* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Turul 2 - Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996

Batalia pentru sectoare
10 iunie 1996


Sectorul 2


Vladimir Popescu (C.D.R.)

Gheorghe Stancu (P.D.S.R.)

Sectorul 6


Ioan Dinuta (C.D.R.)

Al. Dan Darabont (P.D.S.R.)

O. Andronic: Am sa ofer o scurta prezentare a protagonistilor de astazi - candidatii ramasi in cursa pentru primariile sectoarelor 2 si 6. Si am sa incep cu dl Vladimir Popescu, nascut la 29 martie 1950, a urmat studiile in Bucuresti, la gimnaziul Silvestru, apoi Liceul D. Cantemir, Institutul de Constructii Bucuresti, promotia 1976, Scoala de Ofiteri de rezerva la Bacau, promotia 1980, sublocotenent. Activitatea profesionala: din 1976 pana in 1980 inginer constructor la Directia Investitii la M.Ap.N. A fost obligat sa paraseasca M.Ap.N. pentru probleme politico-ideologice, mai exact spus pentru ca avea rude in strainatate, precum si pentru refuzul de intra in partid. Intre 1980-1990 a fost inginer la ISPH Bucuresti unde a proiectat mai multe lucrari hidrotehnice pe raurile Jiu si Dambovita. I-a fost desfacut contractul de munca de mai multe ori din motivele amintite mai sus. Intre 1992 - 1996 este reprezentantul mai multor firme straine in Romania. Este membru al PNTCD din ianuarie 1990. Hobby: sportul. Fost sportiv de performanta - polo.
In fata domniei sale se afla dl Gheorghe Stancu, candidatul Partidului Democratiei Sociale din Romania la aceeasi functie. Domnia sa s-a nascut in Bucuresti, la 7 iunie 1948, este absolvent al Institutului Politehnic, in 1973. A fost inginer sef la "Electronica", apoi consilier al primului-ministru, dupa 1990 director tehnic la Institutul Domus, expert guvernamental si director general al ITBN. Locuieste in Pantelimon, intr-un apartament de trei camere, are doua fete studente si sloganul sau electoral este: "Votati revenirea la normal".
Trecem la sectorul 6. Domnul Ioan Dinuta. Nascut la 21 decembrie 1958, a facut scoala generala si liceul in sectorul 6 unde intentioneaza sa-si desfasoare si activitatea, a terminat Academia de Studii Economice, promotia 1985. Casatorit, are copii, este membru al P.N.T.C.D. din 6 ianuarie 1990, crestin-ortodox, consilier in sectorul 6 din 1992. A fost economist in sectia de mecanizare a I.A.S. din Chisinau-Cris, contabil-sef in comuna Zarea.
Domnul Alexandru Darabont, candidat P.D.S.R. pentru functia de primar al sectorului 6. Este nascut in 1964, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, inspector de specialitate in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, casatorit, are o fetita. Este membru fondator al P.D.S.R. Slogan electoral: "Respectul cetateanului, aspect civilizat al orasului".
Evident, la 16 iunie domniile lor se vor afla singuri fata in fata cu electoratul. Electorat caruia vor trebui sa-i ofere esenta optiunii domniilor lor. De aceea, am sa-i rog, sa faca pe rand, cateva precizari de aceasta natura. Ce credeti, stimati invitati, ca identifica optiunea dvs. politica si administrativa?
V. Popescu: Am considerat ca un bun gospodar trebuie sa inceapa prin a face curatenie. Salubrizarea orasului o consider ca o prioritate. Unii o inteleg ca o simpla curatenie, trebuie identificate cauzele care produc deranjul, un oras civilizat nu se poate percepe la sfarsit de secol fara apa si canalizare. Fiind inginer-constructor hidrotehnician sunt mai aproape de aceasta problema si am observat ca sectorul 2 are o mare zona periferica incepand cu sos Nord spre Titan, continuand cu raul Colentina si soseaua Fundeni unde nu este alimentare cu apa si canalizare. Din studiile facute lungimea acestei retele este cam de 40 km. Si ar trebui o investitie in jur de 60 de miliarde, lucru perfect realizabil cu conditia ca, de la bugetul primariei sa obtinem aceasta cota parte.
O. Andronic: Cam cati oameni se afla in situatia aceasta?
V. Popescu: Populatia nu este foarte mare pentru ca, referitor la cartierele marginase, sunt intre 50 000 si 80 000 de locuitori. Acesti oameni care sunt defavorizati m-au intrebat "ce se poate face cu noi? Se mai poate face ceva?"
O. Andronic: Care este preocuparea dvs. principala, dle Stancu?
G. Stancu: Preocuparea principala este sa cuprinzi toate problemele sectorului. Un sector sau o capitala care nu este stapanita din toate punctele de vedere, deci optiunea mea este aceea ca ar trebui sa se aleaga primarul care poate sa coordoneze toate aceste probleme ale concetatenilor nostri. Inainte de a-mi spune punctul de vedere, privind platforma-program as vrea sa comentez putin ceea ce a spus dl Vladimir Popescu. As vrea sa pornim de la situatia reala a candidatilor din turul 2, si anume PDSR-ul in Bucuresti este echipa care vine, iar candidatii Conventiei este echipa care duce continuitatea. Daca discutam din acest punct de vedere va marturisesc ca avem un mic avantaj: continuitatea in varianta din ultimii patru ani consider ca nu avantajeaza pe nimeni. Ce spunea dl Vladimir Popescu este foarte adevarat. Va marturisesc ca in 1995 s-au dat inapoi la bugetul de stat 21 de miliarde pe ansamblul Capitalei. Deci, bani au existat. Parerea mea este ca preocuparea n-a existat. Oamenii trebuie sa inteleaga ca un primar trebuie sa fie un bun manager. Dar nu poate face un primar totul, ci managerul din el, gospodarul din el. Revenind la platforma mea electorala, am cateva prioritati, ca urmare a faptului ca si eu cunosc foarte bine sectorul. E vorba de locuinte din fondul de stat. Acestea sunt prioritatea, avand in vedere ca numarul de tineri casatoriti reprezinta o pondere foarte mare. Pentru acestia ar trebui sa facem ceva si e pacat ca nu s-a facut pana acum. In al doilea rand pietele. Avem cea mai mare piata din Bucuresti, poate cea mai mare din tara, actuala Piata Obor. Aici, reprezentantii Conventiei - imi pare rau - nu prea s-au ocupat. Este o nenorocire din punct de vedere al mizeriei.
I. Dinuta: In primul rand ca mesaj politic ma gandesc la crearea de relatii bilaterale directe intre furnizorii de servicii publice, intre reprezentatii Consiliilor Locale si beneficiar, adica cetatenii sectorului. Timp de patru ani am observat ca nu exista o transperenta exacta. V-as da un exemplu: daca vine cineva si vrea o autorizatie trebuie sa umble in primarie pe la toate usile buimac, aceasta birocratie duce si la coruptie. Pietele reprezinta o problema importanta. Trebuie sa ne gandim ca populatia sectorului nostru este de peste 400 000 de oameni, avem numai opt piete, din care numai sase sunt functionale. Apoi, exista zone care nu beneficiaza deloc de piata. Au inceput studii din 1995 privind amplasarea a 12 noi piete in sector. Ar exista si posibilitatea amplasarii unui targ, tip bazar in zona Splaiul Independentei.
A.D. Darabont: Fara indoiala ca exista o parte buna a acestor discutii si in cazul nostru, in sectorul 6 e normal sa ne adresam acelorasi probleme. Bineinteles, obiectivele cuprinse este normal sa se regaseasca in ceea ce isi propune o persoana care este in tema cu problemele administratiei sectorului, aspecte la care s-a referit si contracandidatul meu. Diferenta din programul meu este ca am si o atitudine de revenire la normalitate. A schimba in bine lucrurile, acest lucru mi-l asum pentru ca nu ma identific cu vechea administratie, nici cu vechea majoritate din Consiliul Local. Astfel, vreau sa parcurg cateva din capitolele ofertei-program: functionalitatea aparatului primariei, aici recunosc justetea celor prezentate de colegul, Ion Dinuta, fiind o structura neorganizata in prezent si o lungire a traseului birocratic. Astfel, primul lucru care mi-l propun este de a supune Consiliului Local un regulament de organizare si functionare al serviciilor Primariei, care va imprima o nota de ordine. Al doilea lucr u: nu vreau sa ating problema pietelor, este perfect adevarat ce spunea colegul meu, ci problemele de functionare ale acestor piete. Aici mai este un obiectiv in plus, si anume, pe langa extinderea celor existente, realizarea unui targ en-gros pentru producatorii agricoli. Acestia, veniti din imprejurimile Bucurestiului, vor avea posibilitatea sa vanda marfa in cantitati en-gros si atunci aceasta mafie nu va mai putea sa intervina in interiorul pietelor. Un alt aspect: acela al administratiei domeniului public. Aici ceea ce s-a vazut in ultima iarna, lipsa dotarii tehnice corespunzatoare, tradusa in incapacitatea de a face fata prompt acestei situatii de inzapezire. Ceea ce ne propunem: sa marim capitolul cheltuieli de investitii, in asa fel incat sa avem o baza proprie de dotare si echipamente tehnice, incat sa nu ne mai gasim la mana unor forme de contract de inchiriere a unor astfel de utilaje. Un alt aspect: acela al taxelor percepute pentru ocuparea domeniului public, trebuie introdus un anumit grad de o rdonare al fenomenului. Deci, toate aceste probleme referitoare si la ghioscuri vor trebui sa intre in legalitate.
G. Stancu: As fi vrut sa ridic cateva mingi la fileu.
O. Andronic: As dori sa lamurim o chestiune. Haideti sa vedem cine suntem: continuam sau nu pe cineva?
V. Popescu: Vreau sa spun ca PDSR-ul, respectiv dl Stancu, necunoscand problemele sectorului 2 pentru ca dumnealui nu a lucrat in administratia publica locala a ridicat unele probleme de principiu care sunt complet eronate. Tendinta de a acuza merge mana in mana cu tendinta de a uita. A spus ca PDSR-ul este forta care vine din urma. Rezultatele se vad acum, consiliile locale sunt dominate de Conventie care in fiecare sector a obtinut 40 la suta, deci la sectorul 2 Conventia Democratica are 12 consilieri, iar PDSR-ul cinci. Ori, dansii cum vor putea, cu doar 5 consilieri sa poata obtine o majoritate si sa-si promoveze acele proiecte pe care le considera asa de importante?! Se stie, foarte bine Conventia Democratica mai are nevoie doar de trei. A doua problema: s-a referit la problema bugetului. Suntem la jumatatea anului si noi nu am primit un buget. Alta problema: problema pietei. Dansul a vorbit ca un cetatean de rand care se duce la cumparaturi. Pot sa va spun ca in 1992 cand Conventia Democratica a ajuns l a conducerea sectorului 2, Bucur Obor era o piata de vechituri. Intre timp, s-au daramat toate buticurile si a fost modernizata. S-a dat un imprumut BERD de 500 000 de dolari pentru modernizarea Pietei Obor. Acesti bani Guvernul P.D.S.R. ni-i blocheaza. Si am aici aceste situatii. In septembrie 1993 am aprobat infiintarea unei noi piete. Imediat dupa aceasta, desi a fost aprobata este blocata pentru ca nu se poate deschide finantarea, licitatia a fost castigata, dar nu se pot da la o parte acele constructii provizorii in spatele carora sunt diferite persoane sus puse. Se spune ca unul dintre acestia este si Dan Iosif care tergiverseaza luarea hotararii judecatoresti definitive. Si atunci dl Stancu spera sa mai schimbe ceva cu procentul de 14 la suta fata de mine cu 44 la suta? Nu stiu cine are mai multa credibilitate.
G. Stancu: Mi se pare foarte interesanta remarca dlui Popescu. Dumnealui discuta din punctul de vedere al consilierului de la primarie, eu din punct de vedere al cetateanului. Deci, apropo de votarea unuia sau altuia dintre noi, eu nu as fi vrut sa discutam despre procente pentru ca intram in amanunte care nu intereseaza.
A.D. Darabont: Dl Popescu a amenintat cumva un anumit blocaj al majoritatii Conventiei Democratice din cadrul Consiliului Local. Dupa parerea mea, acest lucru este o greseala sa se spuna. Ma indoiesc ca majoritatea acestor consilieri ar bloca activitatea unui primar, atata vreme cat acesta are un program in avantajul colectivitatii locale, si care, in mare masura se regaseste in programul nostru.
G. Stancu: Daca vom continua in maniera ultimelor patru ani nu stiu daca...
V. Popescu: Eu delimitez lucrurile, partea politica e modul de a ajunge la primarie, iar cand ai ajuns acolo esti deja in slujba cetateanului.
A.D. Darabont: Ceea ce ma intreb eu este cum primarii Conventiei vor reusi in 200 de zile sa-si atinga obiectivele sub acelasi guvern Vacaroiu, pe acelasi buget?!
V. Popescu: Eu m-am gandit cand am spus prioritati... dar nu am spus 200 de zile. Sigur ca ai un termen.
O. Andronic: Sa vedem parerea dvs: cat la suta ar trebui sa fie un primar om politic si cat la suta un manager?
G. Stancu: Dupa parerea mea, om politic trebuie sa fie intr-un procent destul de mic, iar restul trebuie sa fie un bun gospodar?
I. Dinuta: Primarul ar trebui sa stie cand sa fie om politic si cand manager.
O. Andronic: Ce credeti ca asteapta omul simplu de la noul primar?
V. Popescu: Diferentiat, cei din anumita categorie sociala doresc ceva, ceilalti altceva.
G. Stancu: Parerile, in general, ale oamenilor converg spre acelasi lucru. Trebuie sa vedem cum procedam ca oamenilor care ne aleg sa le fie mai bine. La un moment, se zice, ca reprezentantii Conventiei doresc sa scoata lichelele din Primarie. Aceste lichele le putem analiza. Dar discutand cu cineva, am constatat ca din oamenii care au lucrat pana in 1992 numai sunt decat cinci, sase la suta. Al doilea lucru este ca acesti oameni sunt totusi specialisti. Oameni care stiu meserie. Eu as prefera numai daca sunt lichele sa-i dam afara, dar in clipa de fata acesti oameni sunt cei care duc greul.
I. Dinuta: Ar trebui sa incercam ce s-a inceput la Timisoara, anul trecut. La parterul primariei sunt patru calculatoare, te documentezi pentru ce acte iti trebuie, apoi le depui si astepti raspunsul, astfel eliminam atatea si atatea birouri.
V. Popescu: Marii oameni profesionisti se regasesc si astazi in Primaria sectorului 2, prin fisa postului, iar eu cand am acceptat candidatura am spus "eu nu voi schimba pe nimeni pentru ca ii cunosc si imi face placere sa lucrez cu astfel de persoane". Sunt si foarte tineri si foarte competenti.
O. Andronic: Din pacate, in focul discutiilor timpul a trecut. As dori, in incheiere sa facem un ultim tur cu mesajul fiecaruia dintre dvs., pe care doriti sa-l adresati electoratului pentru data de 16 iunie.
V. Popescu: Ideea mea este ca dragostea si increderea nu se pot pastra decat prin loialitate fata de cetateni, prin intelegerea problemelor lor si prin dovada permanenta ca nu-i parasesti.
G. Stancu: Eu as solicita electoratului sectorului 2 sa vina la vot si sa gandeasca foarte bine pe cine alege.
I.Dinuta: Participarea masiva la vot pe data de 16 iunie si votarea in cunostinta de cauza.
A. D. Darabont: Vreau sa multumesc fiecaruia din cei 25 000 de bucuresteni care m-au votat in primul tur de scrutin, ii rog sa faca acelasi lucru si acum.
 


<< Turul 2 - Ilie NĂSTASE ||| Turul 2 - Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996 >>
| | Citiri: 8276 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO