* Prima paginã * Cãutare * Contact *
 

Anul 2002 - Capitalismul de cumetrie - Cronologie comentatã a Mileniului III


[pdf] Citeste cartea on-line


Cuvânt  Înainte ...

,,Punctul pe Y” al lui ANDO

 

Octavian Andronic , nu doar un talentat grafician - cari-caturist ci totodatã un remarcabil ziarist, comentator foarte activ – este un observator calificat ºi pãtrunzãtor al fenomenului politic ºi un veritabil cronicar al evoluþiei societãþii româneºti de dupã 1989.

Ideea adunãrii în mai multe volume a cronicilor sale zilnice – intitulate cu umor: ,,Punctul pe Y” - este bine venitã, oferind cititorior – atât celor care au trãit evenimentele, cât ºi celor mai tineri care nu au avut acest prilej – un tablou veridic ºi credibil din partea unui cronicar calificat al stãrilor de spirit ºi al problematicii unei perioade semnificative din istoria recentã a þãrii.

Opþiunea autorului de a grupa, în volume distincte, tabletele sale din cursul anilor 2000 mi se pare, deasemeni, motivatã. A fost, cred, o perioadã beneficã pentru þarã. Dupã cele douã alternanþe la guvernare – cea de la sfârºitul anului 1996, urmatã de cele trei guverne ale Convenþiei Democratice care au marcat un declin al vieþii economice ºi sociale ºi cea de la finele anului 2000, care a dus la revenirea P.D.S.R. la guvernare –  anii 2000  – 2004 a însemnat, fãrã îndoialã una din cele mai benefice perioade – atât în plan economic ºi social, cât ºi în planul relaþiilor politice ºi al climatului general din þarã. Totodatã, relaþiile internaþionale ale României au înregistrat un real reviriment.

În aceastã perioadã, s-au concretizat ºi finalizat eforturile la nivel naþional din toþi anii precedenþi pentru integrarea României în N.A.T.O., marcatã prin decizia reuniunii de la Praga din anul 2002 privind primirea României ºi a altor þãri din zonã în N.A.T.O. – urmatã de vizita la Bucureºti a preºe-dintelui S.U.A. George W. Bush ºi mitingul memorabil din Piaþa Republicii. Totodatã, în aceastã perioadã s-au finalizat negocierile cu Uniunea Europeanã  pe toate cele 30 de capitole (în anul 2000 erau finalizate negocierile doar pe 9 capitole, în timp ce alte 10 state din zonã încheiaserã toate cele 30 de capitole, iar Bulgaria 19 capitole. Or – în 1995, România fusese prima þarã candidatã care elaborase o strategie naþionalã de pregãtire a integrãrii în U.E., cu participarea reprezentanþilor tuturor partidelor politice –consemnatã ca ,,Strategia de la Snagov”). Meritul Guvernului Nãstase a fost abordarea concretã a acestui obiectiv strategic major ºi concentrarea eforturilor tuturor structurilor guvernamentale în aceastã direcþie, reuºind sã asigure recuperarea rãmânerilor în urmã, des-chizând în anul 2002, negocierile la toate capitolele restante ºi închiderea lor în anul 2004. În consecinþã, a fost posibilã primirea României ca membru cu drepturi depline în U.E., alãturi de Bulgaria, cu 2 ani dupã primirea celorlalte 10 þãri (lucru consemnat prin semnarea în Aprilie 2005, la Luxemburg, în timpul mandatului acestei þãri de preºedinte al Consiliului European, a documentului de primire în U.E. a României).

Autorul considerã, pe bunã dreptate, anul 2002 ca an de vârf al guvernãrii P.S.D., care a pus în valoare eficienþa echipei guvernamentale. Dupã primele douã volume ale ,,tabletelor” sale zilnice intitulate semnificativ ,,Schimbarea schimbãrii” pentru tabletele din anul 2000 ºi ,,Zodia Delfinului” pentru cele din anul 2001, autorul ºi-a intitulat cel de-al treilea volum, consacrat anului 2002 - ,,Capitalismul de cumetrie”- folosind o expresie pe care eu am utilizat–o în mesajul meu cãtre Parlament  la finele anului 2002 – în legãturã cu fenomenul corupþiei din societate, cu extensiunea sa preocupantã, având grave consecinþe în plan economic ºi social. De aceea, atunci, i-am acordat un loc semnificativ în expunerea mea, considerând necesarã concentrarea atenþiei tuturor factorilor responsabili pentru lansarea unei veritabile campanii naþionale (lucru concretizat ºi în instituirea Parchetului Naþional Anticorupþie) ºi crearea unui climat social de intoleranþã faþã de acest fenomen eroziv – cu efecte negative multiple în societate.

Autorul, în cronicile sale zilnice, reuºeºte sã reflecte cu mãiestrie ºi acut spirit de observaþie toate trãirile ºi zbaterile societãþii româneºti în jurul acestor probleme complexe - specifice unei societãþi aflate într-un proces de transformãri istorice de mare anvergurã. De aceea, volumul constituie, sunt convins, o lecturã utilã, instructivã ºi agreabilã.

 

Ion Iliescu

Mai 2012, Bucureºti

 





| | Citiri: 7756 |
 
Copyright © 2005 - 2020 - Editura AlegRO