* Prima pagină * Căutare * Contact *
 

„A” de la Andronic
Paginator cuprins carte: 1 2 3 >

Am dat acest titlu prezentului „Cuvânt înainte” atât pentru a restabili ordinea alfabetică și de precădere a personajelor implicate, cât și pentru a încerca să echilibrez, cumva, titlul cărții.
Octavian Andronic este el însuși un personaj; caricaturist cu surse inepuizabile și regenerabile de inspirație, după cum se vede din „andografiile” sale, pe care le publică în fiecare zi, jurnalist de mare rafinament, publicist pasionat până la obsesie de esența realităților care ne înconjoară, numele său trece de perimetrul rezervat autorilor serioși, pentru a intra în cel al personajelor demne de urmat. De fapt, Ando are o biografie jurnalistică mai bogată cu mult decât a personajelor despre care scrie, mai captivantă decât multe dintre „andografiile” sale, mai densă decât ritmul cotidian al gazetelor pe care le-a ctitorit ori le-a slujit și chiar mai pilduitoare decât exemplele pe care încearcă adesea să le pună sub ochii cititorilor săi.
Titlul acestei cărți ascunde un accent sarcastic de ironie tipică lui Ando, similară, dar în alt registru, celei pe care el o exprimă la vedere prin tușele care-i stilizează caricaturile. Atunci, însă, când alfabetul însuși se compune din inițialele unor nume de personalități (și nu invers!), avem de-a face, nu-i așa?, cu o hiperbolizare a ironiei, echivalentă cu un diagnostic ce face inutil orice comentariu. „Dacă litera B vine de la Băsescu, atunci ne putem da seama cu toții ce importanță colosală are personajul purtător al acestui nume!” – aceasta este ironia șfichiuitoare pe care jurnalistul o trage, ca un semn al lui Zoro, pe fruntea personajului politic citat.
Cuprins carte "B de la Basescu"
| | Citiri: 7872 |
 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO