* Prima pagină * Căutare * Contact *
   

Trimiteti pagina de mai jos pe o adresa de email, completand formularul urmator:

Numele dvs:
Email-ul dvs:
Subiect mesaj:
*** Adresa de email destinatar (mai multe separate prin ;):

*** - Camp obligatoriu

Mesajul va contine urmatorul text:
.......................................

Preliminarii - Grupa I-a

Grupa I-a
(7 mai 1996)


MINODORA ILIE (Independent)

DUMITRU RUSANESCU (P.N.A.)

MIHAI ERBASU (P.S.M.)

DORU VIOREL URSU (Independent)

O. Andronic: Bine v-am gasit la startul Turneului Candidatilor pentru functia de Primar General al Capitalei. Asa cum am mai precizat, rostul acestei competitii nu este acela de a da un castigator pe "simulator", ci de a da o sansa atat candidatilor de a arata ce stiu, ce pot si ce vor sa faca, precum si electoratului de a-i cunoaste mai bine pe cei carora le va incredinta mandatul. In etapa preliminariilor veti face cunostinta cu candidatii. In emisiunile din aceasta saptamana am acordat cate zece minute fiecaruia, in care sa se prezinte si sa-si prezinte punctele de vedere. Va veti afla astazi fata in fata cu doi independenti -doamna Minodora Ilie si domnul Viorel Ursu - si cu reprezentantii unui partid parlamentar -dl Mihai Erbasu (PSM) si al unuia "neparlamentar"- dl Dumitru Rusanescu de la Partidul National al Automobilistilor.
Permiteti-mi sa o invit, in ordinea tragerii la sorti, in fotoliul pregatit pentru candidati pe dna Minodora Ilie. Am sa prezint mai intai telespectatorilor un scurt curriculum vitae. S-a nascut la 12 aprilie 1941, in comuna Cotesti, judetul Arges. Absolventa a Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti a functionat ca profesor titular la o Scoala generala din judetul Valcea pana in 1975. Din 1975, profesor titular la Liceul Spiru Haret din Bucuresti. Este si inspector general in Ministerul Invatamantului. Din 1990, in CPUN-ul Capitalei, la Corpul de Control al primarului Ciurel, ca sefa sectiei la Relatii cu Publicul. Actualmente- inspector de specialitate in Directia de Secretariat, Asistenta Sociala, Tineret si Sport. Din 1992, presedinte fondator al Fundatiei Internationale de Caritate, Reconciliere si Pace OMENIA cu filiale in aproape toata tara si 23 de tari ale lumii. Domiciliul in Bucuresti, casatorita de 30 de ani cu arhitectul Ilie Gheorghe, locuinta intr-o casa nationalizata, posesoare a unui automobil Dacia.
V-as propune sa incepem prin a prezenta cateva dintre optiunile dvs. Care este, dupa parerea dvs., ponderea celor care au nevoie de caritate? Sunteti o buna cunoscatoare a acestui subiect, ati depus si depuneti mult suflet in actiunile pe care le desfasurati. Sunt multi concetatenii nostri care au nevoie de sprijinul Fundatiei?
M. Ilie: Orice om are nevoie de sentimente de caritate, eu mi-am ales ca ideal conceptul romanesc "Omenia" tocmai in acest sens. Nu exista batran care sa nu aiba nevoie de un cuvant bun, de un ajutor. Nu exista tanar care sa nu aiba nevoie de intelepciunea noastra, a celor mai in varsta si a noastra, a tuturor. Nu exista la durere sau la bucurie sa nu aiba nevoie de un prieten sau de omenie. Frumoase cuvinte romanesti care au ramas romanesti si vor ramane de-a pururi Omenie si Dor. Avem aici un contracandidat, tot independent care poarta acest minunat nume romanesc care, ca si Omenia inseamna intelepciune si istorie.
O. Andronic: Insist asupra intrebarii: cam ce procent dintre concetatenii nostri credeti ca sunt in situatia de a face o interventie de acest gen?
M. Ilie: Sunt foarte multi, eu cred ca peste 40% au nevoie de caritate, de Omenie, nu neaparat de ajutor material. Dar ajutorul material nu spune nimic fara ajutorul moral, fara ajutorul educatiei, fara respectul pentru munca. Deci, cuvantul Caritate este si acesta unul cu valente largi. Nu trebuie neaparat sa-i dai unui om medicamente sau o bucata de paine ca sa insemne caritate. Ci chemarea si trimiterea catre sufletul omului, deschiderea catre el este un moment foarte important in ceea ce inseamna caritatea.
O. Andronic: In ce masura credeti ca un primar general ideal trebuie sa fie animat de astfel de sentimente?
M. Ilie: Este pe locul intai. De ce spun asta? Pentru ca daca un primar nu este popular, daca un primar nu iubeste oamenii si nu respecta omul si nu face deschidere catre sufletul lui ca sa ajute omul in orice moment, daca nu slujeste omul, atunci el nu trebuie sa fie primar. Daca e slujit cum trebuie, el munceste mai bine, mai cu folos si la randul lui ajuta orasul sa devina ce trebuie, Bucurestiul, care este inima tarii, prin care noi speram sa devina acel mare oras si nu acel mic Paris in care spera altii.
O. Andronic: Sau micul Paris fanat la care noi tot facem recurs...
M. Ilie: Da, dar eu cred ca marele Brancusi, Stefan cel Mare sau Eminescu nu pot fi schimbati cu nimeni de nici unde...
O. Andronic: Care credeti ca va fi, in eventualitatea in care veti castiga acest "concurs", care vor fi in continuare rolul si posibilitatile Fundatiei de care va ocupati si daca dvs o sa va mai ocupati de ea in aceste conditii?
M. Ilie: Sigur ca ma voi ocupa de ea mai mult, dar voi chema celelalte fundatii non-guvernamentale sa conlucreze, sa existe un program al acestor fundatii pentru ca ele trebuie ajutate de primar cu sedii si cu cele necesare pentru gospodarie in acelasi timp, ele nu trebuie sa lucreze haotic, trebuie sa se cupleze pentru a rezolva asistenta sociala si protectia sociala de care noi avem nevoie.
O. Andronic: Dvs. fiind prin structura o persoana cu sentimente caritabile, cum veti actiona in cazurile in care numai de omenie nu va fi nevoie si aici ma refer la acele tare ale administratiei publice, in general: coruptia, lipsa de corectitudine...
M. Ilie: OMENIA nu are nimic de-a face cu coruptia si cu lipsa de corectitudine. Omenia nu face decat educatie civica si ea impune respectul pentru legi si pentru oameni, deci in acest concept coruptia si birocratia nu-si gasesc loc.
O. Andronic: Activitatea pe care ati depus-o v-a familiarizat cu anumita zona sociala. De unde va veti recruta principalii colaboratori, in situatia in care veti deveni primar general?
M. Ilie: In primul rand dintre oamenii din primarie. Trebuie schimbat ceva in primarie. In comportamentul oamenilor, vom gasi programe specifice care sa raspunda omului. In al doilea rand dintre pensionari - care sunt oameni minunati, daca ii chemi acum sa faca curatenie in parc si apoi le oferi un program artistic se face curatenie si la miezul noptii. Tineretul sa ajute si sa planteze pomi apoi va dati seama ca programul pe care eu l-as dezvolta ar fi pe placul tuturor, este important sa ai chemare pentru sufletul lor si sa-i chemi la munca pentru ca ei vin cu placere, dar daca nu sunt chemati...
O. Andronic: Sa inteleg, doamna Ilie ca vom recurge la celebra munca voluntara, din nou?
M. Ilie: Cu ce strica o curatenie, cu ce strica un concurs de pastrare a curateniei in parcuri, pai putem irosi tot bugetul, dar problema mentinerii acestei curatenii trebuie sa fie baza, educatia civica trebuie sa fie baza.
O. Andronic: Va multumesc. Urmatorul candidat este domnul Dumitru Rusanescu - Partidul National al Automobilistilor. Nascut la 15 decembrie 1946, la Moldoveni-Teleorman, casatorit, cu doi copii, unul de 18 ani, celalalt de 13 ani, domiciliul stabil in Bucuresti, pe Str. Decebal, absolvent al Institutului de Constructii - Bucuresti, intre 1973 si 1981, dl Rusanescu a functionat la Institutul de Cercetare, Proiectare si Productie pentru Chimie Anorganica si Metale Neferoase si rare, a proiectat obiective la Combinatul de Aluminiu Slatina, Combinatul chimic Turnu-Magurele si Giurgiu, Fabrica de Fibre Sintetice Corabia etc. Din 1981, in cadrul Automobil Clubului Roman organizator al campionatelor nationale de automobil si carting, precum si al unor competitii internationale, a coordonat planul de investitii al A.C.R., sarcina destul de dificila, membru supleant in Comitetul Mondial al Federatiei Automobilului. Carnet de conducere categoria B din 1982, 1.70 inaltime si 91 de kg..
O. Andronic: P.N.A. este un partid nou. Exista o doctrina automobilistica?
D. Rusanescu: Da, este o doctrina a nevoilor cetateanului, pentru ca noi asa cum ne-am luptat pentru refacerea strazilor Bucurestiului ne-am gandit ca am putea sa ne luptam, in continuare, pentru toate nevoile cetateanului, in general. Partidele politice si-au instalat primari care parca au uitat de ce au fost alesi, ca sunt in slujba oamenilor si de aceea s-a nascut ideea de a candida din partea automobilistilor tocmai pentru a veni in sprijinul cetatenilor Capitalei.
O. Andronic: In materialul pe care ni l-ati oferit este o sigla ce reprezinta o masina de epoca. Este cumva o nostalgie sau ce vrea sa reprezinte? De ce n-ati ales silueta Daciei noastre?
D. Rusanescu: Am ales o masina de epoca fiindca asa cum stim cu totii o masina de epoca are o valoare foarte mare. Sunt pretioase...
O. Andronic: Este P.N.A. un partid de elita in comparatie cu un posibil partid al pietonilor, sa zicem asa?
D. Rusanescu: Nu, P.N.A. nu are numai membri care sunt neaparat posesori de automobile, este deschis oricarui cetatean al Romaniei care doreste sa adere la un partid care considera ca ii vine in ajutor in viata de zi cu zi.
O. Andronic: Pe ce electorat contati?
D. Rusanescu: In general, in Bucuresti mizam pe posesorii de permise de conducere si pe posesorii de automobile dar si pe neposesori pentru ca nu sunt numai problemele automobilistilor in partid, ci sunt problemele oricaror cetateni ai Bucurestiului.
O. Andronic: Domnule Rusanescu, dvs. spuneati urmatoarele: "regret ca nu pot declara ca alti candidati ca nu am nevoie de salariu pentru ca sunt un om normal, cu familie, obisnuit sa traiasca din salariu in Romania". Este si acesta un ideal?
D. Rusanescu: Nu neaparat un ideal, dar am...
O. Andronic: Domnul Erbasu nu mai traieste din salariu de vreo sase ani...
D. Rusanescu: Deci, vreau sa scot in evidenta ca sunt un om normal, cunosc necazurile bucurestenilor, ceilalti candidati au inceput sa mearga prin piete acum, sa vada ce? Eu, de exemplu merg aproape in fiecare zi in piata ca n-am pe cine sa trimit, deci cunosc cat de mult ar trebui facut pentru bucuresteni, cum ar trebui sa realizam niste parcari...
O. Andronic: Vreau sa va fac o recomandare dar sa o luati ca o gluma: cercetati acum pietele, pentru ca, dupa aceea nu veti mai avea timp...
D. Rusanescu: Eu nu concep sa nu ai timp pentru ca de aceea esti pus acolo, sa te ocupi de problemele oamenilor si nu sa umbli prin strainatate sa faci contracte cu alte primarii...
O. Andronic: Spuneti in program: sunt un dusman al cainilor vagabonzi, dar voi lua masuri care sa multumeasca si Asociatia pentru Protectia Animalelor. Ce fel de masuri?
D. Rusanescu: Sigur, nu trebuie sa-i omoram, dar trebuie sa luam masuri de adunare a lor.
O. Andronic: Mai spuneti ceva: sunt de acord cu majoritatea cetatenilor urbei care doresc sa aiba un acces rapid catre scoala, servici si piete. Se poate ajunge rapid cu mijloacele de transport in comun. Eu cred ca aceasta dorinta au avut-o si dl Halaicu, si dl Pana si toti ceilalti dinainte... Ce credeti ca v-ar putea ajuta? Toata lumea se plange de lipsa de bani. Credeti ca dvs. ii puteti folosi mai bine?
D. Rusanescu: Eu cred ca da. Din cate am auzit, noi ca partid nou infiintat nu avem datele celorlalti candidati despre lucrurile care s-au intamplat in Primarie, dar am auzit ca pentru refacerea strazilor au fost cheltuite 15 miliarde. Mi se pare o greseala enorma. Cum adica? Ma plang in acelasi timp ca am un buget foarte mic, dar la sfarsitul mandatului spun ca nu stiu ce... Spunem ca suntem in democratie, haideti sa o intelegem asa cum trebuie, de exemplu sa lucram si duminica, asa cum fac japonezii care vor sa se intreaca mai mult... dar stiti cum e la noi...
O. Andronic: Credeti ca situatia dezastruoasa a drumurilor cu care Bucurestiul a iesit din aceasta iarna este o chestiune care ii afecteaza doar pe simpatizantii partidului dvs.?
D. Rusanescu: Nu, afecteaza pe toata lumea pentru asa cum ati afirmat un biciclist a murit dintr-o asemenea cauza, poate oricand si un pieton sa cada intr-o astfel de groapa.
O. Andronic: In calitatea dvs. de reprezentant al Automobilului Clubul Roman n-ati avut niciodata posibilitatea sa creati o corelatie directa de responsabilitate intre fapte de acest gen si cei carora le revine raspunderea?
D. Rusanescu: Totusi, bani nu se poate sa nu fie, nu se poate sa nu se gaseasca. Eu am lucrat 15 ani intr-o organizatie non-guvernamentala in care nu a venit nimic de la bugetul statului, inainte de 89 au primit aprobari ca sa ii foloseasca, s-au construit destule statii de asistenta tehnica la ora aia se aprobau... insa in toata tara sunt insuficiente...
O. Andronic: Mai spuneti o chestiune care s-ar putea sa contrarieze pe unii dintre aceia care ne vad si ne asculta: "daca voi fi ales nu-mi imaginez sa circul printre oameni avand alaturi o garda de corp, nu-mi este frica de oameni fiindca traiesc printre ei, am vazut multi primari in strainatate circuland pe strazi ca orice om normal".
D. Rusanescu: Eu acest lucru nu il inteleg, daca am fost ales tocmai de acesti cetateni. Dar in acelasi timp as ruga electoratul sa se gandeasca ca aici primarul nu mai reprezinta o doctrina politica, ci este doctrina cetateanului si in acelasi timp acel Consiliu general poate fi format din reprezentantii diferitelor partide, deci rivalitatea ramane, pai atunci ce am facut?
O. Andronic: Domnule Rusanescu, va multumesc. Sper ca electoratul sa fi priceput exact mesajul dvs. Urmatorul candidat este dl Mihai Erbasu, din partea Partidului Socialist al Muncii. Este nascut la 1 noiembrie 1942, in judetul Arges, ultimii doi ani de liceu i-a facut la Sf. Sava din Bucuresti, deci a devenit bucurestean mult mai devreme. Absolvent din anul 1972 al Institutului de Constructii - Facultatea de Hidrotehnica. Din 1979 pana in 1990 a ocupat diverse functii de la inginer stagiar pana la director la Intreprinderea de Constructii Edilitare Bucuresti. Unde a contribuit la executarea unor lucrari importante de canalizare, termoficare, pasaje rutiere si drumuri. Din 1990 cand a infiintat Societatea Erbasu S.A., la care este actionar principal cu 70% din actiuni a dezvoltat afaceri in domeniul constructiilor edilitare, serviciilor hoteliere, a serviciilor agrozootehnice si comerciale. Fost membru UTC si PCR, in prezent membru PSM. Adept al doctrinei socialismului-democratic si economiei de piata sub cel e trei forme de proprietate: privata, cooperatista si de stat. In functie de domeniu, dar cu o pondere de cel putin 80% pentru sectorul privat si cooperatist. Tatal -Stefan Erbasu, gospodar instarit era pe front la data nasterii fiului, din 1949 si pana in 1953 a fost detinut politic pentru convingerile sale. Mama si-a dedicat viata nasterii si educarii celor sase copii. Sotia este de asemenea argeseanca, fosta colega de Facultate, s-au cunoscut in anul III. Sotia a fost mereu un suport de nadejde, ingrijind si crescand cei doi copii, Romeo-Cristian de 25 de ani, inginer si Marius-Alexandru, elev in clasa a 11-a. Pasiuni: istoria, turismul si sportul.
O. Andronic: Dle Erbasu, probabil ca multi dintre telespectatori se vor intreba de ce un patron ca dvs. vrea sa se inhame la carul Primariei?
M. Erbasu: A fost spus de foarte multe ori ca nu sunt primul socialist-patron.Deci sunt multi in lume. Reprezint acest partid pentru ca doctrina partidului se potriveste cu doctrina mea. Din punct de vedere al vechimii politice sunt un socialist.
O. Andronic: Mi-as permite sa va intreb ceva: astazi ne poticnim prin gropile din drumurile construite de dvs. De ce credeti ca s-a ajuns la o astfel de situatie?
M. Erbasu: Intr-adevar, am construit cam 25% din drumurile Bucurestiului, de la sef de santier si terminand cu director la singurele societati care existau atunci si care executau lucrari de drumuri in Capitala. Dar inainte lucrarile erau intretinute. De exemplu, primavara si chiar toamna se faceau lucrari in permanenta. Nimic neintretinut nu poate sa fie viabil, deci de 6 ani de zile nu s-au mai reparat drumurile in Bucuresti.
O. Andronic: Care credeti ca sunt calitatile personale care va vor fi de folos, dincolo de calitatile profesionale care va leaga foarte strans de o anumita realitate a urbei?
M. Erbasu: In primul rand, asa cum s-a vazut si in video-clip, am o familie inchegata, in al doilea rand am lucrat numai pentru Bucuresti si cu bucurestenii, in al treilea rand vreau sa fac acest lucru nu de dragul de a ma imbogati ci de a face ceva pentru semenii mei.
O. Andronic: Apropo, ce veti face -in caz ca veti primi acest mandat- cu propriile afaceri?
M. Erbasu: Eu sunt actionar in societate si in general un om politic trebuie sa aiba avere si sa-si duca la indeplinire aceasta misiunea grea pentru aceasta perioada. Nu numai averea conteaza, ci si caracterul omului, eu am un caracter stabil si nu ma voi compromite pentru a face nereguli, deci raman actionar dar nu director general al firmei.
O. Andronic: Pe ce criterii va veti selectiona colaboratorii?
M. Erbasu: In nici un caz pe criterii politice, colaboratorii vor fi functionari si daca isi fac datoria si vor fi buni pe criterii profesionale vor lucra cu mine in continuare.
O. Andronic: Ce credeti ca asteapta in primul si in primul rand bucurestenii de la viitorul primar?
M. Erbasu: Asteapta sa scoata acest Bucuresti din groapa in care este la ora actuala, adica sa li se asigure drumuri, sa se realizeze problema salubritatii, sa aiba apa, canale, termoficare, si nu in ultimul rand securitatea omului.
O. Andronic: Il invit acum pe domnul Doru Viorel Ursu in fotoliu. Candidat independent, a optat pentru o formula mai compacta. Domnia sa a pregatit o caseta in care speram sa regasiti toate acele lucruri care va intereseaza despre persoana dumnealui si despre programul sau. (D-l Ursu nu a mai cuvantat, considerand ca pelicula a acoperit toate problemele - n.a.). Ii multumesc dlui Viorel Ursu pentru momentul prezentat si fac precizarea ca atat clipul domnului Viorel Ursu cat si cel al dlui Erbasu au fost realizate de catre staff-urile personale. Stimati telespectatori, la sfarsitul acestei prime runde privesc cu optimism desfasurarea in continuare a Turneului.
 


 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO