Titlu: Anul 2001. Zodia Delfinului. Cronologie comentată a mileniului III, Octavian Andronic
Text:

 

Cuvânt după

De ce "Anul Delfinului?"

         Am stat în cumpănă pentru titlul acestui cel de-al doilea volum din seria „Cronologie comentată”, dedicat consemnărilor – subiective – ale vieții publice de fiecare zi din acest prim deceniu al mileniului 3.
         Anul 2001 a fost, din multe puncte de vedere, unul de cotitură. Cotiturile semnifică abateri de la drumul drept. Istoria nu evoluează, însă, pe principiile autostrăzilor ce tind să urmeze calea cea mai scurtă dintre două puncte. Există însă cotituri bune, care duc înainte, și cotituri rele, care duc înapoi.
Schimbarea Schimbarii 2000         După succesiunea de cotituri a intervalului dominat de executivul haotic al Convenției Democratice, părea că venise limanul unei orientări mai limpezi, mai clare. Maniera în care partidul lui Ion Iliescu a revenit la putere, purtat de valul reacției la „schimbarea” din 2007 promitea să instaleze o etapă de coerență a deciziilor. Garantul unui asemenea curs era cel care, odată cu instalarea la comenzile statului, devenea un lider autoritar, conștient de importanța rolului pe care urma să-l joace. După un deceniu de ascensiune răbdătoare și de însușire tenace a regulilor puterii, Adrian Năstase ieșea de sub tutela binevoitoare a fondatorului Ion Iliescu. Venise Zodia Delfinului – succesorul autorizat și calificat al celui care deschisese, în primele sale mandate, calea spre alternativa social-democrată. Dintre cei patru ani pe care Adrian Năstase îi va petrece în fruntea statului și a principalului partid, în postura de cel mai puternic om al momentului, primul va rămâne în istoria tranziției românești ca cel mai plin de semnificații. El a dezvăluit, rând pe rând, atât tăria de caracter a personajului principal, cât și slăbiciunile care aveau să se amplifice pe parcurs, făcându-l să eșueze exact în momentul în care toate câștigurile ar fi trebuit să se confirme în unica demnitate ce-i mai lipsea din palmares.
2001 a fost „anul Năstase”, fără nici o îndoială. Majoritatea evoluțiilor au purtat amprenta deciziei sale, a puterii de muncă și a capacității de cuprindere a unor fenomene complexe. În 2001, România s-a plasat pe orbita unui proces de dezvoltare ce avea să culmineze – printr-o implozie – în anul de debut al crizei mondiale: 2008.
         Anul 2001 a fost primul în care obiectivele de fond ale României – NATO și UE – au fost instituționalizate și dezvoltate cu o consecvență de care alte domenii n-au avut parte.
Sunt, acestea, câteva dintre motivele pentru care am optat pentru această titulatură și îi sunt recunoscător „Delfinului” pentru bunăvoința și delicatețea cu care a acceptat să prefațeze acest op.

Octavian Andronic
6 Septembrie 2011