Titlu: 300 din 4000
Text:

Anul 2010 este cel de-al 13-lea de existență al videocaricaturii – varianta animată printr-un procedeu computerizat, pentru a face din ea un mic show de televiziune.

Prezența caricaturilor mele pe micul ecran s-a datorat, în primul rând, lui Adrian Sârbu, care mi-a propus, în 1987, să-i dau câte un desen de actualitate pe zi care să ilustreze „Revista Presei” pe care începuse să o facă Iolanda Stăniloiu, continuată apoi de Radu Moraru. Nu era o poziție prea bună, căci se prevedea restul textului și era greu de „descifrat” în scurtul timp în care era expusă.

A fost meritul lui Stelian Țurlea – pe care l-am regăsit la PRO TV, după ce colaborasem, inițial, la Antena 1 - de a prinde  din zbor o idee și de a mi-o propune: aceea de a realiza caricatura ca un spectacol, în mișcare, cu ajutorul unei tablete grafice. Experimentul inițial a fost unul reușit și, de la 1 ianuarie 1998, în programul PRO TV, a intrat, de sine stătătoare, „Andografia zilei” (intitulată, de la început, „O PROpoziție pe zi”).

De atunci, Andografia a trecut pe la mai multe „case” unde a constituit, mereu, unul dintre punctele de atracție ale programului: PRIMA TV, Tele 7abc, B1TV, OTV, TVR1. În 13 ani au fost realizate și difuzate aproape 4000 de desene „animate”, ale căror „script” l-au reprezentat caricaturile pe teme de actualitate, dintre care o parte – cele ale anului 2010 – le regăsiți în volumul de față.