* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Semifinalele - Seria D - 23 mai 1996

Seria D
(23 mai 1996)


Tema dezbaterii: Mediul - o Cenusareasa a urbanismului


DORU VIOREL URSU (Independent)

ALEXANDRU ATHANASIU (P.A.C.)

SORIN BOTNARU (P.L.C.)

EUGEN VICTOR GUGUI (A.E.)

O. Andronic: Bun-gasit, stimati telespectatori la ultima intalnire cu ultimii patru dintre cei 16 candidati-finalisti la fotoliul de Primar General al Capitalei. Inaintea intrarii in emisie, s-a tras la sorti tema pentru aceasta intalnire. Este un subiect de mare generozitate: problema mediului. Dl Doru Viorel Ursu (independent) are cuvantul.
D.V. Ursu: In ceea ce priveste tema, asa cum a fost ea trasa la sorti, riscam sa cadem intr-o abordare facila in care candidatii la functia de primar nu fac altceva decat sa raspunda unui extemporal. Astazi este tema mediului - care iata ar putea cel mai bine sa fie reprezentata de partidul ecologist. Situatia face ca si in problema mediului din programul meu - una din prioritati este tocmai aceasta a protectiei mediului din Capitala si am sansa ca impreuna cu cei care lucrez la program in domeniul mediului sa fie tocmai cel care pricepe si cunoaste cel mai bine aceasta problema. Este prietenul meu, omul cu care am lucrat in echipa, dl Pop Valeriu, fost ministru al mediului. Ne-am gandit la tot ceea ce inseamna lacurile bucurestene, cele 14, putem vorbi si despre date tehnice dar sa nu plictisim cu confruntarea noastra. Ei bine, o alta tema pe care am pregatit-o: imbunatatirea cu apa potabila, imbunatatirea conditiilor de salubritate mergand pana la incinerarea deseurilor sau refolosirea lor. Dar problema est e ca bugetul de stat prevede in acest an doar 151 miliarde pe teritoriul national. Faptul ca Bucurestiul nu are o groapa ecologica si va trebui sa o faca s.a.m.d. Dar am eu curajul sa vorbesc bucurestenilor despre ce va face primarul pentru Bucuresti cand noi, in timpul campaniei electorale am facut gunoiul, l-am acoperit; cum sa ne creada cand noi prin lipirea afiselor am facut un adevarat dezastru care lezeaza bunul simt. Tocmai noi am sfidat legea mediului. Aceasta poluare vizuala... este nelegal ce se face. Acum bucurestenii isi vor alege primarul cu care, de fapt trebuie sa faca si pasul spre mileniul trei. Am sa las telespectatorilor un timp de reflexie catre mine... fiind ultima intalnire in care ne mai vedem.
O. Andronic: Dle Athanasiu (Partidul Alianta Civica), am mai avut prilejul sa discutam in acest studiou despre mediul Bucurestiului...
A. Athanasiu: Eu m-as alatura dlui Ursu prin a ura bucurestenilor astazi, nu numai lor, Hristos S-a Inaltat! In ceea ce priveste problema care ne-a cazut la sorti, dar putem vorbi si de o chestiune mai generala, de foarte multe lucruri care inglobeaza protectia mediului. O sa fiu foarte concret: daca luam si examinam legea administratiei locale intr-adevar la Legea nr. 4 nu se spune nimic. Dar exista o lege care stabileste anumite obligatii in sarcina administratiei locale si mai mult cateva chestiuni care stau in competenta cotidiana a primarului. Prima chestiune concreta: gropile ecologice. Este un studiu al japonezilor, l-am citit foarte atent la cererea primariei si acest studiu arata necesitatea ca trebuie sa existe patru gropi ecologice. Ei bine, acestea presupun anumite procedee de sapare, urmeaza sa fie concesionate unor intreprinzatori care sa faca aceste gropi. Consiliul Local a concesionat o groapa ecologica la Bragadiru cu o firma care a negociat un pret de 13 dolari, acest studiu dadea si niste o ferte de pret era de 5 dolari. Ei bine, aceasta asociere care avea si vicii de procedura, conducea la un lucru: la o triplare a taxei de salubritate pentru cetateni! Vreau sa spun acum ceva cetatenilor, sa le spunem ca aceasta asociere foarte buna de groapa ecologica s-a facut pe buzunarul lor. Este bine sa facem ecologie dar nu pe spinarea cetateanului si la asemenea pret. Spatiile verzi - dupa cum se stie sunt in competenta Domeniului Public. S-a observat ca acest serviciu nu functioneaza, pe aceste spatii s-au construit buticuri - factori poluanti - in programul nostru acest subiect exista prin desfiintarea acestui serviciu si prin incheierea de contracte cu cei care au interesul sa dezvolte fara a pune in pericol efectele benefice pe care spatiul verde le are in oras. Daca avem vointa aceasta problema o putem rezolva, nu trebuie sa cercetam carti de ecologie. O alta problema: parteneriatul care trebuie sa se traduca la modul foarte concret, sa existe in orice contract o clauza prin care sa se asigure prot ectia mediului. Eu am rezumat la maximum acest subiect, deci exista prerogative suficiente pentru ca primele masuri care tin de protectia mediului sa se realizeze, nu mai vorbim de transportul in comun care trebuie sa nu mai fie atat de poluant.
O. Andronic: Dl Sorin Botnaru, Partidul Liberal Crestin.
S. Botnaru: In primul rand, analiza care am facut-o asupra factorilor de poluare in Bucuresti ne arata ca exista solutii care ar trebui realizate de poluarea care se face continuu, problema gunoiului, atat din case cat si din strada. Sunt anumite forme de poluare pe care le cunoaste viata urbana... in ceea ce privesc rezolvarile si pe termen lung si scurt. Ar fi necesar sa modificam ceva in structura administratiei Bucurestiului. Sa permita sa se creeze un plan de dezvoltare al orasului care sa tina seama de factorii poluanti. O a doua chestiune : aceea ca toate lucrarile edilitare care se fac ar trebui sa se poata introduce o disciplina astfel incat ele sa se coordoneze ordonat, sa se lucreze odata pe o singura strada in Bucuresti, sa se investeasca rational. Gunoiul - menajer care are problemele lui si vrem sa initiem un program - si gunoiul creat de cei care au tarabe, in piete. O rezolvare corecta si buna ar fi refacerea tesuturilor sociale in Bucuresti. O alta problema: functionarii Primariei in dezordin ea existenta acum nu fac ceea ce trebuie. Exista o masina care costa miliarde si care ar trebui utilizata sa masoare poluarea in Bucuresti, dar care nu este deloc utilizata. Deci e nevoie de o disciplina care sa permita si informarea bucurestenilor asupra nivelului de poluare si luarea a o serie de masuri. As mai da multe exemple, dar vreau sa spun ca cu mijloace administrative necheltuitoare se poate introduce un nivel de scadere a poluarii.
O. Andronic: Dl Gugui (Alianta Ecologistii).
V. Gugui: Ecologistii reprezinta forta politica care are solutii pentru toate aceste parti si anume culturale, sociale, politice... pentru ca ecologistii au fost primii - din toata lumea - care s-au opus experientelor nucleare... Referitor la mediu... poluarea respectiva cu afisele exista. In materie de mediu, cateva lucruri care pot sa le spun in plus - dar tehnice... acel proiect japonez s-a facut pentru a se lua niste bani - negri - care nu dorea o cooperare deosebit de constructiva cu Bucurestiul ci efectiv sa venim cu niste bani. In transport trebuie sa se puna mare baza pe energia electrica si pe benzina fara plumb - dar aceasta sa fie mai ieftina, nu cum vinde Shell-ul care vinde tot cu ce pret vor; astfel mie mi se pare ca batalia pentru Bucuresti este o batalie de afaceri, ca si politica; va dati seama ca astazi ca sa schimbam vagoanele de cale ferata studiile arata ca ne trebuiesc 300 de ani, intreaga structura de cale ferata in 600 de ani, pai trebuie sa fim nebuni sa spunem unul dintre noi ca vom schimba Bucurestiul in patru ani; trebuie construite benzi pentru biciclisti; de asemenea spatiul verde... referitor la acest lucru vrem sa punem la punct un sistem monitorizat privind calitatea aerului; aceste rapoarte de monitorizare trebuie sa fie prezentate zilnic de presa, 10 la suta din populatie are cismea in curte; ceea ce aduc ecologistii aduc un lucru clar si anume colaborarea cu societatea civila. In privinta constructiilor - ce spune dl Patriciu sau dl Erbasu sunt bazaconii... in privinta gropilor de gunoi asta este o problema extraordinar de grea, asta cu privatizarea are doua fete.
O. Andronic: Stimati invitati, va propun ca "in minutele care ne-au mai ramas sa apelam, la pase scurte, la fileu pe o tema pe care sa o propuneti chiar dvs.
Al. Athanasiu: Eu as vrea sa intervin foarte pe scurt la o chestiune despre care s-a spus putin mai inainte: dl Botnaru spunea ca trebuie facut ceva pentru cei care au gunoi in jurul tarabelor... vreau sa stiti ca exista o Hotarare a Consiliului Local nr. 25 din 1994 care prevedea clar ca pe 20 de metri in jurul fiecarui agent economic are obligatia sa faca curat. Eu cred ca bucurestenii vor putea avea puterea sa discearna intre ceea ce scrie pe afis si ceea ce prin faptele noastre garantam. Problema este ca nu se respecta ceea ce se spune. Noi vorbim acum de legi... eu vreau sa va intreb simplu: de ce nu se aplica o hotarare de Guvern care spune clar ce trebuie sa se faca... nu este numai poluarea fizica ci si morala... coruptia... care blocheaza o serie de procese, nu ducem lipsa de oameni destepti... dar nu exista oameni cinstiti...
V. E. Gugui: Probabil ca Parlamentul v-a deformat un pic... v-am mai spus, intelectualitatea este vinovata de tot si de aceea am intrat in politica, este vinovata pentru toate esecurile din ultimii 50 de ani din Romania. Eu n-am venit aici sa fac propaganda pentru mine ca ecologistii sunt cei mai tari...
S. Botnaru: Daca nu refacem valorile de urbanitate, daca nu luam masurile necesare sa reactioneze facand aceste distinctii intre privati si particulari... cum a fost intreruperea circulatiei in Bucuresti pentru nunta nu stiu cui...
V. E. Gugui: Ca sa poti sa faci ceva trebuie sa impui morala... nimeni nu a facut o paralela intre finante si acest gunoi... blocajul financiar este cheia... America acum nu stiu cati ani era un morman de gunoi... s-a procedat asa... toti locuitorii unui oras au avut obligativitatea sa sorteze gunoiul, li s-au asigurat de primaria respectiva, cine nu sorta era lipsit de asigurari sociale, ceea ce pentru ei este vital.
D. V. Ursu: Vedeti, asta este sansa pentru un independent, mediul este apolitic si de aceea ma regasesc foarte bine in problema aceasta.
O. Andronic: Stimati invitati, va multumesc si cu aceasta va informez ca faza semifinala a luat sfarsit. Ne vom revedea in finale, conform programului pe care-l vom anunta ulterior.


<< Semifinalele - Seria C - 22 mai 1996 ||| Super-Finala >>
| | Citiri: 6834 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO