* Prima pagină * Căutare * Contact *
 

Cuvânt înainte...

 "Andografia"  unei zone de viață...

 

"Dicționar politic", zice Octavian Andronic. "I de la Iliescu". Normal că ION ILIESCU. Interesant, ca să nu spun ciudat, titlu pentru un volum. Până la urmă, un dicționar definește sau traduce termeni, concepte, noțiuni, cuvinte. Îți precizează sensuri și variante de accepțiune.

Mărturisesc că majoritatea eseurilor, schițelor, crochiurilor, analizelor (trebuie să ai ceva mai mult decât curaj să faci o analiză pe doar ceva mai mult de o jumătate de filă A4) le-am citit în diverse publicații în care ANDO și-a pus semnătura. Așa, citite, la bucată, din când în când ele spuneau adeseori câte ceva. Alteori le treceam cu vederea și nu prea îmi aminteam de ele. Înmănunchiate și ordonate după anume criterii de către autor, aceleași "articole" spun acum mult mai mult. Ele reprezintă mai mult decât suma părților. Demonstrează un crez, o privire a lui. O privire cu care poți să fi sau nu de acord. Dar este a lui și nu s-a dezis de ea.

În fond avem de aface cu un dicționar! Octavian Andronic definește cu metodele sale un concept, ca să-i zic așa. Unul pe cât de complicat, pe atât de controversat. Conceptul se cheamă Ion Iliescu, personalitatea politică până acum aflată, neîndoielnic în epicentrul vieții politice postedecembriste din România. Adulat de unii, disprețuit de alții, salvator de țară pentru unii, principalul vinovat (dacă nu chiar "criminal") pentru stagnarea și nedemocratizarea societății, pentru alții. Nu este ușor, ba, pentru moment, este poate chiar imposibil să definești un astfel de om, care a lăsat urme adânci și vizibile în viața acestei țări. Bune și rele! Câte bune și câte rele? Cine se încumetă să cântărească? Cine e deținător al întregului adevăr? Este vreun trăitor astăzi, individ sau instituție, care să știe și să poată să și spună, cu dovezi irefutabile, care este adevărul? Cine este oare, cine poate fi acel procuror al istoriei cu tolba plină de destule probe pentru o variantă sau alta? Dar judecătorul ale cărui sentințe să nu fie contestate de nimeni? Octavian Andronic își spune, în acest volum, opiniile, părerile lui. Ele se constituie într-o părticică de adevăr. Acesta este adevărului lui ANDO. E de luat în seamă. Cu atât mai mult cu cât opiniile lui nu sunt rezultatul unor reflecții ulterioare asupra unor fapte sau evenimente de mult petrecute. Nu! Aici avem "reacții la cald",  la sute de evenimente și întâmplări. Unele situații le-am trăit eu însumi și unele aspecte pe care "naratorul" le descrie, le descopăr și eu abia acum. Pe altele, atunci, le-am văzut altfel. Acum sunt de acord cu ANDO. E interesant și important că dacă el ar publica acum din nou, unele dintre reflecțiile sale, fără a preciza data când ele au fost scrise, ai senzația că  se potrivesc ca o mănușă și azi. Mai ales cele referitoare la PSD și raporturile dintre diverse grupări și personaje din acest partid.

Dacă stau să mă gândesc bine, volumul acesta este o ANDOGRAFIE a unei zone de viață politică și socială din ultimul deceniu. Tehnica scriitoricească a lui Octavian Andronic este mult influențată de graficianul "care este" (nicio aluzie la vreun primar în viață!).Din câteva tușe, două - trei linii puse unde trebu- ie, iese repede, fără fraze redundante, cu mare plasticitate, un tablou (o schiță, o grafică) color (deși în original este făcut  alb-negru) al unei situații date. Și dacă mai adaug și apetitul, dar și talentul, pentru titluri -"Cireașa de pe tort"- am destule argumente să recomand lectura acestui volum, care nu vrea să fie și nici nu este omagial , dar care apare în preajma împlinirii de către Ion Iliescu a vârstei de 80 de ani. Ori, cu toate perioadele lui de "opoziție dulce-acrișoară", de urzicături, dezacorduri, decente însă, Octavian Andronic este un scriitor, un grafician, un artist care are un respect nedisimulat față de Ion Iliescu. Iar eu respect atitudinea cetățeanului Andronic și o consider o mostră de normalitate.

Iosif Boda
13 Februarie 2010
Cuprins carte "I de la Iliescu"
| | Citiri: 3374 |
 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO