Super-Finala

Super-Finala
Probabil ca niciodata pana in prezent o confruntare intre doi protagonisti ai vietii publice, pe care anterior ii facusera cunoscuti performantele sindicale si cele sportive, nu a fost asteptata asa cum a fost intalnirea celor doi candidati la fotoliul de primar general. Refuzul lui Nastase de a accepta o astfel de discutie in timpul campaniei, coroborat cu insistenta cu care Ciorbea o reclama, au incins spiritele suficient de mult pentru ca Super-Finala Turneului Candidatilor sa devina evenimentul numarul unu al alegerilor locale 1996.
Acerba concurenta dintre posturile de televiziune - implicate pentru prima data intr-o campanie electorala (in '90 si '92 nu exista decat TVR) - a fost un alt motiv care a inflamat spiritele. Consecinta disputelor consumate in culise a fost surprinzatoare pentru multi. Oricum, inedita. Era pentru prima data cand un canal comercial TV avea prioritate in difuzarea unei manifestari de mare interes, si - deasemenea - prima data cand emisia unei televiziuni private era preluata de Televiziunea Nationala!
In acea zi de joi, seara, din Baneasa a fost transmis in eter un veritabil meci, in care protagonistii nu s-au menajat. Si nu i-au menajat nici pe telespectatorii aflati in numar record, in fata televizoarelor.

Super-Finala:

(12 iunie 1996)


Victor CIORBEA - Ilie NASTASE
Bataie la fileu!

       

O. Andronic: Buna seara, stimati telespectatori! Interesul cu care a fost asteptata aceasta veritabila super-finala a Turneului Candidatilor releva un moment important al procesului democratic din societatea romaneasca: ideea de lupta deschisa pentru atingerea unui obiectiv in egala masura politic cat si social. Functia de Primar General al Capitalei este o misiune importanta. Atat de importanta, incat 47 de candidati, apartinand feluritelor formatiuni politice, s-au inscris la start in urma cu mai bine de o luna. Sita urnelor a cernut, lasand in competitia finala pe doar doi dintre ei: domnii Victor Ciorbea si Ilie Nastase, exponenti ai celor mai importante formatiuni politice ale momentului. In aceasta seara, asezandu-se fata in fata, domniile lor satisfac una dintre cele mai clamate exigente ale acestui moment electoral. O intalnire in premiera absoluta si a carei cota de interes a generat o alta premiera in mass-media romaneasca: reunirea a doua canale de informatie: al televiziunii nationale si un import ant canal privat, al Antenei 1, spre a difuza in eter spre electorat mesajul celor doi candidati. Este totodata punctul final al unei initiative publicistice la care au participat alaturi de Antena 1, ziarele Libertatea si Jurnalul National, precum si Promotion Company, ce a adus in fata telespectatorilor de-a lungul a 15 reprize, insumand tot atatea ore de transmisie, un numar de 33 de candidati la functiile de primar general si primar de sector al Capitalei. Iata-ne astazi, in fata unei finale care are un castigator dinainte stabilit: electoratul bucurestean. Pentru ca el va fi acela care, in deplina cunostinta de cauza, va decide duminica,16 iunie, pe mainile cui vom da Capitala pana in anul 2000. In conformitate cu acordul intervenit intre cele doua staff-uri electorale, super-finala se va desfasura ca un meci, in doua reprize. In prima, voi adresa un numar de intrebari comune celor doi candidati care vor avea la dispozitie maximum 2 minute pentru a raspunde. Dupa o pauza, va intra in scena ca arbitru - m oderator dl Emanuel Isopescu, redactor-sef la Televiziunea Nationala, care va transmite domnilor Ciorbea si Nastase intrebari primite din partea bucurestenilor, rugandu-i sa ofere raspunsurile cuvenite in aceeasi unitate de timp. Finalul ne va regasi impreuna pentru un test surpriza si pentru cuvenitele urari pana la reintalnirea de duminica. Considerand ca invitatii nostri nu mai au nevoie de nici o prezentare, rog regia sa declanseze cronometrul primei reprize.
Stimati domni, stimate dle Ciorbea, stimate dle Nastase, prima intrebare s-ar putea sa vi se para putin retorica: "cu cine ati votat la 2 iunie? Cata incredere aveti in candidatul caruia i-ati pus stampila si de ce?" Dle Ciorbea:
V. Ciorbea: Chiar daca o sa pierd putin din timpul acordat, nu pot sa nu-mi exprim bucuria ca, in sfarsit, particip la aceasta intalnire fata in fata cu dl Nastase, pe care sunt sigur ca si-au dorit-o si ceilalalti 45 de contracandidati si, in mod cert, si-o doresc bucurestenii. Eu am fost si raman un fan al dlui Nastase si pastrez si acum un autograf pe care mi l-a acordat in 1978, pe o legitimatie studenteasca. Asadar, indiferent de rezultatul acestui meci, voi continua sa il admir pe marele sportiv Ilie Nastase. Raspunsul este simplu: am votat pentru candidatul Conventiei Democratice, pentru cel care va vorbeste, in care cred eu ca merita sa am incredere, avand in vedere tot ce am facut pana acum. Atu-urile care sunt bine cunoscute si pe care n-am de gand sa le reiau, le enunt doar: faptul ca sunt un jurist cu experienta, fost magistrat, fost cadru didactic la Facultatea de Drept, sef de promotie pe tara, am promovat toate examenele cu 10 si la cursurile postuniversitare si examenele de doctorat. Dupa acee a, sunt lider sindical jurist, am contribuit la punerea bazelor dreptului sindical, a legislatiei muncii noi din Romania si la punerea bazelor noilor contracte colective de munca la nivel national. Am experienta de manager, intrucat am condus organizatii cu milioane de membri, am experienta inclusiv in domeniul contactelor internationale, sute de intalniri cu reprezentanti ai lumii de afara.
O. Andronic: Va multumesc, dle Ciorbea. Dvs., d-le Nastase, cu cine ati votat?
I. Nastase: Eu o sa va raspund mai simplu, pentru ca nu vreau sa intru asa in amanunte cum a intrat dl Ciorbea, cu toate ca prezentarea pe care a facut-o, intr-adevar nu o contest. Cu cine am votat? Am votat cu mine, cu o cauza care trebuie sa fie si cauza dlui Ciorbea, pentru ca Bucurestiul, uitati cum arata... De sase ani nu s-a facut absolut nimic. Eu am venit sa pun umarul cinstit... Eu am sa-l intreb pe dl Ciorbea, daca dansul era in aceeasi situatie financiara, aranjat cum sunt eu, daca dansul venea si facea ce vreau sa fac eu? Eu am venit sa votez pentru Bucuresti si sa fac ceva pentru Bucuresti. Eu am venit sa devin primar, sa ajut acest oras care este intr-un pericol foarte mare, mizeria care exista. La un moment dat am facut un interviu cu o televiziune din Anglia si care a spus, la urma, domne, Bucurestiul arata ca o Somalie. Nu este adevarat. Dar s-ar putea, daca nu ne apucam de treaba.
O. Andronic: Va multumesc, dle Nastase. A doua intrebare la care va rog tot pe dvs. sa dati un raspuns este urmatoarea: cum v-a venit ideea de a candida?
I. Nastase: Ideea nu-mi apartine mie, cu toate ca Opozitia spune ca am fost fortat de cineva sau ca am fost impins in fata, asa cum se spune pe romaneste, nu am fost impins de nimeni. Eu am personalitatea pe care o cunoasteti si pe care poporul o cunoaste; nimeni nu poate sa ma impinga in fata, cum, probabil, dansul a fost impins in fata pentru ca eu nu as accepta niciodata sa-mi dau demisia in alb cuiva. Asta inseamna deja coruptie pentru mine personal; eu am venit cinstit, am intrat in P.D.S.R. fara sa stiu ca o sa candidez la Primaria Capitalei; mi-a venit ideea intr-o seara cazand intr-o groapa. I-am spus-o si d-lui presedinte Iliescu, care a luat-o ca pe o gluma; nici macar nu m-a bagat in seama si s-a conturat cu timpul aceasta idee si acum imi si place ce fac.
O. Andronic: Dle Ciorbea,....
V. Ciorbea: Vreau sa fac o remarca fata de cele spuse de dl Ilie Nastase. Daca nu eram in situatia financiara a domniei sale, eu am administrat o avere mai mare decat a tuturor contracandidatilor la un loc si am preferat sa raman un om corect si cinstit si asa voi ramane toata viata; nu-mi voi folosi functia in interes personal, voi ramane in acelasi apartament cu trei camere cand voi fi primar general al Capitalei si cu atat mai mult daca voi fi. Demisia in alb - se face o mare confuzie - nu de catre dvs. care nu sunteti jurist, ci de catre staff-ul dvs. si asta este grav; aveti inclusiv pe secretarul general al guvernului si aveti alaturi de dvs. tot P.D.S.R.-ul si guvernul Vacaroiu. Deci, ar fi trebuit - aici intervine marea mea parere de rau, faptul ca dvs. cu numele dvs. acoperiti aceasta guvernare care se califica prin aducerea tarii in pragul saraciei prin cele mai mari scandaluri de coruptie cu care s-a confruntat Romania dupa Revolutie. Este pacat, demisia in alb - stie bine orice jurist - nu are efe cte in raporturile cu cetatenii; ceea ce conteaza este aceasta demisie pe care mi-am pus-o pe "Contractul cu bucurestenii" si fata de ei m-am obligat sa demisionez daca nu voi indeplini exact si la termenele stabilite obligatiile contractuale.
O. Andronic: Dle Ciorbea, riscati sa nu va ramana timp pentru raspunsul la intrebare.
V. Ciorbea: Deci, ideea a apartinut, cum am mai spus celui trecut in eternitate, lui Corneliu Coposu. Am reflectat luni de zile daca s-o accept sau nu; pe urma am apreciat ca in aceasta cursa, pentru un post atat de important, cu o responsabilitate imensa, este cazul sa se inscrie si o persoana care are experienta in lupta aceasta pentru schimbare si a luptei pentru schimbarea cadrului legislativ, intrucat consider ca, acum mai mult ca niciodata, viitorul primar general al Capitalei trebuie sa aiba aceasta experienta de a se lupta pentru modificarea legislatiei existente.
O. Andronic: Va multumesc, dle Ciorbea. Fac precizarea ca la sfarsitul acestei serii de intrebari am rezervat un timp pentru intrebari pe care vi le puteti adresa direct. Stimati domni candidati, urmatoarea intrebare o adresez mai intai d-lui Ciorbea: Daca ati fost membru de partid, cand ati devenit membru de partid - e vorba de Partidul Comunist Roman- in ce conjunctura si din ce motive ati devenit?
V. Ciorbea: Bunicii mei au fost ambii chiaburi, unul dintre ei a fost primar liberal, celalalt a fost fruntas taranist, au suferit si bunicii si parintii ororile binecunoscute ale perioadei staliniste si post-staliniste ale perioadei totalitare. Am reusit sa termin ca sef de promotie pe tara fara sa fiu membru de partid si m-am inscris in partid in anul 1981, intrucat era o conditie cvasi-obligatorie pentru a putea sa ma inscriu la doctorat si pentru a putea sa urmez o cariera universitara. Nu am avut nici o functie pe linie de partid, nici macar membru in cadrul unui birou al vreunei organizatii de baza.
O. Andronic: Va multumesc. D-le Nastase,....
I. Nastase: Eu am fost obligat, m-au facut ei; m-am prezentat cu niste plete, ca asa era moda in anii '70, m-au bagat in partid ca asa era atunci, nici macar n-am semnat nimic, nici nu stiu cum. Dar ce vreau sa spun eu, ma uitam aici la acest domn din fata mea, poate nu vad bine, inainte vedeam fileul, acum vad Zidul Berlinului in fata mea, dansul este in comunism si eu sunt in Occident. Dansul a judecat ca fost procuror niste legi de pe timpul lui Ceausescu. Domnule, eu nu va cunosc pe dvs. cine sunteti; mie mi s-au facut procese, mi s-au pus toate pe masa si adevarate si neadevarate. Si a trebuit sa ma duc sa vad cine sunteti... si am aici pe masa, sa va prezentati in fata oamenilor ca eu nu va cunosc bine, va cunosc doar de la televizor, am cercetari aici, ati schimbat in sase ani patru partide, uitati le am aici...
O. Andronic: As dori ca aceasta dezbatere sa fie una civilizata...
I. Nastase: Pai, este civilizata, va atac eu pe dvs. cu ceva?!
V. Ciorbea: Vad ca ma atacati tot timpul... Afirmatia ca eu am fost comunist, lasati-o deoparte pentru ca eu... dle Nastase, imi pare rau, eu nu m-am referit nici la atacurile Vocii Romaniei, nici la Dimineata, care va sustin pe dvs., dupa cum n-am facut referire nici la "Le Monde", nici la alte ziare care v-au facut securist; se spune ca ati fost colaborator permanent al Securitatii, asa ca daca vreti sa abordam aceste subiecte, putem s-o facem...
I. Nastase: Si dvs. credeti asta? Ca am fost securist?
V. Ciorbea: Eu nu am spus asta, dar dvs. daca spuneti ca am fost comunist, atunci putem discuta despre calitatea dvs. de securist. Nu am venit sa discutam astfel de teme, daca vreti, le discutam...
O. Andronic: Dle Ciorbea, dle Nastase, va rog...
I. Nastase: Eu nu am fost procuror...
V. Ciorbea: Da, eu am fost procuror specializat in cauze civile, nu am lucrat cu dezinformatii din staff-ul dvs., am lucrat in Directia Judiciara pentru Cauze Civile, am facut recursuri extraordinare la divorturi, succesiuni, la partaje in domeniul dreptului muncii, al familiei, deci n-are nici o legatura cu ceea ce intelegeti dvs....
O. Andronic: Stimati invitati, suntem...
V. Ciorbea: S-au inselat din nou cei din spatele dvs., dle Nastase...
O. Andronic: Domnilor, sa inteleg ca nu mai aveti nevoie de mine...
V. Ciorbea: Imi pare rau, dar...
O. Andronic: Va adresez din nou rugamintea sa facem acest lucru, eventual, dupa pauza. Urmatoarea intrebare... sa lasam pentru partea finala acest schimb de replici...
V. Ciorbea: Eu am spus tot timpul, eu asta am: un apartament cu trei camere si dvs. aveti multe replici pe care vi le-au scris colaboratorii, dar v-au inselat in momentul in care v-au atras in acest partid care este un dezastru national, sincer regret...
O. Andronic: Imi permiteti sa pun urmatoarea intrebare?
V. Ciorbea: N-a fost P.D.S.R.-ul patru ani la guvernare?
I. Nastase: Sincer regret...
O. Andronic: Imi permiteti sa pun urmatoarea intrebare: daca veti deveni primar, ce relatii veti avea cu partidul pe care il reprezentati si cu politica sa, dle Nastase?
I. Nastase: Eu stiu, poate ca dansul nu stie. Ce vreau sa fac, eu cred ca si-a dat seama si partidul meu, si cei care m-au votat pana acum si care sunt 30%; staff-ul dansului mi-a spus ca este un insucces, pentru mine venind in Romania dupa atatia ani, sa iau 30% inseamna un succes enorm pentru mine, vreau sa inteleaga si ceilalti care au votat contra P.D.S.R.-ului si ceilalti care, din motive neexplicate, n-au vrut sa-l dea.
O. Andronic: Va multumesc. Domnule Ciorbea,....
V. Ciorbea: Nu-mi este greu absolut deloc sa afirm ca aici Conventia Democratica din Romania care, dupa ultimele alegeri din Romania si, mai ales dupa rezultatul alegerilor de la consilierii judeteni s-a dovedit a fi cea mai importanta forta politica pe plan national si, in mod cert, in Capitala, este principala forta politica. Pe de alta parte, este cert ca trebuie subliniat ca intre mine si Conventia Democratica relatiile vor fi urmatoarele: pe de o parte, Conventia si-a stabilit o grila de valori dupa care au fost stabiliti candidatii de a nu se mai repeta greseala cu echipa Halaicu; pe de alta parte, mi-am asumat angajamentul moral-politic si acea demisie in alb care are doar un rol moral si asta trebuie sa o stie si staff-ul dlui Nastase, cu atat mai mult, mi-am asumat aceasta obligatie de a demisiona daca nu-mi voi indeplini la timp obligatiile asumate in contractul cu bucurestenii. Pe de alta parte, dl Nastase trebuie sa admita ca, intrand in P.D.S.R., trebuie sa isi asume, atat pasivul P.D.S.R.-ului s i nu numai activul. Pasivul inseamna aceasta situatie dramatica in care se afla tara, guvernarea Vacaroiu inseamna cei peste 20 de oameni care s-au sinucis numai ieri in tara datorita situatiei dezastruoase in care ne aflam. Asta este trista realitate la care am fost adusi de P.D.S.R. si de catre guvernul care-l reprezinta.
O. Andronic: Va multumesc. Urmatoarea intrebare la care am sa va rog tot pe dvs. sa-mi rapundeti primul: care este situatia dvs. materiala? Ati putea face acum, in fata telespectatorilor, o scurta declaratie de avere si daca credeti ca o sa puteti trai cu salariul de primar general care - dupa declaratia dlui Halaicu - este de vreo 680.000 de lei in mana.
V. Ciorbea: Situatia mea materiala am declarat-o de sute de ori, cu riscul de a ma repeta, si de a-l agasa pe dl Nastase si de a spune ca este o placa. Asta este realitatea si poate fi verificata: deci, am administrat o avere enorma, am avut curajul de a ramane acelasi om corect, de a ramane in acelasi apartament de bloc cu trei camere, in suprafata de 66 m.p., nu am bunuri deosebite, nu pot fi acuzat de incorectitudine, voi trai toata viata corect si cinstit, deviza mea este nu sa mor sarac, ci sa mor cinstit. Si ca demnitar, cred ca aceasta este deviza esentiala, pentru ca avem sute de cazuri din Franta, din Statele Unite, din Japonia, unde s-a facut dovada ca banii la bani trag, ca cei care au incercat sa aplice sloganul "sunt bogat" si deci, pot sa fiu demnitar pentru ca nu ma atrag banii - s-a vazut ca au fost preocupati sa dea unele lovituri, ca Bernard Tapie sau multe altele care sunt stiute. Iar leafa de 680.000 de lei este comparabila cu cea pe care o am acum; intr-adevar, nu pot sa renunt la salariu l de primar intrucat nu am din ce trai.
O. Andronic: Va multumesc. Va rog, dle Nastase.
I. Nastase: Da, numai ca vreau insa sa-i aduc aminte ca dansul este un jurist si asa, se spunea pe timpuri, juristii spun adevarul si numai adevarul. Dansul minte prin faptul ca spune ca nu are nimic de-a face cu dl Halaicu si cu consilierii dansului; eu am aici echipa dansului. Mie nu-mi place sa-mi declar averea si nu mi-a placut niciodata; am fost fortat de echipa dansului care a afirmat ca sunt falit, ca am cheltuit banii si de aia am intrat in politica, na, porcarii si minciuni pot sa apara. Nu-i adevarat ce s-a spus. Vreau insa sa-i spun dansului...
V. Ciorbea: Da, dar cei 20 de milioane de dolari pe care-i datorati Regiei LOCATO, scrie ziarul "Adevarul"?
I. Nastase: Domne, deci s-au spus multe, daca dumneata le crezi pe toate, foarte bine. Trebuie sa te convingi, sa ai o judecata, eu asa vad.
V. Ciorbea: Scrie si "Romania Libera".
I. Nastase: Pentru ca e al vostru.
V. Ciorbea: Scrie si in "Adevarul" de ieri, daca si "Adevarul" este al meu, inseamna ca toate ziarele din tara asta sunt ale mele?
O. Andronic: Deci, va rog sa raspundeti la interebare, dvs. intentionati sa traiti din leafa de primar?
I. Nastase: Eu vreau sa dau la o fundatie leafa mea, nu pot sa traiesc din leafa asta, sper ca si dansul sa poata participa la astfel de fundatii, ca sunt necesare in Romania. Pot sa va dau un raspuns: dati-i dansului si leafa mea, eu oricum nu pot sa traiesc cu acesti bani.
O. Andronic: Urmatoarea intrebare: care este starea sanatatii dvs. actuala, avand in vedere ca ati trecut printr-o perioada de efort intens; iar in eventualitatea in care ati castiga alegerile va asteapta o perioada de si mai intens efort. Ati fost vreodata examinati din punct de vedere psihic?
I. Nastase: Sunt putin surprins ca ma intrebati. Nu stiu de ce ma intrebati pe mine !!!
O. Andronic: Nu, intrebarea este pentru amandoi.
I. Nastase: A, eu n-am avut niciodata probleme, n-am fost handicapat, nu am fost niciodata la Spitalul nr. 9. De ce nu-l intrebati si pe dansul?
O. Andronic: Da, intrebarea este comuna.
V. Ciorbea: Ma simt intr-o stare foarte buna, cu toate ca am participat la batalia cu ceilalti 45 de contracandidati; de altfel, acest ritm de viata il duc de 12 ani, 6 ani in care aveam si norma de magistrat specializat in cauze civile -repet, dle Nastase - aveam si norma la Facultatea de Drept si, in acelasi timp, imi sustineam lucrarea de doctorat; iar in ultimii 6 ani in calitate de lider sindical am lucrat in permanenta 14 - 16 ore pe zi, nu am avut week-end-uri si nu am avut concedii mai mari de trei zile. Deci, acest mod al meu de viata se va mentine in continuare, daca bucurestenii imi vor acorda increderea.
O. Andronic: Va multumesc. Urmatoarea intrebare la care am sa va rog sa-mi raspundeti este legata de celebra Securitate. Societatea romaneasca traieste inca cu obsesia omniprezentei Securitatii. Dl Nastase, ca sportiv de performanta, calatorind des si avand nevoie de viza pe pasaport, iar dl Ciorbea, ca sef de promotie si judecator, erau supusi posibilelor interventii din partea acestei institutii. In ce relatii v-ati aflat de-a lungul perioadei totalitare cu Securitatea? V-ati luat vreodata un angajament, formal, ati fost obligat s-o faceti?
V. Ciorbea: Niciodata, am fost subiect urmarit indeaproape de securitate, intrucat aveam acel dosar prost de la bun inceput. Mai ales in timpul serviciului militar cu termen redus am fost singurul care nu a avut acces pe fasia de graniceri. Intrucat nu aveau incredere in mine cei de la contrainformatii, dar asta nu m-a afectat niciodata, mi-am vazut de treaba si niciodata, pe linie de partid, nimeni nu si-a permis sa se atinga de mine si sa-mi puna vreo fila in vreun dosar. Asa ca, orice fel de aluzie pe aceasta tema nu-si are sens.
O. Andronic: Va multumesc.
I. Nastase: La mine era simplu. Eu eram plecat tot timpul si majoritatea timpului eu l-am petrecut in strainatate, jucand Cupa Davis pentru Romania, jucand si turnee personale pentru mine... Pe mine, in cel mai rau caz, m-au pazit. Am fost ofiter in armata romana si nu mi-e rusine sa spun, sunt mandru, mi s-a scos ca am fost securist si ca am fost si turnator la Securitate. Eu nu inteleg, dansul este avocat si poate stie acest lucru... a facut niste afirmatii...
V. Ciorbea: Dvs. ati citit ce scrie in "Vocea Romaniei" despre mine, in "Vremea" lui Paunescu despre mine? Sau ce scriu alte ziare ale dvs., am vazut ca nu le cititi.
I. Nastase: Ma deranjeaza ca nu-i adevarat.
V. Ciorbea: Si pe mine ma deranjeaza ca sunt mari neadevaruri.
O. Andronic: Urmatoarea intrebare comuna, repet. Aveti-dvs. in calitate de sportiv de performanta, si dl Ciorbea ca lider sindical- ati avut o relatie cordiala cu presa, aceasta fiindu-va, de regula, favorabila. Cum veti lucra cu mass-media in calitate de primar general, cand este de presupus ca toate inadvertentele de ordin general vor fi puse in spinarea dvs.? Ce tactica veti aborda vizavi de presa?
I. Nastase: Daca, eventual, se intampla sa fac ceva atunci individual ma duc, dar nu cu autobuzul cum se face la ora actuala si cum controleaza dl Halaicu presa. Nu vreau sa-mi pun presa in favoarea mea. Poate prin lucruri bune, prin fapte.
O. Andronic: Domnule Ciorbea?
V. Ciorbea: Sunt constient ca indeplinirea obligatiilor prevazute in program nu se face fara transparenta totala. De aceea, am prevazut intre altele ca lunar sa prezint rapoarte cu privire la activitatea pe care o voi desfasura, rezultatele obtinute, ce am reusit sa fac, ce n-am reusit, iar relatia cu mass-media va fi esentiala in vederea asigurarii acestei transparente. De altfel, in calitate de lider sindical, timp de sase ani am avut un contact foarte bun si permanent cu presa, spre deosebire de dl Nastase care are aceste dispute inclusiv... cu o reprezentanta a mass-media pe care ati trata-o cum ati tratat-o. Dar asta e treaba presei si a dvs.
I. Nastase: Domnule procuror...
V. Ciorbea: Domnule maior, sau... iertati-ma ca nu va cunosc gradul, sau colonel sau general, probabil ca ati fost avansat intre timp...
I. Nastase: M-ati facut tenisman in ziare sau nu m-ati facut?
V. Ciorbea: Sunteti securist sau nu sunteti? Nu incercati sa ma atacati ca stiu sa replic, nu incercati treaba asta...
I. Nastase: Domnule, eu sunt tenisman...
O. Andronic: Va rog sa imi acordati putina atentie, nu mai este mult, va asigur. Urmatoarea intrebare este un test: sa presupunem ca sunteti deja primar general al Capitalei si prin radio vi se anunta ca, undeva la CET Sud este o avarie si vi se cere avizul pentru interventie; altfel doua cartiere vor ramane in frig. La usa, in secretariat, asteapta ambasadorul american intr-o vizita nu doar de curtoazie, iar prin telefon sotia va anunta ca acasa s-a spart o teava la baie. Cum reactionati si in ce ordine rezolvati?
V. Ciorbea: Cred ca este o intrebare aproape retorica. Este evident ca prioritatea va fi aceea de a ma ocupa de avarie si de a solutiona cat mai grabnic problema in cauza. Atat intalnirea cu reprezentantul ambasadei americane, cat si discutia cu sotia pot sa astepte pana in momentul in care voi putea relua problemele.
O. Andronic: In ce ordine?
V. Ciorbea: In primul rand avaria, apoi intalnirea cu reprezentantul ambasadei americane, care va intelege foarte exact aceasta cauza de forta majora, care ma va face sa-l aman cateva ore, apoi discutia cu sotia, care va putea fi si in momentul in care ma intorc acasa pe la miezul noptii...
O. Andronic: O sa va injure vecinul de dedesubt...
V. Ciorbea: E o relatie veche si sotia intelege de foarte multa vreme; nu stiu in cazul dlui Nastase.
I. Nastase: Sunteti si un om solid, domne... In fiecare noapte se intampla, ma rog....
O. Andronic: Domnilor,....
I. Nastase: Eu sunt un om venit din Occident si, in primul rand, voi verifica daca este adevarat pentru ca asa se intampla si nu-mi permit eu sa ma duc personal, trimit pe cineva care se pricepe in primul rand, sa verifice si sa ia masurile necesare.
O. Andronic: Ce veti face cu ambasadorul american care va asteapta la usa...
I. Nastase: S-astepte.
O. Andronic: Da, e-n regula. De data aceasta e vorba de prieteni. Fiecare avem prieteni pana intr-un anumit moment al existentei noastre. Credeti ca in noua calitate va veti putea pastra prietenii actuali?
I. Nastase: Eu deja unii prieteni i-am pierdut. Au plecat la dl Ciorbea: dl Caramitru si dl Arsinel. Prietenia la mine e de durata lunga asa, daca prietenii mei ma lasa cand vreau sa candidez la Primaria Bucurestiului si vreau sa astup niste gropi, sa scot gunoiul, inseamna ca se intampla ceva neobisnuit in tara noastra.
O. Andronic: Domnule Ciorbea,....
V. Ciorbea: Ma bucur ca, in sfarsit, dl Nastase a inceput sa inteleaga gafa mare in care a fost atras. Continui sa cred in marele tenisman, in marele sportiv si continui sa regret in continuare faptul ca ati fost atras in aceasta cursa de catre P.D.S.R. Atitudinea unor oameni, cum sunt domnii Caramitru, Arsinel si altii se datoreaza acestei infieri a dvs. de catre P.D.S.R. si a folosirii dvs. ca paravan pentru a se ascunde in spatele dvs. marile scandaluri de coruptie din ultimii ani. In ce ma priveste, imi voi pastra acel numar minim de prieteni pe care-i mai am, datorita ritmului de viata pe care l-am mentionat.
I. Nastase: Deci nu sunteti cu partidul, sunteti singur.
V. Ciorbea: Sunt in Conventia Democratica si nu mi-e rusine sa recunosc.
I. Nastase: Da, de ce nu vreti sa spuneti...
V. Ciorbea: Am spus tot timpul asta.
O. Andronic: Timpul primei reprize se apropie de sfarsit; mai avem exact doua minute† in care as dori sa procedam la urmatoarea miscare: as vrea ca dl Ciorbea sa-i puna o intrebare dlui Nastase, iar dl Nastase o intrebare d-lui Ciorbea.
V. Ciorbea: Tot dl Nastase o sa raspunda...
O. Andronic: Nu, tragem la sorti.
V. Ciorbea: In ordinea in care am alternat raspunsurile...
I. Nastase: Pot sa-i pun eu intrebarea?!
O. Andronic: Nu, dl Ciorbea...
V. Ciorbea: Eu as pune o intrebare mai degraba cetateanului decat candidatului la primarie, Ilie Nastase. Domnia sa a spus adesea ca a fost impresionat si in cele mai solemne momente il inteleg atunci cand a ascultat imnul national de zeci si chiar sute de ori. Daca vrea sa ne spuna doua-trei strofe din imnul national.
I. Nastase: Pai s-a schimbat, domne, imnul national...
V. Ciorbea: Tocmai de aceea... din asta nou.
I. Nastase: Dvs. le stiti?! Spuneti-mi dvs. mai intai sa vedem daca stiti... sa le repetam impreuna, poftim, eu nu le stiu...
O. Andronic: E-n regula! Dle Nastase, intrebarea dvs.
I. Nastase: Eu vreau sa stiu daca dl Ciorbea a spus ca nu are nimic de a face cu echipa lui Halaicu. Si in echipa dumnealui sunt aceeasi oameni de la primarie. Si vi-i citesc daca vreti...
O. Andronic: Deci, care este intrebarea?
I. Nastase: Intrebarea este daca dansul accepta ca are aceeasi echipa ca a lui Halaicu?!
V. Ciorbea: As vrea sa fac doua-trei precizari...
I. Nastase: Nu domne: da sau nu?!
V. Ciorbea: Nu cu da si nu. Eu va raspund cum vreau eu, nu-mi impuneti dvs.
I. Nastase: Dar uitati ca eu am o hartie cu toti consilierii dvs.
V. Ciorbea: D-le Nastase, si eu am o hartie cu consilierii dvs. Stiti cati aveti din vechea garda? Dl Hotulete, dl Dumbraveanu, dl Voiculescu, dl Gabrea. Stiti cine este dl Gabrea, arhitectul sef si omul din staff de care se leaga cele mai multe afaceri de coruptie savarsite in ultimii ani in materie de sistematizare in Bucuresti, dar in ce ma priveste, am un mare avantaj...
I. Nastase: Dar nu i-am inventat eu, domnule...
V. Ciorbea: Acea posibilitate de a-i destitui daca nu-si fac treaba si faptul ca au semnat acea obligativitate fata de cetateni...
I. Nastase: Pai, cum sa-i destituiti daca i-ati pus dvs.?! Uitati lista, de ce nu v-o cititi?
V. Ciorbea: De ce nu v-o cititi pe a dvs.?
I. Nastase: Domne, uitati-va la Victor Ciorbea, e adevarat sau nu?
O. Andronic: Domnilor, dati-mi voie...
I. Nastase: Domne, eu v-am pus o intrebare, de ce nu raspundeti cu da sau nu?
V. Ciorbea: Eu v-am pus o alta intrebare, recunoasteti ca Gabrea este unul din consilierii dvs, face parte din staff si impreuna cu el ati savarsit cele mai mari potlogarii in materie de sistematizare?
I. Nastase: Vorbiti mai mult ca mine, ma bateti la vorba...
O. Andronic: Stimati invitati, va adresez...
I. Nastase: Dle Ciorbea, ati fost procuror...
O. Andronic: Stimati invitati, dle Nastase, va rog sa ma ascultati putin... va cer permisiunea sa ma retrag din scena, sunt epuizat... m-ati terminat... urmeaza pauza...
V. Ciorbea: Sper ca nu si pe ascultatori...
I. Nastase: Domne, da sau nu?
V. Ciorbea: De ce, pentru ca asa vreti dvs.?
I. Nastase: Nu, asa vrea sistemul meu...
V. Ciorbea: Regret enorm ca ati fost astras in aceasta cursa, regret enorm...
I. Nastase: Va dau lista, e adevarat sau nu?