* Prima pagină * Căutare * Contact *
 

... Cuvânt după

45+5=80!?

Această carte figura în proiectul meu editorial la o dată neprecizată, după demararea seriei “Dicționar politic”, în timpul campaniei pentru prezidențiale, cu un volum avându-l ca subiect pe Traian Băsescu.

Semnalul mi l-a dat Victor Opaschi, “eminența cenușie” a anturajului fostului președinte, când m-a anunțat că pe 3 Martie, anul acesta, urmează să aibe loc o manifestare omagială, cu prilejul împlinirii a 80 de ani.

80 de ani! Doar cu câteva zile în urmă participasem la o nouă lansare de carte a domnului Iliescu și mă surprinsese încă o dată, aerul său vioi și alura nemarcată de trecerea timpului. Dacă nu mi-aș fi amintit că în 1990, pe când era la CPUN, tocmai împlinea 60 de ani și refuza să fie omagiat în vreun fel,  pentru a nu suscita vreo paralelă cu istoria de care abia ne despărțisem, aș fi putut să jur că mai adăugase doar vreo 5 ani, la cei “45” în care se regăsea la expirarea ultimului mandat. Mi-am dat atunci seama că dacă nu acum, altădată n-ar mai fi avut rost acest al doilea “Dicționar politic” - care, în ordine de valoare, ar fi trebuit să fie primul - și am pornit o veritabilă cursă contra cronometru în care i-am angajat pe colaboratorii mei de la Fundația AlegRO, pe prefațatorul Ioșca Boda, pe editorul    Ștefan Dulu, într-o tentativă de reacord ce avea dead-line pe 3 Martie.

Când scriu aceste rânduri nu concep că volumul ar putea să nu fie prezent la întâlnirea cu dl Iliescu și cu istoria pe care o scrie prin însăși existența sa - controversată cu sau fără motiv, dar tot atât de dificil de evaluat, cu realismul și obiectivitatea pe care le reclamă cronicarului, înainte ca istoria să se așeze în matca ei.

Comentariile care i-au fost dedicate și pe care le-am reunit în acest volum, au fost scrise și publicate de-a lungul ultimilor 10 ani în rubrica cotidiană “Punctul pe Y”, în care m-am străduit să iau pulsul evenimentelor care vor lăsa urme. Le-am adăugat câteva interviuri, luate cu prilejul maratonului publicistic din 1996 - Turneul Candidaților - și unul de după celebrul congres din 2005.

Împreună, ele pot alcătui un portret - acela al modului în care eu, umilul slujitor al condeiului - ca să folosesc o formulă clasică - l-am perceput pe omul al cărui rol, în cele două decenii de democrație a fost și mai este - în ciuda anunțatei sale intenții de a se retrage din orice funcții politice - unul de prim rang.

Octavian Andronic
15 Februarie 2010
Cuprins carte "I de la Iliescu"
| | Citiri: 3395 |
 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO