* Prima pagină * Căutare * Contact *
 

„A” de la Andronic
Paginator cuprins carte: < 1 2 3


De fapt, după cum se știe, caracterul nu este o trăsătură nici perisabilă și nici ocazională: este precum talentul – dacă îl ai, îl ai, dacă nu, nu! Secretul longevității la nivel de vârf a lui Octavian Andronic, atâtea decenii în publicistica românească, îl reprezintă tocmai acest melanj între talent și caracter.
O a doua observație care se impune în legătură cu această carte se referă la forța ei de impact. Vreau să spun, utilizând o mai veche comparație, că fiecare dintre aceste editoriale, citite la vremea lor, izolat și sporadic, avea, poate, transparența apei mării luată în căușul palmelor; adunate, însă, la un loc și citite compact, într-o anumită continuitate și succesiune cronologică, aceleași editoriale capătă forța și tumultul valurilor oceanului. Izolate printre paginile ziarelor, tabletele sale de sub rubrica „Punctul pe Y” păreau, să zicem, niște accente – scrise cu talent, pe subiecte serioase, adesea cu ironie și mult umor, dar, totuși, niște simple accente. Reunite într-o carte, „Punctele pe Y” ale lui Octavian Andronic se transformă din semne de punctuație în veritabile semnale de atenție pentru toți cititorii pasionați de politică și, mai ales, preocupați de deznodământul electoral al acestei toamne.
În sfârșit, al treilea lucru pe care îl remarc la această carte este multitudinea de imagini pe care graficianul Ando o creează în cuvinte unuia și aceluiași personaj. Portretistica realizată în acest caz cuprinde mereu tușele de esență ale personajului, dar surprins în ipostaze dintre cele mai diferite. Precum sunt unghiurile atât de diferite sub care lumina cade pe fațetele unui poliedru, la fel sunt și ipostazele, trăsăturile de caracter, atitudinile ori replicile pe care jurnalistul le semnalizează, cu morala cuvenită, în comportamentul personajului politic. Această diversitate – a subiectelor, temelor, comportamentelor, locurilor și întâmplărilor legate de Traian Băsescu – este compensată de uniformitatea stilistică pe care Octavian Andronic o manifestă, nici nu se putea altfel, prin acutul său simț de observație, glazurat peste tot cu ironia subțire a caricaturistului.
Asemenea altor cărți similare, născute din editorialele de efemeridă, risipite prin diverse jurnale în perioade mai lungi de timp, și aceasta mai are o proprietate importantă pentru comoditatea lumii de astăzi: se poate citi, cu înțeles și subînțeles, indiferent de pagina la care este deschisă!
În sfârșit, ca să fiu sincer până la capăt, am intitulat acest „Cuvânt înainte” A de la Andronic pentru a da respectul cuvenit nu numai ordinii alfabetice, ci, mai ales, celei afective și sentimentale care mă caracterizează în ceea ce-i privește pe cei doi: autorul cărții și personajul acestuia.
Octavian Știreanu
Cuprins carte "B de la Basescu"
| | Citiri: 8756 |
 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO