* Prima pagină * Căutare * Contact *
 


Remember
Cuvânt înainte
Aventura televiziunii
Preliminarii
        Grupa I-a
        Grupa II-a
        Grupa a III-a
        Grupa a IV-a
        Grupa a V-a
Finalele
        Finala cu presa
        Primarul in exercitiu
Dialoguri subiective
        George PADURE
        Anton VATASESCU
        Victor CIORBEA
        Dinu PATRICIU
        Doru Viorel URSU
        Mihai ERBAŞU
        Crin HALAICU
Rezultatele primului tur
Turul 2
        Victor CIORBEA
        Ilie NĂSTASE
        Bătălia pentru sectoare - 10 iunie 1996
        Bătălia pentru sectoare - 11 Iunie 1996
Semifinalele
        Seria A - 15 mai 1996
        Seria B - 16 mai 1996
        Seria C - 22 mai 1996
        Seria D - 23 mai 1996
Super-Finala
        Repriza a II-a
        Din culise
Post festum - 7 august 1996
Cuvânt după

 

 

Capitol/Subcapitol: Preliminarii - Grupa a IV-a

Grupa a IV-a
(10 mai 1996)


ALEXANDRU ATHANASIU (P.A.C.)


DINU PATRICIU (P.L.'93)


SERGIU ANDON (P.U.R.)


DUMITRU RAICU (P.M.R.)


STEFAN CIUREL (P.N.L.Campeanu)

 

O. Andronic: Bun-gasit la cea de a patra runda preliminara a Turneului Candidatilor. In aceasta seara ii veti cunoaste pe alti cinci dintre pretendentii la functia de Primar General al Capitalei: dl Alexandru Athanasiu, candidat P.A.C., dl Dinu Patriciu, candidat PL'93, dl Sergiu Andon, candidat din partea Partidului Umanist din Romania, dl Dumitru Raicu, candidat al Partidului Muncitoresc Roman si dl Stefan Ciurel, candidat al P.N.L. Campeanu. Pentru inceput, am sa-l invit in fotoliul de candidat pe dl Alexandru Athanasiu. Domnule Athanasiu, sunteti jurist, ati fi primul jurist pe scaunul de primar, cel putin dupa 1989. Ce atu-uri v-ar putea aduce aceasta profesie?
A. Athanasiu: Eu cred ca orice profesie prezinta atu-uri pentru Primarie, profesia de jurist nu numai pentru aceasta functie, vreau sa amintesc ca inainte de razboi au fost destul de multi primari care au fost juristi, dar calitatea unui jurist este aceea de a ordona actiunea lui si de a ordona comportamentul celor cu care ar lucra. Pentru ca dreptul este prin definitie un mod de a gandi logic, coerent.
O. Andronic: Este foarte frumos ceea ce spuneti, va rog sa urmarim impreuna caseta pe care ati pregatit-o si care va prezinta ca persoana. (...) Cred totusi ca s-ar cere spuse si cateva cuvinte in legatura cu dvs. si am sa spicuiesc din C.V.: nascut la 1 ianuarie 1955, in Bucuresti, absolvent al Liceului Ghe. Lazar si licentiat al Facultatii de Drept, promotia 1978, doctor in Drept, in 1989, judectar in Bucuresti, intre 1978 si 1982, ati publicat cinci carti si peste 30 de studii si articole, membru fondator al Partidului Aliantei Civice, deputat de Bucuresti din 1992, presedinte al Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din cadrul Camerei Deputatilor. Casatorit din 1978, doi copii. Domnule Athanasiu, sigla partidului dvs. este marul. Cum credeti ca veti reusi sa creati un microclimat propice dezvoltarii "marului" in Bucurestiul nostru plin de noxe?
A. Athanasiu: Eu cred ca prin toate zonele verzi care se vor depolua si prin marirea spatiilor verzi din Bucuresti, care este o necesitate. Deci, cultura marului in Bucuresti nu este noutatea, chiar spre Baneasa existau livezi cu meri.
O. Andronic: Un subiect din programul pe care-l demarati este si acesta: o primarie a cetatenilor. Care este calea cea mai directa prin care se poate realiza acest deziderat?
A. Athanasiu: Este firesc sa fie asa, orice serviciu pu-blic inseamna inversarea unui rol pe care l-au jucat administratiile comunismului. Respectiv, cetateanul este stapanul, iar functionarul este slujbasul lui. Deci orice serviciu public trebuie sa fie prin natura lui in serviciul cetateanului. Nu este vorba numai de o favoare facuta cetateanului, ci dimpotriva de exercitarea corecta a acestui serviciu. Cum se poate realiza? Prin doua cai: in primul rand prin intelegerea ca a fi in slujba cetateanului este o suficienta onoare si ea nu trebuie suplimentata cu bani, deci prin coruptie. In al doilea rand, creezi stimulentele juste pentru a avea o functionare de care are nevoie nu numai Primaria Bucurestiului, ci si Romania in ge-neral. Noi trebuie sa cream un corp de elita cetateanului, iar pe de alta parte sa fie realmente stimulat pentru a face o asemenea cariera. In ultimul timp, s-au trimis multi tineri in strainatate pentru a face studii in ceea ce priveste administratia. Din pacate, atunci cand s-au into rs foarte putini au ramas in serviciile publice pentru care fusesera pregatiti, pentru ca pe de o parte ori sunt salarizati foarte prost si sunt atrasi in alte sectoare ori intregesc sirul nesfarsit al unor functionari corupti.
O. Andronic: Va doresc din suflet sa realizati acest deziderat in cadrul Primariei iar in ultimele 30 de secunde v-as invita sa urmarim clipul publicitar pe care l-ati pregatitt. Multumesc dlui Alexandru Athanasiu si invit pe dl Dinu Patriciu sa ia loc in acelasi fotoliu. Domnule Patriciu, mi-as permite o gluma pe care sper sa nu o considerati rautacioasa. Cred ca una dintre reusitele dvs a fost transformarea siglei partidului din: "calul balan" intr-unul... breaz!
D. Patriciu: Eu sper sa fie cat mai breaz calul nostru, noi nu ne propunem in Bucuresti sa facem hipism, trebuie sa ma ocup de oameni si de case.
O. Andronic: Ce ati dori sa spuneti bucurestenilor cu acest prilej se afla pe caseta pe care ati pregatit-o... Domnule Patriciu, in minutul care ne-a mai ramas v-as propune sa punctam cateva date din nota biografica: nascut la 3 august 1950, absolvent al Institutului de Arhitectura "Ion Mincu", promotia 1975, cadru didactic de la absolvire pana in prezent, autor al unui important numar de lucrari de arhitectura in tara si strainatate, castigator al unor importante concursuri interne si internationale de arhitectura, printre care Premiul Uniunii Arhitectilor din Romania, in 1978, concursul international pentru Centrul Comercial si Administrativ al Emiratelor Arabe Unite in 1983. Presedinte si director general al grupului de firme ALFA S.A.; din '90 pana in prezent, membru fondator al P.N.L.; din ianuarie 1990 si secretar executiv al aceluiasi partid, fondator al Partidului National Liberal - Aripa Tanara, desprins din PNL in '90, presedinte al grupului parlamentar de orientare liberala ales in 1990, din februa rie 1992 ales lider al Partidului Liberal. Telespectatorii si-au facut o prima imagine pe care, sunt sigur ca si-o vor desavarsi pe parcursul urmatoarelor etape ale Turneului nostru. Va multumesc. Urmatorul candidat la fotoliul din studio (deocamdata) este dl Sergiu Andon. Imi face placere sa intalnesc in asemenea calitate un coleg de breasla pentru ca dl Andon a fost un excelent slujitor al penitei o lunga perioada. Sunteti unul dintre nu putinii ziaristi care s-au gandit sa schimbe penita pe politica. Ce v-a determinat sa faceti acest lucru?
S. Andon: Am probabil o vocatie de constructor, imi place sa fiu in acel esalon al profesiei care este chemat sa impinga inainte societatea. Jurnalistica a fost primul val de asalt al noului dupa 1990. Ea va ramane in continuare o institutie indispensabila in echilibrul societatii democratice foarte importanta. Totusi, se pare ca e randul sa construim in alte spatii, in societatea civila. Eu am inceput sa ma ocup de constructii in societatea civila, in miscarea umanista din Romania am ajuns sa fac si politica. Cred ca e un domeniu in care acum se poate construi mai mult.
O. Andronic: De ce ati optat din intregul evantai politic pentru Partidul Umanist?
S. Andon: Sunt foarte atras de principiile sale: valoare, onoare, echilibru.
O. Andronic: Ca gazetar ati criticat adesea Administratia si Primaria. Cum veti accepta criticile in cazul in care veti accede la fotoliul de Primar General?
S. Andon: Partidul Umanist din Romania participa la aceasta campanie cu un program, este un fel de proiect de lucru, de administrarea locala valabil pentru intreaga tara. Dintre ideile care calauzesc acel program foarte concret, o linie importanta este aceea inspre spiritul comunitar sau cum i se mai zice, transparenta. Din noile metode pe care le enumeram cel putin trei vizeaza in mod direct transparenta. De aceea se numeste "patru ani langa tine", si e vorba de metode concrete de legatura cu cetatenii, inclusiv angajamente ale primarilor umanisti sa fie permanent deschisi spre cetateni, inclusiv mergand pana la audiente in cartiere si alte asemenea forme, apoi este formula numita "sfatul primarului", o moda-litate permanenta de consultare cu categorii de cetateni, cu diferiti reprezentanti ai lor s.a.m.d. Transparenta este o trasatura definitorie a stilului primarului umanist.
O. Andronic: Dle Andon, cititorii v-au cunoscut prin semnatura din ziar. Cred ca telespectatorii ar fi interesati sa stie cateva lucruri despre propria dvs. persoana. Acea parte din intimitate care trebuie sa fie cunoscuta. N-as putea sa o fac mai bine decat dvs.
S. Andon: De vreme ce ai conchis ca vrei sa candidezi inseamna ca imperfectiunile - pe care le are orice om - sunt neesentiale. Oricum, o obsesie a cinstei m-a calauzit toata viata, mergand pana la a suferi si fizic din cauza asta. Am avut-o ca jurist, ca jurnalist, sunt convins ca as avea-o si ca edil. Omul nu se schimba la o varsta de maturitate deplina. O vocatie a ordinii, o meticulozitate a lucrului bine facut si mergand pana la o anumita incomoditate la inceputul colaborarii pentru cei cu care lucrez care se transforma apoi intr-o mare sudura de echipa. Cred ca acestea sunt trasaturile principale.
O. Andronic: Evident, le-ati omis pe cele foarte concrete pe care am sa le amintesc eu: nascut la 12 septembrie 1938, in Bucuresti, ca singurul copil al unor parinti stabiliti din prima generatie la oras, cei patru bunici au fost tarani, de religie ortodoxa, primele clase urmate in atmosfera unei scoli parohiale, apoi cursuri urmate la colegiul "Sf. Sava" devenit Liceul N. Balcescu. Studiile superioare in cadrul Facultatii de Drept la Universitatea Bucuresti. In perioada 1961-68 procuror si procuror-sef in diferite unitati locale ale procuraturii, odata cu inselatoarea primavara politica din 1968 a intrat in presa, solicitat de revista "Flacara", se afirma rapid ca pu-blicist, apoi trece la "Scanteia", se alatura cu entuziasm evenimentelor din decembrie 1989, scriind primul reportaj despre multimea care intra in palatul Ceausestilor, devine unul dintre cei mai prolifici comentarori ai renascutului ziar "Adevarul" unde ocupa pana in 1994 si functii de conducere, pana la aceea de redactor-sef adjunct; in anul i n 1995 a lansat revista "Actualitatea ilustrata". In continuare devine director de proiect in cadrul Societatii "Jurnalul" S.A., ocupandu-se printre altele de lansarea noului cotidian Sport XXI, si infiintand Agentia de stiri si analize ROMEDIA. In perioada '90-'92 a fost presedintele Societatii Ziaristilor din Romania. A fost, probabil o prima experienta manageriala. In ce masura credeti ca ceea ce ati facut in acea perioada acolo va poate ajuta in ca-litatea de primar?
S. Andon: Ma poate ajuta sigur, ca orice experienta de lucru cu oamenii. Desigur ca breasla jurnalistilor este mai plina de personalitati. O legatura mai importanta exista: in vremea aceea am preconizat un proiect numit "Centrul International de Presa"- un proiect grandios care ar fi fost important, ziceam eu, si pentru Bucuresti - aveam pe el semnatura primului-ministru dar a ramas ca primul-ministru de atunci. A ramas litera moarta. Mi-ar place ca edil sa pot sa reiau acest proiect si pentru jurnalisti, dar si pentru Capitala. Pentru ca ar fi un centru international cu un muzeu cu jurnalisti cazuti la datorie, care cred ca ar fi un punct in plus de atractie pentru Capitala.
O. Andronic: Intrarea in politica sau in administratie vor reusi sa ucida ziaristul din dvs. sau nu?
S. Andon: Interesant ca si lucrarile administrative ne dau o oarecare inclinatie spre stil. Cred ca nu. Pentru ca jurnalistica inseamna comunicare, nu una partizana scopurilor administrative pe care le-as avea. Si as folosi chiar prilejul pentru ca voisem sa incep cu altceva... vreau sa-mi exprim un gand de alegator, pentru ca inainte de a fi candidat sunt alegator. In calitate de alegator, vreau sa multumesc si sa felicit pe toti candidatii care au avut si au curajul sa participe la aceasta confruntare televizata pentru ca acesta este exercitiul democratic si, indiferent cum am fi, cu proiecte bune, cu bizarerii, cu perfectiuni, cu imperfectiuni, alegatorii asa trebuie sa ne cunoasca.
O. Andronic: Va multumesc. Este o buna rasplata pentru noi, cei care am gandit aceasta manifestare si am gandit-o in acesti termeni, ai aproprierii principiilor democratice. Va multumesc si va doresc succes. Domnul Dumitru Raicu este candidatul propus de Partidul Muncitoresc Roman. Domnule Raicu, sunteti un personaj politic mai putin cunoscut. Dealtfel si partidul pe care il reprezentati este un partid, in ciuda numelui, de data mai recenta. Sa incepem scurtul nostru dialog prin lecturarea datelor biografice: nascut in 3 februarie 1935, comuna Reca, in judetul Arges, de profesie agronom, specialitatea horticultura. In anul 1971, absolvent al Academiei de Stiinte Politico-Economice, economist. In anul 1954 repartizat si lucrat efectiv pana in 1960 la IAS Pantelimon, ca sef de ferma. Dupa care, transferat la fostul Comitet Municipal de Partid unde s-a ocupat de probleme economice. Din 1981 pana in 1989 a lucrat in cadrul Sectorului Agricol Ilfov ca vice-presedinte al sectorului, din 1989 pana in 1993 economist la fostul C.S.P. In prezent, activeaza in cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, ca director adjunct pe probleme sociale. Casatorit, trei copii. Domnule Raicu, ce este partidul Muncitoresc Roman?
D. Raicu: Acum as vrea sa spun P.M.R. este totusi un partid care prin munca si activitatea pe care a desfasurat-o de-a lungul anilor, sigur ca este succesorul unui program politic in acest domeniu. P.M.R. isi propune sa materializeze si vointa celor ce muncesc cu mintea si cu bratul. In aceasta idee, sigur ca prin programul nostru, prin doctrina pe care si-a formulat-o, urmareste sa vina in intampinarea celor multi.
O. Andronic: Care este esenta acestei doctrine?
D. Raicu: In primul rand esenta ar fi imbunatatirea nivelui de viata al celor care traiesc si muncesc in aceasta tara. Pentru ca, as vrea sa subliniez ca in aceasta perioada de sase ani am vazut conditiile la care am ajuns. Este o situatie dezastruoasa, in aceasta directie, toti cei care suntem aici, trebuie sa ne ocupam de crearea unor conditii de viata omenesti.
O. Andronic: Evident ca este preocuparea tuturor candidatilor. Care ar fi mijloacele specifice prin care ati putea reusi?
D. Raicu: In aceasta directie, in primul rand in conditiile in care as accede la aceasta functie mi-as propune sa debirocratizez aparatul acestei primarii. As vrea sa precizez clar ca aceasta are in vedere imprimarea spiritului legii. In al doilea rand, as vrea sa-i asigur pe toti din aceasta institutie ca nu voi merge pe linia de scoatere, de aruncare in strada a actualilor functionari pentru aducerea altora.
O. Andronic: Nu credeti ca incompetentii ar trebui aruncati in strada?
D. Raicu: Incompetentii isi vor hotari singuri soarta. Dar ca sa faci o asemenea actiune de lichidare a acestor oameni, care au o experienta vasta s-ar face o mare greseala.
O. Andronic: In ce masura partidul dvs. isi asuma ereditatea partidului "istoric" cu acelasi nume?
D. Raicu: Din acest punct de vedere, prin doctrina partidul continua activitatea trecuta... In sensul de a se adapta la noile conditii ale societatii romanesti pentru a pune totusi in valoare omul cu nevoile lui.
O. Andronic: Care ar fi lucrurile concrete care ar trebui preluate?
D. Raicu: Ca o a doua problema: starea de igiena a acestei Capitale sa se ridice la un nivel civilizat. Prin lichidarea tuturor acestor surse de infectie, prin punerea in valoare a spatiilor verzi care exista, de asemenea, vreau sa subliniez faptul ca dupa '89 avem zone in toata Capitala unde au ramas niste constructii, niste ruine care este cunoscuta situatia lor la ora actuala. Ele trebuie puse in valoare prin noi constructii, prin definitivarea celor existente.
O. Andronic: Dar de unde bani pentru acestea?
D. Raicu: Ati retinut ca programul pe care si-l propune P.M.R. este un program care trebuie sa solutioneze in marea majoritate problemele celor nevoiasi. Referitor la bani eu zic ca nu vor fi probleme.
O. Andronic: Care este electoratul pe care contati in acest scrutin electoral?
D. Raicu: Sigur ca electoratul pe care contam este populatia Capitalei. In intregul ei.
O. Andronic: Va multumesc si va doresc succes in demersul dvs. Il invit in fotoliu pe dl Stefan Ciurel, reprezentand Partidul National Liberal - aripa Campeanu. Domnule Ciurel, sunteti singurul dintre candidatii care au mai ocupat functia de Primar General al Capitalei - in perioada iulie-noiembrie 1990. Cum ati lasat atunci Primaria si cum o gasiti acum?
S. Ciurel: Cum am lasat-o numai eu si cei care am fost acolo stim. Adica intr-o deruta privind deciziile, intr-o lipsa totala de organizare si intr-o permanenta lupta pentru gasirea resurselor si asa foarte reduse. Dar pot sa spun ca acele patru luni de zile cat am ocupat functia aceasta, numit de guvernul Petre Roman, am constatat deci starea de fapt, starea echipamentelor si a celorlalte dotari edilitare, si tot volumul imens de lucrari neterminate. Celelalte imprejurari care au creat plecare mea din primarie mi se pare nepoliticos sa le comentez aici.
O. Andronic: Cum gasiti Capitala in acest moment fata de momentul cand ati parasit aceasta functie de decizie? Mai apta pentru a fi adusa pe drumul cel bun?
S. Ciurel: Sigur. Se vede o tendinta de modernizare, daca nu s-a facut mai mult nu este numai din cauza coruptiei, dar si din cauza lipsei de comunicare intre primarii si Guvern.
O. Andronic: Celelalte opinii, celelalte mijloace pe care le aveti in vedere sunt cuprinse in caseta pe care ati pregatit-o pentru emisiune. Va invit sa o urmarim impreuna cu telespectatorii (...) Multumesc invitatilor nostri din aceasta seara, constituiti intr-o grupa "tare", pentru eleganta si fair-play-ului cu care s-au prezentat in fata tele-alegatorilor.
 


<< Preliminarii - Grupa a III-a ||| Preliminarii - Grupa a V-a >>
| | Citiri: 8773 |

 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO