* Prima pagină * Căutare * Contact *
 

300 din 4000


[pdf] Citeste cartea on-line

Schimbarea Schimbarii 2000După volumul în care am reunit o parte dintre desenele prezentate la expoziția „Schimbarea schimbărilor - 2 ani de videocaricatură”, de la Galeriile Bancorex, în Septembrie 1999, acesta este primul exerițiu bibliografic de caricaturi pe care-l fac. El cuprinde majoritatea desenelor prezentate la televiziune (în „Andografia Zilei”, la TVR1) și în mai multe publicații, între care „AZI”, „COTIDIANUL”, „ULTIMA ORĂ”, „Buletin de București”, „Glob Express” sau „Balcanii și Europa”.
Anul 2010 este cel de-al 13-lea de existență al videocaricaturii – varianta animată printr-un procedeu computerizat, pentru a face din ea un mic show de televiziune.

Prezența caricaturilor mele pe micul ecran s-a datorat, în primul rând, lui Adrian Sârbu, care mi-a propus, în 1987, să-i dau câte un desen de actualitate pe zi care să ilustreze „Revista Presei” pe care începuse să o facă Iolanda Stăniloiu, continuată apoi de Radu Moraru. Nu era o poziție prea bună, căci se prevedea restul textului și era greu de „descifrat” în scurtul timp în care era expusă.

A fost meritul lui Stelian Țurlea – pe care l-am regăsit la PRO TV, după ce colaborasem, inițial, la Antena 1 - de a prinde  din zbor o idee și de a mi-o propune: aceea de a realiza caricatura ca un spectacol, în mișcare, cu ajutorul unei tablete grafice. Experimentul inițial a fost unul reușit și, de la 1 ianuarie 1998, în programul PRO TV, a intrat, de sine stătătoare, „Andografia zilei” (intitulată, de la început, „O PROpoziție pe zi”).

De atunci, Andografia a trecut pe la mai multe „case” unde a constituit, mereu, unul dintre punctele de atracție ale programului: PRIMA TV, Tele 7abc, B1TV, OTV, TVR1. În 13 ani au fost realizate și difuzate aproape 4000 de desene „animate”, ale căror „script” l-au reprezentat caricaturile pe teme de actualitate, dintre care o parte – cele ale anului 2010 – le regăsiți în volumul de față.

| | Citiri: 9853 |
 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO