Turul 2 - Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996

Batalia pentru sectoare
(11 Iunie 1996)

Sectorul 3


Sorin Paliga (C.D.R.)

Ovidiu Musetescu (P.D.S.R.)

Sectorul 4


Marin Lutu (C.D.R.)

Aurelian Vulturu (P.D.S.R.)

Sectorul 5


Catalin Chirita (C.D.R.)

Dan Vuerich (P.D.S.R.)

O.Andronic: Stimati telespectatori, se afla in fata dvs. domnul Sorin Paliga, candidatul C.D.R. pentru sectorul 3, dl Ovidiu Musetescu, candidatul P.D.S.R. pentru acelasi sector, dl Marin Lutu, candidatul Conventiei Democratice pentru sectorul 4, dl Aurelian Vulturu, candidatul P.D.S.R. pentru acelasi sector; dl Catalin Chirita, candidatul Conventiei Democratice fata in fata cu dl Dan Vuerich, candidatul P.D.S.R.
Am sa incep, cum am spus, prin a vi-i prezenta in cateva cuvinte. Dl Sorin Paliga, nascut la data de 21 iunie 1956, la Slatina, petrolist, sotia profesoara la Liceul "Lucian Blaga", doi copii, absolvent in 1975 al Facultatii de Filologie Bucuresti. Dupa revolutie s-a specializat in problemele reformei din Est si internationale, dupa absolvirea Facultatii a lucrat la Import-Export, la I.S.P.H., la Casa Culturii Cehoslovace si la Arhivele Statului. De la inceputul acestui an este director de cercetare la Fundatia Multi-Media, sloganul domniei sale este: "Un program pentru un sector cat un judet".
In fata domniei sale se afla contracandidatul la sectorului 3, dl Ovidiu Musetescu. Nascut la 15 decembrie 1955, in Bucuresti, licentiat in Stiinte Economice si Politice, intre 1974 si 1990 a parcurs toate treptele, de la muncitor la director adjunct la FAUR S.A. Din 1990, deputat in Parlamentul Romaniei, membru fondator in PDSR, membru al Comisiei de Politica Externa in Parlament si secretar al Comitetului pentru Integrare Europeana. Intre 1992 si 1994 consilier al ministrului pentru reforma, din 1994 raportor al Uniunii Europene. Sloganul sau: "Eu nu promit, eu rezolv".
Sectorul 4. Dl Marin Lutu, nascut la 1 iunie 1938, casatorit, are doua fiice, absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica, promotia 1962. Din 1992 la Consiliul Local al sectorului 4 la Administratia Domeniului Public. Autor de proiecte si studii, lucrari stiintifice prezentate la simpozioane internationale, membru P.N.T.C.D. din 1992. Slogan electoral: "Un om in slujba intereselor dvs."
Dl Aurelian Vulturu - P.D.S.R., nascut la 29 aprilie 1946, absolvent al Facultatii de Instalatii din Institutul de Constructii, promotia 1975, de 25 de ani a lucrat in sectorul 4 la obiective mari, precum si in lucrari edilitare. Casatorit, doi copii studenti, locuieste in 3 camere la bloc, in sectorul 4.
Sectorul 5. Dl Calin Catalin Chirita, nascut la 18 decembrie 1954, in judetul Mehedinti. Casatorit, sotia medic, are doi copii. Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti - Facultatea T.C.M., promotia 1979. Intre 1979 si 1986 a lucrat la Turbomecanica, fiind inginer sef, director tehnic si director comercial. Din 1993 director general al firmei "C and C" SRL, membru al P.N.T.C.D. din februarie 1990, din 1995 vicepresedinte al Partidului Filialei Sectorului 5, colectionar de ceasuri. Sloganul electoral: "Un om pentru viitorul lor" (al copiilor).
In fine, dl Dan Vuerich, candidatul P.D.S.R. s-a nascut la 24 ianuarie 1941 in Bacau, locuieste in sectorul 4, absolvent al Institutului Politehnic din 1964, inginer in tehnologia constructiilor de masini. Din 1964 pana in prezent a lucrat al AUTOBUZUL, actualmente ROCAR S.A., avand functii diferite pana la aceea de manager general din 1994, cum este pana in prezent. Profesor de cultura la Liceul Industrial "Autobuzul". Slogan electoral: "Speranta, ordine, curatenie". Aceasta faza fiind epuizata, vom trece la cea de a doua. Am sa-i rog pe invitatii nostri, intr-un timp de 3 minute sa-si expuna punctele pe care domniile lor le considera esentiale pentru programul propus electoratului. Am sa incep cu dl Paliga
S. Paliga: In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care m-au votat in primul tur de scrutin, simpatizantilor Conventiei Democratice, si sa-i asigur ca nu-i voi uita cu micile si marile probleme pe care le au, de asemenea tuturor celor care ne-au sprijinit foarte mult in primul tur de scrutin, si care sunt convins ca ma vor sprijini si in al doilea tur. Stiu ca problemele sectorului 3 sunt mari, a fost demolat masiv in anii 80, inca este resimtita acut de locuitori, mai ales de unii din anumite zone - cum este zona Posta Vitan. De asemenea, este un sector in care s-a deschis un mare santier al metroului ce urmeaza sa ajunga la POLICOLOR, un santier care nu este al primariei. Programul este programul Conventiei Democratice cu probleme specifice sectorului 3, cu oameni care traiesc acolo, sunt unul dintre dvs. si care nu am vazut si nu vad lumea din viteza masinilor negre, cu geamuri fumurii, un om care stau la bloc ca si dvs. si care am aceleasi probleme. Programul meu nu este unul populist, este unul c are pleaca de la mari dureri, mari probleme, si profit sa spun tuturor celor care m-au votat ca nu toate marile neajunsuri s-au putut rezolva de primarie sau se vor rezolva imediat de primarie. Asa cum stiu si din discutiile avute cu oamenii, si din sondajele de opinie, sunt preocupati de murdarie si de gropi. Ii asigur de faptul ca murdaria va fi prima mea preocupare.
O. Musetescu: Spre deosebire de contracandidatul meu, pentru mine sectorul 3 nu este nici o abstractie. Este o realitate vie, un organism uman cu 450 000 de oameni, pe un teritoriu foarte ingust. Cred ca singurul lucru bun care l-a spus contracandidatul meu - rod al arhitecturii din perioada ceausista - acest sector este o victima a urbanizarii, a acelei perioade si locuitorii lui suporta astazi aceste consecinte. Programul meu care nu este unul liberal, eu sunt un social-democrat, se adreseaza in primul rand oamenilor. Am cautat solutii vreme de luni de zile si spre deosebire de contracandidatul meu le-am publicat si le-am supus dezbaterii publice. Acolo in programul meu, unde metodele si resursele sunt de competenta primarilor de sector, am accentuat acest lucru si am aratat cum se vor rezolva ele.
M. Lutu: Stimati cetateni ai sectorului 4 si ai Capitalei, intai tin sa va multumesc pentru ca la primul tur de scrutin mi-ati acordat increderea, ocupand locul I si cunoscand problemele sectorului dat fiind ca lucrez in Administratia Sectorului 4 vreau sa spun ca impreuna cu colaboratorii mei si cu consilierii Conventiei Democratice am pregatit contractul pentru Bucuresti cu multe luni inainte, pe probleme specifice administratiei. As vrea succint sa trec pestea acestea: problema salubrizarii, de aceea sustin ideea ca proiectul de salubrizare privatizata va rezolva problema salubrizarii in sector, cat priveste problema drumurilor si a canalizarii, aceasta va fi problema principala in preocuparea mea, trebuie sa am in vedere atat arterele principale cat si secundare, inainte de a moderniza strazile, voi avea in vedere posibilitatea rezolvarii alimentarii cu apa si a canalizarii, am in vedere o prioritate: intai arterele care sa permita ramificatia. In problema proiectelor de urbansim de viitor as vrea sa va s pun ca am in vedere asigurarea teritoriului cu documentatii care sa permita o eliberare rapida a autorizatiei de construire. Inca de pe acum urmaresc o problema cu organele de specialitate ale primariei, in sensul ca elaboram studii urbanistice care sa permita construirea de locuinte la curte, in partea de sud a sectorului, conform o parte din posesori au fost repusi in drepturi si ei doresc sa-si construiasca case la curte. Pentru zonele dintre blocuri, am in vedere rezolvarea parcajelor si aceasta se va rezolva printr-o reglementare a Consiliului Local a Municipiului Bucuresti, privind acordarea de autorizatii de constructie de catre sectoare ceea ce ar usura problema.
A.Vulturu: Cand am fost propus de P.D.S.R. pentru a candida la Primaria Sectorului 4, am cumpanit, am facut o evaluare a ceea ce as putea sa fac eu impreuna cu echipa pentru sectorul 4. Tinand cont de faptul ca in perioada anterioara relatia dintre primaria de sector si Primaria generala a fost nula, ca primarul capitalei a centralizat toate serviciile de care depinde bunul mers al sectorului. In acest sens, vreau sa spun ca am sa construiesc o primarie noua, tinand cont ca sectorul este asa de mare asemeni unui municipiu din oricare parte a tarii si ca acolo unde exista un primar nu vine un altul sa-i spuna ce trebuie sa faca. Imi asum responsabilitatea de a face tot ce trebuie intr-un sector. Cunosc foarte bine sectorul 4 pentru ca acolo mi-am desfasurat activitatea de peste 25 de ani, am construit hale, drumuri. Am facut un program tehnocrat cu puncte care are solutii si rezolvari. As putea sa spun ca nu pot sa rezolv anumite probleme daca nu cooperam cu Primaria Capitalei. In problema salubrizarii, am pro pus un program, el este mai vast, se va reduce si va fi etapizat. Vom incepe cu organizarea de parcari, vom construi parcari supraterane. Am cateva puncte tari, faptul ca am lucrat pentru regia de termoficare, in sectorul nostru lucrari de contorizare, cu conducte preizolate, cred ca voi putea face ca nu numai confortul din afara locuintelor sa fie indeplinit ci chiar si cel din interior.
C.Chirita: Pentru inceput doresc sa adresez multumiri tuturor celor care au venit la vot la data de 2 iunie si celor care au votat schimbarea, deci CHEIA. In turul intai nu am facut altceva decat sa confirm sondajele electorale efectuate de tinerii nostri sociologi din cadrul Conventiei Democratice. Sondaje care au stat la baza programului nostru electoral. Campania noastra s-a bazat pe discutia de la om la om. Noi ne-am deplasat in tot sectorul si, ca o problema generala, indiferent unde locuiesc oamenii, nevoia de igiena se resimte peste tot. In acest sens, noi vom initia o campanie-fulger de ridicare a gunoiului, in locul unde s-a ridicat vom pune tomberoane, vom da amenzi drastice celor care nu respecta curatenia si toate acestea impreuna cu o privatizare a serviciilor de salubrizare. N-am sa ma refer in mod special la programul pe care l-am inmanat la marea majoritatea a cetatenilor, ci in mod deosebit la problemele aparute ca urmare a intalnirilor noastre. In primul rand, ne angajam sa rezolvam canaliza rea, o alta problema fiind cea a cartierelor marginase: cartierul din zona prelungirea Ghencea si Alexandriei. In tot acest cartier nu exista nici o scoala, nici o gradinita. Infiintarea de birouri de relatii cu publicul in cadrul sectorului.
D.Vuerich: Eu am o alta viziune despre campania electorala si despre discutiile pe care le purtam aici, nu ofer nici programe, nici slogane, nici promisiuni pentru ca stiu ca cetatenii sunt satui la aceasta ora de astfel de lucruri. Eu vreau sa ofer cetatenilor sectorului 5 competenta mea, seriozitatea mea, n-am fost o pasare calatoare sa ma plimb prin multe intreprinderi. Cetatenii au nevoie de rezolvari concrete, conteaza capacitatea si seriozitatea candidatului pentru a realiza programul respectiv. Nu vreau sa-i dau citire acum programului meu, cunosc toate problemele cetatenilor din sectorul meu.
O.Andronic: Constat deci ca sunteti pe deplin constienti de problemele reale ale acestui oras. V-as propune ca in runda urmatoare sa incercam sa prezentam diferentele de opinii pe problemele aceluiasi sector. As propune sa incepem cu sectorul 3.
O. Musetescu: Eu am inteles ce a spus dl Paliga, dar nu am priceput. Observ ca dumnealui si-a pus cheia pe masa, eu mi-am pus numele. Administratia Locala este indreptata catre cetatean si trebuie sa rezolve problemele acestora. Toate statisticile arata ca un pensionar din Fetesti cu 100 000 de lei pe luna cumpara acelasi volum de servicii ale Primariei si aceleasi alimente cat ii sunt necesare, pe cand un pensionar din Bucuresti cheltuie 150.000 de lei. Aceasta diferenta de 50 000 de lei apartine Conventiei Democratice, d-lui Halaicu si complicilor lui. Acum dansii nu ne mai explica ce inseamna Conventia in formula in care au pornit in 1992, formula pe care cetatenii nu o cunosc si nici nu sunt interesati de ea. Si acum ne spun ca ar avea numai 3 sau 4 partide. Ca partidul liberal a iesit si pe urma a intrat la loc. Asta nu este o politica indreptata spre cetateni. Si in toata campania electorala dansii au incercat sa stimuleze aceasta confuzie. Sigur ca rezultatul il vom vedea in urmatorii patru ani. Exempl ul cel mai bun este ca si-au reprodus aceleasi persoane si la impartirea bucatelor timp de patru ani.
S. Paliga: As vrea sa incep cu o problema care mi se pare foarte grava. Dl Tutunaru, tata a patru copii a fost demis si arestat, impotriva sa nefiind pronuntata nici o sentinta. A spune ca dl Tutunaru este un puscarias este o acuzatie foarte grava, dumnealui este pur si simplu nevinovat. Putem discuta despre alte lucruri pe care putea sa le faca sau nu, dar asta este o acuzatie foarte grava. In privinta diferentei de 50 000 de lei dintre Fetesti si Bucuresti explicatia este foarte simpla. In toata lumea viata in capitale este mult mai scumpa decat viata intr-un mic oras sau la tara. Aceasta tara este condusa de atatia ani de catre PDSR; un primar nu poate distruge un oras, dar un guvern prost poate distruge o tara.
A.Vulturu: Sectorul 4 s-a degradat si s-a erodat in ultimii patru ani la fel ca si celelalte sectoare. Este rusinos ca nu te poti duce intr-un parc din sectorul 4 desi are doua parcuri foarte frumoase. Este o mizerie cumplita. Administratia trecuta a permis sa se puna chioscuri chiar si in Parcul Tineretului. In loc sa se ocupe de dezvoltarea sectorului, de construirea de strazi. S-a asfaltat de doua ori Calea Vacaresti si acum e tot sparta. Sectorul poate sa-si coordoneze programele numai impreuna cu consilierii. Primarul trebuie sa fie cel care sa aiba initiativa, nu trebuie sa vina nimeni sa-i spuna ce are de facut, nici de la Primaria Generala, nici de la Guvern.
M. Lutu: Consider ca in sectorul 4 s-au facut multe. Dl Vulturu nu este in stare sa faca nimic, ceea ce s-a degradat mult este de pe timpul dlui Blejan, care este pedeserist de al dvs. In ce privesc problemele cu mizeria in sectorul 4 s-a regularizat problema bateriilor si chiar s-au reglementat. In ce priveste curatenia s-a facut; si drumurile, insa lipsa de fonduri care trebuie sa vina de la buget, de la guvern, care fonduri le da prin iunie sau decembrie cand nu mai poti face nimic. S-au facut multe in sectorul 4, avem in vedere si amenajarea targului de la Vitan-Barzesti care functioneaza ilegal si la ora actuala. Deci, suntem suficient de pregatiti cu programe reale ca sa putem duce din mers problemele administratiei locale pe care si alegatorii in turul 1 au facut-o. Dvs. ar trebui sa va ganditi la costurile mari pe care le-ati bagat in afise, din banii nostri.
D.Vuerich: S-a vorbit in defavoarea cetatenilor pentru ca ei nu vor sa auda polemici, ci cum noi putem sau nu putem rezolva problemele oamenilor. Am sa va spun cateva din problemele si grijile cetatenilor pe care le cunosc foarte bine: problema grijii fata de locul de munca. In sectorul 5 avem 12 intreprinderi cu peste 15 000 de angajati, din care 7 intreprinderi cu peste 2 500 de angajati. O a doua problema: cea a preturilor in piete. Toate sunt preturi aproape de specula. A treia problema: cea a ordinii si curateniei sectorului. Stim cu toti ca Bucurestiul a ajuns un oras insuportabil. De asemenea, problema sigurantei cetatenilor. Toate acestea intra in competenta primarului.
C.Chirita: Cum poate spune dl Vuerich ca aceasta problema a locurilor de munca este o problema a intregii tari?! Programul nostru este: incurajarea initiativei micilor intreprinzatori pentru a asigura locuri de munca. Situatia preturilor si deci a pietelor din sectorul 5: am luat legatura cu cei care ne sprijina - respectiv Partidul Conservator din Anglia - si ne-au dat o serie de solutii in acest sens. In Germania exista autobuze care merg in zonele suburbane si ii aduc pe producatori in piete apoi ii duc inapoi acasa. Referitor la problema tinerilor: Guvernul s-a gandit sa o rezolve prin locuintele care li se acorda cu credite, dar tinerii nu pot plati. Noi avem alta solutie: vom da credite pe termen lung pentru construirea de locuinte pe terenurile libere de la marginile Bucurestiului. De un singur lucru iarasi ne vom asigura. De asigurarea ajutorului social care, pentru sectorul 5 este foarte necesar, avand in vedere marea masa a cetatenilor defavorizati.
D.Vuerich: Credeti ca noi am ajuns pentru a face ordine in piete, sa apelam la englezi si la germani?
O.Andronic: Ne mai ramane timp pentru exact un minut in care v-as ruga sa adresati un mesaj tele-ascultatorilor si tele-alegatorilor.
C.Chirita: Multumesc tuturor locuitorilor sectorului 5 care au venit la vot in data de 2 iunie si insistent ii rugam sa vina si in 16 iunie.
D.Vueric: Le-as spune ca trebuie sa aleaga dupa calitati si competenta, si nu dupa promisiuni. Si sa vina la vot, sa nu lase pe altii sa aleaga pentru ei.
M. Lutu: Stimati telespectatori, am sa fac o destainuire: sunt pentru prima data la un post de televiziune. Mesajul meu final este ca duminica sa il votati pe acela pe care il cunoasteti mai bine, sa va reprezinte interesele si in viitor.
A.Vulturu: Am rugamintea sa veniti la vot si sa alegeti pe cel mai bun dintre cei doi.
S. Paliga: Stimati cetateni ai sectorului 3, va rog sa va prezentati la vot pe 16 iunie in turul 2.
O. Musetescu: Stimati cetateni ai sectorului 3, candidatura mea nu este rezultatul intereselor de moment. Ea sta sub semnul experientei si atasamentului acumulat in anii in care am lucrat impreuna la FAUR. M-am inscris in aceasta competitie pentru ca, de acest sector ma leaga toata viata, toata activitatea si toata dragostea mea. Am incredere in capacitatea dvs. de a evalua si de a judeca oamenii si sper ca, prin votul dvs. sa-mi acordati sansa de a demonstra ca impreuna putem schimba in bine viata oamenilor.
O.Andronic: Va multumesc.