* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Dialoguri subiective - Crin HALAICU


Crin HALAICU:
(31 MAI 1996)

"Nu las in pierdere nimic. Chiar sunt multumit"

O. Andronic: Dupa patru saptamani, un veritabil maraton al Turneului Candidatilor, va propun astazi 50 de minute de relaxare, in compania dlui Crin Halaicu, primarul in exercitiu al Primariei Capitalei. As vrea sa incep cu aceasta intrebare: cate zile mai aveti la Primaria Capitalei?
C. Halaicu: Depinde, trei zile, cinci zile sau doua saptamani si cinci zile sau exista si o var ianta si mai neplacuta - patru saptamani - daca nu se prezinta 50 la suta dintre alegatori.
O. Andronic: Pornind de la genericul unei emisiuni care o realizez de aproape un an -Cu cartile pe masa- am venit in studio cu cartea dvs: "Sansa Prosperitatii". Cand ati mai avut timp si de scris?
C. Halaicu: La inceput aveam mai mult aplomb, care a fost un succes, o linistire a mea personala care nu mi-a adus prea multe bucurii...
O. Andronic: Ce s-a schimbat, dle Halaicu, intre momentul scrierii cartii si momentul actual?
C. Halaicu: Multe, multe lucruri.
O. Andronic: Care ar fi primul dintre ele?
C. Halaicu: Deci, cred mai putin in justa apreciere a oamenilor care ar trebui sa aprecieze dupa ce afla.
O. Andronic: Acuzati in cartea dvs. scepticismul, impasul in care ne aflam... Este scepticismul un sentiment cronic care ne incearca sau are posibilitati de vindecare?
C. Halaicu: Este o caracteristica a romanilor, nu ne incearca de acum, ne incearca de mult timp, marea majoritate a romanilor sunt sceptici si totul este un dar de la Dumnezeu si orice am face nu se va schimba nimic...
O. Andronic: Credeti ca se va schimba ceva dupa aceste alegeri?
C. Halaicu: Da, se va schimba. O Primarie cu alt primar, un Consiliu cu alti consilieri si sa speram ca cei care vin vor fi mai buni decat cei care pleaca.
O. Andronic: Am citit si recitit cu interes unele capitole din carte. Am retinut unul: Clasa mijlocie- garant al democratiei. Este deja aceasta clasa o realitate a anului 1966?
C. Halaicu: Constituirea ei nu este usoara...
O. Andronic: Ca primar, aveati stimulentele necesare pentru a demara acest proces de formare a ei?
C. Halaicu: Foarte putin, in limita in care am avut posibilitatea sa ajut acesti oameni. Primarul este unul care propune o serie de legi locale, dar... Eu am incercat sa aplic o politica a oamenilor care vor sa faca. Sigur ca m-am lovit de o serie de prejudecati care erau in spatele fiecarui roman dupa 45 de ani de totalitarism. De aici neintelegerile ca eu am fost actionar la o societate de asigurari, considerandu-se ca asta este un abuz in serviciu... faptul ca locuiesc in Cartierul Francez... indiferent ce faci exista cineva care sa nu fie de acord...
O. Andronic: Dle Halaicu, ati ripostat in repetate randuri la interventia presei in viata dvs.privata... Exista chiar si niste procese pe rol...
C. Halaicu: Eu nu m-am putut acomoda cu aceasta idee. Eu imi dau seama ca nu este neaparat nevoia de a informa, ci de a scoate ceva care sa vanda mai bine ziarul.
O. Andronic: Care credeti ca este valoarea acestei experiente de patru ani?
C. Halaicu: Aici in raportul financiar...
O. Andronic: Iertati-ma, prieteni de ai dvs., fac o rautacioasa paralela intre faptul ca in timp ce dvs., in acesti ani, ati prosperat, Bucurestiul a devenit tot mai sarac.... Care este bugetul actual al Bucurestiului? Cat de bogat este el acum?
C. Halaicu: Bugetul Bucurestiului in anul 1992 a fost de 116 milioane de lei, si in 1995 a fost de 335 de milioane de dolari, din care sumele proprii obtinute sunt aproape egale cu cele ale...
O. Andronic: Ce inseamna surse proprii?
C. Halaicu: Inseamna faimoasele asocieri, concesiuni si alte activitati directe ale Primariei. Acestea aveau nevoie si de o treime din votul consilierilor.
O. Andronic: Asocierile acestea au fost o sursa de bani...
C. Halaicu: O mare sursa de bani, au constituit un buget deosebit, dar in 1996 vin si mai multi bani, si in 1997 si mai multi, pentru ca aceste contracte sunt pe termen mai lung si vor creste. Dar, pe de alta parte au creat o serie de probleme, de nemultumiri mai ales pentru acei carora le-am taiat sursele de existenta, fostele societati... primarul este cel care trebuie sa gaseasca solutii practice, semnalate de viata de zi cu zi.
O. Andronic: Facand bilantul dupa cei patru ani, ce credeti ca poate fi considerata o realizare semnata "Halaicu"?
C. Halaicu: La toate capitolele - inclusiv salubrizarea despre care se spune ca noi nu am facut nimic - noi am asezat caramizi. Am pus serviciile publice in situatia sa poata sa-si ia creditele externe de care au nevoie sa se dezvolte.
O. Andronic: Dar de ce este nevoie sa vina francezii sau japonezii sa ne faca o groapa de gunoi?
C. Halaicu: Este vorba de o suma foarte mare de bani. Trebuie sa fie o groapa ecologica... Au venit de fapt trei firme. Prima - pentru incinerarea gunoiului si noi am mers pana acolo de a scoate si o Hotarare a Guvernului. Dupa aceea, cu aceasta firma germana a rezultat incinerarea gunoiului la o suma pe care noi suntem in stare sa o platim... dar ar fi insemnat 80 de ani de incinerare ceea ce ar fi dus la costuri foarte mari. Si s-a renuntat, si toata povestea s-a transformat in contractul pentru colectarea gunoiului - firma germana. Mai mult nu s-a putut face. Au venit ulterior niste austrieci care au facut o groapa ecologica. Au fost si consilieri, si viceprimarul Radu, au vazut, insa, din pacate, nu s-a mers suficient de repede... era o problema, noi nu platisem taxa de salubritate, deci nu exista nici posibilitatea ca Primaria sa plateasca depozitarea gunoiului. Ultimul venit - firma franceza - care a venit la Bucuresti si s-au dus pana la urma la Constanta, au facut o groapa la Ovidiu si toata lumea est e multumita, la un pret destul de mare, 14 dolari pe tona. Apoi au venit la Bucuresti, eu le-am explicat pentru ca este final de mandat este bine sa stati de vorba si cu consilierii dvs. Asta este unul dintre motive pentru care unul dintre candidati ataca mai mult consilierii decat pe mine. Ei au discutat cu consilierii, au ajuns la un nivel tot de 14 dolari, dupa negociere la 13 dolari. Japonezii - au intocmit un studiu foarte serios din punct de vedere tehnic, la capitolul taxe de depozitare au spus ca este un capitol la care trebuie sa se mai calculeze.
O. Andronic: Una din problemele cel mai des vehiculate si de catre candidatii la postul de Primar General a fost aceea a salubritatii si majoritatea au fost de parere ca se impunea privatizarea rapida a acestui sector.
C. Halaicu: Eu am inceput de doi ani de zile. Am obtinut o Hotarare a Guvernului, dupa care a fost atacata de Prefectura, in luna decembrie insa a castigat aceasta Hotarare, in sensul ca Curtea Suprema de Justitie ne-a dat noua dreptate. Sigur, ca ati spune, de ce nu ati pus-o imediat in aplicare? Pentru ca ea era prima dintr-un set de trei hotarari. Restul prevedeau o serie de modificari la regulament, sa se tina si licitatiile pe sectoare si trebuia sa se instituie si taxa pe salubritate. S-a aprobat si aceasta chestiune. Dar astea s-au terminat de abia acum doua saptamani si jumatate. Deci...
O. Andronic: O alta acuzatie care vi s-a adus a fost aceea ca aproape in fiecare an au ramas mari sume care nu s-au utilizat... Iertati-mi nedumerirea, dar chiar nu inteleg...
C. Halaicu: Au fost sume marunte in fiecare an, cu exceptia ultimului buget... cand 20 de miliarde au ramas neconsumate. Din care 10 au devenit fond de rulment, pentru ca noi nu aveam, iar celelalte 10 au intrat in fondul de tezaur la care la orice problema Primaria va fi nevoita sa apeleze.
O. Andronic: Dar de ce nu au fost folosite?
C. Halaicu: Pentru ca au venit prea tarziu. Au venit cu destinatii clare. Au venit in noiembrie cand a nins si nu se mai putea face nimic la drumuri. Si ultima chestiune - in ianuarie am fost nevoit sa-l demit pe seful Serviciilor Publice - sase miliarde nu s-au cheltuit din cauza lui, putea sa plateasca facturi de sase miliarde si n-a facut-o.
O. Andronic: Orasul astazi arata ca un oras scapat de sub control...
C. Halaicu: Stiu, si plin de sobolani. In acest sens s-a aprobat un program... dar iarasi s-a aprobat tarziu.
O. Andronic: Cine aproba tarziu aceste lucruri?
C. Halaicu: Acum a aprobat Consiliul Municipal, este o chestiune care se discuta de un an si jumatate.
O. Andronic: Dar ce-i face pe consilieri sa discute atat de mult probleme elementare?
C. Halaicu: Eu sunt acum la final de mandat.
O. Andronic: Chiar, de ce nu v-ati prezentat la noile alegeri?
C. Halaicu: Nu m-am prezentat pentru ca este foarte bine ca unii sa inceapa sa faca si comparatie.
O. Andronic: Cum veti echilibra lucrurile? Ramaneti un om politic proeminent, nu v-ar putea afecta aceasta "mostenire"?
C. Halaicu: V-as raspunde: dar pe dl Catarama cum il afecteaza? El munceste mai mult acum ca sa arate ce? Am auzit pe unii spunand ca si Halaicu s-a dus cu geamantanele sa scoata banii de la SAFI !
O. Andronic: Nu ati fost?
C. Halaicu: Trebuie sa depui ca sa scoti.
O. Andronic: De ce nu ati depus si dvs., sunteti chiar prieten cu dl Catarama?!
C. Halaicu: Da, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim impreuna in toate afacerile... sau ca am avut previziuni ca nu o sa mearga.
O. Andronic: De asemenea, a fost foarte des vehiculata de catre candidati ideea unei delimitari intre dvs. si dl Ciorbea. Ce parere aveti?
C. Halaicu: Dl Ciorbea a simtit nevoia sa faca ceea ce oricare dintre candidati ar face. Oamenii fiind nemultumiti m-au luat pe mine cel vinovat. Chestiunea l-a asezat pe dl Ciorbea intr-o situatie care putea sa aleaga pe una dintre ele: ori sa spuna ceea ce spune, ori sa mearga... asta a fost ideea pe care a ales-o, i-am spus: la cati m-au atacat, faptul ca ma ataci si dumneata, pentru mine nu mai inseamna nimic....
O. Andronic: Ati observat cu atentie tabloul acestei campanii electorale, care ar fi dupa dvs. calitatile catorva dintre candidati?
C. Halaicu: Deci, la cativa dintre ei vad o reala dorinta de a intelege despre ce este vorba. Iar la mai putini, o reala capacitate de a asimila. Cu cat pregatirea a fost mai umanista la unii dintre ei, cu atat intelegerea s-a oprit la un anumit nivel...
O. Andronic: Deci, telespectatorii sa traga singuri concluziile unde bat referirile dvs. Ati fost implicat acum patru ani in campanie electorala, ce credeti ca deosebeste si aseamana aceste doua editii?
C. Halaicu: Campania de acum s-a desfasurat mult mai mult in fata televizoarelor, au aparut mai multe televiziuni private... televiziunea romana a ajuns pana acolo sa nu faca absolut nimic, a fost un razboi al reclamei publicitare.
O. Andronic: La alegerile trecute ati participat la prima editie a Turneului Candidatilor pe care a organizat-o atunci "Libertatea". Ce amintire pastrati de la acel eveniment?
C. Halaicu: Era altceva. Era o treaba desfasurata intr-o sala, nu pentru un public foarte larg, ca acum. Am remarcat un lucru de care ar trebui sa tineti cont in viitor: candidatii, indiferent cati sunt la numar, trebuie sa intre in dialog intre ei, pe diverse chestiuni.
O. Andronic: Cum parasiti Primaria Capitalei, cu ce satisfactii, ce lasati in urma?
C. Halaicu: Las un sistem si anumite lucruri incepute pe niste directii pe care urmatorul va trebui mai mult timp sa lucreze pe aceste directii, daca vrea sa le demoleze va pierde mai mult timp sau daca vrea sa le continue le va trece la capitolul realizari. Dar las si un buget in crestere, o echipa destul de buna, nu las in pierdere nimic. Chiar sunt multumit.
O. Andronic: Va multumesc pentru prezenta. Va doresc succes si in calitatea dvs. de persoana privata...
C. Halaicu: Si eu va multumesc ca m-ati mai invitat.
 


<< Dialoguri subiective - Mihai ERBAȘU ||| Rezultatele primului tur >>
| | Citiri: 8497 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO