Post festum - 7 august 1996

Post festum

(7 august 1996)

"Ne revedem peste... patru ani!"


VICTOR CIORBEA Primar General al Capitalei

A. VATASESCU Viceprimar al Capitalei

AL. ATHANASIU Candidat P.A.C.

MIHAI ERBASU Candidat P.S.M.

DINU PATRICIU Candidat PL. '93

D.V. URSU Candidat Independent

O. Andronic: Buna-seara, stimati telespectatori. Privind in jurul meu, imi face placere sa-mi reamintesc zilele fierbinti ale campaniei electorale locale. Iata-ne din nou in compania celor sase finalisti, care raspunzand ofertei Antenei 1 au revenit in studio pentru un ultim remember. Se afla alaturi de noi domnii: Victor Ciorbea, Dinu Patriciu, A. Atanasiu, D.V.Ursu si dl M. Erbasu si, prin intermediul unei casete, dl Anton Vatasescu. Tema intalnirii noastre de astazi este simpla: dorim sa prefatam noul Turneu al Candidatilor - editia prezidentiala - cu opiniile si chiar rezervele celor care au trecut printr-o asemenea incercare. Mi-as permite sa spun ca toti candidatii au avut ceva de castigat din acest turneu. Ne aflam acum in fata celui mai important moment al anului electoral 1996: alegerile pentru functia de presedinte. Dle Ciorbea, ce a insemnat pentru dvs. acest Turneu? Cu ce ochi il vedeti acum, de la inaltimea obiectivului propus?
V. Ciorbea: Indiscutabil ca a constituit un bun prilej pentru a-mi prezenta oferta electorala a Conventiei Democratice si pentru a verifica si sustine punctele de vedere. Prin urmare cred ca a fost un real castig, dupa cum sunt convins si sper sa fie o buna prefata in cadrul bataliei pentru viitorul presedinte al Romaniei. Sper ca ceea ce s-a intamplat aici sa se repete pentru fotoliul de presedinte al tarii.
O. Andronic: Sa dam acum cuvantul dlui Vatasescu prin intermediul casetei pe care domnia sa a pregatit-o pentru astazi.
A. Vatasescu: In primul rand ar trebui sa fie clar regulamentul. Apoi, cred ca mai mult de trei insi intr-o ora nu pot transmite ideile din program; candidatii sa-si faca o sinteza, cu o jumatate de ora inainte, pentru a transmite clar ce au de spus. De asemenea, lasat timp pentru discutii, uneori mi s-a parut ca discutiile au cam deviat, alteori au fost prea constrangatoare. In ceea ce priveste selectarea candidatilor, as propune sa existe un sondaj in acest sens. Apoi nu am considerat utila discutia cu fostul primar, dl Halaicu. Lumea s-a asteptat ca noi sa fim foarte agresivi cu el, insa candidatii trebuie sa dea dovada de fair-play. A fost utila confruntarea cu ziaristii, dar nu se pot impiedica sa puna intrebari concordante cu convingerile lor personale. Apoi cand am fost lasati sa vorbim liber timp de zece minute, chiar eu nu stiam ce idei sa prezint mai intai. Consider ca n-am reusit sa transmit corect mesajul. De asemenea, interdictia C.N.A.-ului. Pe mine m-a jenat foarte mult in acest turneu. Candida tii ar trebui sa caute sa rezolve aceasta situatie sa nu se mai suprapuna pe toate posturile de televiziune.
O. Andronic: Dle Patriciu...
D. Patriciu: As spune ca ceea ce a creat Turneul Candidatilor a insemnat de fapt o certa calitate, a dus la profesionalism. Dar CNA-ul a luat o masura abuziva, posturile private trebuie sa-si aleaga singure momentul in care candidatii sa-si transmita mesajul public. In ceea ce priveste organizarea Turneului Candidatilor este bine-venita, cred ca orice fel de formula de departajare a candidatilor este subiectiva. Eu v-as face o propunere: cred ca o confruntare, cu obtinerea acelor cartonase la final este un joc si ramane doar un joc in masura in care s-ar aplica, apoi miza jocului e mult mai importanta si ar trebui ca timpul alocat acestor confruntari sa fie cat mai mare.
O. Andronic: Dle Atanasiu...
A. Atanasiu: Eu as reinnoda discutia de acolo de unde a lasat-o dl Vatasescu si as mai adauga cateva lucruri. Pionieratul organizatorilor este clar si bine-venit. S-a incercat si o intrare in viata candidatului, ceea ce este foarte firesc intr-o democratie, cum se comporta intr-o anumita situatie, cum reactioneaza cand e furios sau bucuros. Lucrul acesta este foarte bun. Asa incat Turneul Candidatilor este un cadru foarte bun. Ce se poate reprosa? In primul rand faptul ca numarul de candidati aflati in acelasi timp in studio este prea mare, de sase, de exemplu. Mie mi se pare ca o confruntare doi cate doi ar fi foarte buna. In ceea ce priveste evaluarea intalnirii - v-as propune sa se faca sondaje la cei care asculta emisiunea, deci pe grupul de persoane care au urmarit emisiunea - asa se face si in Occident. In fine, cred ca natura specifica alegerilor prezidentiale este de dialog. Aici accentul trebuie sa cada pe marile strategii. Acestea ar fi putinele sugestii pe care le-as face.
O. Andronic: Dle Ursu...
D.V. Ursu: Ceea ce am invatat enorm de mult despre ceea ce inseamna acea politica care se face in Romania, despre ura, despre tradare si loialitate, despre cinste, despre adevar si minciuna. Cand s-au facut evaluari ale celor care m-au si ne-au votat...
O. Andronic: Dle Erbasu ati fost castigatorul cartonaselor...
M. Erbasu: Vreau sa spun ca acea selectie, la sfarsitul Turneului nu-si are rostul, cu atat mai mult cand se pune problema de a decide presedintele tarii. Eu zic sa lasam acest drept cetatenilor si nu sa decida cateva persoane, fie ei si ziaristi, e o chestiune subiectiva... Vreau sa spun ca dvs. ati facut foarte bine ca ati facut cu noi un fel de repetitie, in ceea ce ma priveste cred ca Antena 1 a facut un lucru bun si cred ca oamenii si-au dat seama cine sunt; eu multumesc si celor care m-au votat si celor care nu m-au votat, iar un lucru foarte bun care s-a realizat, desi suntem de orientari politice diferite - am ramas buni amici si confruntarile dintre noi nu s-au intins dincolo de limita normalului.
O. Andronic: Distinsi oaspeti, as vrea sa va mai propun o idee : care este opinia dvs fata de ideea participarii sau a neparticiparii la acest Turneu? Dl Nastase nu a participat, decat la finala...
V. Ciorbea: In ce ma priveste, am afirmat pe parcursul Turneului ca este o conditie esentiala aceea de a participa la orice fel de confruntare. Mi-este greu sa evaluez daca dl Nastase a facut rau sau bine ca a absentat. Cert este ca electoratul a sanctionat aceasta absenta... As face o foarte succinta remarca: nu stiu daca numarul mare de participanti la presedintie va va permite sa treceti la meciuri directe si sa sariti faza grupelor. In legatura cu aceste tematici, si in strainatate se abordeaza cinci, sase teme pentru ca telespectatorii sa-si poata forma o imagine mai exacta despre candidati.
D. Patriciu: Tematica emisiunilor trebuie sa fie extrem de variata.
A. Atanasiu: Eu cred ca este evident prin doua lucruri acest pluralism, prin atentia deosebita care s-a acordat acestei emisiuni pe un post privat, televiziunea nationala nu a mai fost urmarita, apoi este important pentru autocontrolul, autoexigenta candidatilor. Faptul de a fi prezenti intr-un studio - nu ne-am simtit deloc rau intre noi.
D.V. Ursu: Mi-amintesc, o spun si eu, o spun si altii. Bucurestiul poate intra in 2000 si fara dl Nastase... Atitudinea dumnealui se cantoneaza in sfera lui politica... as avea si o observatie: este atat de clar ca este o diferenta enorma intre imaginile candidatilor.
M. Erbasu: Eu spun ca strategia nu o putem critica, fiecare face cum crede, dar consider ca neparticipand a pierdut.
O. Andronic: Stimati oaspeti, hai sa facem un ultim eseu: cine credeti ca intra in turul al doilea pentru alegerile prezidentiale?
V. Ciorbea: Cred ca reprezentantul C.D.R., dl Emil Constantinescu, iar pe locul II, presedintele Iliescu sau dl Petre Roman.
D. Patriciu: V-as spune cine nu cred ca intra in turul al doilea, si anume E. Constantinescu, al doilea actualul presedinte, tot dupa un calcul matematic. In orice caz, unul dintre candidatii din Opozitie intra in turul al doilea.
A. Atanasiu: Eu mai mult exprim o speranta: sper sa avem un alt presedinte din aceasta toamna.
D.V. Ursu: Sunt foarte subiectiv, as dori sa intre cei care sa conduca Romania spre contemporaneitate.
M. Erbasu: Vreau sa spun ca desi nu-mi convine, sper ca se va repeta in toamna aproape identic cu cine a fost la alegerile locale. Ca persoana nu pot sa spun cine va intra in turul II. Eu mi-as dori ca partidul nostru sa aiba macar zece la suta in Parlament.
O. Andronic: Va multumesc, stimati invitati pentru amabilitatea cu care ati raspuns acestei "reconstituiri". Ne revedem peste... patru ani!