* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Semifinalele - Seria C - 22 mai 1996

Seria C
(22 mai 1996)


Tema dezbaterii: Constructiile o piatra de incercare


DINU PATRICIU (P.L.'93)

MIHAI ERBASU (P.S.M.)

IOAN DUTU (P.R.M.)

MINODORA ILIE (Independent)

O. Andronic: Bun-gasit la cea de a treia grupa semifinala a Turneului Candidatilor. Sunt prezenti in fata dvs. domnii: Dinu Patriciu, Mihai Erbasu, Ion Dutu si doamna Minodora Ilie. Veti avea prilejul sa va intariti astazi impresiile pe parcursul unei ore in care domniile lor vor analiza o alta problema a Bucurestiului: constructiile - pentru care Antena 1 a pregatit un material pe care va invit sa-l urmariti.
O problema complexa si grava. Il invit pe dl Dinu Patriciu (din partea Partidului Liberal '93) sa deschida "ostilitatile".
D. Patriciu: Este o tema generica pentru ca despre constructii nu se poate vorbi doar in zece minute si mai ales cand este vorba despre Bucuresti. Problema constructiilor are cel putin trei laturi: sunt necesare 100 - 120 000 de noi locuinte in acest oras dar este vorba si de locurile de munca care se creaza prin declansarea unei noi campanii de constructii. Pe de alta este vorba de cadrul administrativ in care ele se desfasoara, astazi o autorizatie de constructie dureza un an, un an si jumatate ceea ce este imens pentru stimularea investitiei. In ceea ce priveste locuintele, este vorba de mai multe probleme: in primul rand terminarea a ceea ce s-a inceput; cred ca sistemul de concesionari care se foloseste in momentul de fata nu este cel mai bun; trebuie vandute aceste structuri neterminate, la licitatie cu preturi foarte mici in asa fel incat sa fie posibil de introdus un numar cat mai mare in circuitul civil, tot pentru scadea pretul locuintelor este necesar ca si o cantitate tot mai mare de teren sa intr e in circuitul civic, deci si rezolvarea problemei legislative prin proprietatea publica dar care au stapani de drept. Sunt zeci de hectare in zona Vacaresti, toate trebuie trecute in circuitul civil pentru ca pretul locuintelor sa scada. Apoi este nevoie - si aici numai Primaria poate declansa procesul de locuinte ieftine - punerea pe picioare a sunui sistem de parteneriat intre societatile comerciale, forta de munca si Primarie pentru a dezvolta proiecte comune, folosind ca garantie atat terenul cat si patrimoniul societatilor respective, proiectele fiind finantate de institutii financiare interesate pe termen lung printr-un pret care sa nu depaseasca 20 - 25 la suta din salariul mediu. Astfel, trebuie stimulata aparitia fondurilor de investitii imobiliare, mai ales a caselor de economii pentru constructii. O alta problema: blocurile existente care au intrat intr-un proces de degradare continua pe care familiile nu au cum sa finanteze lucrari de reparatii; de aceea asociatiile de locatari trebuie transforma te in societati de asigurare a imobilelor. O alta problema grava: seismicitatea. 25 la suta din fondul construit pana in 1977 are grave probleme. Si aici iar trebuie realizat un imprumut public pe care Primaria are datoria sa-l organizeze. De asemenea o alta problema este stimularea reasezarii spatiilor industriale din interiorul orasului.
O. Andronic: Va multumesc, dle Patriciu. Dl Erbasu, din partea Partidului Socialist al Muncii.
M. Erbasu: Vreau sa va spun ca timp de 25 de ani am construit in Bucuresti, si am inceput ca inginer stagiar la statia tratare Rosu pe care am terminat-o ca sef de lot si in 90 cind mi-am format o societate tot de constructii eram director de 5 ani al Intreprinderii de Constructii Edilitare si Drumuri Bucuresti. Deci, desi s-a construit intr-un ritm foarte alert datorita faptului ca arhitectii din acea perioada au depus eforturi colosale, pot sa spun constructiile din punct de vedere al rezistentei au fost bine executate, dovada cutremurele care au fost si constructiile au rezistat. Nenorocirea este ca ne-au prins anii 90 cu 12.000 de apartamente neterminate, cu sute si mii de metri patrati de drumuri neterminate care dupa 90 au fost abandonate. Prin abandonare foarte multe constructii s-au degradat... Totusi in aceasta perioada de sase ani s-a construit ceva, dar mai mult pentru particulari. Vreau sa spun ce voi face de acum incolo: sunt multe blocuri care erau gandite pentru apartamente dar ele au capatat a lte destinatii: sedii bancare, firme etc. La ora actuala sunt necesare peste 200 000 de apartamente in Bucuresti ca sa se satisfaca necesarul de cereri care exista. S-au gasit si surse financiare sa realizez pentru tinerii casatoriti 12 000 de apartamente care se vor realiza impreuna cu societatile cu capital privat sau de stat din Bucuresti care sunt dispuse sa cheltuie pentru a se realiza astfel de locuinte pentru oamenii care lucreaza in aceste societati. A doua sursa este sursa pentru oameni cu venituri medii, o sursa pe termen lung si in asa fel ca oamenii sa-si poata plati creditele si ultima solutie pentru cei cu bani: li se pun la dispozitie terenuri sa investeasca cu banii proprii confortul pe care il vor.
O. Andronic: Va multumesc, dle Erbasu. Dl Ion Dutu, de la Partidul Romania Mare.
I. Dutu: Mai intai as vrea sa-mi permiteti sa impart in doua aceasta problema: una - modul cum administram fondul locativ public si privat, si al doilea aspect - modul cum trebuie sa ne ocupam de constructii in Capitala. Referitor la prima parte - in ultimii sase ani institutiile admnistratiei publice locale nu functioneaza normal, nu au intrat in legalitate. As vrea sa subliniez ca chiar patrimoniul administratiei publice nu este bine administrat si, mai grav, ce a fost construit pana in 1990 nu a fost repartizat in prevederile legii - va spun acest lucru si in calitate de membru al Comisiei pentru atribuirea locuintelor din fondul locativ de stat, precum si a anchetei efectuate de Guvern. Din situatia pe care am vazut-o pana acum aceste anchete se desfasoara superficial... De regula, noi am prezentat un Raport in Parlament care a fost aprobat cu mare majoritate de voturi, l-am inaintat la Parchetul General, dar prefecturile nu pot sa il aplice pentru ca clientii sunt... si e foarte greu ca un prefect sa ina inteze un proces pentru a-i lua locuinta unui demnitar. In ceea ce ma priveste, solutia este aplicarea legii si nu prin dezbateri politice, ci prin aplicarea efectiva a legii. Noi am inaintat si un alt proiect pentru atribuirea de locuinte strict pe timpul mandatului unui demnitar si un alt proiect de lege este cel al locuintei care a intrat in procedura normala de aprobare de Parlament si al doilea pentru toti cetatenii care defineste foarte bine ce inseamna o locuinta sociala, de serviciu. O alta chestiune se refera la constructia de locuinte. Avem constructori de valoare care au facut obiective economice, rafinarii, cartiere. Si atunci noi nu putem sa terminam cateva blocuri? Noi am propus ca aceste locuinte sa fie date societatilor, sa le termine si sa fie date pentru salariatii lor. Trebuie sa construim pentru tineri, cu credite pe 20 de ani, sa aiba cat de cat o locuinta, un minim necesar. Inclusiv CEC-ul, putea sa dea credite la tineret, iar marile platforme industriale sa-si construiasca. De asemenea, o problema foarte grava un program de sprijinire a oamenilor cu locuinte degradate pentru ca oamenii nu au bani.
O. Andronic: Va multumesc, dle Dutu. Doamna Minodora Ilie (independent).
M. Ilie: Eu nu sunt constructor, dar am lucrat foarte mult in primarie si sunt si sotie de arhitect. Sa va spun cateva lucruri serioase: in primul rand asistam acum la o lectie de democratie extraordinara, primarul care va iesi va trebui sa tina seama de fiecare program al tuturor candidatilor. Eu le-am studiat si sunt foarte bune. Noi nu trebuie sa jignim oamenii si programele lor, ci trebuie sa luam de la fiecare ce este mai bun, asa incat printr-un efort comun sa dam ce este mai bun pentru binele fiecaruia. M-as opri la doua lucruri esentiale: una - birocratia si pentru acele autorizatii de constructie care blocheaza total ideea si dorinta omului de a-si construi ceva; doi - cea a caselor pentru tineret, niciodata tineretul nu va putea sa-si rezolve o casa proprie platita. Eu vreau sa fac un apel la cetateni ca fara disciplina in munca, fara ajutorul asociatiilor de locatari un primar nu poate sa faca nimic.
O. Andronic: Stimati invitati, ne-au mai ramas cateva minute si v-as propune un subiect in tema: in 1990 - 1991 statul a vandut chiriasilor aproape 300.000 de apartamente din fondul de stat. A fost o tentatie careia nimeni nu i-a rezistat. La momentul respectiv nimeni nu s-a gandit prea mult la ce va urma. As vrea sa va expun opiniile asupra acestei chestiuni.
D. Patriciu: Este intr-adevar un moment critic, grav cum aratam mai devreme: doar printr-un imprumut public se va putea declansa reabilitarea locuintelor cu probleme, si apoi vor trebui organizate sisteme de finantare a acestora. Problema esentiala - sursele de finantare a programelor noastre. Fara bani nimic nu putem face. Degeaba discutam daca nu avem bani si aici Primaria are un rol extrem de important in exploatarea patrimoniului comunitar - inchiriere, vanzare, cesionare, parteneriat.
M. Erbasu: Eu spun in felul urmator: 12 000 de apartamente cu pretul mediu inseamna 500 de miliarde. Deci asta inseamna 500 de miliarde pe an, eu astea le voi realiza daca voi fi ales primar. Astea insemnand locuinte sociale - deocamdata, adica ce ne putem permite.
M. Ilie: Eu zic sa facem o licitatie sa vedem ce e mai convenabil sa construim...
I. Dutu: Chestiunea e deosebit de complexa si trebuie sa faca obiectul unui program guvernamental.
O. Andronic: Va multumesc tuturor.
 


<< Semifinalele - Seria B - 16 mai 1996 ||| Semifinalele - Seria D - 23 mai 1996 >>
| | Citiri: 6909 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO