* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Turul 2 - Ilie NĂSTASE


Ilie NASTASE:
(8 iunie 1996)

"Sunt membru de partid, dar ceea ce doresc eu sa fac nu are de-aface cu ei!"

O. Andronic: Astazi este prezent in studioul nostru, domnul Ilie Nastase. Cred ca ar fi inutil sa mai fac vreo prezentare pentru ca dumnealui se afla in centrul atentiei publice de vreo doua luni incoace. Domnule Nastase, alegerile locale pentru functia de primar general au venit nitel peste alte alegeri, cele de la Rolland Garros. Cum "votati" acolo?
I. Nastase: Si eu ma uit asa intre doua interviuri.
O. Andronic: Ce amintiri va trezeste dvs. acest turneu?
I. Nastase: Sa stiti ca asta a fost visul meu de mic copil, de cand incepusem pe Progresul, pentru ca e un turneu care se joaca pe ceea ce jucam si noi in Bucuresti, adica pe zgura. Deci Rolland Garros-ul a fost intotdeauna pentru mine visul.
O. Andronic: Care e cea mai buna performanta de la Rolland Garros?
I. Nastase: Cred ca l-am castigat in 1973 si am facut o finala buna in 1971 cu Jan Kodes. Si vreau sa mentionez ca contracandidatul meu mentioneaza intotdeauna infrangerile mele. Imi pare rau ca dansul gandeste asa negativ pentru ca eu intotdeauna mi-am dat silinta sa dau tot ce am mai bun din mine.
O. Andronic: Cei care se asteptau ca in studio sa fie astazi fantoma dvs. si nu chiar dvs. in carne si oase, probabil ca au uitat ca ati mai fost prezent aici si nu mai departe de data de 26 martie 1996. Sunteti un om foarte apropiat de fotbal cum sunteti apropiat in general de sporturile romanesti. Cu ce sperante urmariti evolutia "nationalei" noastre?
I. Nastase: E greu sa fac eu un pronostic.
O. Andronic: Cum ati caracteriza desfasurarea de pana acum, a acestui turneu?
I. Nastase: In general, consider ca a fost o campanie electorala interesanta pentru mine, cu multe lucruri interesante pe care nu le stiam pana acum, sunt niste lucruri care inainte numai le auzeam, acum, mergand prin piete le-am simtit.
O. Andronic: V-am mai intrebat si data trecuta, ce v-a determinat sa intrati in aceasta competitie?
I. Nastase: Sa stiti ca in tot ce am facut pana acum, in afara de tenis credeam ca nu mai stiu nimic. Dar totul mi-a mers foarte bine, inclusiv cu investitiile in afaceri. Eu sunt multumit de felul cum am reusit in viata, dar am si pierdut multi bani.
O. Andronic: In momentul de fata exista o anumita persoana careia sa ii acordati toata increderea din acest punct de vedere, al afacerilor?
I. Nastase: Da, este. Nu pot sa-i spun numele.
O. Andronic: Domnule Nastase, o persoana care tocmai a iesit din perioada totalitarismului este foarte sensibila la acest aspect. Cum va considerati in acest moment, un om bogat sau un om care va nadajdui sa traiasca dintr-un salariu de primar?
I. Nastase: In nici un caz. Imi este greu sa vorbesc despre banii pe care i-am realizat personal, din tenis sau din afaceri, cred ca la noi problema este mai demult. Eu in anii '70 castigam foarte mult fata de orice roman. Niciodata nu mi-am permis sa apar in Romania cu o masina de lux si sa spun cati bani aveam eu. Niciodata nu am venit in Romania sa imi fac singur publicitate. Cred ca am fost destul de bun roman, am reprezentat tara destul de bine, nu am facut-o de ras, in competitii mi s-a cantat imnul de 160 de ori.
O. Andronic: Apropo, unul din "sloganele" frecvente a fost: "Nastase - 9 clase". Cum priviti problema ca atare?
I. Nastase: Eu recunosc ca nu am decat 9 clase, am inceput sa joc tenis de la 3 - 4 ani si pe la 15 ani deja imi ajutam familia, pentru ca noi nu am fost bogati.
O. Andronic: Va inhiba aceasta situatie, a lipsei studiilor? De exemplu, dl Ciorbea - contracandidatul dvs. - este licentiat in Drept. Credeti ca este un element care va poate afecta sansele in turul 2?
I. Nastase: Nu cred ca este un dezavantaj daca vedeti ce procentaj am obtinut pana acum. 30 la suta din alegatorii din Bucuresti daca m-au votat pe mine, cu 9 clase, cred ca e un semn foarte bun si am toate sansele pentru turul 2. Eu vreau cu dl Ciorbea sa am o discutie, fiecare sa spuna ce a facut inainte. Dar cum am fost eu plecat in Occident este foarte greu sa te realizezi, mai ales cand esti singur si nu esti ajutat de nimeni, nici de familie, nici de prieteni. Si am reusit bine in ceea ce am facut.
O. Andronic: Nu stiu daca inainte de acest scrutin, v-ati facut horoscopul. Credeti in horoscop?
I. Nastase: Cred mai mult in ceea ce cred eu despre mine, am fost putin superstitios cand jucam tenis, inaintea meciurilor. Acum nu mai sunt.
O. Andronic: Ati avut familia in apropiere, alaturi de dvs., in aceasta perioada?
I. Nastase: Da, i-am avut aproape de mine, au fost aici sotia si cei trei copii, au stat trei saptamani atat cat le-a permis vacanta de primavara. Ei vor veni peste doua saptamani, daca voi fi ales primar cred ca va fi pentru prima data cand stau impreuna cu familia mea timp de patru ani.
O. Andronic: A fost prezenta ideea de putere, in biografia dvs., ca persoana publica de pana acum?
I. Nastase: Nu puterea, ci contactul cu oamenii mi-a lipsit mie pana acum. Si cred ca sunt destul de bun pentru a avea o transparenta totala fata de oameni.
O. Andronic: Cand ati votat ultima data in tara?
I. Nastase: Am fost acuzat data trecuta ca nu stiu unde sa pun stampila, dar nu sunt eu singurul om care a intrebat. Iar data ultimei votari nu o mai tin minte. Dar am votat la ambasada de multe ori.
O. Andronic: Sa revenim la o chestiune care a facut foarte multa valva in randurile presei- care, trebuie sa recunoastem, nu a fost prea blanda cu dvs. La turul 1 ati transmis acea scrisoare prin care precizati ca ati luat hotararea de a nu mai participa la Turneul Candidatilor. Ce v-a facut sa va retrageti din aceasta competitie?
I. Nastase: Sunt mai multe motive. Nu m-am prezentat pentru ca a fost o strategie si din partea noastra si din partea echipei. Si mi-a parut bine ca nu m-am prezentat, sunt chiar multumit. Pentru ca am observat exact ce s-a intamplat, s-au certat tot timpul...
O. Andronic: In schimb ati promis ferm ca in turul 2 veti participa la orice invitatie in acest sens.
I. Nastase: Va spun sincer ca nu mi-a placut felul in care multe televiziuni au procedat. Daca am fost invitat si nu am dat raspunsul nu inseamna ca promisesem ca voi veni in mod sigur. Mai ales ca au vorbit rau de mine cand eu nu am fost de fata.
O. Andronic: Care este in momentul de fata relatia cu partidul de guvernamant pe care, acum, il reprezentati?
I. Nastase: Sunt membru de partid, dar ce doresc eu sa fac nu are de a face cu ei. Daca ramaneam independent, nu aveam mari sanse, fara un partid in spate.
O. Andronic: V-a fost reprosata o campanie agresiva si excesiva. Gasiti ca a fost asa?
I. Nastase: Nu consider ca a fost agresiva, ci cred ca a fost profesionista. Unele clipuri ale altor candidati chiar au fost copiate dupa al meu.
O. Andronic: Pentru turul 2 dvs. ati hotarat sa faceti anumite schimbari de strategie sau veti merge, in continuare, pe elementele initiale?
I. Nastase: Nu mai avem mult timp pentru a face altceva, cred ca o sa mergem in continuare cu ce am construit pana acum, singurul lucru este sa pregatim dezbaterea cu dl Ciorbea, si sa asteptam sa vina lumea mai mult la vot.
O. Andronic: Domnul Ciorbea spunea, in interviul de aseara ca i se va parea foarte dificil ca dvs. sa guvernati cu un consiliu local care este majoritar de partea Conventiei. Ce raspuns aveti la aceasta observatie?
I. Nastase: Cred ca interesul nu ar trebui sa fie politic, ci sa se faca treaba pentru Bucuresti.
O. Andronic: Ati lansat o noutate in materie: echipa de specialitate, un fel de guvern-fantoma. Pe ce criterii ati selectionat aceasta echipa?
I. Nastase: Unii deja sunt consilieri in primarie, care nu au nimic de a face cu ce s-a intamplat rau. Eu am incredere in toti, i-am urmarit, s-ar putea sa existe si schimbari.
O. Andronic: Vor urma aceste confruntari directe. Care sunt elementele de fond pe care intentionati sa pedalati?
I. Nastase: Eu nu vreau sa ma contrazic cu dl Ciorbea, dansul are un program care, dupa parerea mea este un program comunist, de promisiuni, de gratuitati, eu nu-l vad bine pentru ca lipseste lucrul cel mai important: banii. Pe cand programul meu este unul democratic, liberal, nu am promis nimic.
O. Andronic: Bucurestiul -ca sistem- l-ati analizat in aceasta perioada. Veti putea fi primar pana in anul 2000, deci la confluenta dintre doua milenii. Nu era mai buna ideea lui Ceausescu de a muta Capitala in alta parte?
I. Nastase: Nu cred, Bucurestiul trebuie sa ramana Bucuresti, sa fie modernizat. Dar cred ca asta se poate face in mai multi ani, nu in 200 de zile.
O. Andronic: Ne apropiem de sfarsitul emisiunii. Va pun o intrebare "retorica": cu cine veti vota la 16 iunie?
I. Nastase: Am sa votez cu o persoana care doreste sa faca ceva bun pentru Bucuresti. Pentru mine - Bucurestiul ramane acasa.
O. Andronic: Dle Nastase, sunt bucuros sa constat ca astazi ati fost prezent in carne si oase, si nu filmat. Nu pot decat sa va multumesc si sa va urez succes si va rog sa adresati telespectatorilor un ultim mesaj inaintea acestui tur.
I. Nastase: Eu doresc ca toti sa participe la vot de data aceasta. Si le multumesc celor care m-au votat in primul tur.
 


<< Turul 2 - Victor CIORBEA ||| Turul 2 - Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996 >>
| | Citiri: 5307 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO