Preliminarii - Grupa a III-a

Grupa a III-a
(9 mai 1996)


ANTON VATASESCU (U.S.D.)

FLORIN FILIPOIU (P.A.R.)

ION RADU (P.U.N.R.)

VICTOR CIORBEA (C.D.R.)

O. Andronic: Buna-seara si bun-venit la cea de a treia runda a preliminariilor Turneului Candidatilor. Stimati telespectatori, permiteti-mi ca in debutul acestei emisiuni sa va citez un scurt pasaj dintr-o carte aparuta recent. Ea se numeste "Televiziunea si alegerile"; tradusa si tiparita de Editura Stiinta si Tehnica. Deci, "intr-o tara care se confrunta cu o campanie electorala, televiziunea ar trebui sa fie in stare sa dezvolte in conditiile respective cel mai practic mod de a utiliza acest extraordinar mijloc de comunicare pentru promovarea valorilor democratiei si a institutiilor democratice". Citatul apartine fostului presedinte american Jimmy Carter. L-am ales si vi l-am citit pentru ca am sentimentul ca ceea ce facem noi in acest moment corespunde tocmai unui astfel de ideal. Deci, cea de a treia runda a preliminariilor Turneului Candidatilor la functia de Primar General al Capitalei. Aceasta etapa are drept scop sa dea candidatilor posibilitatea sa se faca mai bine cunoscuti. Echipa de astazi este u na "grea". Ii veti urmari pe domnii Anton Vatasescu, Florin Filipoiu, Ioan Radu si Victor Ciorbea. Din cei patru "apostoli" doar trei sunt prezenti. Dl Ciorbea a trimis doar buzduganul, respectiv caseta promotionala, pe care urmeaza sa o prezentam. Invit deci in fotoliul de candidat pe dl Anton Vatasescu, reprezentantul Uniunii Social-Democrate. Dle Vatasescu, am sa incerc eu pentru inceput sa prezint partea care tine de biografie: nascut in orasul Slatina, la 27 iulie 1939, in zodia leului; mama casnica, tatal ofiter si avocat; a absolvit liceul, fiind sef de promotie, in anul 1956 si a venit in Bucuresti cu dosarul pentru ziaristica, dar s-a inscris la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii. La 22 de ani a publicat prima cartea tehnica, din anul 1961, la I.P.R.S. Baneasa, a inceput ca stagiar si a terminat ca director general. Datorita meritelor sale a beneficiat intre 1969 si 1971 de o bursa de specializare lucrand ca inginer de dezvoltare la o cunoscuta firma din Franta. In aceasta perioada a realiz at o mare performanta neinginereasca, dar aplaudata. La 20 septembrie 1970, ora 7.30 a cucerit varful Mont Blanc. Alpinismul fiind una dintre marile pasiuni extra-profesionale. Urmeaza o serie de alte precizari dar nu cred ca sunt relevante pentru aceasta parte a intalnirii noastre; cred ca mai relevant ar fi sa stim, de pilda, dle Vatasescu, care va fi primul lucru care il veti face in calitate de primar general?
A. Vatasescu: Va trebui sa reorganizez pe baze eficiente Primaria. Dar n-as pune problema acum pe unde va fi intrarea in Primarie, eu vreau sa ma gandesc cat de satisfacut va fi cetateanul cand va iesi de la primarie.
O. Andronic: Apropo, ati facut vreo vizita la primarie?
A. Vatasescu: Am fost la o sedinta a Consiliului Local care m-a dezamagit profund... s-a vorbit mult si nu s-a rezolvat nimic.
O. Andronic: Un lucru care are probabil impactul cel mai mare asupra cetatenilor este problema curateniei. Cum se poate face curatenie in Bucuresti? Ati analizat aceasta problema?
A. Vatasescu: Cred ca eu pot sa fac cel mai bine curatenie, dar sunt convins ca trebuie sa spun cum trebuie sa se faca curatenie. Deci, in ceea ce ma priveste am studiat si am vazut ce trebuie facut pentru Bucuresti ca pana in anul 2000 sa devina cel mai curat oras din Europa Centrala si de Est. Va pot spune ce trebuie facut pana in anul 2000. Deci, in primul rand de acest serviciu trebuie sa beneficieze intreaga populatie a Bucurestiului, in prezent beneficiaza numai 80% si asistam la asaltul gunoaielor de la perifierie spre centru si nu de la centru spre periferie. Am propus ca primaria sa faca un contract pentru salubritate prin licitatie deschisa si sa aiba posibilitati de penalizare. Bineinteles, dupa asigurarea masurilor programului despre care as fi vrut sa va spun cate ceva in tot programul meu sunt vizate masurile pentru o viata civilizata, adica curata, sa putem asigura conditiile sa puteti sa nu mai fiti inconjurati de gunoaie. In acelasi timp vor fi prevazute si masuri de sanctionare pentru cei ca re nu respecta aceste reguli. Intrebarea care mi se pune cel mai des este urmatoarea: de ce candidati? Eu sunt un om de actiune, eu nu raman indiferent la provocarea pe care acest oras ne-o adreseaza tuturor. Cei care ma cunosc au insistat foarte mult considerand ca am experienta si competenta pentru o buna organizare, ca sunt un om ferm, ca am o capacitate buna de informare si o mare putere de decizie. Se pare ca ar fi necesare orasului Bucuresti. Problemele sociale legate de costul si de calitatea vietii sunt deosebit de importante si noi le-am trecut in prim plan. Pentru ca Primaria depinde si de subventii depinde cum acestea sunt folosite, problema locuintelor sociale, problema categoriilor defavorizate au un rol important in programul nostru, deci ne-am propus sa atacam aceasta problema si sa o rezolvam, sa avem un oras curat si generos, ne-am propus sa cream locuri de munca stabile si cat mai bine platite. Sa atacam problemele tinerilor care au nevoie de ajutor. Si sa avem o mai mare siguranta pe strazi le orasului. Principala cale este o dezvoltare economica, sociala, durabila. As vrea sa ma pun in situatia telespectatorilor. Ei fac un efort deosebit sa ne inteleaga si sa ne judece programele. Asta se suprapune peste stresul zilnic, este dezamagit de administratia publica. Ei primesc promisiuni fara garantie eu i-as ruga sa faca un efort si sa ne urmareasca viata si cariera pentru a ne judeca. In ceea ce ma priveste eu am lucrat cu zeci de oameni care sunt in toate cartierele si in toate blocurile din Bucuresti si daca ma vor alege pe mine si echipa puternica pe care o am in spate vor simti asta in maximum doi ani.
O. Andronic: Multumesc dlui A.Vatasescu. Este randul dlui Florin Filipoiu din partea Partidului Alternativei Romaniei sa ocupe fotoliul de candidat. Cred ca aveti o obligatie morala fata de telespectatori - avand in vedere sloganul pe care il utilizati - sa ne spuneti cate kg. aveti?
F. Filipoiu: Nu ma refer la imaginea fizica ci la a nu folosi functia in interes personal. (Se prezinta caseta promotionala)
O. Andronic: Stafeta trece la dl profesor Ioan Radu, candidat din partea Partidului Unitatii Nationale a Romanilor. Am sa fac cunoscute cateva date biografice: nascut la 13 iunie 1950 in Deva, judetul Hunedoara, casatorit, cu doi copii. Studiile de matematica in cadrul Universitatii Bucuresti; cariera profesionala inceputa in calitate de cercetator stiintific la Institutul de Cercetari si Proiectari pentru Industria Petrotehnica, profesor asociat si directorul Departamentului de Informatica la Universitatea Ecologica. De-a lungul anilor activitatea stiintifica s-a materializat in lucrari de specialitate publicate si 31 de contracte de cercetare. Dintre proiectele realizate putem aminti pe cele de desfacere a produselor lactate in Municipiul Bucuresti, optimizarea trasnportului in Tg. Mures, conducerea activitatilor financiar-contabile prin intermediul tabloului de bord asistat de calculator. Dle profesor, programul electoral de administrare al Bucurestiului are in vedere cresterea transparentei activitatii in Primarie. Este un punct important, interesant.
I. Radu: Acest program pe care eu impreuna cu colegii mei l-am denumit Program de administrare manageriala al Bucurestiului il consider o abordare foarte profesionala. Parerea mea personala este ca problema de fond cu care se confrunta cei care administreaza sau vor administra orasul nu se pot rezolva nici intr-o luna, nici intr-un an, nici in patru ani de zile si din aceasta cauza am cautat sa incep prin obiectivele strategice - daca vreti - si venind inapoi la principalele prioritati carora sa li se dea atentie. Una dintre aceste prioritati este asigurarea transparentei. Deci, dupa parerea mea, ideea de transparenta este un "pachet" format din trei module pe care le-am abordat pe plan economic si de protectie sociala, este modulul prin care se asigura legatura intre responsabilitatile pe care si le asuma orice functionar public vizavi de rezolvarea problemelor cetateanului. O alta abordare a transparentei trebuie sa vizeze putin caracterul de protectie al fiecarui locuitor al Bucurestiului. Protectia - in s ensul ca la ora actuala in Bucuresti se manifesta un sens opus interesului care se acorda in alte tari. Deci in ideea acestei transparente eu voi accentua foarte mult pe ideea dezvoltarii respon- sabilitatilor ce vor fi atribuite asociatiei pentru informarea cetatenilor, acum pe langa aceasta activitatea primariei consider ca trebuie sa apere interesele asociatiilor de locatari. Cum vad eu aceasta aparare a intereselor? Stim - sunt putin mai pragmatic - ca ne confruntam cu starea de stres sau de disconfort cand se afiseaza listele de intretinere. Foarte multa lume intuieste ca toate facturile care vin de la regii spre primarie sunt supraevaluate. Acest adaos se datoreaza acoperirii unor probleme. Eu voi actiona preponderent pe apararea intereselor cetatenilor. Deci facturile vor fi efectiv la nivelul serviciilor de care beneficiaza populatia. Intotdeauna am fost adeptul competentei profesionale.
O. Andronic: Dle profesor, va multumesc. Stimati telespectatori se pare ca "sindromul Nastase" face noi victime printre participanti. Dl Ciorbea nu a sosit pana la aceasta ora, dumnealui si-a expediat doar caseta de prezentare pe care rog regia sa o puna in miscare. (...) Ii multumim dlui Ciorbea in absenta pentru clipul prezentat si suntem surprinsi ca n-am primit si o scrisoare cum s-a intamplat in cazul dlui Ilie Nastase. I-ati putut cunoaste, pana acum, in limitele timpului alocat, pe 12 dintre cei 22 de inscrisi la Turneul Candidatilor.