pana acum inca doua intalniri, maine ar trebui sa fie inregistrarea la BBC pentru emisiunea care este transmisa duminica seara, la orele 18.15 si o alta emisiune, de data aceasta televizata este vorba de o intalnire la PRO TV care trebuie sa aiba loc joi, la orele 17.30 pana la 18.25. Este o intalnire acceptata pana acum si de staff-ul domnului Nastase. Noi am solicitat, in continuare, sa avem o intalnire si pe postul national. Si eventual si la Tele 7 abc si la celelalte televiziuni private. Deci, in esenta asta doresc, nu imi propun nici altceva, nu dorim decat o lamurire a cetatenilor si sper eu ca printr-un asemenea demers prezenta la vot va fi adecvata tocmai pentru ca oamenii pot merge la urne alegand in cunostinta de cauza intre cei doi candidati.
In final, tocmai aceasta precizare as dori sa o fac: acest apel catre toti membrii si simpatizantii Conventiei Democratice, catre toti membrii si simpatizantii Fortelor Democratice si, in general, catre toti cetatenii Capitalei cu drept de vot pentru a se prezenta la urne si de a vota pe cel care cred ca este cel mai bun. Nu trebuie sa se omita faptul ca la 2 iunie am castigat o mare batalie, avem acest succes deosebit in privinta Consiliilor Locale, suntem pe primele locuri in ceea ce priveste primarii, razboiul inca nu s-a terminat si cursa finala va avea loc la data de 16 iunie. De aceea, trebuie sa fie constineti ca toti membrii si simpatizantii fortelor trebuie sa fie la vot si ca acest vot al lor conteaza.
O. Andronic: Domnule Ciorbea, va multumesc pentru prezenta dvs. in fata camerelor de luat vederi, cred ca telespectatorii Antenei 1 au fost satisfacuti de dialogul nostru, nu-mi ramane decat ca, in incheiere, sa va solicit promisiunea ca veti fi prezent in seara zilei de duminica, dupa vot, in jurul orelor 23 alaturi de noi.
V. Ciorbea: Cu multa placere voi participa si duminica si pana atunci, ne intalnim miercuri seara, la ora 20.30.
O. Andronic: Va multumesc si va doresc succes.


<< Turul 2 ||| Turul 2 - Ilie NĂSTASE >>
| | Citiri: 6660 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO