* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Preliminarii - Grupa a V-a

Grupa V-a
(11 mai 1996)


ION NASTEA (P.P.)

SABIN GHEORGHIU (P.S.D.I.)

SORIN BOTNARU (P.L.C.)

FLORIN M. NAHORNIAC (P.R.)

TACHE PARVULESCU (M.E.)
 

O.Andronic: Buna-seara, stimati telespectatori si bun-gasit la ultima grupa a preliminariilor Turneului Candidatilor. Ii veti cunoaste astazi pe ultimii cinci din cei 22 de candidati inscrisi la startul "simulatorului" nostru. Ei sunt: dl Ion Nastea (Partidul Pensionarilor), dl Sabin Gheorghiu (Partidul Social Democrat Independent), dl Sorin Botnaru (Partidul Liberal Crestin), dl Florin Mihai Nahorniac (Partidul Republican) si dl Tache Parvulescu (Miscarea Ecologista). O grupa "tare", cu trei presedinti de partid. Urmeaza sa-si expuna punctele de vedere in minutele care urmeaza.
Il invit in fotoliul de telecandidat pe dl Nastea. Am sa incep cu cateva note biografice: nascut in Fagaras, la 4 decembrie 1952, a terminat Facultatea de Imbunatatiri Funciare, promotia 1977 si a fost repartizat la Trustul de Constructii Bucuresti. In 1979 transfer la Institutul de Cercetari si Inginerie Tehnologica de profil unde, incepand cu 1980, a devenit cercetator stiintific. In 84 transfer la Antrepriza Romana de Constructii, pana in 1990 ocupand diverse posturi. A fost director tehnic de Antrepriza pe care cu grija a condus-o timp de trei ani, a avut in subordine 3000 de muncitori-constructori realizand o productie de circa 6 milioane de dolari pe luna. Vara lui 90 l-a remarcat in sectorul privat. A fondat firma IMPEX GRUP unde pana in 1992 a fost director adjunct. Din 1992 lucreaza la firma Speranta COM SRL ocupand postul de director general, fiind in acelasi timp si asociat. In cadrul firmei Speranta activitatile s-au amplificat, dezvoltandu-se si o retea cu profil alimentar. A sponsorizat simpozio ane internationale si a infiintat in 1995 clubul sportiv particular Speranta Club. Dle Nastea, prima intrebare: de ce ati ales acest partid?
Ion Nastea: Deci, in primul rand acest partid al pensionarilor din Romania nu este un partid al pensionarilor de astazi. Este al tuturor celor care au muncit cinstit timp de zeci de ani de zile si care dupa acesti ani trebuiau sa aiba un trai decent si sa nu aiba grija zilei de maine. Daca mai punem faptul ca fiecare cetatean care munceste corect cu carte de munca din drepturile salarile din prima zi renunta la un anumit procent pentru a-si capata drepturile de pensionare, vedem per ansamblu aceasta piata a penionarilor. Sigur ca acest sistem de retribuire a pensiilor este strans legat de aspectul general: cat muncesti, unde muncesti. Deci, este un partid de protectie sociala si am considerat ca pot fi foarte aproape de acest partid. Nu mai pun la socoteala ca in toata aceasta perioada in care eu mi-am desfasurat activitatea am avut dascali de o mare capacitate, oameni deosebiti pe care i-am reintalnit cu grija zilei de maine si atunci pentru mine a fost un moment foarte important de a lua o astfel de decizie . A doua intrebare: de ce m-au ales pe mine dansii pentru a candida la functia de primar general? Pentru ca m-au cunoscut foarte bine, mi-au vazut puterea de munca, din afacerile pe care le-am facut nu am ramas solist, respectiv acea retea alimentara sunt niste magazine si care din 1994 a creat pentru pensionari diverse inlesniri. Dar nu am crezut ca momentul de tranzitie se va prelungi doi ani, am ramas surprins de ceea ce se intampla si am intrat in aceasta brutala politica tocmai pentru a reusi sa stabilizez niste situatii pe care de obicei toata lumea le considera greu de rezolvat.
O. Andronic: Denumirea firmei dvs., actiunile ei indica o vocatie caritabila. Cum se impaca aceasta vocatie cu afacerile si cu rigoarea?
I. Nastea: Noi am fost nascuti intr-o perioada cand n-am cunoscut acei ani de chin, dar totusi am crezut in ideea de a avea fata de semenii nostri un anumit respect si credinta. Dar discrepanta dintre categoriile sociale de saraci si bogati nu trebuie sa fie cea care este astazi. Asta nu putem noi acum judeca si analiza pentru ca timpul este foarte scurt. Vreau sa revin la ceea ce inseamna sigla partidului. Aceasta umbrela este un semn deosebit - dupa parerea noastra - care inseamna protectie de vanturi si furtuni. La noi exista o gandire foarte tanara, cu toate ca se numeste partidul pensionarilor. Primul lucru pe care dorim sa-l realizam este problema caselor de locuit. Mai departe, problema utilitatilor de stricta necesitate in Bucuresti, in Bucuresti trebuie extinse retele de apa, de canalizare, probleme care s-au atins in emisiunea dvs.
O.Andronic: Urmeaza dl Sabin Gheorghiu de la Partidul Social Democrat Independent. S-a nascut in judetul Valcea, la 16 martie 1936, profesia inginer constructor, starea civila casatorit, doi copii, functia actuala consilier tehnic la SC ACRO SRL. Activitatea: 58 - 69 sef la constructii drumuri si poduri - Ilfov, 69 - 81 sef Biroul Tehnic, 81 -88 director in Administratia Domeniului Public - Ilfov, 89-91 sef serviciu la Centrala Constructii Montaj a Capitalei; 91 - 93 sef serviciu Drumuri si Poduri la Primaria Municipiului Bucuresti, iar din 93-95 director general la Regia Autonoma de Gospodarire Comunala Ilfov. Sunteti deci un om obisnuit cu primaria, cu structurile administrative. Spuneti ca problema dvs a izvorat din programul comunal traditional al PSDI. Care ar fi trasaturile acestui program?
S. Gheorghiu: Activitatea mea s-a desfasurat intre Ilfov si Bucuresti. La intrebarea dvs: partidul nostru are un program traditional comunal care, dupa parerea mea ca specialist acorda atentie foarte multa dezvoltarii conditiilor de viata specifice fiecarei localitati. Programul nostru il avem defalcat si acorda atentie deosebita privind fondurile pentru dezvoltare, si exploatarii acestora in cele mai bune conditii. Bucurestiul este rezultatul unor decenii de viata, se construieste pas cu pas de acum 500 de ani, am un Bucuresti in cifre si sinteze si stiu tot ce se intampla. Stiu ce retele sunt, cate canale, cate strazi...
O. Andronic: Intre aceleasi propuneri din programul dvs. am gasit una interesanta: extinderea teritoriului Capitalei prin preluarea inelului verde trecut in 1981 in compozitia sectorului agricol Ilfov. Preconizati desfiintarea sectorului, sau care ar fi formula organizatorica?
S. Gheorghiu: Bucurestiul a fost intr-un fel mutilat in 1981, odata cu crearea Ilfovului. S-au facut doua greseli mari. Comunele din jurul Bucurestiului nu pot sa-si rezolve problemele, Bucurestiul are nevoie de aceste comune ca de plamani. Astfel Bucurestiul nu mai are gropi de gunoi, canalizarea este tot legata de Capitala, are nevoie de extindere, de verdeata, locuri pentru agrement.
O. Andronic: Urmatorul candidat, dl Sorin Botnaru (Partidul Liberal Crestin) se afla deja in fotoliu: nascut in 29 octombrie 1949, absolvent al Facultatii de Filozofie, sectia Sociologie, in 1975, casatorit, un copil. Profesor la catedra de sociologie a Universitatii Bucuresti in perioda 92 - 95; in prezent cercetator stiintific la Institutul pentru Studiul Totalitarismului. Activitati politice si publice inainte de 89: nu a fost membru de partid, a luat parte la revolta populara in 21 - 22 decembrie, a fost presedinte la CFSN sector 2 , din ianuarie 1990 si pana la 1 iunie 1990. In calitate de presedinte al CFSN si CPUN Bucuresti a activat pentru asigurarea normalitatii in oras pentru sprijinirea legii publice de tip democrat pentru rezolvarea conflictelor pe cale pasnica. Inca din mai 1990 a inaintat primului ministru de atunci un proiect de organizare a administratiei Bucurestiului care sa micsoreze birocratia; ca deputat, in timpul dezbaterilor privind legile admnistratiei locale, in 1991, a cerut elabora rea unei legi proprii a Bucurestiului si micsorarea puterii prefecturii in alte domenii si al ordinii publice si restaurarea puterii Consiliului Local. Membru al Comisiei Parlamentare pentru analiza evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990 a prezentat un punct de vedere personal, diferit de cel al FSN. In septembrie 1991 a intrat in PNL. Din noiembrie 95 participa la constituirea unei noi forte liberale - Partidul Liberal Crestin Democrat. Cum spuneam, dle Botnaru, aveti o biografie postrevolutionara agitata. Partidul Liberal Crestin este o aparitie noua pe firmamentul vietii politice. Cum si de ce a aparut?
S. Botnaru: Eu am ajuns la urmatoarea concluzie: gruparile liberale existente la ora actuala nu reusesc nici sa se reuneasca, nici sa se apropie, nici sa colaboreze si nici sa se remarce. Uitati-va ca unii sunt in Parlament altii in afara. Ceea ce arata un fel de terminare a capacitatii acestor grupari sunt patru ani de activitate a acestor grupari si nici una dintre ele nu a reusit sa stranga simpatii liberale si nu reusesc sa conlucreze impreuna. Ceea ce arata ca trebuie pornit de jos reconstructia. Reconstructia trebuie sa fie in acelasi timp si o miscare de idei si ea trebuie sa se faca tinand seama de tot ceea ce a fost gresit.
O. Andronic: De ce ati ales ca prim obiectiv de atac Primaria Capitalei?
S. Botnaru: Trebuie sa spun urmatorul lucru: datorita si evenimentelor, oamenii care si-au asumat responsabilitati atunci in oras m-au ales sa-i conduc intr-un proces care dorea sa puna un nou raport uman in societatea romaneasca. Si e normal ca am fost preocupat de constructia acestui raport uman, de felul in care ar trebui sa arate societatea noastra, cat si Bucurestiul si timp de cateva luni am avut responsabilitati in ceea ce priveste Bucurestiul. M-a preocupat de la inceput reorganizarea administratiei Bucurestiului, astfel incat sa se produca o modernizare, sa fie folosita experienta buna din perioada interbelica.
O. Andronic: Unul dintre punctele programului dvs. se intituleaza: "masuri pentru a face sa nu mai fie posibila o epoca Halaicu in administratia Bucurestiului". E un atac la persoana sau la idee?
S. Botnaru: Eu nu am vrut in nici un fel sa ma refer la persoana dlui Halaicu, ci la perioada in care dumnealui a raspuns de Primaria Bucurestiului. In primul rand o explozie a coruptiei, agravare a conditiilor de viata in Bucuresti si o degradare a Bucurestiului din toate punctele de vedere. Se mai adauga ceva: acea forma de dispret fata de bucuresteni care se simte astazi.
O. Andronic: Ce intelegeti prin renasterea spiritului urban in Bucuresti?
S. Botnaru: Dupa parerea mea romanii nu sunt ramasi in formule vechi. Ei au reusit sa intre in modernitate, sa-si construiasca realitati umane si acest lucru in mai multe formule, de exemplu in formule cum a fost regatul, pornind de la targuri si de la orase dar si intr-o formula de modernitate a poporului roman: urbanitatea construita pornind de la sate.
O. Andronic: Tovarasul Florin M. Nahorniac (Partidul Republican) a luat loc deja in fotoliu. Am folosit termenul de "tovaras" pentru ca am vazut ca el este utilizat in ziarul "Stefan cel Mare" pe care dvs. il conduceti. Care este explicatia acestei preferinte?
Fl. Nahorniac: Chiar va multumesc de aceasta remarca, nu am fost membru de partid, am fost impotriva dictaturii, in convingerea mea am fost un adevarat marxist, un adevarat socialist, dar un socialist democrat pentru ca am fost impotriva socialismului dictatorial si totalitar al lui Ceausescu. Eu am vrut un socialism democratic, iar termenul tovaras face parte din apelativul nostru, al partidului.
O. Andronic: Voi face o scurta schita biografica ca si la ceilalti candidati: nascut la data de 15 martie 1950 in Caransebes, absolvent al ASE-ului, Facultatea de Economie a Transporturilor, casatorit, trei copii; datorita faptului ca a fost impotriva regimului comunist nu a detinut functii importante fiind simplu economist la diferite intreprinderi; a fost de asemenea o victima a Securitatii, provenind dintr-o familie de bucovineni, toti oameni politici din neam in neam; in prezent este directorul publicatiei "Stefan cel Mare", organ de presa al Partidului Republican si care se difuzeaza gratuit. Traieste modest alaturi de familia sa intr-un apartament din sectorul 3. Ce v-a determinat sa candidati la Primaria Capitalei?
Fl. Nahorniac: A fost vointa Comitetului Municipal Bucuresti al partidului condus de mine, avand in vedere ca eu cunosc in ansamblu situatia orasului, cunosc necazurile cu care se confrunta bucurestenii. Dar acest oras trebuie respectat in Europa si in lume. Dar aici intervine si constiinta cetateanului.
O. Andronic: Tovarase Nahorniac, spuneti in acelasi program urmatorul lucru: actualii candidati vin in fata telespectatorilor cu un program populist dar nu spune nimeni ca adevarul este trunchiat, ca de fapt majoritatea sunt fosti activisti sau colaboratori ai fostei securitatii. Aveti dovezi pentru aceste lucruri?
Fl. Nahorniac: Eu vazand pe cei de fata, toti au fost membrii de partid, prin programul partidului nostru noi vrem sa aducem un Bucuresti nou in care sa primeze demnitatea umana. Omul trebuie sa aiba apa calda, apa rece... Pe urma cai de acces, mijloace de transport rapide, moderne...
O. Andronic: Tovarase Nahorniac aveti un electorat constant, dvs ati participat cam la toate alegerile de pana acum...
Fl. Nahorniac: Nu, acum patru ani am fost contestat si nu am participat. Ceea ce fac eu pentru Bucuresti nu vreau sa-mi aduca averi, imbogatiri, e mai bine sa ramana amintiri placute, o strada care sa-ti poarte numele decat sa te injure toti si vreau sa intru in istorie asa cum a intrat si Stefan cel Mare. Cu averea nu te duci in pamant...
O. Andronic: In trecut ati fost hartuit de Militie si de Securitate. In schimb v-ati facut cei trei copii politisti, de ce?
Fl. Nahorniac: Ei au vrut sa se faca politisti si nu am putut sa-i conving sa nu se faca. Politia de astazi nu este Militia de ieri. Sunt oameni foarte pregatiti.
O. Andronic: Lunga lista de candidati la fotoliul de Primar General al Capitalei se incheie cu dl Tache Parvulescu, presedinte al Miscarii Ecologiste din Romania. Dumnealui s-a nascut la 27 februarie 1944 in comuna Padina - Mehedinti, absolvent al Liceului "Traian" din Turnu Severin si al Facultatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Expert tehnic judiciar, inventator, casatorit, trei copii, membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala. Dle Parvulescu, afirmati in programul dvs. ca veti acorda facilitati financiare pentru pensionari. Ati evaluat si modalitatile in care va putea fi realizat acest lucru?
T. Parvulescu: Noi cei din Miscarea Ecologista din Romania nu ne permitem sa facem niste promisiuni fara acoperire; in ceea ce privesc pensionarii care sunt categoria cea mai defavorizata, oameni cu venituri dintre cele mai mici, acesti pensionari vor trebui scutiti de plata totala a impozitelor. Pentru ca nu de la pensionari se va realiza bugetul orasului, noi dorim sa atragem in primul rand intreprinzatorii mici si mijlocii, nu ne intereseaza milionarii de carton. De asemenea, pentru transportul in comun, pensionarii se misca si asa foarte greu, sa le asiguram un transport gratuit si elevilor pentru cursurile obligatorii. Fiind prima intalnire cu electoratul dupa alegerile din 1992 vreau sa multumesc celor care ne-au votat in 1992. Cei din acest partid au reusit sa-si impuna punctul de vedere; vreau sa dau un exemplu sugestiv, Orastie. Sub administratia noastra Orastie a devenit munici-piu, a devenit un oras care se gaseste acum cu gaze naturale, cu canalizare de performanta, cu strazi deosebite. Aceasta de monstreaza ca partidul nostru - in ciuda unor atacuri care s-au facut - este un partid serios.
O. Andronic: Dle Parvulescu, spuneti in acest program minimal ca veti realiza sfintirea Bisericii Eroii Revolutiei si inceperea lucrarilor la Biserica Sf. Vineri. De ce tocmai acestea?
T. Parvulescu: Partidul nostru este convins de binefacerile pe care le face credinta noastra ortodoxa in randurile populatiei si mi se pare normal ca de la sapte ani de la evenimentele din decembrie eroii revolutiei sa poata fi pomeniti in biserica lor. In ceea ce priveste Biserica Sf. Vineri este un simbol al ortodoxiei romanesti si este o mare nedreptate ca nu s-a gasit intelegere pentru ca la aceasta biserica sa se termine constructia acestui simbol al ortodoxiei romane.
O. Andronic: Ca partid ecologist ati mentionat aici protectia zonelor verzi. Concret...
T. Parvulescu: Fara discutie numarul de parcuri raportat la numarul de locuitori a scazut considerabil. Si asa la nivel national suprafata padurilor este sub standardul minim admisibil.
O. Andronic: Va multumim. Cu aceasta etapa preliminariile se incheie. Ne vom reintalni cu cei ce vor promova in grupele semifinale.


<< Preliminarii - Grupa a IV-a ||| Finalele >>
| | Citiri: 7552 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO